101 Nederlandse Voetbaliconen (2) Wim Anderiesen

Geboren: 27 november 1903, Amsterdam
Overleden: 19 juli 1944, Amsterdam
Positie: Middenvelder/Verdediger
Clubs: Ajax
Actief: 1925-1940
Doelpunten: 20
Nederlands elftal: 46 interlands
Trainer:

“Hij was een bescheiden man die niet te koop liep met zijn prestaties”. In een interview in het jubileumboek Ajax 1900-2000 is Wim Anderiesen vol lof over zijn vader en naamgenoot. Senior is een van de grootste Ajaxieden in de vooroorlogse jaren en speelt 309 wedstrijden. In het stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer wordt een hofje genoemd naar 46-voudig international Wim Anderiesen (1903-1944). In een column noemt Herman Kuiphof hem de “de beste half-aanvallende spil van ons land in de jaren dertig het ‘slapie’ van de grote uitgaander Beb Bakhuys. Men hoopt dat de kalmte welke Anderiesen uitstraalde, de briljante, maar niet erg solide levende midvoor tot bedaren zou brengen. Soms lukte dat.”

Anderiesen overlijdt in de oorlog aan een longontsteking. Zijn zoon die tussen 1951 en 1961 voor Ajax speelt, heeft hij nooit in actie gezien.


De finalewedstrijd om het voetbalkampioenschap van Nederland in 1937 te Rotterdam. de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Uitslag 0-2; – aanvoerder van Ajax, Wim Anderiesen, wordt op de schouders van het veld gedragen
foto: Polygoon Hollands Nieuws
Willem Gerardus (“Wim”) Anderiesen, kwam samen met zijn broer Henk en Henk Twelker in 1925 naar Ajax. Eerder speelde hij op zeventienjarige leeftijd bij de Amsterdamse Volksvoetbalbond, omdat degene die daar normaal stond geroyeerd was omdat hij zijn contributie niet had betaald.

Daarna speelde hij bij ‘t Gooi. In het dagelijks leven was Wim Anderiesen politieagent. Hij heeft ook korte tijd in het politie-elftal gespeeld. Met enige regelmaat moest hij als speler van Ajax wedstrijden laten schieten omdat hij dienst had op zondag. Soms nota bene zelfs in het voetbalstadion. Later ging hij aan de slag als portier bij De Nederlandsche Bank, zodat het voetballen zonder problemen doorgang kon vinden.

In totaal speelde Anderiesen 309 competitiewedstrijden, waarin hij 20 maal scoorde. Zijn eerste wedstrijd voor Ajax speelde hij op 4 oktober 1925 tegen Feyenoord. Zijn laatste wedstrijd speelde hij op 26 mei 1940 tegen Haarlem. Vijftien jaar lang werd hij gezien als de motor van het elftal.

In de zomer van 1926 maakte Wim Anderiesen zijn debuut in het Nederlands Elftal in en tegen Denemarken (die wedstrijd werd overigens door Oranje met 4-1 verloren). Ruim 4 jaar duurde het voordat hij een 2e kans kreeg nl. in 1930 tegen Zwitserland en daarna miste Wim Anderiesen in de jaren 30 slechts 2 interlands. Hij speelde met het Nederlands elftal in totaal 46 interlands, een Ajax-record dat pas in 1979 door Ruud Krol werd verbroken.

Anderiesen was geen geboren voetballer, zijn stijl was sober, zijn natuurlijke aanleg niet groot en zijn snelheid beperkt, maar wel een goede mentaliteit. Hij had mooie trap, was een goede kopper en gevoel voor tactiek deden de rest.

In de oorlog kwam hij in 1944 te overlijden aan een longontsteking.

Op 16 mei 1957 opende de gemeente Amsterdam een hofje in de wijk Geuzenveld dat ter nagedachtenis naar hem werd genoemd: het Anderiesenhof. Tot op heden is dat de enige straat in Amsterdam die naar een Ajacied is genoemd.

Zijn zoon Wim Anderiesen jr. speelde tussen 1951 en 1961 ook als voetballer voor Ajax.

Prijzenkast en erelijst:

Nederlands elftal
* 46 interlands
* Ajax recordhouder met 46 interlands van 1939 tot 1979

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, voetballegends.nl, afcajax.fandom.com