101 Nederlandse Voetbaliconen (98) Aron Winter

Geboren: 1 maart 1967, Paramaribo
Overleden:
Positie: Middenvelder
Clubs: Ajax, Lazio Roma, Internazionale, Ajax, Sparta
Actief: 1986-2002
Doelpunten: Ajax (46), Lazio Roma (21), Internazionale (1), Ajax (4), Sparta (1)
Nederlands elftal: 84 interlands; doelpunten: 6
Trainer: Ajax, Toronto FC, Nederland –19, Ajax A1, Ajax (assistent), Griekenland (assistent)

Zijn debuut gaat niet onopgemerkt voorbij. Op 6 april 1986 valt Aron Winter tijdens Ajax-FC Utrecht in voor Frank Rijkaard, maar omdat de speaker zijn naam niet goed uitspreekt, denken velen dat ze met Arie Winter te maken hebben, Met als gevolg dat spontaan Arie, Arie wordt aangeheven. Binnen korte tijd weet iedereen zijn juiste naam, al in 1988 zit hij bij de Oranje selectie voor het EK, hoewel hij geen speeltijd krijgt.

Na negen jaar Ajax vertrekt hij in 1992 naar Lazio Roma, vier jaar later wordt hij ingelijfd door Internazionale. In Italië zijn de lovende kritieken van de lucht. Iedereen roemt zijn inzicht en technische capaciteiten. Het leidt allemaal niet tot een vaste plek in Oranje, Winter staat vaker reserve dan hem lief is. Toch is hij vanaf 1988 bij elke eindronde van de partij tot en met het EK van 2000; de halve finale tegen Italië wordt zijn 84e en laatste interland, als invaller uiteraard.

Een zomer eerder is hij teruggekeerd bij oude liefde Ajax, maar dat wordt geen succes. Zeker als hij te maken krijgt met Co Adriaanse dooft zijn loopbaan snel uit.


Aron Winter goed voor 84 interlands
foto: KNVB

Aron Mohammed Winter Winter werd geboren in Paramaribo en verhuisde op jonge leeftijd naar Lelystad, hij volgde het voortgezet onderwijs bij Het Roer. Hij voetbalde aanvankelijk bij de amateurs van SV Lelystad ’67, alvorens op zestienjarige leeftijd de overstap naar Ajax te maken. Hij debuteerde op 6 april 1986 in het Nederlands betaald voetbal, toen hij in de wedstrijd Ajax-FC Utrecht (3-0) inviel voor Frank Rijkaard. Hij deed wat veel grote Ajaxieden ook deden, scoren in zijn debuutwedstrijd. Tot dol enthousiasme van de meegereisde supporters die luidkeels ‘Arie, Arie, we worden kampioen’ begonnen te zingen. Dat gebeurde dat seizoen niet, wel won Aron in dat jaar met Ajax de beker.

Winter kwam in zijn eerste seizoen 1985-1986 4 maal voor Ajax uit in de competitie, waarin hij deze ene goal fabriceerde. In het seizoen daarna was hij al een vaste waarde in het team. Hij ontpopte zich al snel als een belangrijke speler die hard werkte en daarin een voorbeeld was voor vele jonge jongens. In totaal speelde Aron negen seizoenen in, wat hij noemt, zijn ‘eerste Ajax periode’. Drie seizoenen bij de jeugd en zes in het eerste. Hij werd in die periode met Ajax één keer kampioen van Nederland en won twee keer de beker. Internationaal was hij ook succesvol. In 1987 won hij onder leiding van Johan Cruijff de Europa Cup II. In 1992, aan het begin van de gouden voetbaljaren onder Louis van Gaal, nam hij met het winnen van de UEFA Cup tegen het Italiaanse Torino afscheid. Hij tekende bij Lazio Roma.

De middenvelder vertrok na het winnen van de UEFA Cup in de zomer van 1992 voor een bedrag van zeven miljoen gulden naar het Italiaanse Lazio Roma. De Italiaanse competitie sprak hem erg aan. Aron voelde zich er namelijk thuis en werd ook nog eens belangrijk voor Lazio Roma. Hij zou vier seizoenen spelen in Rome waarna hij wegens succes een transfer verdiende naar Internazionale.

Aron Winter: ‘De Italiaanse Lega serie A was op dat moment de sterkste voetbalcompetitie van Europa. Daar speelden op dat moment de beste spelers ter wereld. Het was nog de tijd dat er maximaal drie buitenlanders mochten worden opgesteld. De concurrentie was dan ook hevig. Dat motiveerde me om er voor te zorgen dat ik geselecteerd werd. Ook de volle stadions en het Italiaanse voetbalklimaat waren extra prikkels.”

“Toch heb ik het in m’n beginjaar bij Lazio in Rome, vanwege mijn huidskleur, niet gemakkelijk gehad. Gelukkig heb ik de strijd tegen racisme op het veld gewonnen en groeide ook daar – net als in Amsterdam – uit tot een publiekslieveling.” Winter is een topsporter die zich altijd heel bewust van zijn bijzondere voorbeeldfunctie is geweest.

Neem de wijze waarop hij zich jarenlang staande heeft gehouden bij de Italiaanse club Lazio Roma, berucht vanwege een fascistische achterban. Als donkere voetballer, met als tweede naam Mohammed en afkomstig van een club met Joodse roots, was hij in 1992 na zijn transfer van Ajax naar Lazio middelpunt van heftig racisme­gedoe.

Winter bleef daar stoïcijns onder, tot er een hakenkruis bij zijn huis werd geplaatst. Vervolgens eiste hij van de clubleiding dat er ingegrepen werd, laste zelf een mediastilte in om zich extra te focussen om de ontspoorde aanhang met zijn prestaties op het veld het zwijgen op te kunnen leggen. Binnen enkele weken was het voorbij.

Na vier seizoenen Lazio ben ik overgestapt naar Inter Milan, omdat ik prijzen wilde pakken. Dat is gelukt, in 1998 won ik met Inter de UEFA Cup. Dat was voor mij de tweede keer en is een mooie bekroning van mijn Italiaanse voetbaltijd, die in totaal zeven seizoenen heeft geduurd.’

In 1999 tekende Aron Winter opnieuw voor vier seizoenen bij Ajax. Daarbij speelden familieomstandigheden een rol. Hij wilde dichter bij zijn, op dat moment zieke, moeder zijn. Sportief is de comeback van Aron anders gelopen. Co Adriaanse stelde echter in het seizoen 2000/01 geen belang in Winter, waarna hij op huurbasis zijn laatste wedstrijden in de Eredivisie speelde bij Sparta Rotterdam. Onder trainer Ronald Koeman speelde hij zijn laatste profwedstrijd op 2 oktober 2002 in de Champions League; uit tegen Rosenborg BK speelde Ajax doelpuntloos gelijk. Hij speelde nog ruim vijftig wedstrijden voor Ajax en bracht daarmee zijn totaal op 238.


Aron Winter speelde meer dan 200 wedstrijden voor Ajax
foto: Onbekend
Nederlands elftal

In de verloren halve finale van het EK 2000 tegen Italië werd Winter Nederlands recordinternational door zijn 84e interland te spelen. De uitschakeling betekende tevens het einde van zijn interlandloopbaan. Frank de Boer verbrak zijn record op 11 oktober 2002 door deelname aan de wedstrijd Nederland-Portugal (0-2), en sindsdien hebben meerdere internationals de middenvelder gepasseerd op de ranglijst. In 1988 werd Winter als reservespeler Europees kampioen in West-Duitsland, maar kwam op dit toernooi niet in actie. Winter heeft in totaal vier Europees Kampioenschappen meegemaakt, van 1988 tot 2000.

Winter: “Ik heb Ruud Krol met mijn 84 interlands op de ranglijst met de meeste caps afgelost. Inmiddels staan er best veel jongens boven me op die ranglijst, dat is ze van harte gegund. Mijn laatste optreden voor Oranje was in de Arena tegen Italië tijdens de halve finale van het EK in 2000. Helaas werden de legendarische woorden van Johan Cruijff over spelen tegen Italianen die avond bewaarheid. ‘Ze kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen’. Dat gebeurde. Ook die kant van het voetbal heb ik meegemaakt.”

Hij heeft bijna 500 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld, verdeeld over wat hij noemt zijn eerste en tweede Ajax periode en zeven seizoenen in de Serie A. Daarnaast was Aron Winter jarenlang voor de verschillende bondscoaches een vaste waarde in Oranje. Aron heeft aan drie WK’s deelgenomen. Ook staan er vier EK’s op z’n C.V. Daaronder de door Nederland gewonnen EK in 1988. Aron heeft tijdens dat toernooi geen wedstrijden gespeeld. Aron Winter: “Ik was 21 jaar. Dat was toen nog jong voor een international, tegenwoordig is dat niet meer zo. In het team dat toen Europees kampioen werd, speelden vedetten als Gullit, Van Basten en Rijkaard. Rinus Michels was de bondscoach. Het was geweldig”.

Winter kreeg van Ajax de gelegenheid om zich te oriënteren op zijn toekomst in de voetballerij. Dat deed hij zowel op voetbaltechnisch als commercieel gebied. Hij meldde zich – na een sabbatical – in Zeist voor het volgen van een verkorte cursus Coach Betaald Voetbal en liep daarvoor stage bij Ajax. Dat was de opmaat voor ‘Jong Ajax’. Aron heeft deze talenten twee seizoenen getraind, daarna koos hij voor de Major League Soccer in de Verenigde Staten en Canada. Hij werd coach van Toronto FC. Het Canadese voetbalavontuur heeft twee seizoenen geduurd. Hij keerde terug naar Nederland en ging bij de KNVB aan de slag als bondscoach van Oranje onder 19. Eind juli 2019 werd bekendgemaakt dat Winter assistent-bondscoach zou worden onder John van ‘t Schip bij Griekenland.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie (Ajax): 1989/90
* KNVB beker (Ajax): 1985/86, 1986/87
* Johan Cruijff Schaal (Ajax); 2002
* UEFA Cup (Ajax): 1991/92
* Europacup II (Ajax): 1986/87
* UEFA Cup (Internazionale): 1997/98
Nederlands elftal:
* 84 interlands; doelpunten: 6
* Goud EK 1988
* WK 1990, EK 1992, WK 1994, EK 1996, WK 1998, EK 2000
Trainer
* Canadian Championship (Toronto FC): 2011, 2012
* Eredivisie (Ajax) assistent trainer: 2018/19
* KNVB beker (Ajax) assistent trainer 2018/19

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, Parool, kentudezenog.nl, peterzwetsloot.com