101 Nederlandse Voetbaliconen (45) Kees Kuijs

Geboren: 4 oktober 1931, Anna Paulowna
Overleden:
Positie: Verdediger
Clubs: HFC Haarlem, NAC Breda
Actief: 1951-1962
Doelpunten: NAC Breda (2)
Nederlands elftal: 43 Interlands;
Trainer: NAC; technisch directeur

Kees Kuijs werd niet alleen door Johan Cruijff gekozen in het elftal van de Eeuw. De voormalige sterspeler behoort volgens sommige kenners met Cor Veldhoen, Ruud Krol, Adri van Tiggelen en Frank de Boer tot de beste Nederlandse linksback allertijden. Was Cruijff de nummer 14 van Ajax. Kuijs was bij NAC de man met 5 op zijn witte shirt.

Kuijs was een van de vier slopers van de hardste NAC-verdediging ooit. Adri Pelkmans op links, Jan Hoogenhuizen op rechts en de internationals Theo Laseroms en Kees Kuijs in het centrum; een brok Bredaas beton.


Het spandoek spreekt voor zich.
foto: Onbekend
Cornelis (Kees) Johannes Kuijs begon als amateurvoetballer bij Z.A.P. en BKC en speelde daarna als semi-prof bij HFC Haarlem en NAC Breda. Kuijs ging in Overveen studeren aan het CIOS en speelde vier jaar bij HFC Haarlem. Kuijs speelde bij Haarlem in de sterke jaren, waarbij er wekelijks 13.000 mensen op de tribunes zaten en Haarlem in het seizoen 1953/54 derde van de Eerste Klasse A werd.

Als speler van Haarlem speelde Kuijs 4 interlands voor het Nederlands elftal. Hij ging vervolgens fysiotherapie studeren in Breda en speelde derhalve als semi-prof bij NAC. Na zijn studie had hij een praktijk in Breda als fysiotherapeut.

Kees Kuijs speelde 239 wedstrijden in NAC 1. Net als bij het Nederlands elftal werd de back nooit geschorst bij NAC. Hij was linksback in het Nederlands elftal, maar links was niet zijn sterkste been. Gelukkig voor Kuijs hoefde de linksback van zijn tijd ook alleen maar te verdedigen. “Ik geloof niet dat ik ooit over de middenlijn ben geweest”, zei hij later. Kuijs moest de rechtsbuiten van de tegenpartij afstoppen, niet meer en niet minder. Hij deed dat hard maar fair. Kuijs was geen schopper maar zeker ook geen doetje. Kees Kuijs overdrijft als hij zegt dat hij zich niet herinnert ooit over de middellijn te zijn gekomen. Maar waar is het ook. Heel ver dreef hij niet op. Dan wel: snel sprintje terug.

Volgens verstokte NAC supporters is de spil van NAC met stip de beste speler die de geelzwarten ooit voortbracht. Zij achten recht van spreken te hebben. “Gevoegd bij zijn uitverkiezing in het NAC- elftal van de Eeuw en zijn 43 interlands zijn dit de feiten die tellen”, is de overtuiging van supporters die de goede tijd van NAC nog hebben meegemaakt.

Op vrijdag 30 september 2016 waren zij met velen in de Parel bij de presentatie van het NAC-boek Idolen en iconen waarbij Kees Kuijs en de voorzitter van de NAC-supportersvereniging Ad van den Bemt het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Kees Kuijs werd herinnerd. Dat Bram Appel en Kees Kuijs elkaar aan de zijlijn verzorgden, nadat de koppen in een duel om de bal tegen elkaar waren gegaan, ontlokt instemmende reacties. ” “Een voorbeeld van sportiviteit”. Van hem een onuitwisbare indruk bij NAC. Tegen Fortuna 54. Een hoge voorzet gaat naar Bram Appel. Duel om de bal. De spelers klimmen in de lucht en knotsen met hun koppen keihard tegen elkaar. Het bloed stroomt. Bram en Kees verzorgen elkaar langs de zijlijn terwijl de verzorger lachend toekijkt. Houdt een waterzakje voor zich waar twee goudvisjes net voldoende zwemruimte hebben. Staat wel zijn spons af. Is alles afgehandeld vraagt ie: ‘of ie nog moet helpen’. Kees, de wonderspil is al in het veld! Alleen al zijn naam! Doet allitererend denken aan Kees Kist. En de wondermidvoor Kick Wilstra (een samentrekking van de voetbalsterren Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra).


NAC: Kees Kuijs, staand, tweede van rechts.
foto: Archief NAC
43 Caps waarmee Kees Kuijs meteen in het goede rijtje staat. Kees Kuijs een baken. Een houvast. Met 43 interlands van 1955 t/m 1962 de trots van de NAC aanhang. Johan Cruijff nomineerde Kees Kuijs op het lijstje met spelers voor het Oranje van de Eeuw. Samen met Cor Veldhoen, Ruud Krol, Adri van Tiggelen en Frank de Boer wordt hij gerekend tot de beste Nederlandse linksbacks aller tijden. Hij vormde een vast duo met als rechtsback de PSV’er Roel Wiersma, die zelfs nog meer interlands haalde.

Kees Kuijs was misschien zelf nog wel het meest verbaasd dat hij zeven jaar lang de vaste linksback was van het Nederlands elftal. “Ik herinner me dat Cor van der Hart een keer in een krant zei dat hij met veel plezier samenspeelde met mannen als Abe Lenstra, Coen Moulijn en Kees Kuijs. Ik was er beretrots op dat hij mij noemde, omdat ik gezien mijn mogelijkheden niet in dat rijtje thuishoorde. Deze spelers waren veel beter dan ik. Dat is geen bescheidenheid maar realiteit.”

Zijn laatste interland was normaal gesproken ook niet de wedstrijd tegen België in 1962 geweest. Cor Veldhoen, ook een rechtsbenige linksback, had inmiddels de plaats van Kuijs overgenomen, maar in die tijd werd Oranje even geboycot door Feyenoord, zodat Kuijs nog eens mocht opdraven. Onvergetelijk was zijn 29ste interland, uit tegen Turkije. Naar eigen zeggen was het een van de beste wedstrijden die hij ooit speelde. Na een kopduel kwam Kuys verkeerd terecht; hij liep een hernia op. Hij verging van de pijn. ‘s Nachts bleven ploegmaten op zijn kamer zitten kaarten om Kees gezelschap te houden.

Na zijn voetbaltijd werd Kuijs waarnemend hoofd van de afdeling fysische therapie van het revalidatiecentrum in Breda. In het voetbal bleef hij ook actief. Kuijs was heel even verzorger en ook heel even technisch directeur van NAC, hij trainde amateurclubs zoals de Veerse Boys en nam zitting in de tuchtcommissie van de KNVB.

Prijzenkast en erelijst:

Nederlands elftal:
* 41 interlands
Individueel
* Oranje van de Eeuw door Johan Cruijff

Referenties en bronnen:
Wikipedia, voetballegends.nl, internetbode.nl