101 Nederlandse Voetbaliconen (99) Fons van Wissen

Geboren: 21 maart 1933, Margraten
Overleden: 7 juli 2015, Best
Positie: Middenvelder
Clubs: MVV, PSV, Helmond Sport
Actief: 1952-1969
Doelpunten: PSV (25)
Nederlands elftal: 30 interlands; doelpunten: 4
Trainer:

Hij schrijft het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB in 1964 een brief waarin hij zijn afscheid als international aankondigt. Het is tijd voor een nieuwe generatie, stelt Van Wissen. Wat ook meespeelt: zijn dertigste en laatste interland speelt hij in Albanië en de armoede die hij daar aantreft, stemt hem droevig. Van Wissen, geboren in het Limburgse Margraten, geeft veel van zijn tijd aan PSV -eerst als aanvaller, later als middenvelder- en aan Philips. In 1967 begint hij een sportzaak in de Eindhovense wijk Woensel. Hij houdt het tot 2011 vol. Van Wissen is dan 77 jaar.


Telstar – PSV in 1965: Fons van Wissen probeert met zijn hand nog een doelpunt te voorkomen van Ger Clement van de club uit Velsen
foto: ANP

Gerardus Jacobus Alphonsus (“Fons”) was de jongste uit een Limburgs gezin met veertien kinderen meer dan een voetballer die het bovenal van zijn verdedigende kwaliteiten moest hebben. In Margraten was hij bij RKVVM al vroeg, hij debuteerde op zijn vijftiende debuteerde in het eerste elftal, de “vedette” van het elftal waarin ook zijn broers Sjer, Wiel en Sjef speelden. Met achttien jaar fietste Fons vrijwel dagelijks dertig kilometer tussen zijn geboorteplaats en Maastricht, waar MVV hem op de ledenlijst mocht zetten. Hij debuteerde in het seizoen 1952/1953 bij MVV. Daar speelde hij zes seizoenen.

In 1958 vertrok hij naar PSV. De rechtshalf won met PSV de landstitel in 1963, de eerste Eindhovense landstitel sinds de invoering van het betaald voetbal, en speelde het seizoen daarop in de Europacup I. Hij was twee seizoenen aanvoerder bij PSV. In acht seizoenen in Eindhoven speelde hij 232 wedstrijden, waarin hij 25 keer scoorde.

Hij kreeg last van een liesblessure en belandde hij op de bank. In 1967 stapte hij over naar Helmond Sport, waar hij twee jaar later zijn voetbalcarrière beëindigde. In 1970 werd hij met De Van Wissen Boys zaalvoetbalkampioen van Nederland

In 2013 werd Van Wissen tijdens het eeuwfeest van PSV samen met clubiconen als René van de Kerkhof en Hans van Breukelen gehuldigd met een ereronde op het veld in het Philips Stadion.

Nederlands elftal in 1962
foto: Onbekend

In 1957 kwam Van Wissen voor het eerst uit voor het Nederlands elftal, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Rode Duivels. De meest geruchtmakende interland die hij speelde was zijn tweede, het WK-kwalificatieduel tegen Oostenrijk, dat destijds vanwege de hardheid van het spel opzien baarde. Van Wissen kwam 30 keer in actie voor Oranje en scoorde viermaal. Zijn laatste interland was in 1964, de uitwedstrijd tegen Albanië. De armoede die hij in dat land waarnam maakte diepe indruk op hem. “Het was er verschrikkelijk. (…) Na die wedstrijd heb ik een brief geschreven naar de KNVB, dat ik mijn interlandcarrière wilde beëindigen. Zoiets wilde ik nooit meer meemaken.”

Bondscoach Elek Schwartz beschouwde Fons van Wissen vooral als een harde werker; een loopwonder, een balafpakker die negentig minuten voluit ging en over een stevige tackle beschikte. In die jaren, maar ook nog als beginnend international, was Van Wissen een productieve aanvaller. Vier goals in zijn eerste vijf interlands scoorde hij. In de volgende 25 kwam er geen doelpunt meer bij, want toen was hij de noeste werker op het midden- veld. Hij was veertien keer aanvoerder van het Nederlands elftal.

Van Wissen kon het voetbal niet loslaten en opende in de Kruisstraat in Eindhoven zijn eigen sportwinkel, waarin hij zelf actief werd en die hij tot op late leeftijd runde. Hij is 82 jaar geworden.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen Eredivisie (PSV): 1962/63
Nederlands elftal:
* 30 interlands; doelpunten: 4

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Koning Voetbal, Volkskrant, voetballegends.nl, 1limburg.nl