(10) 1954: 30 juni WK: Hongarijje – Uruguay 4-2 (n.v.)

Beste wedstrijden ooit (1)

Het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 1954 vond plaats in Zwitserland. Hongarije was de grote favoriet en leek ondanks een vroeg in het toernooi opgelopen blessure voor sterspeler Ferenc Puskas op weg naar de titel. In de halve finales bracht Hongarije Uruguay zijn eerste WK-nederlaag toe.

De Wereldbeker 1954 leek als een kolfje naar de hand gesneden voor Hongarije. Hadden zij, de Olympische Kampioenen 1952, vorige november het ongenaakbare Engeland niet verpletterd met 3-6 op Wembley en nog maar pas hetzelfde Engeland vernederd met 7-1 in Budapest? Hadden die Magische Magyaren niet de meest doeltreffende aanvallers ooit gezien, de explosieve linkervoet van Ferenc Puskás, het luchtoverwicht van Kocsis Sándor, alias ‘The Golden Head‘, de kunstige midvoor Hidegkuti Nádor? Zonder de krachtige invallen van middenveldspeler Bozsik József, lid van het Hongaarse Parlement, en de kunstjes van buitenspelers Budai László en Czibor Zoltán, te vergeten? De verwachtingen waren terecht hooggespannen.

1954 Puskás in actie in de 9-0 tegen Zuid-Korea
foto: onbekend

De slag om Bern

Hongarije had had in zijn eerste drie wedstrijden eenentwintig doelpunten gemaakt. Uruguay slechts dertien, maar bij beide elftallen ontbraken belangrijke spelers, met name Puskás bij Hongarijje en Varela bij Uruguay. Desondanks hing de belofte van een mooie wedstrijd in de lucht. Er heerste grote angst dat de wedstrijd zou ontaarden in een vecht- partij, zoals in de kwartfinale tussen Hongarije en Brazilié was gebeurd. Gelukkig bleek deze angst ongefundeerd.

Hongarije – Brazilië was van begin af aan keihard geweest, maar in de slotfase liep het uit de hand. De wedstrijd werd later ook, spijtig genoeg, de "Slag om Bern" genoemd, door de fysieke krachtmeting van de spelers onderling. Drie spelers werden in de tweede helft van die wedstrijd door scheidsrechter Arthur Ellis naar de kleedkamers gestuurd (en het waren de enige uitsluitingen van het hele toernooi). Boszik József en Nilton Santos moesten beiden van het terrein, nadat Boszik reageerde op een zware tackle. Van toen af was het hek van de dam en de match escaleerde in een vechtpartij.

1954; De slag om Bern: Brazilië-Hongarije
foto: onbekend

Een derde speler, de Braziliaanse aanvaller Barbosa Tozzi Humberto, kon ook van het veld na een klap gegeven te hebben aan Lóránt. Kort voor affluiten legde Kocsis de eindstand vast (4-2), maar de wedstrijd was nog niet voorbij. De knokpartij bleef inderdaad ook na het eindsignaal doorgaan, incidenten waren schering en inslag en de Brazilianen achter- volgden de Hongaren, die al onder de douche stonden, zelfs tot in de kleedkamers. De politie diende een einde aan de strubbelingen te maken. De FIFA deelde geen straffen uit, maar de twee bonden werden vriendelijk verzocht om hun spelers een straf te geven. Niet dus. 27 Juni 1954 blijft als één van de zwarte dagen van het internationaal voetbal te boek staan.

De regerend wereldkampioen Uruguay tegen de favorieten.

1954 halve finale WK : Hongarije-Uruguay 4-2. Hidegkuti scoort 2-0
foto: onbekend

Hongarije en Uruguay, tweevoudig wereldkampioen en favoriet, hebben in de halve finale voor de Wereldbeker hun meesterlijk talent uitgeleefd. Het was een klassieker. Voor velen blijft het de beste wedstrijd die ooit op een eindronde werd gespeeld. Het voetbal van Uruguay was zowat een overgang tussen improvisatie en Europese methodiek. Technisch moesten de Zuid-Amerikanen, zoals vooral Schiaffino en Ambrois, in zekere mate niet onderdoen voor Kocsis of Puskás. De Hongaren evenwel voegden overleg en het nuchter redeneren aan hun technisch talent toe, terwijl de Uruguezen vlug hun vertrouwen in hun medemaats verloren en zich dan nog sterker persoonlijk wilden uiten. Met de nodige kalmte in geval van nood en zin voor collectieve acties, zou dit hen, samen met hun stevige defensie, ongenaakbaar kunnen gemaakt hebben.

Beste wedstrijd ooit

Van het begin van de match af goochelden de Hongaren met zodanige zwier door de Uruguese rangen, dat geen mens nog iets gaf om de Zuid-Amerikaanse kansen. Na 12 minuten stond het reeds 1-0. De Zuid-Amerikanen raakten er de kluts bij kwijt en gedurende die eerste periode moesten zij vrede nemen met de rol van… sparringpartner van de overmoedige Hongaren. Hun verweer droeg echter niet alleen de stempel van degelijkheid, maar ook van fair-play. En dat maakte de match zo groots, zo genietbaar. En wanneer de Uruguezen het Hongaarse spel eenvoudigweg begonnen na te bootsen met snelle combinaties en verrassende preciesheid, nam de gang van zaken een andere wending. Nadat Hidegkuti de 2-0 gescoord had, zou Hohberg met twee doelpunten de 2-2 op het bord zetten. Bij zijn tweede treffer werd Hohberg zo hard geknuffeld dat hij even het bewustzijn verloor. Deze stand bleef ook zo tot de 90 minuten rond waren en verlengingen waren een feit.

In de verlenging namen de Hongaren het initiatief weer in handen en daarin zou Kocsis in acht minuten tijd bewijzen wat hem in anderhalf uur niet gelukt was: zijn wereldklasse. Loepzuivere voorzetten van eerst Budal en vervolgens Bozsik vonden hun weg naar het "gouden hoofd" van Sandor Kocsik, die ze prompt in het net knikte en die de eindstand op 4-2 vastlegden. Dit betekende dus tevens de eerste WK-nederlaag van Uruguay, dat zijn twee vorige deelnames telkens met de wereldtitel had bekroond.

Hongarije was door naar de finale en kon onmogelijk verliezen van een elftal (Duitsland) dat het in de groepsfase met 8-3 had verslagen.(Dacht men..maar ja, Duitsers)

"Het gouden hoofd" van Kocsik scoort één van zijn doelpunten tegen Uruguay
foto: onbekend

Wedstrijdgegevens:
30 juni 1954 Halve Finale WK
Hongarije 4-2 Uruguay
Doelpunten: Czibor 1-0 12′, Hidegkuti 2-0 47′, Hohberg 2-1 76′, Hohberg 2-2 86′, Kocsis 3-2 109′, Kocsis 4-2 117′
Stade Olympique de la Pontaise, Lausanne
Toeschouwers: 37.000
Scheidsrechter: Benjamin Griffiths (Wales)

Hongarije:
Grosics Gyula, Buzánszky Jenõ, Lantos Mihály, Bozsik József, Lóránt Gyula, Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Hidegkuti Nándor en Czibor Zoltán.
Coach: Gusztáv Sebes

Uruguay:
Gaston Maspoli, José Santamaria, William Martinez, Victor Andrade, Juan Hohberg, Juan Schiaffino, Carlos Borges, Nestor Carballo, Luis Cruz, Rafael Sauto en Javier Ambrois.
Coach: Juan López

  • De Uryguayaan Santamaria speelde in het centrum van het grote Real Madrid in dat decennium
  • Net als bij de Olympische Spelen twee jaar daarvoor had Kocsis in elke ronde gescoord, met uitzondering van de finale.