101 Nederlandse Voetbaliconen (58b) Youri Mulder

Geboren: 23 maart 1969, Brussel
Overleden:
Positie: Aanvaller
Clubs: FC Twente, Schalke 04
Actief: 1990-2002
Doelpunten: FC Twente (27), Schalke 04 (33)
Nederlands elftal: Interlands 9; doelpunten: 3
Trainer: Schalke 04 (interim-trainer en assistent), FC Twente (assistent)

Zoon van Jan Mulder. Spits van FC Twente en Schalke 04. Wint in 1997 met de Duitse club de UEFA Cup. En in navolging van zijn vader haalt hij ook het Nederlands elftal, waarin hij op 6 september 1995 tegen Wit-Rusland zijn belangrijkste doelpunt maakt. Mulder valt in een erbarmelijke wedstrijd bij een 0-0 stand in voor René Eijkelkamp. Oranje moet winnen om in de race te blijven voor het EK 1996 in Engeland.

In de Kuip gaat zo’n beetje alles mis, totdat een wegwaaiende dieptepass van Orlando Trustfull door Mulder met de punt van de schoen in het doel wordt gewerkt. Oranje haalt uiteindelijk het EK, en Mulder is daarbij, maar tijdens dat toernooi gaat het Nederlands elftal kapot aan onderlinge strubbelingen.


Youri Mulder, spits van FC Twente, Schalke 04 en Oranje.
foto: Cor Mulder/ANP
Youri Mulder is de zoon van oud-voetballer, schrijver en columnist Jan Mulder. Mulder speelde in de seizoenen 1988/89 en 1989/90 voor zaalvoetbalclub zvv Adelaars, waarmee hij in 1990 de districtsbeker van Midden-Nederland won. In het seizoen 1990/91 werd hij opgenomen in de selectie van FC Twente, aanvankelijk als speler voor de breedte. Hij veroverde niettemin een plek in de basis en wist er het etiket ‘de zoon van’ van zich af te schudden.

In het begin van de jaren ’90 ontpopte Mulder zich tot een veelscorende spits bij FC Twente. In het eerste seizoen speelde Mulder 28 wedstrijden waarin hij zes keer scoorde. In zijn tweede seizoen bij Twente vormde Mulder voorin een duo met Ronald de Boer en onder meer samenspeelde met Prince Polley . Hij speelde dat jaar 33 wedstrijden en scoorde achttien keer. Het seizoen 1992/93 werd het laatste seizoen bij FC Twente. Door een blessure speelde hij niet meer dan elf wedstrijden en maakte hij daarin drie goals. In de zomerstop die volgde maakte Mulder een transfer naar Schalke 04.

In 1993 tekende Mulder voor ‘Die Königsblauen’, waar hij negen seizoenen speelde en een aantal prijzen won in het oranjegetinte elftal van trainer Huub Stevens. Het hoogtepunt was de UEFA Cup die Schalke ’04 won in 1997. Internazionale werd in een zinderende finale na strafschoppen verslagen in het eigen San Siro. De tijd dat Mulder bij ‘Die Knappen’ speelde geldt als een van de meest succesvolle perioden uit het bestaan van de club uit Gelsenkirchen.

Op 5 april 1997 sloeg bij Mulder het noodlot toe. Hij liep bij Karlsruhe een zware knieblessure op. Daardoor miste hij een maand later de gedenkwaardige triomf van Schalke’04 in het UEFA-bekertoernooi in de finale tegen Internazionale. Mulder onderging tijdens het moeizame en slepende revalidatieproces liefst vijf operaties. Daarnaast kreeg hij als gevolg van zijn kniekwetsuur tal van andere blessures.

Diverse pogingen van Mulder om op het hoogste niveau terug te keren, mislukten steeds door nieuwe tegenslag. Hij was niet de enige die voor het einde van zijn loopbaan vreesde. De laatste ingreep in het voorjaar en een daaraan gekoppelde revalidatietraining door een specialist in München bezorgden Mulder nieuwe moed.

Hoopvol begon hij aan dat seizoen. Trainer Huub Stevens ging voorzichtig om met zijn voormalige aanvalsleider. Acht keer liet hij Mulder invallen voordat hij hem een basisplaats gunde. In de 37e minuut bewees de publiekslieveling dat hij het scoren nog niet was verleerd. ,,Ik dank de trainer voor zijn vertrouwen in mij”, sprak Mulder bescheiden. De blonde spits beet bij zijn rentree in het basisteam stevig van zich af. Dat ondervond tegenstander Damir Milinovic. De 28-jarige Kroaat brak bij een kopduel met Mulder zijn neus.

Youri Mulder luisterde zijn eerste basisplaats na een kleine negen maanden op met een doelpunt, zijn eerste Europese treffer in vier jaar tijd. Het hielp Schalke 04 niet aan een plek in de UEFA Cup, maar het was wel het bewijs dat de Duitse formatie er goed aan heeft gedaan Mulder niet uit te lenen aan FC Twente.

Youri Mulder leek op weg naar een terugkeer op de Nederlandse velden. De 32-aanvaller was weer helemaal fit, maar moest bij Schalke genoegen nemen met wat korte invalbeurten. De spits kwam dat seizoen in de Bundesliga en de Champions League niet verder dan zes invalbeurten. Mulder stelde deze situatie aan de kaak en kreeg begin oktober te horen dat hij transfervrij mocht vertrekken. ‘Ik kan me geen speler herinneren die zoveel tegenslagen heeft overwonnen’, loofde manager Rudi Assauer de Nederlandse aanvaller. ‘Hij mag transfervrij vertrekken, dat heeft hij wel verdiend. Toch denk ik dat Youri het seizoen bij ons zal afmaken.’ Toen FC Twente aan de bel trok, had Mulder wel oren naar een tussentijdse overgang. Hoewel hij twijfelde of een terugkeer verstandig was wilde hij graag zijn oude club uit de brand helpen.

Maar Schalke 04 wees het verzoek van FC Twente af om Mulder op huurbasis af te staan. De Duitse club zat krap in de aanvallers na het wegvallen Emile Mpenza en Victor Agali en wilde niet meer meewerken aan een tussentijdse overgang. ‘FC Twente heeft zich laten afschrikken door het nee van een man met een grote sigaar. Ik zou daar dus lak aan hebben gehad. Ze hadden het gewoon door moeten drukken en dan had ik echt wel weg gemogen bij Schalke’, zei Mulder begin in de Twentsche Courant Tubantia. De man met een sigaar is Assauer.

Dat de overgang niet doorging zal Schalke en Mulder niet echt hebben berouwd. Voor de Champions League-ontmoeting tegen Arsenal had trainer Stevens voor Mulder een basisplaats weggelegd. ‘Hij heeft bij zijn invalbeurten laten zien dat hij goed bezig is. Grote lof aan het adres van een prof die al zoveel heeft moeten overwinnen’. Mulder beschaamde het vertrouwen van zijn coach niet. Hij nam na enkele minuten de eerste treffer voor zijn rekening. Maar meer nog dan zijn doelpunt maakte hij met zijn sterke optreden duidelijk dat Stevens niet meer zondermeer om hem heen kon.

‘Bij de club heeft men het goed ingeschat, dat ik me nooit heb laten kisten.’ Mulder doelde daarbij op zijn verschillende blessures, die hem de afgelopen jaren de nodige wedstrijden hebben gekost. Maar de oude kwetsuren speelden na afloop niet op.


1995: Youri Mulder schiet Nederland naar het EK van 1996.
foto: Rene Bouwman / Hollandse Hoogte
Mulder debuteerde op 16 november 1994 in het Nederlands voetbalelftal, tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Tsjechië (0-0). Hij werd daarmee de vijfde Oranje-international in de geschiedenis wiens vader ook in het Nederlands elftal speelde. Mulder kwam negen keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde daarvoor drie keer. Zijn belangrijkste doelpunt voor Oranje was de treffer tegen Wit-Rusland op 6 september 1995, waarmee hij Nederland in de race hield voor kwalificatie voor het EK 1996. Mulder maakte deel uit van de selectie voor dat eindtoernooi.

In 2002 stopte Mulder met betaald voetbal. Hij was daarna nog een jaar actief voor De Tubanters 1897 uit zijn woonplaats. Daarna werd hij in 2008 voetbalanalist bij Studio Sport en vaste gast in het televisieprogramma Studio Voetbal, beide van de NOS. In het seizoen 2008/09 was Mulder tevens de assistent-trainer van Fred Rutten bij Schalke 04. Na Ruttens vertrek nam Mulder diens taken waar, tot de komst van de nieuwe trainer Felix Magath. Vanaf seizoen 2011/2012 was Mulder assistent-trainer bij FC Twente. Het (aflopende) contract van Mulder werd op 23 maart 2015 opgezegd in verband met de financiële malaise bij de club.

Prijzenkast en erelijst:
* UEFA Cup (1997) Schalke 04
Nederlands elftal:
* Interlands 9; doelpunten: 3
* EK 1996

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, Voetbal International, kentudezenog.nl, ajax.nl, rtlnieuws.nl, dutchfellow.wordpress.com,