101 Nederlandse Voetbaliconen (4a) Danny Blind

Geboren: 1 augustus 1961, Oost-Souburg
Overleden:
Positie: Verdediger
Clubs: Sparta, Ajax
Actief: 1979-1999
Doelpunten: 18 (Sparta), 27 (Ajax)
Nederlands elftal: 42 interlands; 1 doelpunt
Trainer: Ajax, Ajax technisch directeur, Ajax Raad van Commissarissen, Sparta: technisch directeur, Nederlands elftal

In zijn laatste seizoen als speler van Ajax, in 1999, zegt Danny Blind in een interview met de Volkskrant dat hij op de avond voor een wedstrijd soms ‘een paar flessen’ wijn dronk. Hij vroeg de verslaggever er later lachend een ‘flesje’ van te maken, anders gaan ze bij Ajax rare dingen van me denken.

Blind beëindigt zijn loopbaan als voetballer ontspannen, overladen met prijzen en in het besef dat hij zijn talent maximaal heeft benut. Met zijn leermeesters heeft hij het slechter kunnen treffen. Johan Cruijff haalt hem in 1986 naar Ajax. Als tweede regisseur naast Louis van Gaal geeft hij het elftal vorm dat in de jaren negentig Europa en de rest van de wereld verovert.

De verlegen, bescheiden jongen uit het Zeeuwse Oost-Souburg wordt bij Ajax een ander mens. ‘Veel meer mens’ zo omschrijft hij het zelf. ‘En daar kan geen prijs tegenop’. Natuurlijk blijft hij na zijn loopbaan actief in het voetbal, in zes verschillende functies bij Ajax, als technisch directeur bij zijn eerste profclub Sparta en als assistent van Van Gaal bij Oranje en zelf een korte periode als bondscoach.

Zijn publieke dieptepunt beleeft Blind in 2008 als hij terechtstaat voor het veroorzaken van een ernstig auto-ongeluk op 6 december 2006 bij de Amsterdam Arena. Blind botst achter op een stilstaande auto, met daarin een oma en haar tweejarige kleinzoon. Hij heeft te veel gedronken en barst tijdens de behandeling van de zaak in tranen uit.


Alle reden tot juichen voor Danny Blind na een prachtige voetbalcarrière
foto: Onbekend
Dirk Franciscus (Danny) Blind begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van RCS. Bij RCS maakte Blind als zestienjarige al zijn debuut in het eerste elftal. Aanvankelijk zou Blind naar FC VVV vertrekken, maar omdat hij zakte voor zijn havo-examen mocht hij niet van zijn ouders. Een jaar later, in 1979, haalde Blind echter wel zijn havo-examen en vertrok hij naar Eredivisionist Sparta Rotterdam.

Sparta Rotterdam

Blind debuteerde in de Eredivisie op 29 augustus 1979, toen hij Wolfgang Schwarz na 49 minuten verving in de uitwedstrijd tegen AZ’67. Blind werd bij Sparta vaak als opkomende rechtsback opgesteld. Met Sparta Rotterdam speelde Blind in de seizoenen 1983/84 en 1985/86 Europees voetbal. In totaal stond Blind zeven seizoenen onder contract bij Sparta en kwam hij tot een totaal van 188 officiële wedstrijden waarin hij 18 maal trefzeker was. In zijn Sparta-tijd speelde Blind samen met Louis van Gaal, zijn latere trainer bij Ajax.

Ajax

Danny Blind werd in 1986 door Cruijff naar Ajax werd gehaald. Menig wenkbrauw werd gefronst, zeker toen Ajax onder leiding van Cruijff zwalkend door de competitie ging. Prachtige wedstrijden met sprankelend voetbal werden afgewisseld met totale zeperds. Het voetbal was mooi, maar te vaak werd Ajax door een cynische ploeg als PSV of FC Porto eenvoudig afgestraft met een paar dodelijke counters.

Gelukkig zag Cruijff nooit problemen, het was allemaal onderdeel van het ‘leerproces’, het zou allemaal goed komen. Maar toch waren er voldoende sceptici die hun twijfels hadden en bij hen moesten de aankopen van Cruijff het vooral ontgelden. Blind dus ook.

Uiteindelijk ging het langzamerhand steeds iets beter, het kampioenschap was teveel gevraagd, maar het toernooi om de Europacup voor Bekerwinnaars werd in 1987 gewonnen. Blind, die toen allang een vaste waarde was in de verdediging, maakte de finale in Athene helaas niet mee. Hij was geblesseerd geraakt bij een training op het strand en moest vanaf de tribune toekijken hoe Van Basten de 1-0 raak kopte en Lokomotive Leipzig verslagen werd.

Danny Blind ontpopte zich inmiddels meer en meer tot het verlengstuk van Cruijff op het veld en in de kleedkamer. Maar helaas voor beiden kwam er een half jaar na de Europese winst een eind aan de samenwerking; Cruijff kreeg ruzie met het Ajaxbestuur en stapte kwaad op. Weer een half jaar werd wederom de finale van de Europacup II gehaald, maar moest Blind vroeg in de eerste helft aan de noodrem trekken met een rode kaart tot gevolg…

De rest van het verhaal is bekend, Blind bleef bij Ajax, speelde een paar jaar later in het centrum van de verdediging, eerst onder trainer Beenhakker en later onder de bezielende leiding van Louis van Gaal die in z’n eerste seizoen als trainer direct de finale van het UEFA Cup toernooi haalde. Die finales, toen nog een heen- en thuiswedstrijd, speelde Blind allebei en na een 2-2 in Turijn bleef het 0-0 in het Olympisch Stadion tegen Torino.

Vervolgens werd Ajax steeds beter, spelers gingen en succesvolle jeugdspelers kwamen, aangevuld met een paar topaankopen en Blind ontpopte zich steeds meer als kapitein op het veld en in de kleedkamer. Het ideale verlengstuk voor Van Gaal. De Champions League werd gewonnen, de Wereldbeker (nadat Blind de beslissende penalty scoorde), kampioenschappen, bekers, Europese Supercups. Het kon niet op.

Een nieuw stadion, nog meer succes tot Blind in mei 1999 met tranen in z’n ogen afscheid nam. Zij die er bij waren zullen het nooit meer vergeten. Een prachtcarrière was ten einde, maar Blind bleef behouden voor Ajax. Hij kreeg een rol bij de jeugd. Werd later trainer van de A1, hoofd jeugdopleidingen en volgde halverwege het seizoen 2004/2005 Ronald Koeman op als hoofdtrainer.

Blind speelde 537 wedstrijden in de Eredivisie en heeft 45 doelpunten op zijn naam. Hij speelde voor Sparta 10 Europa Cup wedstrijden en voor Ajax 79 (inclusief 4 Europese Supercupwedstrijden en 1 wedstrijd om de Wereldbeker), wat een record is.

Danny Blind speelde 45 interlands en maakte twee WK’s en twee EK’s mee. Op de twee WK’s van 1990 en 1994 behoorde Danny Blind wel tot de selectie, maar speelde geen enkele wedstrijd. Hetzelfde geldt voor het EK van 1992. Op het EK 1996 was hij aanvoerder. Hij was spil in het incident rond de spelers van Surinaamse afkomst dat tot explosie kwam tijdens de EK 1996, waar Edgar Davids uiteindelijk werd weggestuurd. Blind speelde drie wedstrijden, alle drie als aanvoerder, Het zogeheten ‘kabelincident’ overschaduwde het EK van 1996.

Danny Blind is nog altijd de enige Nederlandse voetballer die winnaar werd van alle internationale competities van de FIFA en UEFA. Als speler van Ajax slaagde Blind erin om de Champions League, de Wereldbeker voor clubteams, de UEFA Cup, de Europacup II en de Europese Supercup te winnen.

Danny Blind stond bekend als een solide en betrouwbare verdediger. Hij startte zijn loopbaan als linksback, maar groeide uit tot vaste centrumverdediger van Ajax en het Nederlands Elftal. In beide elftallen demonstreerde hij zijn leidinggevende kwaliteiten, gecombineerd met zijn voetballend vermogen.


Danny Blind als aanvoerder actief op het EK 1996 tegen Engeland.
foto: ANP Archief
Trainer, bestuurder, directeur, bondscoach

Blind heeft na zijn actieve carrière diverse functies bekleed bij Ajax, Sparta en het Nederlands elftal. Soms met vallen en opstaan.

Periode: 1999 – 2000: Directeur Spelersbeleid bij Ajax. Hij begon in deze functie in april 1999 en diende al in februari 2000 zijn ontslag in. Dit was het gevolg van de kritiek die Blind kreeg op het aantrekken van nieuwe spelers. Onder Blinds leiding werden diverse spelers aangetrokken, die weinig indruk wisten te maken. Zo werd Nikos Machlas van een bedrag van 8,6 miljoen euro overgenomen van Vitesse en Frank Verlaat voor zo’n 5 miljoen euro van VfB Stuttgart.

In totaal spendeerde Blind in zomer van 1999 meer dan 26 miljoen euro aan nieuwe spelers, naast spelers als Ferdi Vierklau en Jan van Halst, die kort voor Blinds aanstelling werden aangetrokken.

Periode: 2000-2005: Trainer A1 en Hoofd Jeugdopleidingen bij Ajax. Het duurde slechts enkele maanden voordat Blind terugkeerde bij Ajax. Op 11 mei 2000 werd hij aangesteld als trainer van de A1, een rol die hij vijf jaar lang zou vervullen. Als jeugdtrainer weet hij indruk te maken, door in vier en een half jaar tijd twee maal kampioen te worden. Op 1 februari 2003 werd hij gepromoveerd tot Hoofd Jeugdopleidingen, terwijl hij tevens de A1 onder zijn hoede bleef houden. Hij volgde in deze functie Kees Zwamborn op, die aan de kant werd geschoven.

Periode: 2005 – 2006: Trainer. In 2005 krijgt hij promotie: hij volgt Ronald Koeman op als trainer van Ajax 1. Blind zet vrijwel meteen een indrukwekkend record neer: Ajax verliest met liefst 0-4 in eigen huis van PSV, de grootste Amsterdamse thuisnederlaag ooit. In de volgende negen wedstrijden pakt Blind met Ajax echter liefst 24 punten, een indrukwekkende eindsprint waardoor Ajax alsnog tweede wordt (maar nog steeds op grote afstand van kampioen PSV).

Ondanks het winnen van de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker en het overleven van de groepsfase van de Champions League (in een groep met Arsenal, Sparta Praag en FC Thun) krijgt Blind samen met de rest van de staf zijn congé. Voor de tweede keer sneuvelt Blind vroegtijdig, onder de druk in een functie op het hoogste niveau. De Ajax-directie ziet weinig redenen om de samenwerking met Blind te continueren; naast dat de doelstellingen niet zijn behaald, werd er niet attractief gevoetbald en was er te weinig progressie te zien in de ontwikkeling van de spelers. Ajax haalt in het eerste seizoen onder Blind slechts zestig punten, het laagste aantal van de laatste zestien seizoenen.

Periode: 2007-2008 Technisch Directeur (Sparta). Blind kiest voor een stap terug. In de zomer van 2007 stelt Sparta Rotterdam de Zeeuw aan als technisch directeur met een breed takenpakket om de verdere ontwikkeling van de club te stimuleren. Blind investeert een groot deel van het spelersbudget in een reeks miskopen en trekt enkele veteranen, zoals Sander Westerveld en Olaf Lindenbergh, aan. Trainer Gert Aandewiel slaagt er niet in om resultaten te boeken met de matige selectie die hij tot zijn beschikking heeft en Blind ontslaat hem in november. Na één seizoen levert Blind zijn vierjarige contract in om naar Ajax terug te keren.


Danny Blind bekleedde veel functies na zijn actieve carrière
foto: AP
Periode: 2008 -2009; Technisch Directeur: Daarmee krijgt Blind voor de derde keer een belangrijke positie binnen Ajax. Marco van Basten heeft immers behoefte aan een technisch manager die transfer- en contractzaken voor hem kan regelen en daarnaast wil de nieuwbakken trainer zich volledig kunnen focussen op het eerste elftal. Samen met Van Basten laat Blind zich onmiddellijk gelden: hij breekt het Nederlandse transferrecord door zestien miljoen euro voor de pas negentienjarige Miralem Sulejmani neer te tellen. Daarbovenop spenderen ze miljoenen aan miskopen als Rob Wielaert en Ismail Aissati. Enkel Eyong Enoh en Christian Eriksen slagen in Amsterdam.

Periode: 2009-2011: Assistent trainer: Martin Jol wordt in 2009 de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Danny Blind is tot dat moment technisch manager, hoewel hij Marco van Basten graag had opgevolgd. Jol kiest er voor om Blind weg te promoveren tot assistent-manager, opdat hij zelf meer zeggenschap krijgt over het technisch beleid; daarbij gebruikt hij het argument dat hij Blind graag naast zich heeft op de bank.

Tussen Jol en Blind ontstaat al gauw onenigheid. Dit heeft met name betrekking op Blinds zoon Daley; die komt volgens Danny Blind te weinig aan spelen toe, terwijl Jol hem niet goed genoeg vindt. Bovendien vindt Jol dat Blind er moeite mee heeft om onderscheid te maken tussen de rol van vader en assistent-trainer. In de herfst van 2010, als Johan Cruijff op het punt staat de Fluwelen Revolutie te ontketenen, bericht De Telegraaf zelfs dat Jol en Blind ‘op voet van oorlog leven’. Over Jol zegt Blind dat hij ‘de club kapotmaakt’.

In december neemt Jol, wegens tegenvallende prestaties en de toenemende druk, ontslag. Frank de Boer wordt doorgeschoven vanuit de A1; Danny Blind blijft aan als assistent.

Periode: 2011-2012: Technisch Manager. In januari 2011 krijgt hij daar de functie van technisch manager bij. Blind is samen met De Boer verantwoordelijk voor het aantrekken van onder meer Kolbein Sigthórsson, Theo Janssen en Derk Boerrigter. Aan het drietal, van wie geen enkele speler slaagt, wordt in totaal tien miljoen euro gespendeerd. De conclusie is dat het het technische beleid (wederom)niet goed uitpakt.

Een half jaar later wordt Blind als assistent vervangen door Dennis Bergkamp, op voorspraak van Cruijff en De Boer. Dat betekent dat Blind slechts de rol van technisch manager bekleedt. Hij blijft nog maar paar maanden in die hoedanigheid bij Ajax, omdat hij in november 2011 besluit zich bij zijn vriend Van Gaal aan te sluiten. Van Gaal moet de nieuwe algemeen directeur worden en Blind technisch directeur, zo hebben president-commissaris Steven ten Have en co achter Cruijffs rug om bedacht. Van november tot maart is Danny Blind derhalve titulair technisch directeur. Doordat het kamp van Ten Have de belangwekkende rechtszaak over de al dan niet terechte aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur verliest, verdwijnt Blind van het toneel.

Waar het mis ging tussen Cruijff en Blind is onbekend. Wellicht is het jaloezie over de successen die Blind samen vierde met Van Gaal, misschien is een conflict met Bryan Roy de oorzaak. We zullen het nooit weten, maar iedereen was verrast toen Rik van de Boog tegen Cruijff inging omdat hij een aantal mensen per direct moest ontslaan. Eentje van hen was Danny Blind. Johan Derksen deed de rest, ging Blind consequent Scholletje noemen, hem zwart maken. Het schijnt dat Cruijff en Blind daarna een paar verzoenende gesprekken hebben gevoerd, maar desondanks moest hij z’n functie als assistent trainer opgeven. Dennis Bergkamp moest die positie overnemen.

Periode 2012 -2017. Nederlands elftal: Blind werd in 2012 assistent van toenmalig bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. Nadat Guus Hiddink Van Gaal opvolgde, maakte de KNVB bekend dat Blind na het Europees kampioenschap voetbal 2016 hem weer zou opvolgen. Doordat Hiddink eerder opstapte, werd op 1 juli 2015 bekendgemaakt dat Blind met ingang van 1 augustus vervroegd zou aantreden. Hij maakte op september 2015 zijn debuut als bondscoach, in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland.

Zijn periode als bondscoach was niet erg succesvol , het Nederlands elftal wist zich niet te plaatsen voor het EK van 2016. De kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 verliep eveneens problematisch. Na vijf van de tien kwalificatiewedstrijden stond het Nederlands elftal op 25 maart 2017 op de vierde plaats in de kwalificatiegroep. Oranje had die dag met 2–0 verloren in en van Bulgarije. Een dag later werd Blind ontslagen. Hij was uiteindelijk zeventien interlands bondscoach.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie: 1989/90, 1993/94, 1994/95, 1995/96, 1997/98
* KNVB Beker: 1986/87, 1992/93, 1997/98, 1998/99
* Nederlandse Supercup: 1993, 1994, 1995
* Wereldbeker clubteams: 1995
* UEFA Champions League: 1994/95
* UEFA Supercup: 1995
* UEFA Cup (Europacup III): 1991/92
* Europacup II: 1986/87
Nederlands elftal:
* 42 interlands; 1 doelpunt
* WK 1990, EK 1992, WK 1994, EK 1996 (aanvoerder)
Trainer
* KNVB Beker (Ajax): 2005/06
* Johan Cruijff schaal (Ajax): 2005
* Kampioen Eredivisie (Assistent trainer Ajax): 2010/2011
* KNVB Beker (Assistent trainer Ajax): 2009/2010
* WK voetbal (brons) (Assisent-bondscoach)
Individueel
* Gouden Schoen: 1995, 1996
* Ajax club van honderd lid 493W 1986-1999
* Wereldbeker Meest Waardevolle Speler: 1995

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, kentudezenog.nl, catenaccio.nl, gogmeunited.nl