101 Nederlandse Voetbaliconen (50) Tscheu La Ling

Geboren: 6 januari 1956, Den Haag
Overleden:
Positie: FC Den Haag, Ajax, Panathinaikos FC, Olymp. Marseille, Feyenoord, FC Den Haag
Actief: 1973-1987
Doelpunten: FC Den Haag (3), Ajax (54), Panathinaikos FC (4), Olymp. Marseille (6), Feyenoord (1)
Nederlands elftal: 14 interlands; doelpunten: 2
Trainer: eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencín.

Kledingstukken van kurk, handel in voedingssupplementen, eigenaar van een club in Slowakijje, waar bemoeit Tscheu La Ling zich eigenlijk niet mee na zijn actieve loopbaan, De creatieve voetballer van toen (FC Den Haag, Ajax, Feijenoord, 14 interlands) blijft ook in zaken ongrijpbaar. Hij wordt door Johan Cruijff gezien als de geschikste persoon gezien om Ajax te leiden, hoewel velen aangeven dat Ling daarvoor niet over de juiste capaciteiten beschikt.

De voorkeur van de Verlosser is des te opmerkelijker omdat Ling en Cruijff als teamgenoten niet de beste vrienden zijn. Als Cruijff tijdens een partijtje biljarten aanhoudend kritiek levert op zijn manier van voetballen, kan Ling zich niet langer inhouden. Met “Als je nou je bek niet houdt, krijg je een keu in je reet.” krijgt hij Cruijff meteen stil.


Tscheu La Ling voor Ajax in duel met Pieter Huyg van Haarlem.
foto: Onbekend
Tscheu La Ling begon zijn voetballoopbaan bij het plaatselijke FC Den Haag. In de media circuleren verschillende spellingswijzen van zijn naam. Ook Tschen La Ling, Tshen La Ling, Tjeu La Ling en Tscheu-La Ling (met streepje) worden gebruikt. Lange tijd deed hij geheimzinnig over zijn naam. Zijn gemakkelijke instelling was daar debet aan. Het interesseerde hem simpelweg niet hoe zijn naam geschreven werd. In een interview door Jaap Visser van de Revu in februari 2007 gaf hij toe dat zijn naam officieel Ling Tshen La is, een van origine Chinese naam die “Hij die in het oosten van het bos is geboren bij gunstige wind” zou betekenen. De naam is afkomstig van zijn Chinese opa en wordt zowel door zijn opa, zijn vader en hemzelf alsmede door een van zijn zoons gedragen.

Ling was al direct een groot talent. Voor een vleugelspeler was hij vrij groot, namelijk 1.88 meter. Met zijn techniek dreef hij vaak zijn tegenstanders tot wanhoop. In 1973 maakte hij zijn debuut voor FC Den Haag. In totaal zou hij in twee seizoenen 42 wedstrijden spelen voor de Residentie-club. Hij maakte daarin 3 goals. Ling deed ook vaak waar hij zelf zin in had.

In 1975 kwam hij in conflict met zijn elftalgenoten. Hij had afgezegd voor een competitiewedstrijd terwijl hij de nacht daarvoor nog gesignaleerd was in het nachtleven. De spelers stemden hem uit de selectie en zo zag hij de bekerfinale 1974/75 in mei 1975 tussen FC Den Haag en FC Twente aan zijn neus voorbijgaan. Hij besloot dat hij nooit meer voor FC Den Haag wilde spelen en korte tijd later werd hij door Hans Kraay sr. naar Ajax gehaald, als opvolger van de naar Valencia vertrokken rechterspits Johnny Rep. Kraay’s opvolger coach Rinus Michels kreeg in het seizoen 1975/76 echter geen vat op de eigenzinnige rechtsbuiten.

Trainer Rinus Michels doet een mislukte poging hem te heropvoeden. Het seizoen erna krijgt Ling onder trainer Ivic alle vrijheid en is de samenwerking met rechtshalf Schoenaker perfect, waardoor Ling de bal in de voeten krijgt als hij dat wil. Wat daarna volgt is het afgaan op de linksback van de tegenstander die regelmatig met een dubbele schaar in de luren werd gelegd, waarna de voorzet volgde. De acties van Ling zijn dermate populair dat vak M op de Reynoldstribune zich meer en meer ontpopte als de vaste supportersclub van Ling. Vak M is gesitueerd in de hoek van het stadion, waar Ling in de tweede helft zijn kunsten kon vertonen, als de zon ook nog scheen was het helemaal bal en werd de ene na de andere linksback dolgedraaid. Vak M had alleen maar oog voor de acties van de Hagenaar en liet dat luidkeels blijken: “Alle ballen op Tscheu!” Of de voorzet die na de actie kwam nou goed was of niet maakte de bewoners van de ‘hennep-side’ niets uit. Als hij zijn man maar voorbij was.

Regelmatig was de voorzet goed, waardoor spitsen als Ray Clarke en Ruud Geels vele goals hebben kunnen scoren. Eenmaal was de voorzet zo goed dat hij pardoes over de Twente keeper in het doel zeilde. Uiteraard deed Ling net alsof hij het zo had uitgekiend.

Hugo Hovenkamp, toenmalig linksback van AZ en het Nederlands Elftal, werd een keer zodanig dolgedraaid dat hij nooit meer goed heeft gespeeld tegen Ling. Maar het absolute hoogtepunt vond plaats tijdens de eerste ronde van de UEFA Cup in september 1976. In de uitwedstrijd op Old Trafford draaide Ling de linksback van Manchester United helemaal dol en presteerde hij het om de bal te stoppen en de arme man te wenken, kom maar, waarop de back hapte en wederom omspeeld werd, waarna Ling voorgaf maar Ruud Geels de bal op de lat kopte.

“Ik had de bal aan mijn voet en stond helemaal stil”, beschreef Ling ooit zijn actie bij de NOS. “Plots kreeg ik een ingeving; in plaats van iets te doen, wenkte ik met m’n vingertje m’n tegenstander, zo van: ‘Kom maar jongetje’. Puur om die speler, Stewart Houston, voor paal te zetten. Te sarren. Dat lukte perfect. Hij werd natuurlijk link. Het publiek hield de adem in. Twee keer stapte ik over de bal heen: dubbele schaar. Hij hapte. Maaide. In de lucht. Weg was ik. Een minutenlange ovatie was mijn beloning. 60.000 man op de banken.”

Tscheu La Ling had een zeer goede techniek en was een expert in het pingelen. Voorbeelden hiervan te over, onder andere in de wedstrijden Ajax-Omonia Nicosia 10-0 (24-10-1979) en Ajax-NEC 3-0 (5-4-1980). In laatstgenoemde wedstrijd pingelde Tscheu La Ling 7 spelers van NEC op rij uit, 3 middenvelders, en 4 verdedigers. Met zijn onnavolgbare acties en zijn soms weergaloze techniek stal hij de harten van vele supporters. De supporters die 5 minuten later ook wel zijn bloed konden drinken, omdat hij totaal niet thuis gaf. De kritiek op Ling vanwege zijn niet meeverdedigen het feit dat hij soms grote delen van de wedstrijd onzichtbaar was kwam hoofdzakelijk van de hoofdtribune. Op de Reynolds-tribune, ook wel de ‘hennep-side’ genoemd, maakte niemand dat iets uit.


Tscheu La Ling zet voor Dick Mulderij (r) van Vitesse komt te laat.
foto: Koen Suyk/Anefo
Hoe gek (in de goede zin van het woord) Ling soms was bleek uit de volgende anekdote. In het seizoen 1979-1980 ging Ajax in de winterstop op een onbegrijpelijk trainingskamp naar Ivoorkust. Ajax had zich ingeschreven voor het Kersttoernooi van Abidjan samen met de compleet onbekende Afrikaanse clubs Hearts of Oak, Africa Sports en Asec.

In de finale tegen Hearts of Oak werd Ajax vreselijk benadeeld door de lokale en uiterst partijdige scheidsrechter. Uit het niets kreeg Ajax een strafschop tegen, die ook nog moest worden overgenomen, nadat keeper Piet Schrijvers de bal stopte. Alles wat Ajax was ontstak in woede en in het protest kregen Peter Boeve en Tscheu la Ling de rode kaart. Ling pakte de rode kaart van de scheidsrechter af zodat hij geen andere Ajacieden meer rood kon geven. Met negen tegen elf kwam Ajax zelfs nog op voorsprong ook. Even later werd Simon Tahamata door de spijkerhard spelende Afrikanen neergesabeld. Ling kwam als een speer van de bank met de rode kaart boven zijn hoofd wapperend. Zonder blikken of blozen nam de arbiter de kaart van Ling over en stuurde de speler van Hearts of Oak van het veld. “Ik had nooit verwacht dat hij hun ook een rode kaart zou geven”, reageerde Ling na afloop.

La Ling bleef doen waar hij zin in had. Zo ging Ajax begin jaren tachtig op trainingskamp naar Curaçao, Kurt Linder was destijds trainer. Van één tot vijf uur in de middag moesten de spelers rusten. ‘Mijn kamergenoot Dick Schoenaker deed de deur op slot en dan reed ik stiekem met de taxi naar Waikiki Beach met allemaal dansende negerinnen. Heerlijk. Probleem was alleen dat ik na drie dagen zo zwart was als Frank Rijkaard.’

Ling reed dagelijks met Jan Everse naar De Meer. Op weg naar de training van Ajax werd het tweetal wegens te hard rijden aangehouden door een agente. Met een uitgestreken gezicht betaalden ze de boete van 25 gulden met een briefje van duizend. De agente had geen wisselgeld en de boete werd kwijtgescholden.

Edo Ophof vertelt een ander mooi moment. Op de training was Tscheu weer eens aan het dollen. “We speelden op de training vaak aanval tegen verdediging”, vertelt Ophof. “Ling zette uiteraard geen stap te veel en probeerde de verdedigers alleen maar voor joker te zetten. Door de benen spelen, dubbele schaar hier en dubbele schaar daar. Ik speelde in het centrum en zei: ‘Laat mij maar even linksback spelen’. Ik pakte hem meteen keihard aan. Ging Ling gewoon naast het veld staan met zijn armen omhoog en zei: ‘Trainer (Kurt Linder) moet hij niet op zijn eigen plek spelen?’

In 1981 kwam Johan Cruijff terug bij Ajax. Cruijff ging op het middenveld spelen en daardoor verhuisde rechter- en centrale middenvelder Gerald Vanenburg (de opvolger van Frank Arnesen medio 1981) naar de rechterspits-positie en rechterspits Tscheu La Ling werd steeds minder opgesteld. Het einde van zijn carrière bij Ajax kwam langzamerhand in zicht. Toch was Tscheu La Ling ook een van de weinigen die het rechtstreeks op durfde te nemen tegen de legendarische Johan Cruijff. Nadat Cruijff maar commentaar bleef geven op manier van biljarten of voetballen van Ling zou Tscheu La Ling gezegd hebben: “Als je nou je bek niet houdt, dan krijg je een keu in je reet”.

Na een periode van precies zeven jaar tussen half 1975 en half 1982, waarin 172 wedstrijden bij de Amsterdamse club, 4 landskampioenschappen in 1977, 1979, 1980 en 1982, 2 tweede plaatsen (1978, 1981), 1 derde plaats (1976), 4 bekerfinales op rij vanaf 1978 tot en met 1981 waarvan 1 gewonnen in 1979, en een halve finale Europacup I in 1980, koos Tscheu La Ling voor een buitenlands avontuur bij Panathinaikos. In Griekenland redt Ling het niet. In 2 seizoenen speelt Ling nog wel 46 wedstrijden en scoort hij het schamele aantal van 4 goals. Ling voelt zich niet thuis in de Griekse havenstad en in het seizoen 1984/1985 vertrekt Ling naar het Franse Olympique Marseille.

De club was die tijd nog niet zo groot als het later zou worden onder de Franse zakenman Bernard Tapie. Wel had de club de Engelsman Laurie Cunningham in de gelederen. Cunningham was een oud international die onder anderen bij Real Madrid en Manchester United had gespeeld. Ling speelde bij vlagen met Cunningham op het niveau wat hij gewend was bij Ajax. In dat seizoen kwam Ling tot 27 wedstrijden en 6 goals. En dat was al veel beter dan in Griekenland. Toch vond Ling het welletjes in de Franse Havenstad. In 1985 ging hij terug naar Nederland om te spelen voor de aartsrivaal van Ajax, namelijk Feyenoord. In de Havenstad zagen de fans nooit echt de kwaliteiten van Ling. In 17 wedstrijden scoorde Ling maar 1 keer en was daarin zelden gelukkig. Hij besloot daarop zijn carrière af te sluiten waar hij begon, namelijk bij de FC Den Haag. Na 10 wedstrijden vond Ling het wel welletjes in het Zuiderpark. Hij was toen slechts 30 jaar.

Nederlands elftal

Tscheu La Ling heeft 14 keer in het Nederlands Elftal gespeeld, maar nooit een groot eindtoernooi meegemaakt. Wel was hij betrokken bij een incident waardoor Oranje zich plaatste voor het Europees kampioenschap voetbal in 1980 in Italië. Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in november 1979 in Leipzig tegen de voormalige DDR stond Nederland met 2-0 achter, toen Ling het aan de stok kreeg met verdediger Konrad Weise. Met een rechtse directe sloeg hij de Duitser neer, waarop beide spelers rood kregen. Dankzij de ruimte op het veld die hierdoor ontstond kwam Oranje in de tweede helft terug en won uiteindelijk met 2-3.

Na zijn carrière

Door verkeerde investeringen en gokschulden zat hij aan de grond aan het einde van zijn loopbaan. Zijn Haagse herenhuis moest hij verruilen voor een woning drie hoog achter en de BMW werd verwisseld voor een gedeukte, oude Volkswagen. Ling zat met een schuld van 363.000 euro. Hij besluit in Den Haag een winkel in voedingssupplementen te beginnen, Fitshop, en dat blijkt een schot in roos. Binnen drie jaar was hij schuldenvrij en groeide het winkeltje uit tot Fitshape, een bloeiend concern met een miljoenenomzet en 22 medewerkers. Tscheu is sinds 2007 eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencín.

Bij het SBS 6-programma Fighting with the stars in 2007 moest Ling tegen John de Wolf een partij thaiboksen. Ling won door knock-out in de eerste ronde.

Door Johan Cruijff werd hij in 2011 naar voren geschoven als beoogd voorzitter van AFC Ajax. De overige leden van de Raad van Commissarissen zagen hier echter niets in. Na onderzoek van een bureau werd er door Ajax besloten om niet met Ling in zee te gaan. Dit was op dat moment tegen het zere been van Cruijff, die Ling zelf naar voren had geschoven. Later koos Ajax Marc Overmars, wat achteraf geen slechte keuze is geweest.

De laatste jaren kwam Ling wederom slecht in het nieuws vanwege de rechtszaken die hij had aangespannen. In 2015 door een voormalig compagnon die geld van Ling wilde zien, die Ling in “zijn” Slowaakse club AS Trencin had gestoken. Maar de meest bekende rechtszaak waar Ling in betrokken was, was die met Steven ten Have. Ten Have werd voor het ‘fluwelen tijdperk’ aangesteld als voorzichter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Uiteindelijk werd Ling door de rechtbank in het ongelijk werd gesteld m.b.t. smaad van Ten Have richting Ling. Ling spande een rechtszaak aan tegen Ten Have, omdat die hem tijdens bijeenkomsten met de supporters en de ledenraad in verband zou hebben gebracht met omkoping. Ling vond dat zijn eer en goede naam daarmee waren aangetast en eiste rectificatie. Hij verloor die strijd.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie (Ajax): 1976/77, 1978/79, 1979/80, 1981/82
* KNVB Beker (Ajax): 1978/79
Nederlands elftal:
* 14 interlands; doelpunten: 2

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, ajax1.nl, ajaxxx.nl, helden.media, kentudezenog.nl