101 Nederlandse Voetbaliconen (95) Frank Wels

Geboren: 21 februari 1909, Ede
Overleden: 16 februari 1982, Ede
Positie: Aanvaller
Clubs: Unitas, Feijenoord, Unitas
Actief: ? – 1951
Doelpunten:
Nederlands elftal: 36 Interlands; doelpunten: 5
Trainer:

Veel, zo niet alles heeft 36-voudig international Frank Wels te danken aan een slager uit Gorinchem, Brobbel Dorsman. Opgroeiend in een streng gereformeerd gezin in Gorinchem wordt het Wels verboden lid te worden van een voetbalclub. De slager, een supporter van Unitas, verzint een list om hem bij zijn club onder te kunnen brengen. Hij dreigt Adriaan Wels, de vader van Frank die werkt in zijn slagerij met ontslag als hij het lidmaatschap blijft verbieden.

Zes jaar later, in 1931, maakt Wels zijn debuut voor het Nederlands elftal. Ondanks zijn geringe postuur (1,63 meter) en het feit dat hij bij een tweedeklasser speelt, is hij als rechtsbuiten jarenlang zeker van zijn plaats. Wels is actief op de WK’s van 1934 en 1938 en geeft de voorzet die leidt tot de beroemde ‘duikkopbal’ van Beb Bakhuys.


1936 Nederland-België 8-0 Nederlands elftal
vlnr; Bertus Caldenhove, Mauk Weber, Bas Paauwe, Evert
Mul, Wim Anderiesen, Puck van Heel.
Gehurkt vlnr; Frank Wels, Daaf Drok,
Bep Bakhuys, Kick Smit, en Joop van Nellen.
foto: Onbekend

Frank Wels speelde voor Unitas uit Gorinchem en kwam 36 keer uit voor het Nederlands elftal. In de nationale competitie kwam hij met Unitas nooit hoger dan de tweede klasse uit.

Wels was een rechtsbuiten. Met 1 meter 63 is hij op Manus Vrauwdeunt na de kleinste speler ooit die uitkwam voor Oranje. Wels maakte in 1931 zijn debuut als international in een met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Denemarken. Hij was tot in 1938 een vaste waarde voor het Nederlands elftal en speelde op het wereldkampioenschap van 1934 en 1938. In 1934 gaf hij in een wedstrijd tegen België een voorzet op Beb Bakhuys, die vervolgens met een vallende kopbal zijn beroemdste goal ooit maakte. Zelf scoorde Wels vijf keer voor Nederland.

Eigenlijk was het een kwestie van toeval dat Frank Wels ging voetballen en tussen 1931 en 1938 de beste rechtsbuiten van Nederland werd. Frank groeide op in een streng gereformeerd gezin. Vader Adriaan verbood zijn kinderen te voetballen. Via kleine partijtjes in Gorkum was echter opgevallen dat Frank Wels veel talent voor het spel had. Slager Brobbel Dorsman, een vurig supporter van Unitas, had de kleine balgoochelaar aan het werk gezien en maakte hem warm voor zijn club. Adriaan Wels werkte in de winkel van Dorsman en toen de baas met ontslag dreigde wanneer de zestienjarige zoon van de knecht geen lid van Unitas mocht worden, werd de weg naar het voetbalveld geopend voor Frank Wels. Zes jaar later was de 1 meter 63 kleine rechtsbuiten international.

Wels bouwde een reeks van 36 interlands op en nooit speelde hij in die periode in de eerste klasse. Unitas was en bleef tweedeklasser. Dat zinde Wels op den duur niet. Begin 1936 leidde dat tot een bizarre situatie. Feyenoord paaide de kleine man, die prompt als lid van Unitas bedankte. Feyenoord zou voor een café of een sigarenwinkel in Rotterdam zorgen. Die toezegging was zo hard, dat Wels in Gorkum zelfs zijn baan als kantoor- bediende bij het bedrijf De Vries Robe opzegde. Hij speelde een korte periode voor Feijenoord, het reizen naar Rotterdam beviel hem niet en ook de toezeggingen uit Rotterdam werden nooit waargemaakt.

Frank Wels weigerde vervolgens weer voor Unitas in het veld te verschijnen. Bondstrainer Bob Glendenning hield via privé trainingen wel vast aan de international, die in 1936 ‘clubloos’ de interlands tegen Frankrijk en België (twee keer) speelde. Tenslotte kwam het toch weer goed tussen Unitas en Frank Wels. De club zorgde er voor dat hij in Gorkum een druk beklant café kreeg.

Prijzenkast en erelijst:

Nederlands elftal:
* 36 Interlands; doelpunten: 5
* WK 1934, WK 1938

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, voetballegends.nl