101 Nederlandse Voetbaliconen (64) Marc Overmars

Geboren: 29 maart 1973, Emst
Overleden:
Positie: Aanvaller
Clubs: Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal, FC Barcelona, Go Ahead Eagles
Actief: 1990-2009
Doelpunten: Go Ahead Eagles (1), Willem II (1), Ajax (35), Arsenal (25), FC Barcelona (15)
Nederlands elftal: 86 interlands, doelpunten: 17
Trainer: 2011–2012 Ajax (individuele trainer)-

Was lang de duurste Nederlandse voetballer in de geschiedenis. In 2000 verkoopt Arsenal de snelle buitenspeler voor veertig miljoen aan Barcelona. Overmars is op en buiten het veld een handige sodemieter. Hij voetbalt even efficiënt als dat hij zakendoet. In de kleedkamer bij Ajax levert dat hem de bijnaam Marc Netto op.

Alles een van de eerste profvoetballers investeert Overmars op aanraden van zijn vader in vastgoed. Hij begint klein, in de jaren negentig, met de aankoop van een oude fietsenwinkel, samen met zijn broer Edwin en vader Ben. Het mondt na zijn spelersloopbaan uit in het imperium Overmars Vastgoed BV. ‘Ik doe iets in steentjes’ zo formuleert Overmars zijn beleggingen. Hij doet dat zo goed, dat zijn naam in 2002 voor het eerst opduikt in de Quote 500 van rijkste Nederlanders, op plaats 441.

Maar het voetbal blijft trekken. In 2005 keert Overmars terug bij zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles, eerst als commissaris, later als bestuurslid technische zaken en zelfs nog even als voetballer. In de afscheidswedstrijd van Jaap Stam loopt Overmars Ajax’ rechtsback George Ogararu aan alle kanten voorbij en dat smaakt naar meer. Maar na een paar maandjes in de eerste divisie zwaait Overmars voorgoed af. Naast het veld is zijn ambitie echter onverminderd groot. In 2012 wordt Overmars directeur Voetbalzaken bij Ajax.


Marc Overmars van Ajax-speler tot Ajax-Technisch Directeur.
foto: Onbekend

Marc Overmars was nog maar zes jaar toen hij zich aanmeldde bij SV Epe. Hij speelde daar in de jeugd tot zijn veertiende. Dat hij talent had was de scouts van Go Ahead Eagles ook opgevallen. Hij maakte dan ook de overstap naar Deventer en kwam daar in een speciale voetbalschool.

In Deventer zat hij 2,5 jaar op de voetbalschool. In het seizoen 1990/91 kwam hij voor de Eagles uit in de eerste divisie. Hij speelde 11 wedstrijden waarin hij eenmaal scoorde. Maar andere clubs gingen ook naar hem informeren want daar waren zijn talenten ook opgevallen. Daarna kocht Willem II hem voor f.500.000,-, destijds een recordbedrag voor een speler van zijn leeftijd. In het seizoen 1991/92 speelde hij met Willem II in de eredivisie 31 wedstrijden waarin hij 1 keer scoorde. Maar er kwam opnieuw belangstelling van een andere club in dit geval Ajax uit Amsterdam.

Ajax

Vanaf het seizoen 1991-1992 werd hij speler van Ajax. Hij maakte zijn debuut in de eerste wedstrijd van het seizoen uit tegen Dordrecht ’90. Ajax won met 3-0 maar Overmars scoorde nog niet. Dat deed hij voor het eerst in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Casino Salzburg. In zijn eerste seizoen speelde hij alle wedstrijden zonder ook maar één minuut te missen. Hij scoorde in al die wedstrijden drie keer in de competitie en viermaal in de KNVB beker. Overmars viel met name op door zijn enorme snelheid op de linkerflank. Menig rechtsback dreef hij daarmee tot wanhoop. Dat hij het goed deed bij Ajax bleek wel uit het feit dat hij tot Speler van het Jaar van de eredivisie werd benoemd. Hij ontving hiervoor de Gouden Schoen. Ook in zijn tweede seizoen bleef hij het goed doen bij Ajax en behaalde hij zijn eerste landstitel.

In Overmars’ tweede seizoen bij Ajax (1993/94) blijft hij constant presteren en wordt hij met Ajax landskampioen. Overmars speelde alle 34 wedstrijden. Hij komt in dit seizoen tot een totaal van twaalf doelpunten.

Zijn derde seizoen in Amsterdam zal zijn meest succesvolle worden uit zijn Ajax periode. Ajax won dat jaar ongeslagen het landskampioenschap en won ook de Champions League. Het was Patrick Kluivert die in het Ernst Happel Stadion het winnende doelpunt tegen AS Milan maakte. Bij het begin van het seizoen 1995-1996 bleek Marc Overmars alweer geweldig in vorm te zijn. In de eerste vijftien wedstrijden scoorde hij elf keer. Ook in de Champions League speelde hij fantastisch. In de thuiswedstrijd tegen Real Madrid was hij de grote uitblinker en scoorde de winnende treffer. Maar in de wedstrijd tegen de Graafschap sloeg het noodlot toe. Hij kreeg een duw van Rob Matthei en viel op het bevroren veld. De voorste kruisband in zijn linkerknie scheurde volledig af en het seizoen was voor Overmars voorbij.

Pas in het nieuwe voetbalseizoen (1996/97) kon Overmars weer meespelen, al duurde het een tijd voor hij weer echt terug was. Overmars speelde 25 competitiewedstrijden waarin hij twee keer scoorde. Zijn laatste doelpunt voor Ajax scoorde hij in zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdamse club, in de laatste competitiewedstrijd van het jaar thuis tegen Vitesse (4-0). Na vijf jaar Ajax vertrok Overmars naar het buitenland.

De wegen van Marc Overmars zijn altijd ondoorgrondelijk geweest, behalve als het over geld ging. Dan wilde hij, ook als speler, het onderste uit de kan halen. Over zijn zuinige inborst werden in het succesteam van Louis van Gaal, halverwege de jaren 90, al de nodige grappen gemaakt. Aan de kaarttafel was Overmars een graag geziene gast. Gevraagd naar de bedragen die tijdens het spel werden ingezet zei Overmars ooit: “Hoe groter de club waar je speelt, hoe lager de inzet.”

Na vijf jaar Ajax vertrok Overmars naar het buitenland. Door zijn snelheid kreeg hij verschillende bijnamen als Speedy Gonzalez en TGV.

Arsenal

Inmiddels waren zijn kwaliteiten natuurlijk ook in het buitenland opgevallen. Het Engelse Arsenal toonde interesse en Overmars vertrok voor 15 miljoen guldens naar Londen. Hij deed bij Arsenal waar trainer Arsene Wenger hem voor had aangetrokken goed voetballen dus. Overmars maakte het eerste doelpunt in de FA Cup Finale op Wembley. Daarmee werd hij de tweede Nederlander die in de FA-Cupfinale een doelpunt maakte. Arnold Mühren ging hem voor; de Volendammer benutte in 1983 tijdens Manchester United-Brighton (4-0) een strafschop. In de competitie scoorde Overmars 12 keer in 32 wedstrijden. Hij won met Arsenal de landstitel en de FA Cup. Hij bleef het ook de volgende seizoenen bij Arsenal erg goed doen. Hij speelde in totaal 142 wedstrijden in drie seizoenen voor de rood-witten uit Londen waarin hij 41 doelpunten maakte. In 2000 verloor hij met Arsenal de UEFA Cup finale van Galatasaray na penalty’s


Marc Overmars van 2000 tot 2004 speler van Barcelona.
foto: Onbekend

Barcelona

Maar Marc Overmars wilde eigenlijk nog een stapje omhoog maken. Het Spaanse FC Barcelona toonde belangstelling. Samen met zijn clubgenoot van Arsenal Emmanuel Petit vertrok hij naar Barcelona. Barcelona betaalde voor de linkerspits maar liefst € 40 miljoen. Hij was daarmee de duurste Nederlandse speler ooit. Hij zou vier seizoenen spelen bij Barcelona maar er werden geen grote prijzen gewonnen. Voor Overmars was dat natuurlijk een tegenvaller na vier prijzen bij Arsenal en zes prijzen bij Ajax. Maar voor Marc Overmars kwam ook het einde van zijn fantastische carrière in zicht. Door aanhoudende problemen met zijn knie- en enkelgewricht werd hij wel gedwongen om de stoppen. Voetbal op topniveau was niet meer mogelijk. Hij heeft voor Barcelona 140 wedstrijden gespeeld en daarin 19 doelpunten gemaakt. Hij ging terug naar Deventer en trad toe tot de raad van commissarissen bij de Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles

Na zijn hierboven omschreven pensioen, keert Overmars op 10 augustus 2008 terug in de voetballerij, waar hij zijn rentree in het profvoetbal zou gaan maken bij Go Ahead Eagles. De coach van Go Ahead Eagles vond dat Overmars in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam een zeer goede indruk had achtergelaten. Op de vraag die Overmars gesteld werd (“wil je weer gaan voetballen?”) werd vervolgens bevestigend ja geknikt. Uiteindelijk speelde hij voor het laatst in het profvoetbal op 1 mei 2009, hij kreeg tegen TOP Oss een invalbeurt in de laatste minuut. Maar het werd een afscheid in mineur, want na 2 zware tackles moest Overmars direct het veld hinkend verlaten met een zware enkelblessure.

Voetbalfanaten over de gehele wereld zullen Marc Overmars altijd herinneren als de linksbuiten die scoorde met zijn rechtervoet. Gedurende zijn carrière waren doelmannen zich bewust van zijn typische bewegingen, maar toch slaagden ze er vaak niet in om hem van scoren af te houden.

Nederlands elftal

Overmars heeft ook gespeeld in het Nederlands voetbalelftal. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd voor Oranje in de wedstrijd Nederland-Turkije op 24 februari 1993 (3-1). In deze wedstrijd maakte hij tevens al na vier minuten zijn eerste doelpunt voor Oranje. Op het WK 1994 in de VS werd Overmars uitgeroepen tot “Best Young Player”. Op 11 oktober 1995 scoorde Overmars driemaal in 13 minuten tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd Malta-Nederland. In totaal speelde Overmars 86 interlands waarin hij 17 doelpunten maakte.

Zijn eigen vermogen vergaarde Overmars als actief speler. Niet zozeer bij Ajax, waar hij onder Van Gaal in 1995 de Champions League won, maar wel bij Arsenal en FC Barcelona. In Londen vervulde Overmars een jongensdroom en kocht zijn eerste Porsche, maar wel een tweedehandsje. Zijn transfer van Arsenal naar Barcelona kostte veertig miljoen euro, daarmee was hij lang de duurste Nederlandse speler ooit.

Samen met broer Edwin en vader Ben werd Overmars groot in het vastgoed en de klassieke automobielen (voor al uw bruiloften en partijen). “Eerst financierden we vrijwel alles met het geld van Marc,” vertelde Ben Overmars aan de Volkskrant, “maar dat was niet vol te houden. Nu is de verdeling vaak: 60 procent vreemd geld, 40 procent eigen vermogen. Keurig. De echte vastgoedjongens doen alles met geleend geld.”

In 2002 was Overmars (29) de jongste miljonair in de Quote-lijst van 500 rijkste Nederlanders, met een geschat ver- mogen van 38 miljoen euro. Oldtimers, winkels, horecagelegenheden, vakantiebungalows en bedrijfsloodsen; het Overmars-imperium breidde zich uit als een olievlek, van Deventer tot Apeldoorn, Meppel en Delfzijl. Drie jaar later bedroeg zijn persoonlijk vermogen al 44 miljoen. Tegenwoordig wordt Overmars op ruim 50 miljoen euro geschat. Dat hij ooit in de positie terecht zou komen die hij nu bekleedt, sloot Overmars als actief voetballer uit.

“Trek mij geen pak aan, in welke functie ook,” zei hij ooit, “want dan zeg ik nee.” Maar in de zomer van 2012 – Overmars zette in 2004 een punt achter zijn actieve carrière om in 2008 nog heel even terug te keren bij Go Ahead Eagles – zag de wereld er opeens heel anders uit en trad hij bij Ajax in dienst als directeur spelersbeleid. Overmars opende voorzichtig, in zijn eerste seizoen op het pluche. Hij leunde, zoals voorgeschreven, sterk op de eigen opleiding. Overmars versterkte de defensie slechts met één dure aankoop (Moisander) en was door de verkoop van spelers als Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel meteen een man in bonus.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie (Ajax): 1993/94, 1994/95, 1995/96
* KNVB Beker (Ajax): 1992/93
* Johan Cruijff Schaal (Ajax): 1994, 1995
* Champions League (Ajax): 1994/95
* Wereldbeker voor clubteams (Ajax): 1995
* UEFA Super Cup (Ajax): 1995
* Premier League (Arsenal): 1997/98
* FA Cup (Arsenal): 1997/98
* FA Community Shield (Arsenal): 1998, 1999
Nederlands elftal:
* 86 interlands, doelpunten: 17
* WK 1994, WK 1998, EK 2000, EK 2004,
Individueel
* Nederlands voetballer van het jaar 1992 en 1993
* Beste jonge speler op het WK-voetbal 1994

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, Panorama, kentudezenog.nl, wedstrijd.tips,