101 Nederlandse Voetbaliconen (43) Dolf van Kol

Geboren: Amsterdam, 2 augustus 1902
Overleden: Amsterdam, 20 januari 1989
Positie: Verdediger
Clubs: SC ‘t Gooi, Ajax
Actief: 1924-1932
Doelpunten: Ajax (25)
Nederlands elftal: 33 interlands; doelpunten: 4
Trainer: De Spartaan, CVV Vriendenschaar, HVC, A.F.C., Ajax, DWS

Adolf Henri (Dolf) van Kol was in de jaren twintig van de twintigste eeuw acht jaar lang speler voor Ajax. Aanvankelijk op de plek van midvoor, werd hij al snel als linksback ingezet als vervanger van Coen Delsen. Hij zou 174 wedstrijden spelen voor Ajax, en daarin 25 doelpunten maken. Een groot deel van deze doelpunten heeft Dolf van Kol gemaakt middels strafschoppen. Hij gold namelijk als penalty-specialist


Nederland – Uruguay (0-2) tijdens de olympische spelen in Amsterdam van 1928. In het midden H. Denis, rechts Dolf van Kol.
foto: Onbekend

Dolf van Kol had een perfecte techniek. Hij was tweebenig en stond te boek als een echte liefhebber van het spel. Zijn liefde voor het voetbal was gewekt in de Amsterdamse Volks Voetbal Bond, bij het clubje Sport. Daar werd hij ontdekt door ‘t Gooi, de club uit Hilversum die in de jaren twintig wel vaker talentvolle voetballers in Amsterdam scoutte. Bij ‘t Gooi trof Van Kol de Amsterdammers Henk Twelker en de gebroeders Wim en Henk Anderiesen. Allen speelden later bij Ajax.

Om een bijzondere reden was Dolf van Kol al voor zijn dertigste jaar niet alleen ex-international, maar ook ex-voetballer. Hij had een gezin met vier kinderen en er moest brood op de plank komen. Als voetballer ging dat niet, want het amateurtijdperk was nog lang niet voorbij. Dus werd Van Kol van de ene op de andere dag betaald oefenmeester. Ajax betreurde die stap, want wie trainer om den brode werd, mocht van de KNVB niet langer voetballen. En zo kwam er na 174 wedstrijden voor Ajax 1 en na 33 interlands een einde aan de loopbaan als actief voetballer van de linksback met de altijd zo opvallende haardos. Van Kol begon als trainer bij De Spartaan. Van 1932 tot 1934 was hij als trainer tevens verbonden aan CVV Vriendenschaar. Hij trainde ook HVC en in de oorlogsjaren 1942-1945 het eerste elftal van Ajax, als vervanger van de door de Duitse bezetter geïnterneerde Jack Reynolds. Hij was verder trainer bij DWS, A.F.C. en wederom HVC.

Als trainer legde Van Kol altijd de nadruk op de techniek. Trainers en leiders binnen de clubs die hij trainde, hield hij zo veel mogelijk bij de talentvolle jeugd vandaan. “Want die mensen hebben de neiging alle initiatief te doden. De jeugd moet zo veel mogelijk pingelen. Jonge jongens moeten als vrijbuiters leren voetballen en daarna dienen zij pas in handen van oefenmeesters te komen. Het is de enige methode om individuele uitblinkers te krijgen.” Met Harry Denis had Dolf van Kol eerder een subliem backstel bij Oranje gevormd. Als penaltyspecialist scoorde de Ajacied vier maal in interlands. Op een onaangename manier brak Van Kol in 1954 met Ajax. De club verweet hem een dubieuze en voor Ajax nadelige rol te hebben gespeeld binnen de Profclub Amsterdam en royeerde hem als lid. Van Kol was hierdoor zo beledigd, dat hij nooit meer een stap bij Ajax zette.

Voor het Nederlands elftal stond hij 33 keer in de basis en mocht 7 keer het vaantje overdragen als aanvoerder van de nationale selectie. Van Kol was werkzaam bij de Amsterdamsche Bank en deed tevens aan cricket.

Prijzenkast en erelijst:

Nederlands elftal:
* 33 interlands; doelpunten: 4
* Olynmpische Spelen 1928

Referenties en bronnen:
Wikipedia, voetballegends.nl