101 voetbaliconen: (7) David Beckham

PASPOORT

Geboren: Londen, 2 mei 1975
Overleden:
Nationaliteit: Engels
Positie: Rechtermiddenvelder / Verdedigende middenvelder
Clubs: Preston, Manchester United, Real Madrid,LA Galaxy, AC Milan, Paris Saint-Germain
Interlands: 115 doelpunten: 17
Doelpunten: Preston: 2, Manchester United: 83, Real Madrid: 15, LA Galaxy: 18, AC Milan: 2
Trainer: –

David Robert Joseph Beckham was een Engelse vrije trappen-specialist. De voormalig rechtshalf kent een leven vol in de schijnwerpers, niet enkel vanwege zijn geweldige loopbaan, maar ook door zijn huwelijk met voormalig Spice Girl Victoria ‘Posh ‘ Adams en zijn status als fashion icoon.

Een in de media uitgemeten onenigheid met Alex Ferguson leidde tot Beckhams vetrek van Manchester United naar Real Madrid, hij had het daar soms moeilijk tussen de ander withemden. Maar het Engelse middenveld had zijn briljante ingevingen naast de harde werkers Lampard en Gerrard hard nodig. Ook is Beckham één van de pioniers op het gebied van VS-verkenning van Europese topvoetballers: in 2007 ging hij voetballen voor de LA Galaxy in de MLS.

Beckham was een man die werd bewonderd om zijn fluwelen trap (een `Hollywood Pass’ zegt een criticaster), maar die ook tot de grond werd afgebrand toen hij het Engelse team dupeerde door op het wereldkampioenschap in 1998 tegen Argentinië een rode kaart te incasseren. Toen David Beckham in de laatste minuut een vrije trap over de Griekse muur krulde waarmee Engeland zich plaatste voor het WK van 2002, betekende dat niet alleen een comeback van het Engelse elftal. Het zette ook de kroon op één van de volmaakste prestaties van een speler in de Engelse kleuren.

Drie jaar daarvoor was hij de grote zondebok. Hij werd bespot nadat zijn nukkige trapje op het WK van 1998 en de daaruit voortvloeiende rode kaart had geresulteerd in de Engelse uitschakeling tegen Argentinië. Als hij de gemakkelijke weg had gekozen en toen naar het buitenland was gegaan, was hij misschien niet geworden wat hij was: de belangrijkste speler voor zijn land. Zijn passes en voorzetten waren subliem en zijn schoten uit standaardsituaties kunnen qua krachte en precisie gerust Braziliaans genoemd worden. Tijdens het WK van 2008 in Frankrijk wordt hij nationale held door uit een vrije trap van 25 meter te scoren tegen Columbia.

In 1999 trouwt hij met ‘Spice Girl’ Victoria Adams. ‘Posh en Becks’ worden het meest gefotografeerde stel van Groot-Britannië. Dat deze liefde op het eerste gezicht ook zal uitgroeien tot een van de meest geslaagde marketingdeals is dan nog niet te voorzien. Het was verrassend dat hij op later leeftijd volwassen werd en zijn puberale arrogantie achter zich liet, want zijn uiterlijk, levensstijl en popster-vrouw maakte van ‘Becks’ de meest gevierde voetballer sinds George Best. Het beeld van Beckham dat naar voren komt uit de van Groot-Brittannië tot China succesvolle autobiografie kon aan zijn sterstatus alleen maar bijdragen. In een tijd dat sommige voetballers onder vuur lagen en liggen wegens hun houding als feestvierende en verwende miljonairs (in Nederland) en schandalen (in Groot-Brittannië) valt rolmodel Beckham extra op. De man die de namen van zijn zoons Brooklyn en Romeo op zijn rug heeft getatoeëerd omschrijft zichzelf als `huiselijk’, een jongen die vroeger op zondagmorgen uitgebreid ontbijt maakte voor vader en moeder.

Jeugdjaren

David Robert Joseph Beckham (Leytonstone, Londen, 2 mei 1975) groeit op in Chingford, een buitenwijk in het noordoosten van Londen. Hij heeft een vader die ervoor zorgt dat zijn zoon “een bal heeft om tegenaan te trappen” zodra hij kan lopen en met zijn zoon voetbalt in het park “totdat het te donker is om te zien”. Beckham werd als eerste opge- merkt door Tottenham Hotspur. Bij de Noord-Londense club bleef Beckham tot zijn zestiende voetballen, waarna hij na een stageperiode bij Manchester United werd opge- nomen in de jeugdopleiding. Samen met generatiegenoten Paul Scholes, Gary Neville en Ryan Giggs werd de middenvelder klaargestoomd voor het grote werk op Old Trafford, waar hij aanvankelijk weinig aan spelen toe kwam. Een huurperiode aan derde divisionist Preston North End moest de getalenteerde rechtspoot de benodigde ervaring laten opdoen.

Slechts vijf wedstrijden zou hij spelen voor Preston, maar indruk maakte Beckham wel. Preston stond bekend om haar Kick and Rush-voetbal, waar met de komst van Beckham verandering in kwam. Naast het passende gedeelte liet de blonde jongeling ook voor het eerst zien dat hij uitstekend met vrije trappen om kon gaan.

David Beckham voor Manchester United toont zijn fantastische traptechniek.
foto: Michael Regan/Getty Images
Manchester United 1992-2003

Het leidde uiteindelijk tot een terugkeer in Manchester en na nog één seizoen als reserve te hebben geacteerd, werd Beckham in het seizoen 1995/96 basisspeler van The Red Devils. Het jaar daarop hielp hij Manchester, samen met onder meer Ryan Giggs aan de landstitel en de beker in Engeland. Het betekende een glorieperiode in de loopbaan van Beckham, die in de jaren die volgden diverse topspitsen met zijn fenomenale crossbalen voorzag van voldoende scoringskansen. Onder meer Ruud van Nistelrooy werkte samen met Beckham en Van the Man sprak van ‘een geniale aangever’. Ook talloze vrije trappen werden genomen door Beckham, die met zijn fantastische traptechniek vaak doel troffen.

In het seizoen 1998/99 was hij een belangrijk onderdeel van het team dat de “treble” binnenhaalde: het landskampioenschap, de beker en de Champions League. In totaal speelde Beckham 374 wedstrijden voor Manchester United, waarin hij 83 maal scoorde.

In zijn boek “Mijn verhaal” vertelt Beckham ook hoe zijn relatie met coach Ferguson (`The Boss’) langzaam vertroebelt, omdat de laatste zich meer en meer gaat ergeren aan zijn status. Anders dan sommige andere voetbalsterren raakt Beckham niet in conflict omdat hij dronken deuren intrapt of vrouwen lastigvalt. Een van de eerste conflicten met coach Ferguson ontstaat als Beckham besluit een training over te slaan omdat zijn zoontje Brooklyn ziek is. Wederzijdse ergernissen escaleren als Ferguson zijn sterspeler met een voetbalschoen aan het hoofd verwondt na een verloren bekerwedstrijd tegen de Londense aartsrivaal Arsenal.

Supersterstatus van David Beckham en Victoria ‘Posh ‘Adams

De voormalig rechtshalf kent een leven vol in de schijnwerpers, niet enkel vanwege zijn geweldige loopbaan, maar ook door zijn huwelijk met voormalig Spice Girl Victoria ‘Posh ‘Adams en zijn status als fashion icoon. David Beckham is een merk. En niet zomaar een merk, een A-brand! Een samenwerking met hem stond garant voor bijna 100% succes. Welke bedrijven kunnen dat ook zeggen? Zijn haar, zijn auto’s, zijn vrouw, zijn vaderrol, zijn werk: alles aan David Beckham blijft de aandacht trekken.

David Beckham is natuurlijk niet het enige `jochie’ dat plotsklaps verliefd is geworden op een sexy filmster of een mooie meid in een videoclip. Uniek is misschien wel dat de voetbalster ook echt op zijn droomvrouw is afgestapt – en met haar is getrouwd. In de autobiografie “Mijn Verhaal” (Engels: My Side), vertelt Beckham met een filmisch oog voor detail over zijn eerste `ontmoeting’ met Victoria, een voormalige zangeres van de Spice Girls, met de bijnaam Posh Spice, in november 1996.

Met een kamergenoot hangt Beckham, dan 22, voor de televisie op een hotelkamer in Tiblisi, aan de vooravond van een kwalificatiewedstrijd van het Engelse nationale elftal. De Spice Girls dansen in de woestijn in hun nieuwste clip ` Say You’ll Be There’, Posh Spice draagt een zwarte cat suit. “Natuurlijk had ik de Spice Girls eerder gezien, wie niet”, aldus Beckham. “Maar op die avond in die claustrofobische hotelkamer realiseerde ik me opeens dat Posh Spice fantastisch was, dat ik een manier moest vinden om bij haar te zijn.” Ongeveer een maand later laat David Beckham zich door Spice Girls-manager David Fuller aan Victoria voorstellen. Een goede match: op de voetbalplaatjes van Manchester United vond Victoria David altijd al de mooiste.

Natuurlijk was Beckham niet echt een gewone jongen meer op het moment dat hij Victoria ontmoette. Maar als speler van het Engelse nationale elftal was hij toch nog ver verwijderd van zijn supersterstatus. Beckham schrijft het eerste telefoonnummer dat hij van Victoria krijgt op een half dozijn papiertjes, uit angst het te verliezen.

Supersterren: David Beckham en Posh Spice.
foto: John Shearer/WireImage
Niemand anders dan Beckham kan aanspraak kan maken op de eretitel `Man van 2003′. Zo sleepte mooie David de bekroning in de wacht als meest sexy man van de planeet, met ruime voorsprong op George Clooney en Ben Affleck (de verkiezing werd georganiseerd door condoomfabrikant Durex). Kijkers van de Britse muziekzender VH1 kozen Beckham bovendien als belangrijkste icoon van de popcultuur ooit; vóór Elvis Presley, vóór The Beatles.

Real Madrid 2003-2007

Op 17 juni 2003 tekende Beckham bij Real Madrid dat hem voor bijna dertig miljoen euro van Manchester United kocht; datzelfde jaar werd hij door koningin Elizabeth onder- scheiden met de benoeming tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Hij ging deel uitmaken van Florentino Perez’ Galacticos-project om met een dozijn aan wereldsterren tot grote hoogte te komen. Niet alleen de voetballende kwaliteiten, maar ook het merk ‘David Beckham’ verhuisden daarmee naar Madrid. In het Verre Oosten is Beckham mateloos populair en niet geheel toevallig verhuisde Beckham naar Madrid, vlak voordat Real een tour had in het Verre Oosten, Real Madrid maakt handig gebruik van Beck’s populariteit in Azië. Toen hij nog voor Manchester United speelde en de club een rondtour deed door China kwamen miljoenen Chinezen alleen al voor hem. Bij Real Madrid betaalde men soms 1000 euro alleen al om een training te mogen bijwonen.

David Beckham kent een mindere periode in Madrid.
foto: Squawka
Intussen is Beckhams positie als stijl icoon onaangetast. De Spaanse media bezien kritisch hoe Beckham wekelijks zijn kapper uit Londen laat overvliegen om drie millimeter van zijn (lange) haar af te laten knippen. Vertrouwt hij Madrileense kappers niet? Na Beckhams bezoek aan de koningin stelde de The International Tribune vast dat de voetballer de monarch met zijn juwelen (diamanten oorbellen en een 32-karaats diamanten ring) in de schaduw had gesteld.

Victoria wordt in de Britse pers afgeschilderd als een bitch die behalve in zichzelf slechts in winkelen is geïnteresseerd. Ze wordt keihard afgerekend als ze zegt dat ze zich in Madrid al aardig kan redden (`Donde está Gucci?’) of, ongetwijfeld naar waarheid, constateert dat haar man zonder haar nooit zo beroemd zou zijn als hij nu is.

In de eerste seizoenen haalde David Beckham nooit het niveau bij Real Madrid dat iedereen van hem gewend was uit de tijd van Manchester United. Beckham droeg bij Real Madrid shirtnummer 23, wat een gebaar zou zijn naar Michael Jordan, die bij de Chicago Bulls altijd met nummer 23 speelde. Beckham kon nooit een onuitwisbare indruk maken in Spanje, waar hij vooral als ‘te traag’ werd gezien. Enkel een Super Copa en een landstitel werd er in vier seizoenen Real Madrid gewonnen, waarna Beckham in de zomer van 2007 naar de Los Angeles Galaxy vertrok.

2007-2012: Los Angeles Galaxy (en AC Milan 2009 en 2010)

Aan het einde van het seizoen 2006/2007 vertrok Beckham naar LA Galaxy. Vanwege het zwakke spel bij Real mocht hij van trainer Fabio Capello niet meer meespelen en trainen met het eerste team. Door blessureleed werd Beckham na enkele weken afwezigheid weer bij het eerste team gehaald. Real Madrid had hem een nieuw tweejarig contract aange- boden, maar de middenvelder besloot om toch te kiezen voor de Amerikaanse club. Met het contract voor vijf jaar was naar verluidt 250 miljoen dollar gemoeid. In januari 2012 verlengde hij zijn contract met twee jaar.

In de Verenigde Staten groeide Beckham uit tot een all-round wereldster. Wonend in Beverly Hills en vaak dinerend met de grootheden van Hollywood, leefde Beckham met zijn gezin het goede leven in LA. Voetballen deed hij er overigens ook genoeg en zijn traptechniek liet hem hierbij niet in de steek. In de vijf seizoenen dat Beckham onder contract lag in de VS, werd hij tweemaal uitgeleend aan AC Milan. Tweemaal drie maanden werd hij in de Italiaanse modestad gestationeerd: in de eerste maanden van 2009 en 2010.

Beckham is het voetballen nog niet verleerd in LA.
foto: Onbekend
Een campagne met David Beckham loopt altijd uit op succes. We kennen hem van zijn werk voor H&M, die het bedrijf bepaald geen windeieren heeft gelegd. Of zijn samen- werking met Gillette. En hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Los Angelos Galaxy miljoenen binnenhaalde aan merchandising, shirtverkoop, kaartverkoop (tienduizenden toeschouwers kwamen wekelijks extra voor hem). De keuze van LA Galaxy was strategisch. In zijn eentje zette hij voetbal op de kaart in de VS, door naar LA te gaan. In Australië lag een miljoenencontract voor hem klaar. Daar was voetbal ook in opkomst. En men wilde hem binnenhalen om de finale doorbraak te verzorgen. David Beckham zorgt voor meer omzet en populariteit. Italiaanse collega Del Piero ging hem in de zomer voor naar Australië, en daar was vervolgens voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd uitverkocht, en nog nooit zo’n hoge shirtverkoop. Voetbal is allang niet meer alleen het spelletje op het veld, het is een miljardenbusiness. En David Beckham was het beste voorbeeld van de commercialisering van de sport.

2013: Paris Saint-Germain

Nadat eerdere onderhandelingen, met o.a. AS Monaco, in de zomer waren afgeketst, tekende Beckham alsnog bij het miljoenenteam van Paris Saint-Germain (PSG). Dat was voor beiden allang niet meer omdat hij nog zo goed kon voetballen, maar puur voor de marketing. Wat te denken van hoeveel shirtjes PSG nu ging verkopen? Toen hij naar Real Madrid vertrok steeg de jaarlijkse shirtverkoop daar met 350%!

Beckham tekende voor een half jaar. Hij moest helpen de titel naar de Franse hoofdstad te halen en schonk zijn gehele salaris dat hij bij PSG verdiende aan een liefdadigheids- instelling in Parijs. David Beckham werd rugnummer 32 toegewezen. Op 16 mei 2013 kondigde hij, na het halen van de landstitel met de ploeg, zijn afscheid aan als prof- voetballer.

Nationale elftal van Engeland

Beckham was sinds 1996 international voor Engeland. Beckham speelde tussen 1996 en 2006 115 interlands voor Engeland. Hij scoorde hierin 17 keer en was 39 keer aanvoerder van het elftal. Na het WK 2006 in in Duitsland heeft ‘The member of England’s 2006 World Cup squad’ de aanvoerdersband doorgegeven. Hierna werd hij nog enkele malen opgeroepen.

Beckham was de eerste Engelse speler die ooit twee rode kaarten verzamelde en de eerste Engelse aanvoerder die met rood werd weggestuurd. Beckham’s beruchtste rode kaart was tijdens het WK van 1998 nadat Diego Simeone uit Argentinië een overtreding op hem had gemaakt, schopte de liggende Beckham naar de Argentijnse middenvelder, die dramatisch viel.

Prijzenkast en erelijst:

 

Beckham met de Amerikaanse MLS Cup.
foto: Onbekend
* Landskampioen: Manchester United: – 1996, 1997, 1999, 2000, 2001 en 2003. Real Madrid: -2007, LA Galaxy: – 2011,2012 Paris Saint-Germain: 2013
* Bekerwinnaar (FA Cup): 1996 en 1999
* Europa Cup I/Champions League – 1999
* Nationale elftal: 115 interlands, 17 doelpunten.

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Het Voetbal Boek, Mijn Verhaal-David Beckham, NRC, kentudezenog.nl, sportbizzblogging.com