101 Nederlandse Voetbaliconen (97) Ben Wijnstekers

Geboren: 31 augustus 1955, Rotterdam
Overleden:
Positie: Verdediger
Clubs: Feyenoord, Racing Mechelen, Germinal Ekeren
Actief: 1975-1991
Doelpunten: Feyenoord (14)
Nederlands elftal: 36 interlands; doelpunten: 1
Trainer: voetbalclinics Feijenoord

Er zijn maar vier spelers die vaker in het eerste van Feijenoord hebben gespeeld dan Ben Wijnstekers. De verdediger wordt op zijn twaalfde lid en vertrekt pas op zijn 33e naar België. Onverzettelijke back, soms op links, meestal op rechts. Is lange tijd aanvoerder van de club. Wijnstekers komt 36 keer uit voor Oranje, van 1982 tot 1985 ook als aanvoerder. Feijenoorders dragen wel incidenteel de aanvoerdersband van het Nederlands elftal, maar Wijnstekers is de eerste (en enige) Feijenoorder sinds Puck van Heel die het tot vaste captain van Oranje brengt.

Het is zijn tragiek dat zowel Feijenoord als het Nederlands elftal in zijn bloeiperiode een magere periode doormaakt. Hij wordt één keer kampioen met Feijenoord (1984) en wint twee keer de KNVB-beker.


1984: Feijenoord wint de dubbel: Ben Wijnstekers Cruijff en Gullit in de Kuip
foto: Onbekend
Hubertus (“Ben”) Johannes Nicolaas Wijnstekers pur sang Rotterdammer en Feyenoorder. In een interview met De Havenloods zegt Wijnstekers: ”Ik denk dat ik wel héél erg fanatiek Rotterdams ben. Ten eerste omdat ik hier geboren ben. Ik ben geboren in de wijk Bloemhof, om precies te zijn de Ridderspoorstraat. Dat is een zijstraat van de Lange Hilleweg, écht achter het stadion. Echt een wijk waar veel Feyenoorders woonden. Elke zondag als Feyenoord thuis speelde ging ik met mijn vader en moeder naar Feyenoord kijken. Ik zat ook in Bloemhof op school, speelde daar altijd op het pleintje. Ja echt wel fanatiek Rotterdammer en trots ook op mijn stad.”

“Ik ben destijds een beetje ontdekt door Fred Blankemeijer. Hij was in die tijd hoofdscout bij Feyenoord en kwam kijken toen ik bij RKAV Overmaas speelde. Vanaf de jeugd heb ik alle elftallen doorlopen en op mijn negentiende kwam ik bij het eerste elftal. Als eerste-elftalspeler heb ik tweemaal een vierjarig contract getekend en in totaal wel zo’n veertien jaar in het eerste gespeeld. Ik ging dus lange verbintenissen aan en had het ook zo goed naar mijn zin. Als echte jongen van Zuid had ik ook niet echt te behoefte om weg te gaan. Misschien dat het met die geldbedragen van tegenwoordig anders zou zijn, maar ik kon in die tijd ook goed verdienen en ik wilde gewoon steeds bij Feyenoord blijven.”

Zijn officiële debuut maakte hij op 7 juni 1976, samen met André Stafleu, tijdens de thuiswedstrijd tegen de Graafschap, die met maar liefst 8-0 werd gewonnen. Het was een start van een mooie Feyenoord-carrière die tot september 1988 zou duren. Wijnstekers opereerde enige tijd als linksback, maar speelde het grootste deel van zijn carrière aan de rechterkant als onverwoestbare en moeilijk te passeren back.

Tussen 7 juni 1976 (Feyenoord-De Graafschap 8-0) en 4 september 1988 (FC Utrecht-Feyenoord 3-1) speelde Wijnstekers 419 competitieduels voor Feyenoord en maakte hij 17 doelpunten. Hij neemt de vijfde plaats in op de ranglijst van Feyenoorders met het grootste aantal competitiewedstrijden achter hun naam. Als speler won Wijnstekers één keer het landskampioenschap (1984) en twee keer de KNVB-Beker (1980 en 1984).

Zijn grote hoogtepunt was de dubbel met Feyenoord in 1984. Wijnstekers speelde in een geweldig team met onder meer Johan Cruyff, Ruud Gullit, Peter Houtman en natuurlijk de onmisbare ‘koning van de kluts’ André Hoekstra. Wijnstekers: “Het seizoen ’83-‘84 waarin wij de dubbel pakten, was natuurlijk het mooiste jaar. Dat was het seizoen dat Johan Cruijff bij ons kwam spelen en toen hebben we echt alles bereikt wat we konden bereiken. Ook mijn interlands in het Nederlands elftal, waarbij ik bij veel wedstrijden de aanvoerder was, zie ik als hoogtepunten. Het op het Europees Kampioenschap in actie komen is ook heel bijzonder geweest.”

In 1988 nam Wijnstekers afscheid bij Feyenoord, nadat hij bij trainer Rob Jacobs niet standaard meer kon rekenen op een basisplaats. Na zijn afscheid van Feyenoord op 33-jarige leeftijd na daar ruim 13 jaar contractspeler te zijn geweest sinds juli 1975, speelde Wijnstekers nog voor Racing Mechelen en Germinal Ekeren.

In het kader van 60 jaar Eredivisie in 2016, verrichten clubiconen in speelronde 5 de aftrap van de eredivisiewedstrijden. Bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen ADO werd Wijnstekers namens de Rotterdammers naar voren geschoven.


Ben Wijnstekers derde van links als aanvoerder van het Nederlands elftal
foto: Voetbal International
Nederlands elftal

Wijnstekers kwam, als rechtsback, 36 maal uit voor het Nederlands elftal, een groot deel daarvan als aanvoerder, en scoorde daarbij één keer. Hij maakte zijn debuut voor Oranje onder leiding van bondscoach Jan Zwartkruis op 26 september 1979 in de vriend- schappelijke wedstrijd tegen België, die Nederland met 1-0 won dankzij een doelpunt van Jan Poortvliet. Ook Michel Valke van PSV maakte in die wedstrijd zijn debuut voor het Nederlands elftal. Wijnstekers’ carrière als international speelde zich af in een tijd die bepaald niet de meest succesvolle periode van Oranje was, waardoor Wijnstekers alleen bij het EK van 1980 op een groot toernooi actief was. Voor de kwalificaties van het WK 1982, EK 1984 en WK 1986 kwam het Nederlands elftal steeds net 1 punt of 1 doelpunt te kort voor kwalificatie.

Feyenoorders hadden wel incidenteel de aanvoerders-band van het Nederlands elftal gedragen, maar Wijnstekers was de eerste (en enige) Feyenoorder sinds Puck van Heel die het tot vaste captain van Oranje bracht. Net als bij Feyenoord, was hij in Oranje een speler die nooit verzaakte. Wijnstekers tragiek is dat zijn carrière als international en als Feyenoorder plaats had tijdens een magere periode.

Bijzonder is dat Ben Wijnstekers ver na afloop van zijn actieve carrière nog altijd verbonden is aan Feyenoord. Niet alleen is de voormalig aanvoerder ambassadeur en gastheer in het stadion op wedstrijddagen. Hij mag zich hoofdtrainer noemen van Feyenoord Soccer Schools. Voor de deelnemende kinderen is het een bijzondere eer om training te krijgen van de succesvolle oud-speler van Feyenoord, die met zijn rijke voetbalervaring de uitgelezen persoon is om hen van alles bij te brengen op het gebied van inzicht en techniek.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie (Feijenoord): 1983/84
* KNVB Beker (Feijenoord): 1979/80, 1983/8
Nederlands elftal:
* 36 interlands; doelpunten: 1
* EK 1980

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, fr12.nl, feyenoordgeschiedenis.net, exprofs.nl, kentudezenog.nl, indebuurt.nl