101 voetbaliconen: (32) Jimmy Greaves

PASPOORT
Geboren: Manor Park, (Essex) , 20 februari 1940
Overleden: Danbury (Essex), 19 september 2021
Nationaliteit: Engels
Positie: Aanvaller
Clubs: Chelsea, A.C. Milan, Tottenham Hotspur, West Ham United, Brentwood, Chelmsford City, Barnet, Woodford Town
Interlands: 57 Doelpunten: 44
Doelpunten: Chelsea: 124 ,A.C. Milan: 9, Tottenham Hotspur: 220, West Ham United: 13, Chelmsford City: 20
Trainer:

Jimmy Greaves was één van de grootste doelpuntenmakers aller tijden. Hij scoorde in de jaren zestig en zeventig gemiddelden die de aanvallers van de jaren dertig haalden. Hoewel hij klein was voor een spits 1.72 meter en drieënzestig kilo schoon aan de haak, had hij kwikzilveren voeten en was razendsnel.

De aanblik van Greaves die langs verdedigers danste en opnieuw een hattrick erin prikte was één van traktaties van die tijd. Net als veel andere begenadigde doelpuntenmakers kon hij zelfzuchtig zijn, wanneer hij de bal kreeg dacht hij in het algemeen maar aan één ding, en als zijn elftal onder druk stond had hij de neiging om te missen.

Greaves scoorde in ieder debuut dat hij bij een club maakte (voor de Spurs scoorde hijzelfs een hattrick) en voor Engeland. Hij bezit nog altijd het seizoensrecord voor de Spurs, in 1963 scoorde hij zevenendertig keer. Hij werd de eerste speler die die voor zijn eenen- twintigste honderd doelpunten maakte.

Greaves scoorde in interlands net zo gemakkelijk als voor zijn clubs, maar liet het op WK’s afweten (slechts één doelpunt in zeven wedstrijden). Zijn grootste teleurstelling was dat hij de WK finale van 1966 misliep. Hij begon het toernooi in de basisopstelling, maar raakte geblesseerd en kon zijn positie niet meer heroveren op Geoff Hurst.

Aan het einde van zijn carrière begon Greaves zwaar te drinken, maar hij overwon zijn drankprobleem en vormde later een succesvol tv-duo met Ian St. John op The Saint and Greavsie Show van ITV.

James Peter (“Jimmy”) Greaves heeft, op drie anderen na, de meeste goals ooit gemaakt voor het Engelse nationale team.

Chelsea: 1957-1961

Greaves maakte zijn debuut als profvoetballer voor Chelsea in 1957. Tijdens dit debuut scoorde hij meteen. Bij Chelsea werd hij twee keer topscorer van de Engelse competitie (in 1959 en 1961) en zijn 41 competitietreffers in 1961 vormen nog steeds een clubrecord. In 1960 werd Greaves de jongste speler ooit, die honderd doelpunten in de Engelse com- petitie had gemaakt (20 jaar en 290 dagen) en een paar jaar later werd hij samen met Dixie Dean de jongste speler ooit die tweehonderd goals maakte. Hij was op dat moment pas 23 jaar.

James Peter “Jimmy” Greaves (links)
foto: Daily Mail
AC Milan: 1961

Nadat Greaves voor de tweede keer topscorer van Engeland was geworden besloot hij te vertrekken naar AC Milan, ondanks een heel grote aanbieding van Newcastle United. In Milaan kon hij echter niet wennen en na twaalf competitiewedstrijden en negen goals vertrok hij alweer.

Tottenham Hotspur: 1961-1970

Manager Bill Nicholson haalde het talent naar Tottenham Hotspur voor het rare bedrag van £ 99.999. Tottenham wilde haar nieuwe aanwinst niet de druk opleggen om de eerste speler te zijn die werd gehaald voor 100.000 pond en daarom betaalde de club een pond minder. Bij Tottenham beleefde Greaves de grootste successen uit zijn loopbaan. Hoewel Spurs de enige twee titels (1951, 1961) uit de geschiedenis al binnen had, begon met Greaves een periode van ware glorie op White Hart Lane. Niemand in de geschiedenis van het Engelse voetbal was een grotere goalgetter dan hij. Op zijn 20ste maakte Greaves zijn 100ste doelpunt in de eerste divisie. Drie jaar later had hij er al 200 inliggen.

Het gebeurde allemaal in een tijd dat Engeland hunkerde naar internationale erkenning. Natuurlijk ‘wist’ iedere Engelsman dat in zijn land het beste voetbal werd gespeeld. Het betaalde zich alleen nooit uit in zilveren bekers. Aan WK’s of EK’s deed het land liever niet mee dan wel. Pas na de schok van 1953 -toen Hongarije op Wembley met 3-6 kwam winnen- en de introductie van het Europa Cupvoetbal raakte Engeland ontwaakt.

Uitgerekend Tottenham Hotspur was in 1963 de eerste club die een Europese beker naar het eiland haalde. Architect van het team was manager Bill Nicholson, die de club in 1958 uit de penarie had gehaald. Nicholson zou tot 1974 manager blijven bij de club. In die jaren verwierf Spurs de faam waar het nu nog steeds op teert.

Vier keer werd hij topscorer van Engeland (1963, 1964, 1965 en 1969), dit heeft nog nooit iemand hem nagedaan. Bij de Spurs won Greaves ook prijzen. In 1962 en 1967 won hij de FA Cup. In 1963 zorgde hij ervoor dat Tottenham de eerste Engelse club werd die een Europacup won.

De club versloeg Atlético Madrid in de finale van de Europacup II met 5-1, met onder meer twee goals van Greaves.

1962: Jimmy Greaves glipt langs de Leicester City verdedigers Frank McLintock en Alan Woollett.
foto: Onbekend
De aantrekkingskracht van Tottenham was fenomenaal. Op White Hart Lane speelden de rasartiesten. Misschien was het de joodse aard van de club, maar bijzonder voetbal hoorde bij Spurs. Méér nog dan bijzondere prijzen, want zo vol is de prijzenkast van de club niet.

Hij speelde negen jaar voor de club, waarin hij een levende legende werd. In 379 wedstrijden scoorde hij 266 goals, waaronder 220 competitietreffers.

West Ham United: 1970-1971

Na zijn zeer succesvolle periode bij Tottenham voetbalde Greaves nog enkele jaren door. In 1970 vertrok hij naar West Ham United. Voor deze club scoorde hij weer tijdens zijn debuut, dit lukte hem bij elke club waar hij gespeeld heeft (inclusief Engeland en Engeland onder 21). In 1971 stopte Greaves met voetballen. Tijdens zijn imposante loopbaan speelde hij 566 competitiewedstrijden, waarin hij 386 goals maakte, ook dit is weer een record.

Afbouw carrière 1975-1980

Een aantal jaar later, Greaves was intussen 35 jaar oud, maakte hij een comeback. Hij speelde nog een jaar voor Brentwood Town en een jaar voor Chelmsford City. Na een jaar werkloos te zijn geweest speelde hij zijn laatste seizoen voor Barnet. De inmiddels 38-jarige Greaves liet zien dat hij het voetballen nog steeds niet verleerd was. Hij speelde op het middenveld, maakte 20 goals en werd speler van het jaar van de club. Vervolgens speelde hij ook nog enkele wedstrijden voor de semiprofs van Woodford Town en in 1980 maakte hij definitief een einde aan zijn carrière.

Nationale elftal

In 1959 maakte Jimmy Greaves zijn debuut voor Engeland. In totaal speelde hij 57 interlands, waarin hij 44 keer scoorde. Hiermee staat hij derde op de lijst van doelpunten- makers voor Engeland, na Bobby Charlton en Gary Lineker, die respectievelijk 49 en 48 keer scoorden, maar daarvoor wel veel meer wedstrijden nodig hadden.

Nog een record dat in handen is van Greaves is het aantal hattricks voor Engeland, waarvan hij er zes maakte. Tijdens het British Home Championship maakte hij in drie opeenvolgende wedstrijden in totaal zeven doelpunten.

Tijdens het WK 1962 speelde Greaves een memorabele wedstrijd tegen Brazilië. Tijdens deze wedstrijd rende een zwerfhond het veld op. Alle spelers staakten de wedstrijd en probeerden tevergeefs om de hond te vangen. Uiteindelijk was het Greaves die de hond te pakken kreeg, maar voordat hij het dier van het veld kon verwijderen, urineerde deze nog wel even over het shirt van de aanvaller. De Braziliaan Garrincha vond het incident zo grappig dat hij de hond mee naar huis nam en hem hield als huisdier.

Tijdens het WK 1966, dat Engeland won, was Greaves ook basisspeler. Tijdens een wedstrijd tegen Frankrijk liep hij een beenblessure op waardoor hij vervangen moest worden. Zijn vervanger, Geoff Hurst speelde goed, scoorde de winnende goal in de kwartfinale tegen Argentinië en scoorde een hattrick in de finale (onder andere de beroemde winnende “goal” via de onderkant van de lat} waardoor Engeland het WK won.

Één van de beroemdste voetbalfoto’s ooit toont Jimmy Greaves op de bank na de gewonnen finale. Op de foto springen alle reserve spelers opgetogen overeind, terwijl de scheidsrechter voor de laatste keer fluit. Greaves blijft echter op de bank zitten en lijkt te balen. Later is hij altijd blijven benadrukken dat hij net zo blij was als de rest van de spelers en dat hij niet vond dat hij recht had om zijn plaats terug te krijgen nadat hij hersteld was van zijn blessure.

Zijn reactie na de wedstrijd sprak echter voor zich en terwijl de rest van de selectie naar een officieel banket gingen, ging Greaves op vakantie samen met zijn vrouw.

Jimmy Greaves op het WK van 1966 tegen Argentinië
foto: Getty Images
De WK-medaille van 1966

Destijds kregen alleen de finalisten van de wereldkampioen een WK-medaille; vanaf 1978 geldt dat voor alle spelers die bij het WK in actie komen.

Jarenlang voerden zijn fans campagne om hem alsnog de medaille te bezorgen, die hem bij het WK van 1966 niet was gegund omdat hij vanwege een blessure de finale had gemist. In 2009 kregen zij hun zin en Greaves zijn eremetaal. Vervolgens liet de voormalig international de plak veilen door Sotheby’s, met als verwachte opbrengst: ten minste 50.000 pond (bijna 64.000 euro).

Greaves schaart zich hiermee in een opzienbarend rijtje: van elf Engelse voetballers die in 1966 wél de WK-finale speelden, verkochten er eerder al acht hun medaille voor bedragen tussen de 80.000 en 188.000 pond. Alleen Roger Hunt en de broers Jack en Bobby Charlton deden dat niet. Geoff Hurst, inmiddels Sir, ving er in 2001 bijvoorbeeld 150.000 pond voor. De vader van drie dochters verkocht zijn plak, zei hij destijds, omdat hij ‘de medaille nu eenmaal niet in drieën kon splitsen’.

Ronaldo verbreekt record van Jimmy Greaves

Met de eerste twee doelpunten van Ronaldo wist Real Madrid de inhaalwedstrijd in mei 2017 bij Celta de Vigo te winnen (1-4) en brak en passant het doelpuntenrecord van Jimmy Greaves, uit 1971. Jimmy Greaves wist in de grote Europese competities 366 doelpunten te verzamelen. Hij deed dat in dienst van Chelsea, AC Milan, Tottenham Hotspur en West Ham United. Ronaldo kwam met zijn twee treffers op 367 competitiedoelpunten en is dus de nieuwe recordhouder. Tot zijn twee gescoorde doelpunten tegen Celta de Vigo stond de Portugees nog op gelijke hoogte met Gerd Müller (365).

Alcoholverslaving

In het midden van de jaren zeventig had Greaves last van een alcoholprobleem. Na zijn voetbaltijd worstelde Greaves, wiens zoontje Jimmy junior overleed aan een longont- steking, in alle openbaarheid met een alcoholverslaving. Uiteindelijk stopte hij met drinken in februari 1978. Hij werd voetbalcommentator, maar is al enige tijd met pensioen, en verkocht volgens de Daily Mail zijn huis in Suffolk voor een half miljoen pond, waarna hij met zijn vrouw Irene bij hun dochter Lynn in een heel wat bescheidener huis in Sudbury ging wonen.

In 2002 werd Greaves ingewijd in de Hall Of Fame van het Engelse voetbal en een jaar later schreef hij zijn autobiografie Greavsie. Jimmy Greaves verscheen op een postzegel in 2013, uitgegeven ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de FA.

Prijzenkast en erelijst:

* Landskampioen : 1958 Chelsea onder 18 (FA Youth Cup), 1962 AC Milan
* FA Cup (beker): 1962, 1967
* Europa Cup II: 1963
* Nationale elftal: 1966 wereldkampioen
* Interlands: 57 doelpunten: 44

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Het Voetbal Boek, hln.be