101 voetbaliconen: (41) Andrés Iniesta

PASPOORT
Geboren: Fuentealbilla, 11 mei 1984
Overleden:
Nationaliteit: Spaans
Positie: Aanvallende middenvelder
Clubs: Barcelona
Interlands: 131 doelpunten: 13
Doelpunten: 35
Trainer:

Andrés Iniesta speelt tot zijn twaalfde in de jeugdopleiding van profclub Albacete vanwaar hij door FC Barcelona wordt weggeplukt. In de jeugdopleiding van FC Barcelona zag Johan Cruijff in hem een groot talent. Ook Pep Guardiola had het al snel gezien. Toen de Barcelona-icoon de kleine Andrés Iniesta voor het eerst met een bal bezig zag op La Masía, de jeugdacademie van de club, fronste hij zijn donkere wenkbrauwen. “Deze jongen speelt ons allemaal het pensioen in”, mompelde hij tegen zijn ploeggenoot Xavi.

Het kleine, verlegen ventje worstelde met heimwee, maar bewees uiteindelijk dat in kleine, verlegen ventjes reuzen kunnen schuilen. Zes jaar later vierde Iniesta onder Louis van Gaal al zijn debuut in het eerste elftal van Barcelona tijdens de Champions League wedstrijd tegen Club Brugge (3-2 winst)

De perfecte aangever van Lionel Messi is, hoewel hij minder aandacht krijgt, is Iniesta. Misschien dat Messi nooit zo goed en lang op z’n hoog niveau zou kunnen spelen als de motor die Iniesta heet niet altijd achter hem zou hebben gestaan. Iniesta is degene die het ritme bepaalt. Elke bal die Andrés raakt is een ode aan het pure voetbal. Hij arrangeert de genialiteit vóór hem op het veld.

Andrés Iniesta wordt door zijn teamgenoten en coaches als down to earth beschreven. Over Andrés Iniesta lees je nooit iets raars in het nieuws, hij gaat niet ten onder aan zijn succes en blijft normaal. Volgens hemzelf komt dit door de opvoeding van zijn ouders. Hij weet dat hij nu genoeg geld heeft, maar hij weet ook dat zijn vader destijds drie maanden moest sparen om voor hem goede voetbalschoenen te kunnen kopen. Hij ziet eruit als een normale jongen, dit resulteerde er zelfs in dat een vrouw dacht dat hij een bediende in een restaurant was.

In 2008 wordt Spanje –met Andrés Iniesta als basisspeler- Europees kampioen door in de finale met 1-0 van Duitsland te winnen. In 2010 wordt hij zelfs wereldkampioen door zelf in de finale tegen Nederland de winnende goal te scoren (1-0). Op het EK 2012 in Oekraïne en Polen wint hij met Spanje voor de derde keer op rij een groot toernooi en prolongeert de Spaanse ploeg de Europese titel. Spanje verslaat Italië in de finale met 4-0.

Europese sportjournalisten kozen in 2012 Andrés Iniesta tot beste voetballer in Europa. De middenvelder van FC Barcelona kreeg bij de verkiezing de voorkeur boven ploeggenoot Lionel Messi en Cristiano Ronaldo van Real Madrid. Iniesta werd eerder in 2012 al gekozen tot beste speler van het EK.

Met Barcelona won hij meerdere malen alles wat er maar te winnen valt: Wereldkampioenschap voor clubs, Champions League, UEFA Super Cup, Primera División, Copa del Rey en de Spaanse Supercup.

Andrés Iniesta de kleine grote man bij FC Barcelona.
foto: Getty Images
Jeugdjaren

Andrés Iniesta Luján, geboren op 11 mei 1984 in Fuentealbilla, een klein dorpje aan de oostkant van Spanje, begon in de jeugd van Albacete. In 1996 werd hij op 12-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding (cantera) van FC Barcelona in La Masia gehaald, nadat scouts hem op een jeugdtoernooi hadden opgemerkt. Iniesta wou toen hij jong was eerst kiezen voor de jeugdacademie van Real Madrid. Zijn ouders waren er echter van overtuigd dat de hoofdstad geen veilige omgeving zou zijn. Hierdoor koos hij voor de jeugdacademie van Barcelona. Dit had er ook mee te maken dat zijn ouders Enrique Orizaola kenden, hij was op dat moment een jeugdcoach bij Barcelona. Iniesta had het er in het begin moeilijk mee, hij miste zijn ouders en huilde daar vaak om. Hij was erg verlegen en trok zich graag terug. Hij deelde een kamer met Jorge Troiteiro, een voetballer die niet geslaagd is in de jeugd- opleiding van Barcelona. Hij probeerde Andrés op te vrolijken, wat ook hielp was dat hij Camp Nou uit zijn raam kon zien. Zijn droom was om daar te spelen. In 2000 kwam Iniesta bij Barça B, waar hij binnen korte tijd uitgroeide tot een belangrijke waarde. Andrés Iniesta liet zijn talenten al snel zien, zo werd hij benoemd tot speler van de Nike Premier Cup.

Zijn bijnaam luidt El Blanquito (Het Bleekgezicht), verwijzend naar zijn bleke huidskleur, die een familietrek van moeders kant is.

Barcelona: 2003-2018

Op 29 oktober 2002 liet trainer Louis van Gaal Iniesta debuteren in het eerste elftal in het UEFA Champions League-duel tegen Club Brugge. In dat elftal speelden toen spelers als Patrick Kluivert en Frank de Boer. Hij speelde maar negen wedstrijden dat seizoen. In 2003 waren dat er al 17, er was dus een stijgende lijn in het aantal wedstrijden voor Andrés Iniesta. In 2003 was Louis van Gaal vertrokken en kwam Frank Rijkaard naar de club. Ronaldinho en Edgar Davids werden ook door te club aangetrokken.

Het was het begin van een grote carrière, die, de herinnering doet ons nog steeds pijn, tegen Oranje het absolute hoogtepunt beleefde.

In het seizoen 2004/05, waarin FC Barcelona de landstitel won, groeide hij uit tot een belangrijke waarde. Iniesta speelde 37 van de 38 competitiewedstrijden. Frank Rijkaard prees hem met zijn goede spel. Andrés Iniesta was erg geliefd door de toeschouwers en teamgenoten omdat hij wel op elke positie wou spelen en uit de voeten kon, als hij maar speelde.

Het seizoen daarna stond de middenvelder vaker in de basis, mede door de langdurige blessure van Xavi Hernández. Iniesta was hierdoor een belangrijke schakel in het team dat in 2006 de landstitel prolongeerde en de UEFA Champions League won.

Andrés Iniesta de architect van FC Barcelona.
foto: Miguel Ruiz/FC Barcelona
In 2014 ontving Iniesta de zogenoemde Golden Foot Award in Monaco. Dat is een onderscheiding voor een voetballer ouder dan 28 jaar die het voorbije seizoen uitblonk op en naast het veld. Hij ontving de prijs tijdens een gala georganiseerd door Prins Albert van Monaco. Iniesta kreeg in een stemming de voorkeur boven andere genomineerden als Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Manuel Neuer, Andrea Pirlo en Franck Ribéry. De prijs bestaat sinds 2003.

Iniesta won in 2015 voor de vierde keer in zijn carrière de UEFA Champions League. Daarmee evenaarde hij het record van Clarence Seedorf. Datzelfde gold voor zijn team- genoten Xavi Hernández, Lionel Messi en Gerard Piqué. Xavi verliet Barcelona na dat seizoen, waarop coach Luis Enrique Iniesta in augustus 2015 aanwees als zijn opvolger als aanvoerder.

Met FC Barcelona wint Andrés Iniesta na 2006 nog veel meer prijzen. De landstitel wordt ook in 2009, 2010, 2011, 2013, 2015 2016 en 2018 gewonnen, De Copa del Rey wint hij met de club in 2009, 2012, 2015, 2016, 2017 en 2018, de Spaanse Supercup in 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013 en 2016, de Champions League wordt naast zoals eerder genoemd in 2006 ook in 2009, 2011 en 2015 gewonnen, de UEFA Supercup in 2009, 2011 en 2015 en de wereldbeker voor clubteams in 2009, 2011 en 2015.

Iniesta speelde in al die overwinningen een leidende rol. Het befaamde ‘tiki taka’ van Barcelona beleefde in de Champions League-finale van 2011 zijn hoogtepunt. Manchester United werd compleet weggetikt. Het spel van Barcelona zette een nieuwe standaard. In de voetbalwereld klonk veelvuldig dat dit team misschien wel het beste voetbal ooit speelde.

Iniesta nam in 2018 afscheid van Barcelona met een 1-0 overwinning op Real Sociedad. De op dat moment 34-jarige middenvelder speelde zestien jaar in de hoofdmacht van de Catalaanse club. Drie dagen na zijn afscheid bij Barça bleek dat Iniesta zijn voetbalcarrière zou vervolgen in Japan. De Spaanse middenvelder tekende een contract bij Vissel Kobe, de nummer zes van de Japanse J1 League. Japanse media spraken over een driejarige ver- bintenis waarbij Iniesta 30 miljoen dollar per jaar zou gaan verdienen.

Interlandcarrière in de Jeugdelftallen; 2000-2006

Vanaf zijn 15e speelde Andrés Iniesta al in de jeugdelftallen van Spanje. Op het Europees kampioenschap voetbal onder 19 in 2002 werd Iniesta met Spanje Europees kampioen. Hij scoorde in de eerste groepswedstrijd tegen Tsjechië. Met het Spaans elftal Onder-20 werd Iniesta in 2003 vicewereldkampioen op het wereldkampioenschap voetbal onder 20 in de Verenigde Arabische Emiraten. Spanje verloor in de finale met 1–0 van Brazilië. Iniesta was de grote uitblinker bij de Spanjaarden tijdens het toernooi en ontving de Zilveren Bal als beste speler na Ismail Matar.

Eerste elftal: 2006-2018

Op 27 mei 2006 debuteerde Iniesta in de voorbereiding voor het WK 2006 tegen Rusland in het A-elftal van Spanje. Hij verving na rust Cesc Fàbregas. Vermeldenswaardig is dat Iniesta zijn eerste interland in Albacete speelde, de stad waar hij als voetballer begon. Iniesta maakte op 7 februari 2007 zijn eerste interlanddoelpunt in de oefenwedstrijd tegen Engeland. Op Old Trafford maakte hij in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ook was hij deel van de ploeg die op het WK 2006 de achtste finale haalde. Die wedstrijd werd van Frankrijk verloren, met 3–1. De groepswedstrijden werden allemaal gewonnen. Iniesta speelde alleen de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië

In 2008 wordt Spanje –met Andrés Iniesta als basisspeler- Europees kampioen door in de finale met 1-0 van Duitsland te winnen. In juni 2009 miste Iniesta de Confederations Cup ten gevolge van een dijbeenblessure.

In 2010 wordt hij zelfs wereldkampioen door zelf in de finale tegen Nederland de winnende goal te scoren (1-0). Zijn goede optreden op het WK en bij zijn club dat jaar zorgde ervoor dat hij tweede werd in de verkiezing Gouden Bal.

Andrés Iniesta tegen Italië op het EK van 2012.
foto: Getty Images
Op het EK 2012 in Oekraïne en Polen wint hij met Spanje voor de derde keer op rij een groot toernooi en prolongeert de Spaanse ploeg de Europese titel. Spanje verslaat Italië in de finale met 4-0. Dat jaar kreeg hij van de UEFA de prijs van de beste voetballer op de Europese velden.
“Andrea Pirlo was fantastisch voor Italië, Xavi had deze prijs opnieuw kunnen winnen en Xabi Alonso was ook heel goed”, aldus voorzitter Andy Roxburgh van de technische commissie. “Maar Iniesta heeft creatief en doortastend voetbal uitgedragen en speelde het hele toernooi fabuleus.”. Het leverde hem tevens de derde plaats op bij de Gouden Bal verkiezing.

Andrés Iniesta is met Spanje slechts drie duels actief op het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië waar Spanje al in de groepsfase (mede door een verliespartij tegen Nederland 5-1) uit het toernooi gestoten wordt. Iniesta speelt alle drie de groepswed- strijden. Iniesta speelde zijn honderdste interland op 23 juni 2014, toen Spanje met 3–0 won van Australië in de afsluitende groepswedstrijd bij het wereldkampioenschap voetbal 2014.

Met Spanje nam hij deel aan het Europees kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk. Spanje werd in de achtste finale uitgeschakeld door Italië (2–0). Iniesta nam met Spanje ook deel aan het WK 2018. Hierop verloren zijn ploeggenoten en hij in de achtste finale van gastland Rusland. Direct na de uitschakeling maakte hij bekend dat hij stopte als international.

Iniesta als wijboer

Wist u dat voetballers aardig wat vrije tijd hebben? Zo speelt Lex Immers graag een potje darts en gaat Cristiano Ronaldo nog wel eens naar een wedstrijd van Badr Hari. De hobby van Andrés Iniesta is toch wel een unieke. Naast zijn wekelijkse verrichtingen als regisseur op het Catalaanse middenveld heeft de kleine Spanjaard ook een eigen wijngaard!

Iniesta is niet zomaar wat aan het persen. Naast zijn gewonnen medailles in het voetbal heeft deze Catalaanse voetballer ook een medaille gewonnen in de wereld van de wijnen. Ik wist ook niet dat men in die wereld prijzen kon winnen, maar Iniesta flikt het weer. De wijngaard Bodega Iniesta, vrij vertaald naar het Nederlands wil het zeggen: de kelder van Iniesta, heeft een gouden medaille gewonnen bij de wedstrijd “Bacchus”. Zegt me niks zou je kunnen denken, maar als je beseft dat Bacchus de naam is van de god van de wijnen dan moet dit toch wel een prestigieuze prijs zijn!

Ook in de Guia Peñin score krijgt de wijn van Iniesta een puntenaantal van 89. Wat? Guia Peñin is een scoresysteem dat in Spanje gehanteerd wordt. Een groep van wijndes- kundigen proeven jaarlijks 10.000 verschillende wijnen. Aan de hand van een aantal factoren geven zij deze wijnen een puntenaantal tussen de 50 en de 100. Bodega Iniesta scoort hierbij maar liefst 89 en staat dus verrassend hoog!

Andrés Iniesta met één van zijn vele prijzen.
foto: Getty Images
“Andrés Iniesta, de artiest” vertelt het verhaal van zijn weg naar de top en ook die van Barcelona. El Blanquito is een geniale balkunstenaar die zelfs in onmogelijke situaties altijd de deur naar de uitgang weet te vinden, maar blinkt vooral uit door alles zo simpel mogelijk te houden. “Aanbieden, aannemen en doorspelen. Aanbieden, aannemen en doorspelen”, zo vatte hij ooit samen wat het spel voetbal voor hem en Barcelona inhoudt. Het leverde het mooiste voetbal op aarde op. Elke bal die Andrés Iniesta raakte, was een ode aan het pure voetbal. De bal als instrument en meer niet.

De perfecte aangever van Lionel Messi is hij en hoewel laatstgenoemde vaak de aandacht krijgt denk ik dat Messi nooit zo goed en lang op z’n hoog niveau zou kunnen spelen als de motor die Iniesta heet niet altijd achter hem zou hebben gestaan.

Prijzenkast en erelijst:

* FIFA Wereldkampioenschap voor clubs: 2009, 2011, 2015
* UEFA Champions League: 2006, 2009, 2011, 2015
* Primera División (landskampioen): 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2017
* UEFA Super Cup: 2009, 2011, 2015
* Copa del Rey: 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018
* Supercopa de España: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016
Nationale elftal:
* Spanje –15, Spanje –16, Spanje –17, Spanje –19, Spanje –20, Spanje –21: totaal 45 interlands (11 doelpunten)
* 131 interlands (13 doelpunten)
* Wereldkampioen: 2010
* Europees kampioens: 2008 en 2012
Individueel
* La Liga Spaans speler van het jaar 2009
* 2e plaats FIFA Puskás Award 2009
* La Liga’s beste aanvallende middenvelder: 2009, 2011, 2012, 2013 en 2014
* FIFA Ballon d’Or (Gouden Bal): 2010 #2, 2011 #4, 2012 #3
* Marca Legend Award 2011
* UEFA beste speler in Europa 2012
* Beste speler van het EK 2012
* Beste speler van de Champions League 2012
* IFFHS ‘s werelds beste spelmaker: 2012 en 2013
* FIFA Confederations Cup Silver Ball 2013
* Golden Foot 2014

Referenties en bronnen:
Wikipedia, VI, kickandreport.nl, bestevoetballers.nl, s.vk.nl