101 voetbaliconen: (68) Lionel Messi

PASPOORT
Geboren: Rosario, 24 juni 1987
Overleden:
Nationaliteit: Argentijns
Positie: Aanvaller
Clubs: FC Barcelona
Interlands: 128, doelpunten: 65 (maart 2019)
Doelpunten: 408 (maart 2019)
Trainer: –

Zelfs geen echte voetbalkenners weten dat Lionel Messi één van de beste voetballers ter wereld is. Sterker nog, hij is al vijf keer uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. De prestigieuze prijs onder voetballers de ´Gouden Bal´ heeft hij in de jaren 2009, 2010, 2011, 2012 én 2016 in ontvangst mogen nemen. Wereldvoetballers zijn van alle tijden, telkens komt er weer een nieuwe ster aan het firmament. Als je de geschiedenis bekijkt komt je er veel tegen. Voetballers als Ferenç Puskas, Pelé, Johan Cruijff, Platini, Diego Maradona en Eusebio zijn zomaar wat namen uit het verleden. Maar nieuwe sterren zijn er alweer zoals Neymar een Mbappé, spelers waar miljoen voor betaald wordt. Maar natuurlijk mogen we twee grootheden van dit moment niet vergeten, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De meeste voetbalsupporters hebben een voorkeur, maar beide zijn van wereldklasse.

Lionel Messi werd geboren in 1987 in Argentinië. Zijn officiële naam luidt: Lionel Andrés Messi Cuccittini. Toen hij 5 jaar oud was ging hij voetballen bij de plaatselijke club Grandoli. Zijn vader leidde deze club, het voetballen zat dus al in de familie. Op zijn zevende mocht hij zich inschrijven bij Newell’s Old Boys en op zijn 14e kwam hij terecht bij de jeugdopleiding van FC Barcelona.

Op 16 november 2003 maakte hij zijn debuut in het elftal van de Catalaanse club. Met zijn 16 jaar was hij de op drie na jongste debutant van de geschiedenis van FC Barcelona.

Het Research Centre of History and Statistics of Spanish Football (CIHEFE) grasduinde door de voorbije 86 seizoenen in de Primera Division, op zoek naar de allerbeste speler ooit in de Spaanse competitie. Messi is volgens onderzoek de allerbeste.

Doelpunten, assists, het aantal gespeelde minuten, kaarten en noem maar op… Alle statistieken werden onder het vergrootglas gelegd. Het onderzoeksbureau kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Lionel Messi de beste speler ooit is in La Liga. De Argentijn staat met een totaal van 545 punten op het hoogste schavotje, vlak voor Real Madrid-legende Raul (528 punten) en Barcelona-icoon César Rodriguez (524 punten).

Lionel Messi verlengde eind 2017 zijn aflopende contract bij FC Barcelona verlengd. Hij zette een krabbel onder een contract dat hem tot de zomer van 2021 aan de Catalaanse club bindt. Wie Messi nu wil kopen, moet 700 miljoen euro op tafel leggen.

Lionel Messi beste speler ooit in de Spaanse competitie
foto: Onbekend
Jeugdjaren

Messi is het derde kind in een gezin met vier kinderen. Zijn vader Jorge Messi werkte als manager in een staalfabriek en zijn moeder Celia Cuccittini in een werkplaats waar mageneten gemaakt werden. Via zijn vader is hij van Italiaanse en Catalaanse afkomst. Via zijn moeder is hij vooral van Italiaanse afkomst. Een van de grootvaders van Messi stamt uit de Catalaanse plaats Bellcaire d’Urgell. Messi is verre familie van zijn voormalig teamgenoot Bojan Krkic. Hun wortels liggen in de provincie Lleida.

Het ene na het andere Argentijnse talent in die periode stierf een vroege dood, totdat Leo Messi alle monden van verbazing deed openvallen, elk jaar weer, vanaf zijn vierde, toen hij bij het ‘babyteam’ van de wijkvereniging Grandoli zijn toevallige debuut maakte. Er was een spelertje te weinig en Leo zat met oma Celia op de stenen tribune om naar zijn broer Rodrigo te kijken. “Waarom nemen jullie hem niet?” zei oma. “Die kleine?” was het eerste antwoord, een vraag die al zo vaak over Messi is gesteld. Die kleine speelde vervolgens iedereen gek.

“Iedereen in de wijk had het erover, dat we de nieuwe Maradona in de club hadden, maar dat werd al zó vaak van voetballertjes gezegd dat je het nooit meer serieus kon nemen,” zei voorzitter Daniel Trévez. Tot ook hijzelf de ‘vlo’ zag voetballen. “Leo speelde als de engelen.”

Toen hij 5 jaar oud was ging hij voetballen bij de plaatselijke club Grandoli. Zijn vader leidde deze club, het voetballen zat dus al in de familie. Op zijn zevende mocht hij zich inschrijven bij Newell’s Old Boys en op zijn 14e kwam hij terecht bij de jeugdopleiding van FC Barcelona.

Twaalf jaar. Geen leeftijd om zo’n joch helemaal uit Argentinië te halen. Nog een veel te lange weg te gaan om een goede profvoetballer te worden, een weg vol obstakels, een weg waarop vaker iets misgaat dan dat het goed afloopt.

Maar hij reisde wel af naar Spanje, Lionel, samen met zijn vader. Een reis geboren uit nood. Hij was nogal klein voor zijn leeftijd. Te klein, zei ook kinderdokter Diego Schwarzstein in Rosário. La Pulga noemden zijn oudere broers, Rodrigo en Matías, hem. De Vlo. Op zijn elfde was Messi pas 132 centimeter, ruim 20 korter dan, bijvoorbeeld, de Nederlandse jongens van die leeftijd. De dokter constateerde een afwijking in de botten, veroorzaakt door het te gebrekkig aanmaken van het groeihormoon. Zonder behandeling zou hij niet langer dan 1,40 meter worden, misschien. Twee jaar lang betaalde Newell’s Old Boys mee aan de behandeling, zo’n 600 euro per maand. Tot de club het genoeg vond.

“Ik vond het vreselijk, dat kleine joch elke avond de spuit eerst in zijn ene, daarna in zijn andere been te zien steken. We vroegen altijd of we hem konden helpen, maar hij kon het zelf wel, zei Leo,” vertelde broer Matías in een mooie TV-documentaire. “Bárbaro,” vond ook zijn moeder, een woord ter overdrijving dat Argentijnen voor alles gebruiken, goed en slecht. “Hij deed het zomaar, zichzelf injecteren.”

Vader Jorge Messi, fabrieksarbeider, en moeder Celia Cuccittini, schoonmaakster, beide van verre Italiaanse afkomst, hadden geen geld voor de injecties. Misschien dat een Europese club het kon betalen, want het grote River Plate in Buenos Aires wilde daar ook niet aan. Argentinië was in 1998 in een economische crisis geraakt die vooral de midden- en arbeidersklasse trof en zou leiden tot de explosie, in 2002, van het corralito, toen de pariteit peso-dollar werd opgeheven en 60% van de Argentijnen in één klap onder de armoedegrens kwamen.

FC Barcelona betaalde de volledige groeihormoonbehandeling van Lionel Messi als kleine jongen. Wat weinig mensen beseffen is de impact van deze behandeling, op zowel financieel als fysiek gebied. De Catalaanse club betaalde destijds meer dan 114.746 euro per jaar voor de behandelingen van het kleine wonderkind. Messi kreeg jaren achtereen dagelijks flinke injecties toegediend.

Messi als talentvolle kleuter.
foto: Onbekend
Het verhaal van zijn overstap naar Europa zou zomaar uit een slechte Hollywood-film kunnen komen. Natuurlijk was het talent van de kleine man overduidelijk, maar er was meer. Toen zat de familie Messi al in Barcelona, wat een wonder mocht heten.

Want Barça liet vader en zoon maar wachten, in de herfst van 2000. Een oefenwedstrijdje? Dat kon niet zonder Carles Rexach, vroeger assistent van Johan Cruijff, maar toen technisch directeur van de club, die zich bovendien in woelige bestuurlijke wateren bevond. En Rexach zat in Japan, bij een jeugdtoernooi. Messi en zijn vader hebben vijftien dagen te lang moeten wachten.

Want hij zag het binnen twee minuten, die middag aan de achterkant van het Miniestadi, het kleinere, tweede stadion van Barcelona. Daar lagen de kunstgrasvelden waar de jeugd altijd trainde. Rexach, net terug van zijn verre reis, was iets te laat, hoorde al iets van geroezemoes aan de zijlijn. Hij had de cadetes van Barça laten optrommelen, jongens twee jaar ouder dan Messi. Goede voetballers allemaal. Rexach: “Ik zag hem direct. Hij was zó klein, daardoor viel hij gelijk op. En hij was zó goed. In twee, drie minuten wist ik het: die mochten we niet laten gaan.”

Maar het verwarde bestuur werkte tegen. Een spelertje van 13 jaar bijna blind contrac- teren? Plus een hormoonbehandeling? Plus werk en een salaris voor zijn vader, opdat hij met zijn zoon in Barcelona kon blijven?

“We gaan weg, we zoeken we een andere club,” zei Jorge Messi, met een gelaat bijna identiek aan dat van zijn drie zonen, toen het allemaal te lang duurde. Zijn zoon had die injecties hard nodig. Rexach wachtte niet meer op toestemming, nodigde Jorge uit even te komen praten in tennisclub Pompeya op de Montjuïc, op 10 minuten lopen van het hotel. We willen iets op papier hebben, eiste Jorge. Maar er was geen papier. Toen nam Rexach het nu al beroemdste servetje uit de voetbalgeschiedenis van tafel en krabbelde er een korte tekst op. “Ik, Charly Rexach, leg me vast Lionel Messi te contracteren onder de afgesproken voorwaarden en ondanks de tegenwerking van de club.” Het was 14 december 2000.

Het was een moeilijke tijd voor de jonge Messi. Zijn overgekomen broers en zus Marisol konden absoluut niet wennen, hadden op school grote problemen met het Catalaans, en uiteindelijk besloot de familie voor een tijd uiteen te gaan: moeder Celia keerde met Marisol en Matías terug naar Rosario, vader Jorge, Leo en Rodrigo bleven in Barcelona. “Ik heb ze enorm gemist,” zei de voetballer in een interview met een Argentijnse journalist. “Ik heb heel veel gehuild, heb het zó moeilijk gehad. Maar ik huilde nooit als mijn vader erbij was, ik wilde niet dat hij dat zag.”

Via Barça C en FC Barcelona B werkte Messi zich op naar de hoofdselectie. In het seizoen 2002/2003 vormde hij samen met onder meer Francesc Fàbregas, Gerard Piqué, Marc Valiente en Víctor Vázquez in de Cadete A het Baby Dream Team. Mét zijn talent, natuurlijk. “Zó’n spectaculaire techniek, die heeft niemand hem geleerd, met zoiets kun je alleen maar geboren worden,” zei Ernesto Vecchio, één van zijn jeugdtrainers bij Newell’s.

Maar die honger en techniek alleen, zeggen de twee trainers die hij bij Barça heeft gehad, Frank Rijkaard en Josep Guardiola, zouden hem niet op zijn 22ste al zover hebben gebracht als hij niet was ‘opgevoed’ in de Europese voetbalcultuur, bij een bloedserieuze jeugdopleiding als die van FC Barcelona. De discipline, de reservebank, het samenspel… Leo Messi leerde in en rond de Masía, het jeugdinternaat van Barça, een oude boerderij die in de schaduw van het Camp Nou ligt, de voor een talentvolle dribbelaar minder leuke kanten van het voetbal kennen.

Als kleine rappe dribbelaar pingelt Messi met zijn flexibele lichaam behendig door menig defensie heen. Dat moet wel gepaard gaan met een strikt en gezond voedingspatroon, maar niets is minder waar. Zijn voormalig trainer Pep Guardiola had eigenlijk flinke kritiek op het eetpatroon van de Argentijn, en was ook gedwongen om in te grijpen na verschillende lichamelijke klachten van de ster. Tijdens een trainingskamp werd zelfs een Coca Cola-automaat weggehaald omdat Messi zich niet kon beheersen.

Zaken, echter, die hem wel heel compleet hebben gemaakt en verder op zijn leeftijd dan Diego Armando Maradona toen al was. Maradaona kwam pas op zijn 21ste naar Europa, ook toevallig naar Barcelona, stad waar hij aan de cocaïne verslaafd raakte.

Nu kan Messi er niet meer onderuit, maar zijn vroege vertrek naar Europa haalde hem direct een beetje onder dat ondraagbare juk van ‘de nieuwe Maradona’ vandaan dat jonge talenten in Argentinië zelf veel te vroeg werd opgelegd. Het ene na het andere talent stierf een vroege dood, totdat Leo Messi alle monden van verbazing deed openvallen, elk jaar weer.

Messi bijna naar Nederland

Lionel Messi was in 2005 bijna verhuurd aan PSV. Op het laatste moment ging de transactie niet door. Oud-PSV-voorzitter Rob Westerhof vertelde hier voor de eerste keer uitgebreid over aan Goal.com. Messi beschikte toen nog niet over een Spaans paspoort en gold niet als een speler uit de EU.

Omdat de club uit Barcelona maar drie spelers buiten de EU mocht halen en dat limiet al bereikt had, opperde de grootmacht om het jonge wereldtalent een jaartje bij PSV te stallen. Dat stelt Rob Westerhof, die destijds op goede voet stond met de voorzitter van FC Barcelona, Joan Laporta. Westerhof vermoedt dat de technische staf, die onder meer bestond uit Henk ten Cate en hoofdtrainer Frank Rijkaard, de transactie in de weg zat.

Net voordat de transfer in gang werd gezet, vernam Westerhof van Laporta dat de technische staf de transfer niet zag zitten. Westerhof vermoedt dat de trainers Messi liever in de buurt van Barcelona hielden.

Daarna leek het er even op dat Messi in het shirt van Ajax zou gaan spelen, meldt Ajax-icoon Sjaak Swart. Messi’s vader en advocaat reisden samen af naar Nederland om op uitnodiging van de club naar een tv-wedstrijd van de Argentijn te kijken. De vader van het wereldtalent zag een transfer naar Amsterdam wel zitten, maar het gesprek heeft wegens een gigantisch aanbod van FC Barcelona daarna nooit een vervolg gekregen. Toen de paspoortproblemen voorbij waren, tekende Messi tot 2014 bij de Catalaanse voetbal- grootmacht. PSV en Ajax waren toen definitief geen optie meer, volgens Goal.com.

Messi breekt definitief door

Kort na de zomer van 2003 was het aan het Nederlandse trainersduo Frank Rijkaard en Henk ten Cate om met een open mond een training bij hun nieuwe club te aanschouwen. Ze waren net aan het werk gegaan bij FC Barcelona, toen ze van jeugdtrainers te horen kregen dat er een enano maravilloso, een wonderbaarlijke dwerg, in de jeugd voetbalde.

“Moet je die zien, dat wordt me er één,” verzuchtte Ten Cate aan de rand van het trainingsveld bij het aanschouwen van een net 16-jarig joch dat alleen oog voor de bal had en vooral heel erg verlegen was. En nog altijd is. Interviews zijn aan hem niet besteed, grootspraak is hem vreemd. Of één keer misschien, maar dat was, zo blijkt nu, meer waarheid dan opschepperij. Leo was net zestien jaar toen Nike, de sponsor van Barcelona, een spot met enkele jonge talenten opnam. Het slot, de laatste secondes van de specta- culaire reclameboodschap, was veelbetekenend. De voetballer keek in de camera en zei: “Recuerda mi nombre, Leo Messi”. Onthoud mijn naam, Leo Messi.

Een jonge Lionel Messi met zijn oudere broer Rodrigo
foto: Onbekend
Nee, ook Rijkaard vergat die naam niet meer. Op 16 november 2003 viel Leo Messi in tijdens een oefenwedstrijd in Porto. Enkele schijnbewegingen van de 16-jarige waren voldoende om hem definitief bij de A-selectie te houden. “Ik zal Rijkaard altijd dankbaar blijven. Zó jong was ik nog, maar hij had direct al vertrouwen in me. Hij heeft me gelanceerd. Bovendien gaf hij ons als trainer heel veel vrijheid, al hebben we daar ook misbruik van gemaakt.”

Hij zei ‘we’, maar kon onmogelijk zichzelf iets verwijten. Het was een ster als Ronaldinho, zijn grote voorbeeld bij Barça, die niet met die vrijheid kon omgaan en, net als Maradona, er slechte gewoontes voor een voetballer op nahield. De drank en de nacht verpestten de Brazilianen zozeer dat beide al relatief jong afscheid namen van het wereldpodium. Dat zal Messi, die uiteindelijk tot 1,69 meter is gegroeid, niet overkomen, zegt iedereen die hem kent. Omdat hij is zoals hij is, verlegen, niet mondain, een voetballer die alleen maar van voetbal houdt, nog nooit in een discotheek is gezien en voortdurend omringd wordt door de zijnen, een hecht gezin dat maar niet kan geloven wat het overkomt maar tegelijk met heel stevige voeten op de grond blijft staan.

Records bij debuut

Op 16 november 2003 debuteerde Messi in het eerste elftal van FC Barcelona in een oefenwedstrijd tegen FC Porto ter inwijding van het Estádio do Dragão. In de 74e minuut kwam hij als vervanger van Fernando Navarro in het veld. Met een leeftijd van 16 jaar, 4 maanden en 23 dagen was Messi na Paulino Alcántara en Haruna Babangida de jongste debutant in de geschiedenis van de Catalaanse club.

Op 16 oktober 2004 speelde Messi onder trainer Frank Rijkaard zijn eerste officiële debuut voor Barça in het uitduel met stadgenoot Espanyol. Hij was toen de op twee na jongste debutant voor Barcelona en de jongste speler van Barcelona die in de Primera Division speelde. Tegen Sjachtar Donetsk speelde hij zijn eerste duel in de Champions League.

Zijn eerste doelpunt volgde op 1 mei 2005 in het competitieduel tegen Albacete. Op aangeven van Ronaldinho scoorde Messi als invaller de 2-0. Zijn doelpunt betekende een clubrecord: de Argentijn was met zijn leeftijd van zeventien jaar, tien maanden en zeven dagen de jongste Barça-speler die een doelpunt maakte in de Primera División. Messi verbeterde het oude record van Jofre Mateu, die in mei 1998 als achttienjarige (en vier maanden) scoorde tegen UD Salamanca.

Messi evenaarde op woensdag 5 november 2014 Raúl González Blanco als topscorer aller tijden van de UEFA Champions League. Hij maakte die dag namens FC Barcelona zijn 70ste en 71ste Champions League-doelpunt, uit bij AFC Ajax.

Messi zei over zijn voormalige trainer Rijkaard: “Ik zal nooit vergeten dat hij mijn carrière gestart heeft, dat hij mij het vertrouwen gegeven heeft, terwijl ik slechts zestien of zeventien jaar oud was.”

Seizoen 2005–2006

Op 16 september, voor de tweede keer in drie maanden, maakte Barcelona bekend dat ze het contract van Messi openbraken. Het werd bekend dat hij betaald werd als een eerste-elftalspeler en men verlengde het contract tot juni 2014. Messi kreeg de Spaanse nationaliteit op 26 September 2005 en kreeg daardoor eindelijk de mogelijkheid om te debuteren in de competitie van dat seizoen.

Messi’s eerste thuiswedstrijd in de Champions League van dat jaar was op 27 september tegen de Italiaanse club Udinese. De fans van Barcelona in het Camp Nou gaven Messi een staande ovatie bij zijn wissel, toen zijn balbehandeling en zijn passes naar Ronaldinho goed hadden uitgepakt voor Barcelona.

Messi maakte zes doelpunten in 17 wedstrijden in de competitie en scoorde tevens eenmaal in de Champions League (in zes wedstrijden). Zijn seizoen eindigde vroegtijdig op 7 maart 2006, toen hij last kreeg van een spierscheuring in zijn rechter dij tijdens de tweede helft van de tweede ronde van het gelijkspel tegen Chelsea.

Het Barcelona van Rijkaard werd dat seizoen zowel de kampioen van Spanje als van Europa.

Lionel Messi juicht met Ronaldinho na zijn eerste goal voor Barcelona in 2005.
foto: Onbekend
Seizoen 2006–2007

In het seizoen van 2006-2007, speelde Messi zichzelf in de basis van Barcelona en maakte hij 14 doelpunten in 26 wedstrijden. Op 12 november, in de wedstrijd tegen Real Zaragoza, had Messi last van een gebroken middenvoetsbeen, die hem drie maanden aan de kant hield. Messi herstelde van deze blessure in Argentinië en zijn eerste wedstrijd na deze blessure was tegen Racing Santander op 11 februari, waar hij in de tweede helft in het veld kwam als wissel.

Op 11 maart zag men Messi in El Clásico in topvorm, toen hij een hattrick scoorde, waarmee hij Barcelona (dat nog met maar tien man op het veld stond) een gelijkspel bezorgde (3-3). Hij maakte driemaal gelijk met zijn laatste doelpunt in blessuretijd. Hiermee werd hij de eerste speler sinds Iván Zamorano (hij speelde voor Real Madrid in het seizoen 1994-1995) die een hattrick scoorde in El Clásico.

Messi is ook de jongste speler die in een ontmoeting tussen de beide teams het doel wist te vinden. Tegen het einde van het seizoen lukte hem dat steeds beter: 11 van zijn 14 competitietreffers maakte hij in de laatste 13 wedstrijden.

Messi bewees ook de term ‘de nieuwe Maradona’ niet geheel uit de lucht gegrepen was, toen hij de bekendste doelpunten van Maradona vrijwel exact imiteerde in een enkel seizoen. Op 18 april 2007 maakte Messi twee doelpunten tijdens de halve finale van de Copa del Rey tegen Getafe CF, waarbij een erg veel deed denken aan de bekende treffer van Maradona tegen Engeland op het wk van 1986 in Mexico, die verkozen is tot doelpunt van de eeuw.

De pers trok de vergelijking van Messi met Maradona en noemde hem ‘Messidonna’. Hij rende vrijwel dezelfde afstand (62 meter), passeerde hetzelfde aantal tegenspelers (zes, inclusief de keeper), scoorde van vrijwel dezelfde positie en rende naar de cornervlag net als Maradona 21 jaar daarvoor had gedaan. In een persconferentie na de wedstrijd vertelde zijn teamgenoot Deco dat dit het mooiste doelpunt was dat hij in zijn gehele leven had gezien.

Messi maakte tegen RCD Espanyol ook een doelpunt dat verdacht veel leek op Maradona’s doelpunt met de ‘hand van God’, in dezelfde wedstrijd tegen Engeland. Messi sprong naar de bal en maakte met zijn hand contact met de bal waardoor hij de keeper (Carlos Kameni) passeerde. Ondanks protesten van Espanyolspelers en dat uit herhalingen duidelijk bleek dat het hands was, bleef het doelpunt staan.

Seizoen 2007–2008

Tijdens het seizoen 2007-2008, maakte Messi vijf doelpunten in een week en zorgde daarmee dat Barcelona in de top vier van de competitie kwam te staan. Op 19 september maakte Messi een doelpunt toen Barcelona Lyon met 3–0 thuis versloeg in een wedstrijd tijdens de Champions League. Hij maakte twee doelpunten tegen Sevilla FC op 22 september en op 26 september scoorde Messi nog tweemaal in een 4-1-overwinning op Real Zaragoza.

Het volgende doelpunt van Messi kwam in de uitoverwinning (4-1) op Levante UD op 29 september 2007. Zijn tweede doelpunt in de Champions League van dat seizoen was tegen VfB Stuttgart. Op 27 februari, speelde Messi zijn honderdste officiële wedstrijd voor Barcelona tegen Valencia.

Messi was genomineerd voor de FIFPro World XI Player Award onder de categorie aanvaller. Uit een peiling in de interneteditie van de Spaanse krant Marca bleek dat 77 procent hem zag als de beste speler van de wereld. Columnisten van kranten die op Barcelona gericht zijn, zoals El Mundo Deportivo en Sport stelden dat de Ballon d’Or aan Messi zou moeten worden gegeven, een mening die werd gedeeld door Franz Beckenbauer.

Bekende personen uit het voetbal, zoals Francesco Totti verklaarden dat zij Messi als een van de beste voetballers in de wereld zien.

Messi stond voor zes weken aan de kant als gevolg van een blessure (spierscheuring in de linker dij) die hij had opgelopen tijdens de wedstrijd in de Champions League tegen Celtic. Het was de vierde keer in drie seizoenen dat Messi zo’n soort blessure opliep. Nadat Messi terugkwam van de blessure maakte hij zijn laatste doelpunt van het seizoen tegen Valencia op 4 mei 2008 in een 6-0-overwinning.

Tijdens het seizoen had Messi 16 keer een doelpunt gemaakt en 13 keer een assist geleverd tijdens de competitie.

Seizoen 2008–2009

Na het vertrek van Ronaldinho van de club, kreeg Messi in zijn plaats het rugnummer 10. Op 1 oktober 2008, tijdens een wedstrijd in de Champions League tegen Sjachtar Donetsk, scoorde Messi tweemaal in de laatste zeven minuten, nadat hij in het veld kwam als een wissel voor Thierry Henry, waarmee hij een 1-0-achterstand wist om te buigen in een 2-1-overwinning voor Barcelona.

De volgende competitiewedstrijd was tegen Atlético Madrid, een wedstrijd die vooraf bekendstond om de vriendschappelijke strijd tussen Messi en zijn goede vriend Sergio Agüero. Messi maakte een doelpunt uit een vrije trap en bereidde tevens een doelpunt voor in de wedstrijd die Barcelona met 6-1 won.

Messi maakte nog een tweetal indrukwekkende doelpunten tegen Sevilla, namelijk een volley van 23 meter en doelpunt waarbij hij de keeper omspeelde en uit een lastige hoek raak wist te schieten. Op 13 december 2008, tijdens de eerste Clásico van het seizoen, maakte Messi het tweede doelpunt in de 2-0-overwinning van Barcelona op Real Madrid. Hij werd ook tweede in de verkiezing van beste speler van het jaar in 2008 met 678 punten.

Messi scoorde zijn eerste hattrick van 2009 in een wedstrijd in de Copa del Rey tegen Atlético Madrid die Barcelona met 3-1 wist te winnen. Messi maakte een tweetal andere belangrijke doelpunten op 1 februari 2009, toen hij in het veld kwam als wissel in de tweede helft, waarmee hij ervoor zorgde dat Barcelona Racing Santander met 1-2 versloeg, nadat het met 1-0 had achtergestaan. Het tweede doelpunt was Barcelona’s 5000ste competitietreffer.

In de 28ste ronde van de competitie maakte Messi zijn 30ste treffer van het seizoen in alle competities, terwijl hij meehielp aan de 6-0-overwinning van Barcelona op Málaga CF. Op 8 april 2009, scoorde hij tweemaal tegen Bayern München in de Champions League, waarmee hij een persoonlijk record van acht doelpunten neerzette in die competitie.

Op 18 april scoorde Messi zijn 20ste competitietreffer in een 1-0-overwinning op Getafe, waarmee hij ervoor zorgde dat Barcelona zijn voorsprong van zes punten op Real Madrid behield.

Terwijl het seizoen voor Barcelona zijn einde naderde, scoorde Messi tweemaal (zijn 35ste en 36ste treffer in alle competities) tijdens een 6-2-overwinning op Real Madrid in het Santiago Bernabéu in wat de grootste nederlaag van Real was sinds 1930. Na het scoren van ieder doelpunt rende hij naar de fans en camera’s, terwijl hij zijn shirt optilde waaronder hij een ander T-shirt droeg met het opschrift Síndrome X Fràgil, Catalaans voor het Fragiele-X-syndroom. Dit deed hij om zijn steun te betuigen aan kinderen die aan deze aandoening lijden.

Messi was betrokken bij het opzetten van het doelpunt van Andrés Iniesta in de blessuretijd tegen Chelsea in de halve finale van de Champions League, waardoor Barcelona in de finale van de Champions League stond tegen Manchester United. Messi won zijn eerste Copa del Rey op 13 mei, toen hij eenmaal scoorde en tweemaal een doelpunt opzette, in een 4-1-overwinning op Athletic Bilbao. Hij hielp zijn team de dubbel te pakken door het winnen van de competitie.

Op 27 mei hielp Messi Barcelona de Champions League te winnen door een tweede doelpunt te scoren in de 70ste minuut, waardoor Barcelona met twee doelpunten verschil voorstond. Hij werd ook de topscoorder in de Champions League, de jongste in de geschiedenis van het toernooi, met negen doelpunten.

Messi won de prijs voor beste aanvaller in de Champions League en de prijs voor beste speler in de Champions: het resultaat van een spectaculair seizoen in de Champions League. De overwinning betekende dat Barcelona zowel de Copa del Rey, La Liga als de Champions League gewonnen had in een seizoen, het was de eerste Spaans club die dit ooit gelukt was.

Zoals bekend, staat Messi niet bekend om zijn extraverte persoonlijkheid. Echter bracht de landstitel in 2009 en flink wat alcohol daar eenmalig verandering in. Als de belangrijkste speler van FC Barcelona pakte hij de megafoon en scandeerde de volgende tekst uit volle borst: “Visca el Barça, Visca Catalunya there aguante Argentina, la Concha de su madre!” Ruwweg vertaald: “Lang leve Barca, lang leve Catalonië! En Argentinië, je weet wat ze zeggen, je spreekt altijd de waarheid als je dronken bent!”

Seizoen 2009–2010

Na het winnen van de UEFA Super Cup, stelde de trainer van Barcelona, Josep Guardiola, dat Messi waarschijnlijk de beste speler was die hij ooit had gezien. Op 18 september tekende Messi een nieuw contact met Barcelona, dat doorliep tot 2016. In het contract was koopsom van €250 miljoen opgenomen en tevens werd Messi, samen met Zlatan Ibrahimovic, de best betaalde speler uit de Spaanse competitie, met een jaarinkomen van ongeveer €9,5 miljoen.

Vier dagen later, op 22 september, maakte Messi twee doelpunten en zette ook twee doelpunten op in de 4-1-overwinning van Barcelona op Racing Santander in de competitie. Hij maakte zijn eerste Europese doelpunt van het seizoen op 29 september in een 2-0-overwinning op Dynamo Kiev, en trok toen zijn doelpuntensaldo op naar zes stuks in zeven wedstrijden in de competitie met een doelpunt in een 6-1-overwinning op Real Zaragoza in Camp Nou.

Messi werd de winnaar van de Ballon d’Or op 1 december 2009, voor Cristiano Ronaldo met het grootste verschil ooit: 473 tegen 233. Na het uitreiken van de prijs vertelde Messi dat hij de prijs opdroeg aan zijn familie: “ze waren er altijd voor mij en voelden vaak de emoties sterker dan ikzelf.”

Op 19 december maakte Messi het winnende doelpunt in de finale van de wereldbeker voor clubs tegen Estudiantes in Abu Dhabi, wat ervoor zorgde dat zijn club de zesde titel van het jaar pakte. Twee dagen later kreeg Messi de prijs voor speler van het jaar van de FIFA, waarmee hij Cristiano Ronaldo, Xavi, Kaká en Andrés Iniesta versloeg. Het was de eerste keer dat hij de prijs won en hij werd tevens de eerste Argentijn die de prijs ooit won.

Op 10 januari 2010 scoorde Messi zijn eerste hattrick van het seizoen tegen CD Tenerife in een 0-5-overwinning, en op 17 januari maakte hij zijn honderdste doelpunt voor de club in een 4-0-overwinning op Sevilla.

Messi begon toen aan een indrukwekkende serie door 11 keer te scoren in vijf wedstrijden. Eerst scoorde hij in de 84ste minuut tegen Málaga, waarmee een 2-1-overwinning werd veiliggestelde, toen maakte hij twee doelpunten tegen UD Almería in een 2-2 gelijkspel. Hij ging door met scoren in een indrukwekkende week, waarin hij acht keer scoorde: hij startte met een hattrick tegen Valencia CF in een 3-0 thuisoverwinning, toen maakte hij twee doelpunten tegen Stuttgart, in een 4-0-overwinning dat de kwalificatie van Barcelona voor de kwartfinale van de Champions League zeker stelde en uiteindelijk scoorde hij een hattrick tegen Zaragoza in een 4-2 uitoverwinning. Hij speelde zijn 200ste officiële wedstrijd voor Barcelona tegen Osasuna op 24 maart 2010.

Lionel Messi in 2010
foto: Onbekend
Op 6 april 2010, voor de eerste keer in de carrière van Messi, maakte hij vier doelpunten in een wedstrijd, in de 4-1 thuisoverwinning van Barcelona op Arsenal in de tweede wedstrijd van de kwartfinale van de Champions League. Dit zorgde er ook voor dat Messi Rivaldo voorbijging als persoon die de meeste doelpunten voor Barcelona maakte in deze competitie.

Op 10 april, scoorde Messi zijn 40ste treffer van het seizoen toen hij het eerste doelpunt maakte in een 2-0 uitoverwinning op Real Madrid in El Clásico. Op 1 mei, speelde Messi zijn 50ste wedstrijd van het seizoen en maakte twee doelpunten in een 4-1 uitoverwinning op Villarreal. Slechts drie dagen later, op 4 mei, maakte Messi twee doelpunten in nog een 4-1 thuisoverwinning op Tenerife. Messi maakte zijn 32ste doelpunt in de competitie op 8 mei, tijdens de de overwinning uit op Sevilla, en in de laatste wedstrijd tegen Valladolid, scoorde hij tweemaal in de tweede helft, waarmee hij gelijk kwam met het record van Ronaldo om 34 maal te scoren in een seizoen en kwam hij vier doelpunten achter het record van Telmo Zarra.

Hij werd voor de tweede maal op rij verkozen tot beste speler van de competitie op 3 juni 2010.

Seizoen 2010–2011

Op 21 augustus 2010 scoorde Messi een hattrick in een 4-0-overwinning op Sevilla FC in de Supercopa de España, waarmee Barcelona de eerste prijs van het seizoen pakte, nadat de eerste wedstrijd met 1-3 verloren ging. Hij begon ook zijn competitieseizoen met een doelpunt, door na drie minuten te scoren tegen Racing Santander op 29 augustus 2010. Hij etaleerde daarna zijn uitstekende vorm in de groepsfase van de Champions League tegen Panathinaikos door tweemaal te scoren en tweemaal een doelpunt voor te bereiden. In dezelfde wedstrijd raakte hij nog tweemaal de paal of lat.

Op 19 september 2010, had Messi last van een enkelblessure dankzij een slecht uitgevoerde tackle door Tomáš Ujfaluši, een verdediger van Atlético Madrid in de 92ste minuut van hun wedstrijd in de derde rond in het Estadio Vicente Calderón. Men was eerst bang dat Messi een gebroken enkel had, die hem voor minimaal zes maanden aan de kant zou houden, maar uit een MRI bleek dat hij ‘slechts’ zijn enkel had verzwikt.

Teamgenoot David Villa stelde dat de tackle op Messi zeer hard was, maar stelde tevens dat hij geloofde dat de Atlético verdediger de tackle aanging om Messi te blesseren. Het voorval werd breed uitgemeten in de media en leidde tot de discussie of elke speler evenveel beschermd moet worden.

Toen Messi hersteld was, scoorde hij in een 1-1 gelijkspel tegen RCD Mallorca. Dat deed hij nogmaals in de Champions League tegen FC Kopenhagen, waarmee hij meehielp aan een 2-0 thuisoverwinning. Messi ging door met scoren tegen Zaragoza en Sevilla. In november begon hij direct weer met een doelpunt in een 1-1 gelijkspel uit tegen Kopenhagen en een 3-1 uitoverwinning op Getafe, een wedstrijd waarin hij ook voorzette op doelpunten van David Villa en Pedro Rodríquez. In de volgende competitiewedstrijd tegen Villarreal CF, maakte hij een mooi doelpunt in samenwerking met Pedro, die ervoor zorgde dat Barcelona met 2-1 voorkwam.

Na nog een doelpunt van Messi werd een 3-1-overwinning veiliggesteld. Dit was de zevende opeenvolgende wedstrijd waarin Messi een doelpunt maakte, een verbetering van zijn vorige record van zes. Hij bereikte ook het aantal van 50 doelpunten in het kalender- jaar 2010. Tegen Almería scoorde hij zijn tweede hattrick van het seizoen in een indrukwekkende 8-0 uitoverwinning. Zijn tweede doelpunt was zijn honderdste competitietreffer voor Barcelona.

Messi scoorde in zijn negende wedstrijd op rij (tiende inclusief de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië) in een 3-0 uitoverwinning op Panathinaikos.

Messi’s doelpuntenreeks eindigde op 29 november in El Clásico, maar Barcelona wist nog steeds met 5-0 te winnen waarbij Messi tweemaal Villa voor het doel zette. De volgende wedstrijddag scoorde Messi tweemaal en bereidde er een voor in de wedstrijd tegen Osasuna. Messi scoorde nog tweemaal tegen Real Sociedad. In de derby van Barcelona, die FC Barcelona met 1-5 won, bereidde hij tweemaal voor, voor Pedro en Villa.

Zijn eerste doelpunt van 2011 was tegen Deportivo La Coruña uit een vrije trap in een 4-0 uitoverwinning, een wedstrijd waarin hij tevens voorzette voor Pedro en Villa.

Messi won de FIFA Ballon d’Or, waarbij hij zijn teamgenoten Xavi en Iniesta versloeg. Messi was voor het vierde opeenvolgende jaar genomineerd voor de prijs. Slechts twee dagen na het winnen van de prijs scoorde Messi zijn eerste hattrick van het jaar en derde van het seizoen tegen Real Betis.

Hij begon de tweede ronde van de competitie met een doelpunt, uit zijn tweede penalty tegen Racing de Santander. Na het scoren van de penalty liet Messi een opdruk op een shirt onder zijn tenue staan, waarop stond, “Gefeliciteerd met je verjaardag, mami.” Messi ging door met het maken van doelpunten met een tweetal tegen Almería in de halve finale van de Copa del Rey, en scoorde weer tweemaal een week later tegen Hércules CF. Op 5 februari, brak Barcelona het record van langste reeks overwinningen in de competitie met een zestiende overwinning op Atlético Madrid dat 3-0 verslagen werd in Camp Nou.

Lionel Messi scoorde een hattrick waarmee de winst zeker was en stelde na de wedstrijd dat het een eer was om “een record te breken dat door voetballers als Di Stéfano was gevestigd”. Hij stelde tevens dat: “een record al zo lang staat, omdat het heel lastig is om te behalen en wij hebben het gehaald door een zeer lastige tegenstander te verslaan, die in lastige situatie zit, wat het zelfs nog lastiger maakt.”

Na twee wedstrijden zonder treffer maakte Messi de winnende tegen Athletic Bilbao in een wedstrijd die Barcelona met 2-1 won. De week daarna maakte hij zijn eerste doelpunt met een kopbal van het seizoen tegen Mallorca in een 3-0 uitoverwinning. Door deze overwinning wist Barcelona gelijk te komen met het record van de Baskische club Real Sociedad door 19 uitwedstrijden op rij ongeslagen te blijven. Dit record werd drie dagen later verbroken toen Messi het enige doelpunt van de wedstrijd maakte in de uitwedstrijd tegen Valencia.

Op 8 maart maakte Messi twee doelpunten tegen Arsenal in een wedstrijd in de Champions League in Camp Nou, waardoor Barcelona met 3-1 won en zich kwalificeerde voor de kwartfinales van de Champions League. Nadat Messi een maand niet gescoord had, deed hij dat tweemaal tegen Almería, het tweede doelpunt was zijn 47ste van het seizoen, evenveel als Messi in het gehele voorgaande seizoen gescoord had.

Hij verbeterde zijn persoonlijke record op 12 april 2011 door de winnende te maken tegen Sjachtar Donetsk, in een wedstrijd in de Champions League. Hierdoor werd Messi de persoon die de meeste doelpunten voor Barcelona heeft gemaakt in een seizoen. Messi maakte zijn achtste doelpunt in een 1-1 gelijkspel in El Clásico in het Estadio Santiago Bernabéu.

Op 23 april maakte Messi zijn 50ste treffer van het seizoen tegen Osasuna in een 2-0 thuisoverwinning. In de wedstrijd werd hij als wissel in de 60ste minuut ingebracht.

In de eerste wedstrijd van de halve finale van de Champions League scoorde Messi tweemaal tegen Real Madrid in een 2-0-overwinning. Van het tweede doelpunt (een solo langs verscheidene personen) werd gezegd dat het een van de beste doelpunten was die in deze fase van de competitie gemaakt was. En de tweede wedstrijd werd een gelijkspel (1-1).

In de Champions League-finale maakte Messi het 2e doelpunt in de 3-1-overwinning tegen Manchester United. Met dit 12e doelpunt in deze Champions-Leaguecampagne, evenaarde Messi het record van Ruud van Nistelrooij uit het seizoen 2002/2003. Daarnaast werd hij na de wedstrijd verkozen tot Man of the Match. Een halve week later, begin juni 2011, krijgt Messi voor het derde seizoen op rij de Trofeo Alfredo di Stéfano. Deze beker wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste speler van het afgelopen seizoen in de Spaanse competitie.

Seizoen 2011–2012

In het seizoen 2011-2012 begon Messi met drie doelpunten in twee onderlinge ontmoetingen met Real Madrid in de Supercopa de España. Deze wedstrijden eindigden in 2-2 en 3-2 en daardoor pakte Barcelona zijn eerste prijs van het seizoen. Tevens werd Messi door zijn doelpunten de meest scorende speler in de Supercopa de España aller tijden met acht doelpunten.

Op 7 maart 2012 won FC Barcelona in de Champions League van Bayer Leverkussen met 7-1. Messi maakte vijf van de zeven doelpunten. Daarmee schreef hij geschiedenis, want nog nooit had een speler vijf doelpunten gemaakt in een Champions League-duel. Hiermee ging Messi (54 doelpunten) ook Thierry Henry (50 doelpunten) voorbij in de lijst van topschutters aller tijden. In de Primera División maakte Messi dit seizoen vijftig doelpunten, waarmee hij de Trofeo Pichichi won en een record neerzette wat betreft gemaakte doelpunten.

Dit seizoen werd Messi de winnaar van de Gouden Schoen, voor Cristiano Ronaldo en Robin van Persie.

2012; Lionel Messi in actie tegen Chelsea.
foto: Onbekend
Seizoen 2012–2013

In het seizoen 2012-2013 maakte Messi twee doelpunten in de confrontaties voor de Supercup tegen Real Madrid. Hierdoor werd hij recordhouder van het aantal gemaakt doelpunten in de Spaanse Supercup met 10 doelpunten. Op 14 september 2012 maakte Messi twee doelpunten op Getafe en brak hiermee zijn eigen record van aantal gemaakte doelpunten in één kalenderjaar. Door tweemaal te scoren in de clasico (2-2) van oktober is Messi slechts een doelpunt verwijderd van recordhouder Di Stefano wat betreft aantal doelpunten gemaakt in de Clasico .

Messi brak tegen Deportivo La Coruna (20/10/2012) een record van Cristiano Ronaldo door het scoren van een hattrick. De vedette van Real Madrid produceerde in 2011 totaal 43 treffers in de Primera División. Messi verbrak dit record in het Riazor stadion van Deportivo stond toen op 44 doelpunten in 2012, met nog dik twee maanden te gaan tot 2013. Mede is Messi door de hattrick tegen Deportivo de eerste speler in de geschiedenis van Barcelona die vijftien hattricks in de Primera División maakt.

Op 1 december scoorde Messi tweemaal tegen Athletic Bilbao en evenaarde het clubrecord van Cesar Rodriguez, die in de periode 1942-1955 190 competitiedoelpunten maakte voor Barça. Op 9 december scoorde Messi de 0-1 uit bij Real Betis, dit was zijn 85e doelpunt in 2012 en evenaarde het record van Gerd Müller. Later in die wedstrijd maakte Messi ook de 0-2 en werd hij alleen recordhouder van het aantal doelpunten gemaakt in een kalenderjaar.

Messi sluit met een doelpunt tegen Real Valladolid (1-3 winst) het jaar 2012 af, waarmee hij het record van aantal doelpunten gemaakt in een kalenderjaar op het aantal van 91 brengt.

Messi versloeg op 7 januari 2013 Cristiano Ronaldo en Andres Iniesta in de strijd om de Gouden Bal. Messi kreeg 41,6 procent van de stemmen en bleef daarmee Ronaldo (23,68 procent) en Iniesta (10,91) duidelijk voor. De Argentijn was de eerste speler die de prijs voor de vierde keer op rij won en schreef daarmee geschiedenis.

Diezelfde maand schreef hij wederom geschiedenis: Messi kwam tegen Osasuna als eerste speler ooit in Spanje elf keer op een rij tot scoren in de Primera División, hij zette ook een andere scorereeks voort: hij maakte voor de tiende keer achtereen een doelpunt in een officieel duel van de Catalanen, een nieuw persoonlijk record. Messi was daarnaast de eerste speler in de geschiedenis van de Primera División die erin slaagde in vier opeenvolgende seizoenen minstens dertig keer te scoren in competitieverband.

Messi kwam in zijn vorige drie seizoenen tot respectievelijk 34, 31 en 50 doelpunten. In februari 2013 verlengde Messi zijn tot 2016 lopende contract met twee jaar, de Argentijn blijft nu aan tot de zomer van 2018 en gaat op jaarbasis netto zestien miljoen euro verdienen. Er is bij de vedette van Barça wel een ‘maar’ aan zijn salariëring. Messi moet namelijk 65 procent van de wedstrijden van FC Barcelona in actie komen. Daarnaast is het kwalificeren voor Champions League-voetbal ook een voorwaarde om het volledige jaarsalaris uitgekeerd te krijgen.

In de clasico van 2 maart maakte Messi zijn 18e doelpunt in een confrontatie Madrid. Hiermee evenaarde hij het record qua doelpunten in een Clasico dat in handen was van Di Stefano. Met zijn twee doelpunten tegen AC Milan (4-0 winst) in de terugwedstrijd van de 1/8 finale in de Champions League steekt Messi Ruud van Nistelrooy voorbij in de eeuwige topschuttersranglijst van de Champions League. Hij is nu slechts 13 doelpunten verwijderd van recordhouder Raul. Met zijn 2 doelpunten tegen Rayo Vallecano op 17 maart staat de teller van opeenvolgende doelpunten in La Liga op 18 voor Messi.

Door te scoren tegen Celta de Vigo op 30 maart zorgde Messi voor een uniek record: nog nooit was een speler erin geslaagd in opeenvolgende wedstrijden tegen alle ploegen uit een competitie te scoren. De laatste keer dat Messi er niet in slaagde te scoren tijdens een competitie wedstrijd was tegen Celta de Vigo op 3 november 2012. Tijdens deze reeks van negentien opeenvolgende wedstrijden maakte Messi dertig doelpunten.

Op 2 april 2013 viel Messi in de CL-wedstrijd tegen PSG geblesseerd uit met een dijbeenblessure.

Seizoen 2014–2015

Messi werd op zaterdag 22 november 2014 topscorer aller tijden van de Primera División. Hij scoorde die dag drie keer tegen Sevilla en bracht zijn totaal in de Spaanse competitie daarmee op 253 doelpunten, twee meer dan voormalig recordhouder Temo Zarra. Messi verbrak drie dagen later ook het record van Raúl González Blanco in de UEFA Champions League. Dit keer scoorde hij drie keer tegen APOEL Nicosia. Dit waren zijn 72ste, 73ste en 74ste doelpunt in dit toernooi, drie meer dan voormalig recordhouder Raúl.

Op de 32e speeldag tegen Valencia scoorde Messi zijn 400e goal voor FC Barcelona. Op de voorlaatste speeldag scoorde Messi de enige goal van de wedstrijd tegen Atletico Madrid in het Calderon stadion hierdoor kon Real Madrid de kloof van 4 punten niet meer inhalen en werd FC Barcelona kampioen.

Messi won op zaterdag 6 juni 2015 voor de vierde keer in zijn carrière de UEFA Champions League. Daarmee evenaarde hij het record van Clarence Seedorf. Datzelfde gold voor zijn teamgenoten Xavi Hernández, Andrés Iniesta en Gerard Piqué.

Seizoen 2015–2016

Messi scoorde op dinsdag 11 augustus 2015 twee keer voor FC Barcelona tijdens de met 5-4 gewonnen wedstrijd om de UEFA Super Cup 2015, tegen Sevilla FC. Hiermee won hij zijn 25ste titel in dienst van FC Barcelona, waarmee hij samen met Andrés Iniesta het record van Xavi evenaarde.

Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs 2015 won Messi zijn 26e titel voor FC Barcelona, een record dat hij deelt met Iniesta. Messi scoorde de 1e goal in de met 0-3 gewonnen finale tegen River Plate, hierdoor werd hij mede topscorer aller tijden van het tornooi samen met zijn ploeggenoot Suaréz. Deze goal zorgde er opnieuw voor dat hij in 1 kalenderjaar in alle competities had gescoord, iets wat hem in 2011 ook was gelukt.

Op 30 december speelde Messi zijn 500e wedstrijd voor FC Barcelona in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Real Betis, Messi was 1 van de doelpuntenmakers. Op 11 januari won Messi zijn 5e FIFA Ballon d’Or een absoluut record. Op woensdag 3 februari scoorde Messi zijn 500e goal uit zijn carrière (inclusief vriendschappelijke wedstrijden) tijdens de halve finale voor de Spaanse beker tegen Valencia, tijdens die wedstrijd scoorde hij een hattrick.

Op 14 februari in de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Celta de Vigo scoorde Messi zijn 299e goal in La Liga, toen Barcelona een penalty kreeg en Messi achter de bal ging staan om zodoende zijn 300e La Liga goal te scoren gaf hij in plaats daarvan een assist aan Suarez iets wat Rik Coppens en Johan Cruijff in het verleden hem hadden voorgedaan. Op woensdag 17 februari speelde Messi met FC Barcelona op het veld van Sporting Gijon een inhaalmatch die vanwege de wereldbeker voor clubteams niet kon plaatsvinden in december. Het lukte Messi om tijdens de met 1-3 gewonnen wedstrijd zijn 300e en 301e La Liga goal te scoren, zijn 301e was tevens de 10.000e officiële goal van FC Barcelona.

Tijdens de met 3-1 gewonnen terugwedstrijd van de 1/8 finale in de Champions League tegen Arsenal vestigde Messi een nieuw record door de 3-1 te scoren. Het was Messi’s negende goal tegen Arsenal in de Champions League. Geen enkele speler slaagde er in de geschiedenis van de Champions League in om zo vaak tegen eenzelfde tegenstander te scoren.

Op zondag 17 april scoorde Messi zijn 500e officiële doelpunt uit zijn carrière in de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Valencia. Op de allerlaatste speeldag in de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen Granada werd Messi voor de 8e keer landskampioen, een club record dat hij deelt met Xavi en Iniesta. Op zondag 22 mei won Messi zijn 28e titel met FC Barcelona in een met 2-0 gewonnen finale van de Copa del Rey tegen Sevilla. Beide assists kwamen van Messi.

In 2015 won Messi voor de vijfde keer in zijn loopbaan de Gouden Bal won. De media stonden vol van lof over deze unieke individuele prijs voor Messi.

De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport komt superlatieven te kort voor de Argentijn. ‘Deze jaren zullen we ons herinneren als het tijdperk van Messi.’ De kop van L’Equipe straalt ontzag uit richting de Barcelona-aanvaller. ‘Koning Leo de vijfde.’

The Guardian was niet zo gecharmeerd van de opzet van de feestelijke avond. ‘De genialiteit van Messi is zo groot dat hij met zijn klasse zelfs de overdreven FIFA-show kan overschaduwen.’ Henry Winter, chef voetbal van The Times, schrijft dat hij na het optreden van Messi in de thuiswedstrijd tegen Bayern München (halve finale Champions League, 3-0 winst) zeker wist dat hij op de Argentijn moest stemmen. ‘De meest plezierige voetballer van deze generatie.’

Het Spaanse Sport verwacht niet dat iemand op korte termijn in de voetsporen van de Voetballer van het Jaar kan treden. ‘Hij kleurt dit tijdperk en zijn statistieken tonen zijn overwicht aan. Messi is een unieke en onnavolgbare speler.’ El Mundo Deportivo vindt dat de Gouden Bal het succesjaar van Messi, die in 2015 onder meer kampioen van Spanje werd en de Champions League won, compleet maakt. ‘Het is de kers op de taart van een onvergetelijk jaar.’

In AS komt Pep Guardiola aan het woord, de trainer die bij Barcelona tussen 2008 en 2012 met de geprezen aanvaller werkte. De coach sprak zich vanuit Doha, waar Bayern München destijds op trainingskamp was, uit over de uitkomst van de verkiezing. ‘Messi is een verdiende winnaar. Hij heeft in ons in 2015 weer laten zien hoe goed hij is. Hij is een speler van een onvoorstelbaar niveau.

Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu sloot zich in gesprek met La Repubblica aan bij de woorden van Guardiola. ‘Messi verdient alles. Hij is de grootste in de geschiedenis van het voetbal. We hebben grote spelers gehad als Johan Cruijff, die ook als trainer succesvol was bij ons, Ronaldinho, die van ons nog meer een wereldclub maakte, maar Messi is buitenaards.’

Lionel Messi met de Gouden Bal die hij vijf keer won.
foto: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Seizoen 2016–2017

Messi won op donderdag 18 augustus met FC Barcelona de Supercopa 2016 door Sevilla FC te verslaan. Nadat de heenwedstrijd in Sevilla op 0-2 was geëindigd, werd het in Camp Nou 3-0 voor Barcelona. Messi scoorde zelf de 3-0 en gaf de assist waaruit Arda Turan de 1–0 maakte. De Supercopa 2016 was de 29e trofee die hij won met FC Barcelona. Messi won op dinsdag 13 september met FC Barcelona een groepswedstrijd in de Champions League met 7–0 van Celtic.

Hij maakte in deze wedstrijd een hattrick, zijn veertigste in zijn carrière. Zaterdag 17 september scoorde Messi 2x in de met 1-5 gewonnen uit match tegen Leganés. Met deze twee doelpunten vestigde hij een nieuw record, het was het 34e La Liga stadion waarin hij scoorde en verbrak hiermee het record van Raúl. Op zaterdag 14 oktober maakte Messi de 4e goal in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Deportivo La Coruna, zijn 180e thuis- doelpunt in 176 La liga thuiswedstrijden voor Barça. Met deze goal verbrak hij het La Liga record van Zarra die 179 thuisdoelpunten wist te maken.

Seizoen 2017–2018

Op zaterdag 30 juli scoorde Messi de 1-0 in de met 3-2 gewonnen wedstrijd in de International Champions Cup van Noord-Amerika tegen Real Madrid. Het was zijn 24e goal in een clasico. Tevens werd hij hiermee de eerste speler die zowel in La Liga, de Copa del Rey, de Supercopa, de Champions League en vriendschappelijk tegen Real Madrid wist te scoren. Op zaterdag 23 december scoorde Messi vanop de stip de 0-2 en gaf hij de assist voor de 0-3 in de met 0-3 gewonnen clasico tegen Real Madrid. Hiermee vestigde hij een aantal nieuwe records, dat van meeste doelpunten bij 1 club in de top 5 van Europese competities dat voorheen op naam stond van Bayern Munchen legende Gerd Müller . Tevens verbrak en verstevigde hij een aantal clasico records: meeste goals, meeste goals gescoord in Estadio Santiago Bernabéu als niet Real Madrid speler , meeste assists en werd hij de speler die het record heeft van meeste doelpunten tegen Real Madrid in La Liga.

Op donderdag 11 januari scoorde Messi 2 keer in de terugwedstrijd van de met 5-0 gewonnen 1/16 finale wedstrijd in de Copa del Rey tegen Celta de Vigo, deze 2 doelpunten brachten hem in de top tien aller tijden van meest gescoorde doelpunten in de Copa del Rey. Op donderdag 25 januari scoorde Messi de 2-0 in de met 2-0 gewonnen kwartfinale in de Copa del Rey tegen Espanyol Barcelona. Dit doelpunt was het 4000e doelpunt gescoord in Camp Nou.

Op zaterdag 24 februari scoorde Messi 2 keer en gaf hij een assist in de met 6-1 gewonnen Catalaanse derby tegen Girona. Hiermee verbrak hij 2 records, dat van meeste assists in La Liga en de speler die tegen het meest aantal verschillende teams gescoord heeft in La Liga. Op donderdag 1 maart scoorde Messi vanuit vrije trap de 0-1 tegen Las Palmas in het Estadio de Gran Canaria, hiermee verbrak Messi een ander La Liga record, dat van scoren in de meeste La Liga stadions.

Op woensdag 14 maart tijdens de terugwedstrijd van de 1/8 finale in de Champions League scoorde Messi 2 keer in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Chelsea, het 2e doelpunt was zijn 100e in de Champions League. Op zaterdag 7 april scoorde Messi zijn 45e hattrick uit zijn carrière in de met 3-1 gewonnen La Liga wedstrijd tegen Léganes. Op zaterdag 21 april scoorde Messi de 0-2 en gaf hij 2 assists in de met 0-5 gewonnen finale van de Copa del Rey 2018 tegen Sevilla, die voor het eerst gespeeld werd in het Estadio Wanda Metropolitano te Madrid. Deze titel was Messi zijn 31e met Barcelona.

Op zondag 29 april scoorde Messi 3 keer in de met 2-4 gewonnen wedstrijd tegen Deportivo La Coruna, het was Messi zijn 45e hattrick uit zijn carrière. Tevens betekende deze overwinning dat Barcelona Spaans kampioen werd en Messi samen met Iniesta het record van aantal titels met een Spaanse club op 32 bracht. Messi sloot het seizoen af als topscorer in La Liga met 34 doelpunten en als topscorer in Europa. Het was zijn vijfde golden boot, een record.

Messi in duel met zijn rivaal Ronaldo van Real Madrid
foto: Alex Caparros / Getty Images
Seizoen 2018–2019

Op zondag 12 augustus won Messi met FC Barcelona de Spaanse supercup door Sevilla met 2-1 te verslagen. De Supercup werd voor het eerst in 1 wedstrijd gespeeld en buiten Spanje in het Ibn Batouta stadion te Tanger Marokko. Doordat Iniesta in het tussen seizoen de club had verlaten werd Messi de nieuwe aanvoerder van de ploeg. Hierdoor kon hij zijn eerste trofee als aanvoerder in ontvangst nemen, tevens vestigde hij een nieuw clubrecord aangezien dit zijn 33e titel met FC Barcelona is.

Op zondag 2 september scoorde Messi 2 keer in de met 8-2 gewonnen wedstrijd tegen promovendus Huesca, hiermee verscherpte hij het record dat al op zijn naam stond naar 37 teams waartegen hij gescoord heeft in La Liga. Tevens verbeterde hij het record van aantal assists in La Liga van de afgelopen 50 jaar (150 in 421 wedstrijden).

Op dinsdag 18 september scoorde Messi zijn 8e hattrick in de Champions League in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen PSV, een record. Tevens evenaarde hij het record van Raúl, die in 14 opeenvolgende Champions League-seizoenen wist te scoren. Op woensdag 28 november scoorde Messi de 0-1 in de met 1-2 gewonnen Champions League wedstrijd tegen PSV. Hierdoor bracht hij het record van aantal verschillende Europese steden waar hij gescoord heeft op 24.

Op zondag 16 december scoorde Messi zijn 49e hattrick uit zijn carrière en zijn 31e in La liga in de met 0-5 gewonnen wedstrijd tegen Levante. Op zondag 13 januari scoorde Messi de 2-0 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Eibar, het was zijn 400e doelpunt in La Liga. Zaterdag 23 februari scoorde Messi zijn 50e hattrick uit zijn carrière in de met 2-4 gewonnen La liga wedstrijd tegen Sevilla.

Nationaal elftal van Argentinië

Niet alleen is Lionel Messi een belangrijke speler bij FC Barcelona, maar ook in het nationale elftal van Argentinië kan hij niet worden gemist. In hetzelfde jaar dat hij officieel zijn debuut maakte voor FC Barcelona, debuteerde hij ook in het elftal onder de 20 van Argentinië. Dat was in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Paraguay. Vervolgens won hij met datzelfde elftal in 2005 het WK voetbal onder de 20 dat in Nederland werd gehouden.

Hij trad in de voetsporen van zijn ploeggenoot bij Barcelona Javier Saviola door wereld- kampioen te worden met Argentinië en door tevens de Gouden Schoen (topscorer van het toernooi) en de Gouden Bal (meest waardevolle speler van het toernooi volgens de pers) te veroveren. Messi scoorde zes keer, waaronder tweemaal (beide vanaf de penaltystip) in de finale tegen Nigeria.

Op 17 augustus 2005 debuteerde Messi in het oefenduel tegen het Hongaarse voetbalelftal in het nationale elftal van Argentinië. In de 63e minuut verving hij Lisandro López. Messi werd nog geen minuut later het veld uitgestuurd. Scheidsrechter Markus Merk zag Messi tijdens een duel een slaande beweging maken, hoewel hij zich in werkelijkheid losrukte van zijn directe tegenstander, die aan zijn shirt hing. Merk trok meteen rood voor die actie en Messi moest vertrekken.

Op 1 maart 2006 maakte Messi tegen Kroatië zijn eerste doelpunt in het Argentijnse elftal. Hij gaf ook de assist voor het doelpunt van Carlos Tévez.

WK 2006

Messi behoorde tot de Argentijnse selectie voor het WK 2006. In de tweede wedstrijd tegen Servië en Montenegro maakte hij als invaller voor Maxi Rodríguez zijn WK-debuut. Messi kwam in het veld bij een 3-0 stand, gaf vervolgens de assist voor de treffer van Hernán Crespo en maakte zelf het vijfde Argentijnse doelpunt op aangeven van het andere Argentijnse toptalent Tévez. Nadien zou Messi nog twee wedstrijden spelen op het WK 2006: hij startte tegen Nederland in de basis en viel in tegen Mexico in de achtste finale. In de kwartfinale moest Argentinië het toernooi verlaten na door strafschoppen uitge- schakeld te zijn door gastland Duitsland.

Olympische Spelen 2008

In 2008 won Messi met Argentinië goud op de Olympische Zomerspelen van Bejing. In de finale werd met 1-0 gewonnen van Nigeria. Messi scoorde tegen Ivoorkust in de groepsfase en tegen Nederland in de kwartfinale.

WK 2010

In 2010 behoorde Messi tot de Argentijnse selectie voor het WK. Hij speelde alle groeps- wedstrijden, de 1/8ste finale en de kwartfinale, waarin Argentinië met 4-0 verloor tegen Duitsland.

WK 2014

Op het WK 2014 verloor Argentinië de finale met 1-0 van Duitsland. Aan het einde van het toernooi werd Messi uitgeroepen tot beste speler van het WK, voor Thomas Müller en Arjen Robben.

Op 1 september 2016 maakte Messi het enige doelpunt tijdens een met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay. Dit was zijn 56e doelpunt voor de nationale ploeg van Argentinië, waardoor hij gedeeld topscorer aller tijden werd met Gabriel Batistuta. Op 16 november maakte hij vanuit een vrije trap de 1-0 in een met 3-0 gewonnen WK-kwalifi- catiewedstrijd tegen Colombia. Daarmee werd hij alleen topscorer aller tijden van het Argentijnse elftal.

WK 2018

Tijdens de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland miste Messi een strafschop om de 2-1 te scoren tegen IJsland. De einduitslag bleef hierdoor 1-1. In de derde groepswedstrijd scoorde Messi de 1-0 in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Nigeria. Mede hierdoor werd Argentinië tweede in de groep en kwalificeerde zich voor de achtste finale. Tevens zorgde hij door te scoren voor een unieke prestatie: hij is de eerste speler die zowel als tiener, twintiger en dertiger scoorde op een wereldkampioenschap. Argentinië werd in de achtste finale met 4-3 uitgeschakeld door Frankrijk. Messi gaf de assist voor de 4-3.

Nigeria’s verdediger Ogenyi Onazi probeert Lionel Messi af te stoppen op het WK 2014
foto: AP
Copa América Centenario

Ter ere van het honderdjarig bestaan organiseerde de CONMEBOL in 2016 de Copa América Centenario. Messi deed tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Chili niet mee vanwege een rugblessure. Tijdens de tweede kwam hij na 61 minuten in het veld, tegen Panama (dat inmiddels met tien man op het veld stond). Argentinië stond op dat moment met 1-0 voor. 26 minuten later was het 4-0 door een hattrick van Messi (eindstand: 5-0).

Het was de eerste keer in de 110-jarige geschiedenis van het Argentijns voetbalelftal dat een speler die inviel een hattrick scoorde. In de met 4-1 gewonnen kwartfinale tegen Venezuela gaf Messi de assist voor de 1-0 en scoorde hij zelf de 3-0. Tijdens de met 0-4 gewonnen halve finale tegen de Verenigde Staten gaf Messi de assists voor de 0-1 en de 0-4. Zelf scoorde hij de 0-2 vanuit een vrije trap.

De finale tegen Chili bleef tot en met de verlengingen 0-0. Tijdens een beslissende strafschoppenreeks miste Messi de eerste penalty voor Argentinië, dat de serie met 4-2 verloor. Messi verloor zo voor het derde jaar op rij een finale met de nationale ploeg en ook voor de derde keer een finale van de Copa América, na die in 2007 en 2015.

Messi zakte door zijn knieën en liet zijn tranen de vrije loop. Was het op dat moment dat het tot hem doordrong dat het genoeg was geweest? Nam Messi daar, in het MetLife Stadium in New Jersey, de rigoureuze beslissing om te stoppen? Direct na de wedstrijd kondigde Messi namelijk aan te stoppen als international, maar hier kwam hij zeven weken later op terug.

Messi is een liefhebber van het spelletje en houdt niet van het gedoe eromheen. Daarom lukt het hem wel bij Barcelona. Daar voelt hij zich vrij, hoeft hij alleen maar over voetbal na te denken. Bij Argentinië gaat het soms meer over randzaken, daar ergert hij zich aan. Dat bleek wel toen de Argentijnse selectie vanuit Houston naar New Jersey wilde vliegen voor de de finale. Het vliegtuig had echter een flinke vertraging. De normaal zo stille en bedachtzame Messi deelde vervolgens een boodschap vol frustratie op zijn Instagram- account. ‘Alweer aan het wachten totdat ons vliegtuig vertrekt. Wat een ramp is de Argentijnse voetbalbond. Mijn god!’

De druk die al jarenlang op Messi’s schouders rust is enorm. „In Argentinië vergelijken ze Messi altijd met Maradona”, weet Frank De Boer. „Die heeft Argentinië in 1986 in zijn eentje wereldkampioen gemaakt. Dat verwachten de Argentijnen ook van Messi. En als het dan niet lukt, krijgt alleen Messi de schuld. Ik kan me goed voorstellen dat hij voor de Copa heeft gedacht ‘Als het nu niet lukt, bekijk het dan maar’. Hij heeft daar geen zin meer in.”

Op 1 september 2016, zeven weken nadat hij aanvankelijk had bedankt voor Argentinië, scoorde Messi tijdens de met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay het enige doelpunt, dit doelpunt was zijn 56e doelpunt voor de nationale ploeg van Argentinië waarmee hij mede topscorer werd naast Gabriel Batistuta.

Ondanks goede prestaties heeft Messi de reputatie en verwachtingen die hij bij zijn club heeft opgebouwd nog niet kunnen waarmaken bij de nationale ploeg van Argentinië. Ondanks alle successen bij Barcelona mag hij antwoord geven op een prangende vraag die diezelfde wereld zich stelt: waarom heeft hij zijn talent bij de Argentijnse selectie nog niet laten zien?

Maradona roept bijvoorbeeld al jaren dat hij geen echte Argentijn is, omdat hij al zo lang in Spanje woont.

Maradona. De naam die hem voorlopig nog wel zal achtervolgen. Of hij hem zal overtreffen, is de grote vraag die de hele voetbalwereld zich stelt. Bij Barcelona heeft hij dat allang gedaan. Bij het Argentijnse elftal, dat enkele moeizame kwalificatiereeksen kende en zich bijvoorbeeld maar op het nippertje plaatste voor het WK in Zuid-Afrika, nog niet. Verschillende stijlen, verschillende teams, verschillende coaches ook. Voor Pep Guardiola is Messi ‘het beste wat ik ooit in mijn leven heb gezien’. Hij liet Messi spelen zoals de kleine dat graag wil, bijna in de spits, dichtbij het doel van de tegenstander, maar ook heel dicht bij de sublieme steekpassjes van middenvelders Xavi en Iniesta.

Bij Argentinië mag hij dat niet. Bij Argentinië was Diego Armando Maradona de bondscoach. Die was helemaal weg van Kun Agüero, speler van Atlético Madrid, maar vooral zijn schoonzoon. Totdat Messi week in week uit zijn kunnen bewees, bij Barcelona. Hij kon niet om hem heen.

In Argentinië zijn de meningen verdeeld. “Waarom zien wij die ‘Catalaanse’ Messi niet hier?” vragen journalisten en supporters zich af. Volgens sommigen is hij zijn Argentijnse roots vergeten, is hij vooral loyaal aan de club die hem betaalt. Verstopt hij zich tijdens belangrijke, maar onaangename kwalificatiewedstrijden in Uruguay of Ecuador.

Anderen, de meesten, geven Maradona de schuld. ,,Hij speelt voor zichzelf,” zei de toenmalig bondscoach over Messi. Maar Pelusa (“Pluisje” de bijnaam van Maradona) stelde hem ver aan de zijkant op, verwijderd van waar de wedstrijden beslist worden, en waar Messi vaak minutenlang tevergeefs op een bal wacht. Maradona, juist hij, houdt vooral van harde werkers op het veld, de Mascherano’s. Messi heeft de bal nodig, dat is zijn drug, het bloed dat door zijn aderen stroomt. Zit Messi niet in de wedstrijd, wat bij Barça ook wel eens gebeurt, dan verdwijnt hij bijna volledig, zie je hem niet, meldt hij zich ook niet.

Anderen vinden het een eindeloos gebed. Zijn ploeggenoten zijn te slecht, alles moet van Messi komen. Ze staan gewoon te kijken naar wat Messi gaat uitvinden. Het zijn aardige spelers, maar ze snappen hem gewoon niet. Mensen kunnen zeggen dat Maradona Argentinië in zijn eentje naar de WK-titel in 1986 schoot, maar wel met een beter elftal.

Maar de Argentijnen hebben hoop. Messi is ook nog steeds ambitieus. Bij Barcelona heeft hij alles al gewonnen. En hij volgt de discussie ook, of hij al beter is dan Maradona of Pele, die hij zelf nooit live heeft zien voetballen. Die twee leidden hun land naar het wereld- kampioenschap, is het argument om Messi nog een trede lager op het eeuwige voetbal- podium te zetten. Messi zegt dat hij zijn ploegmaats nodig heeft, zonder hen helemaal niets zou zijn.

Maar soms heeft hij ook bij Barça het tegendeel bewezen, kan hij zijn ploeg bijna helemaal in zijn eentje laten triomferen.

De rust zelve

Het is algemeen bekend dat deze man relatief gezien weinig voor de camera’s verschijnt. Media-optredens en interviews zullen nooit tot zijn lievelingsbezigheden behoren. Volgens zijn teamgenoten is Messi ook binnen de lijnen dodelijk stil. Oorzaak hiervan zou de beslissing van FC Barcelona zijn om alleen zijn vader mee over te laten komen vanaf Zuid-Amerika. Barça was niet bereid om ook de reis te betalen voor zijn moeder, broers en zussen, waardoor het talent alleen maar stiller werd. Leeftijdsgenootjes in de jeugd- opleiding als Cesc Fabregas dachten zelfs dat Messi stom was. De middenvelder van Chelsea zei ooit dat hij er pas tijdens een toernooitje FIFA achter kwam hoe het was om met Messi te praten.

De extra laag van de persoonlijkheid met een P, de Zlatan-laag zeg maar, zullen we vermoedelijk bij anderen moeten zoeken. Ex-assistent-trainer Henk ten Cate vertelde eens dat Messi op zijn achttiende de kleedkamer aan gort sloeg toen hij niet werd opgesteld. Diep van binnen moet er dus een vulkaantje in hem zitten. Blijft de deksel op de put, dan zal de beste speler ooit zeker niet de geschiedenis in gaan als de boeiendste ooit.

Rosario

Ondanks alle roem, rijkdom en successen waarmee Messi dagelijks te maken heeft, houdt hij nog steeds nauw contact met zijn geboorteplaats Rosario. Op dertienjarige leeftijd verliet Messi het thuisfront, maar heeft zijn contacten nooit verwaarloosd. Dagelijks vindt er telefoonverkeer plaats tussen hem en zijn achtergebleven dierbaren. In tegenstelling tot veel succesvolle Zuid-Amerikaanse spelers in Europa houdt Messi zijn oude leven in ere. Ondanks dat hij aan de andere kant van de wereld woont is hij ambassadeur van Rosario.

In zijn geboorteplaats Rosario is een museum geopend met een expositie over Messi. Ook andere sporters uit de stad worden geëerd, waaronder Angel Di Maria. Op 28 juni 2016 werd er in Buenos Aires een standbeeld van Messi onthuld.

Familieman

Vader Jorge herinnert het nog, de zware beslissing, eerst, om naar Barcelona te gaan met een hele gezin, en daarna om weer van elkaar te scheiden, aan weerszijden van een soms onoverbrugbare Atlantische Oceaan. “Is dit de prijs die we hiervoor willen betalen? vroegen we ons af.”

Nu zijn ze weer samen, in een groot huis in Castelldefels, 20 kilometer onder Barcelona, aan het strand, waar ook een enkel neefje en Leo’s vrouw (sinds 2017) Antonella woont. “Ik ken haar sinds ik vijf ben. Ze is het nichtje van mijn beste vriend. We hebben elkaar zien opgroeien, onze families kennen elkaar. Ik heb nooit enige twijfel over haar gehad.”

En iedereen doet iets in de onderneming die Leo Messi inmiddels is geworden. Een familiebedrijf, nog altijd. De beloning van een onzeker avontuur waar ze zich in stortten. Moeder Celia: “En dan zie je kinderen op straat lopen, in Barcelona, in Argentinië, overal, met de naam van je kind achterop de rug, dat is niet te geloven.” Vader Jorge: “Een heel stadion dat Messi, Messi, Messi roept, duizenden kelen. Het is het maximale wat ons is kunnen overkomen, na die moeilijke jaren.”

Tattoos

Anno 2019 hebben vrijwel alle buitenproportionele spelers tatoeages op hun lichaam laten aanbrengen. Ofschoon deze permanente inktplaatjes niet direct bij Messi passen, is ook hij er voor het leven mee getekend. De geboorte van zijn eerste kind Thiago was voldoende aanleiding voor een kunstwerk op zijn linkerkuit. Daarnaast heeft Messi ook een portret van zijn moeder Celia Cuccitini op zijn linkerschouder.

Unicef

FC Barcelona droeg jaren achtereen de naam van Unicef op haar tricot. In die periode is Messi uitgegroeid tot steevaste ambassadeur van de organisatie. Hij richt zich naast het voetbal vol overgave op het helpen van kinderen uit de hele wereld. De Argentijn schonk 600.000 euro voor de renovatie van een kinderziekenhuis in zijn geboortestad Rosario. Zijn sympathieke uitstraling in combinatie met deze liefdadigheidsacties maken hem tot één van de meest geliefde spelers ter wereld.

Che Guevara

Lionel Messi is absoluut een fenomeen en de grote trots van zijn land. Toch is hij wereldwijd niet de meest bekende Argentijn. Die eer gaat naar de legendarische marxistische revolutionair Che Guevara. Dit icoon uit de Argentijnse geschiedenis is niet alleen afkomstig uit dezelfde provincie Santa Fe, maar kwam gek genoeg ook ter wereld in de stad Rosario. Daarnaast deelt hij ook juni als verjaardagsmaand met de aanvaller. Opvallend veel overeenkomsten tussen de twee grootheden.

Belastingfraude

Messi werd op 6 juli 2016 wegens belastingfraude veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf en een boete van twee miljoen euro. Volgens de rechtbank heeft hij tussen 2007 en 2009 voor 4,1 miljoen euro aan ontvangen portretrechten verzwegen voor de belastingdienst.

Het betrof de jaren 2007, 2008 en 2009 waarin de vijfvoudige Gouden Bal voetballer van FC Barcelona furore maakte bij de Catalaanse voetbalclub. Messi zelf heeft altijd vol- gehouden dat hij totaal geen verstand heeft van de financiële afwikkeling rondom zijn inkomsten, iets wat aan de ene kant ook wel logisch is met zoveel miljoenen die jaarlijks binnenkomen. Volgens Messi ondertekende hij elk papier wat zijn vader hem onder zijn neus schoof, zonder bij na te denken. De rechter geloofde dat verhaal echter niet en meent bewezen dat Messi wel degelijk wist wat er aan de hand was.

Het geld werd volgens het vonnis weggesluisd via bedrijven in Uruguay en Belize. Hij deed dit volgens de rechtbank in samenwerking met zijn vader, die eveneens veroordeeld werd tot eenzelfde celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro. Beide Messi’s hoefden echter niet de gevangenis in. Volgens de Spaanse wetgeving hoeft dat niet bij een veroordeling tot minder dan twee jaar cel als daarnaast sprake is van een blanco strafblad. Lionel Messi heeft altijd ontkend van de fraude op de hoogte te zijn geweest. Tegen Messi jr. was vrijspraak geëist en tegen zijn vader achttien maanden celstraf. Beiden gingen in hoger beroep tegen het vonnis.

Prijzenkast en erelijst (bijgewerkt t/m mei 2019):

* Champions League: 2006, 2009, 2011, 2015
* UEFA Super Cup: 2009, 2011, 2015
* FIFA wereldkampioenschap voor clubs: 2009, 2011, 2015
* Primera División: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019
* Copa del Rey: 2008/09, 2011/12, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18
* Supercopa: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2018
Argentinië –20
* Goud Wereldkampioenschap voetbal onder 20: 2005
* Brons Copa América onder 20: 2005
Argentinië –23
* Goud Olympisch kampioenschap voetbal: 2008
Argentinië
* Zilver Wereldkampioenschap voetbal: 2014
* Zilver Copa América: 2007, 2015, 2016
Individueel
* FIFA Gouden Schoen op het WK onder 20; 2005
* FIFA Gouden Bal op het WK onder 20: 2005
* Golden Boy: 2005
* Argentijns voetballer van het jaar: 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017
* FIFPro Jongere van het jaar: 2006, 2007, 2008
* Beste buitenlandse speler van de Primera División: 2006/07, 2008/09, 2009/10
* Beste Ibero-Amerikaanse speler van de Primera División: 2006/07, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12
* Beste jongere op de Copa América: 2007
* Trofeo Bravo: 2007
* Topscorer van de Copa del Rey: 2008/09, 2010/11, 2013/14, 2015/16, 2016/17
* Topscorer van de UEFA Champions League: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2014/15
* UEFA Club Footballer of the Year: 2008/09
* UEFA Club Forward of the Year: 2008/09
* Trofeo Alfredo Di Stéfano: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2014/15, 2016/17, 2017/2018
* LFP Beste speler van de Primera División: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2016/17, 2017/18
* LFP Beste aanvaller van de Primera División: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18
* FIFA Gouden Bal op het WK voor clubs: 2009, 2011
* Ballon d’Or: 2009
* FIFA Wereldvoetballer van het jaar: 2009
* World Soccer Wereldvoetballer van het jaar: 2009, 2011, 2012, 2015
* Trofeo Pichichi : 2009/10, 2011/12, 2012/13, 2016/17, 2017/18
* Europese Gouden Schoen: 2009/10, 2011/12, 2012/13, 2016/17, 2017/18
* FIFA Ballon d’Or: 2010, 2011, 2012, 2015
* UEFA Best Player in Europe: 2010/11, 2014/15
* IFFHS Topscorer van het jaar: 2011, 2012
* L’Équipe Champion des champions: 2011
* La Gazzetta dello Sport Sportman van het jaar: 2011
* Argentijns sporter van het jaar: 2011
* Best International Athlete ESPY Award: 2012, 2015
* FIFA Gouden Bal op het WK: 2014
* IFFHS Spelmaker van het jaar: 2015, 2016, 2017
Records Wereld
* Recordhouder aantal doelpunten in 1 jaar: 91 (2012)
* Recordhouder aantal doelpunten in 1 seizoen: 73 (2011/12)
* Recordhouder aantal opeenvolgende wedstrijden gescoord in een competitie: 21 (2012/13)
* Eerste speler die in 1 seizoen opeenvolgend tegen alle ploegen uit een competitie scoort (2012/13)
* Eerste speler die in 1 kalenderjaar in 7 verschillende competities scoort: Primera División, Copa del Rey, UEFA Champions League, Supercopa, UEFA Super Cup, FIFA Club World Cup, Copa América (2015)
* Eerste speler die als tiener, als twintiger en als dertiger kan scoren op het wereldkampioenschap
* Eerste speler die in 1 seizoen in 6 verschillende clubcompetities scoort en een assist geeft: Primera División, Copa del Rey, UEFA Champions League, Supercopa, UEFA Super Cup, FIFA Club World Cup (2011/12)
* Eerste speler die 40+ clubdoelpunten scoort in 9 opeenvolgende seizoenen (2009/10–2017/18)
Records Europa
* Recordhouder aantal hattricks in de UEFA Champions League: 8
* Mederecordhouder aantal doelpunten in de UEFA Super Cup: 3
* Recordhouder aantal doelpunten voor 1 club in de 5 grootste Europese competities: 573
* Mederecordhouder aantal opeenvolgende seizoenen gescoord in de UEFA Champions League: 14 (2005/06–2018/19)
* Eerste speler met 50 doelpunten in de UEFA Champions League-groepsfase (53 wedstrijden)
* Eerste speler met 5 doelpunten in 1 UEFA Champions League-wedstrijd (2011/12)
* Eerste speler die 4 keer op rij topscorer wordt in de UEFA Champions League (2008/09–2011/12)
* Snelste speler met 300 doelpunten in de 5 grootste Europese competities (334 wedstrijden)
* Jongste speler met 50 doelpunten in de UEFA Champions League: 24 jaar en 284 dagen
* Jongste speler met 400 doelpunten voor 1 Europese club: 27 jaar en 300 dagen
* Recordhouder in aantal verschillende steden gescoord in de UEFA Champions League: 24
* Snelste speler met 100 doelpunten in de UEFA Champions League (123 wedstrijden)
Records Spanje
* Recordhouder aantal doelpunten in de Primera División: 401
* Recordhouder aantal doelpunten voor 1 Spaanse club: 575
* Recordhouder aantal thuisdoelpunten in de Primera División: 231
* Recordhouder aantal uitdoelpunten in de Primera División: 168
* Recordhouder aantal doelpunten in 1 Primera División-seizoen: 50 (2011/12)
* Mederecordhouder aantal hattricks in 1 Primera División-seizoen: 8 (2011/12)
* Recordhouder opeenvolgende wedstrijden gescoord in de Primera División: 21 (2012/13)
* Recordhouder aantal thuisdoelpunten in 1 Primera División-seizoen: 35 (2011/12)
* Recordhouder in aantal verschillende stadions gescoord in de Primera División: 36
* Recordhouder aantal assists in de Primera División: 159
* Recordhouder aantal vrije trap doelpunten in de Primera División: 28
* Recordhouder tegen aantal verschillende clubs gescoord in de Primera División: 37
* Recordhouder aantal doelpunten in de Supercopa: 17
* Recordhouder aantal doelpunten in El Clásico: 27
* Recordhouder aantal assists in El Clásico: 14
* Recordhouder aantal hattricks in El Clásico: 2
* Recordhouder aantal uitdoelpunten in Estadio Santiago Bernabéu: 15
* Recordhouder aantal doelpunten in El Clásico in de Primera División: 18
* Eerste speler die in El Clásico een hattrick scoort in zowel Camp Nou als Estadio Santiago Bernabéu
* Eerste speler met 300 doelpunten in de Primera División
* Eerste speler met 400 doelpunten in de Primera División
* Eerste speler die in 15 opeenvolgende Primera División-seizoenen scoort (2004/05–2018/19)
* Eerste speler die +20 doelpunten scoort in 10 opeenvolgende Primera División-seizoenen (2008/09–2017/18)
* Eerste speler die +30 doelpunten scoort in 7 verschillende Primera División-seizoenen (2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2016/17, 2017/18)
* Jongste speler met 200 doelpunten in de Primera División: 25 jaar en 216 dagen
* Jongste speler met 150 doelpunten in de Primera División: 24 jaar en 264 dagen
Records FC Barcelona
* Recordhouder aantal doelpunten voor FC Barcelona (inclusief vriendschappelijke wedstrijden): 604
* Recordhouder aantal doelpunten voor FC Barcelona in officiële wedstrijden: 573
* Recordhouder aantal doelpunten voor FC Barcelona in de UEFA Champions League: 106
* Recordhouder aantal internationale doelpunten voor FC Barcelona: 114
* Recordhouder aantal hattricks voor FC Barcelona: 43
* Recordhouder aantal vrijeschopdoelpunten voor FC Barcelona: 38
* Recordhouder aantal titels met FC Barcelona: 33
* Mederecordhouder aantal Primera División-titels met FC Barcelona: 8
* Mederecordhouder aantal UEFA Champions League-titels FC Barcelona: 4
* Recordhouder aantal Primera División-wedstrijden als niet-Spanjaard voor FC Barcelona: 433
* Recordhouder aantal doelpunten in Camp Nou in de Primera División: 230
Zuid-Amerika
* Recordhouder aantal assists op de Copa América: 11
* Mederecordhouder aantal doelpunten in de COMNEBOL WK-kwalificatie: 21
Argentinië
* Recordhouder aantal doelpunten voor Argentinië: 65
* Mederecordhouder aantal doelpunten in 1 kalenderjaar voor Argentinië: 12
* Eerste Argentijn die scoort tegen alle Zuid-Amerikaanse voetbalelftallen

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Algemeen Dagblad, Voetbal International, www.campnou.nl, www.metronieuws.nl, www.spanjevandaag.com, www.volkskrant.nl, www.voetbalprimeur.nl, www.hpdetijd.nl, www.edwinwinkels.com, ww.omroepbrabant.nl