101 voetbaliconen: (88) Cristiano Ronaldo

PASPOORT
Geboren: Funchal, 5 februari 1985
Overleden:
Nationaliteit: Portugees
Positie: Linksbuiten
Clubs: Sporting Lissabon, Manchester United, Real Madrid
Interlands: 156 doelpunten: 85 (per mei 2019)
Doelpunten: Sporting Lissabon: 3, Manchester United: 84, Real Madrid: 311, Juventus 21 (per mei 2019)
Trainer:

Ronaldo kwam in 2003 naar Manchester toen de club hem na amper een half seizoen wegkaapte bij Sporting Lissabon. Er werden onvermijdelijke wenkbrauwen opgetrokken en veelbetekende glimlachjes gewisseld toen hij zich door zijn neiging zijn acties te ver door te voeren en door slecht meeverdedigen manifesteerde als een luxepaard in een slecht draaiende ploeg.

In de tweede helft van het seizoen en daarna tijdens het EK bleek waarom Manchester United zo snel had toegeslagen. De dribbels werden eenvoudiger, het werktempo ging omhoog en verdedigers hadden steeds meer moeite om de jongeling in toom te houden. Ronaldo zag er met zijn snelheid en vliegensvlugge acties in ieder opzicht uit als de natuurlijke opvolger van Ryan Giggs.

De transfersom voor Ronaldo, 18 miljoen euro, was een wereldrecord voor een tiener.

Net als de meeste moderne vleugelspelers kan Ronaldo zonder problemen van kant wisselen. In tegenstelling tot sommige anderen is hij bereid zijn zwakkere voet te gebruiken.

Hij verruilde in 2009 Manchester United voor Real Madrid, dat 94 miljoen euro voor hem betaalde. Daarmee was hij tot 2013 de duurste voetballer aller tijden. In 2015 werd hij de all-time topscorer van de UEFA Champions League/Europacup I alsmede de meest scorende Real Madrid-speler ooit.

Ronaldo debuteerde in 2003 in het Portugees voetbalelftal, waarvan sinds 2008 als aanvoerder, in 2014 topscorer aller tijden en in 2016 recordinternational werd. Hij won in 2016 het EK met zijn land. Ronaldo werd in 2008, 2013, 2014, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Ronaldo één van de grootste spelers in de 21e eeuw.
foto: AP/Paul White
Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro is de zoon van Dinis Aveiro, een tuinman, en zijn vrouw Dolores dos Santos Aveiro, een kok. Zijn vader was een alcoholist en verkocht met zijn andere zoon Hugo Manchester United-shirts van Ronaldo om alcohol te kunnen blijven kopen. Hij dronk zich dood toen Ronaldo negentien jaar oud was. Ronaldo was een ongewenst kind en zijn moeder overwoog abortus. In plaats daarvan dronk zij op advies donker bier om vervolgens te rennen totdat ze bijna flauw viel, maar een miskraam bleef uit.

Cristiano Ronaldo groeide op Santo António, een buurt in de Portugese stad Funchal op het eiland Madeira. Cristiano Ronaldo groeide daar op met zijn ouders, oudere broer en twee oudere zussen. Cristiano, zijn eerste naam heeft zijn tweede naam, Ronaldo, te danken aan Ronald Reagan, van wie zijn vader groot fan was.

De vader van Cristiano Ronaldo was als materiaalman betrokken bij de lokale amateurclub Andorinha. Na op straat en veldjes veel voetbal gespeeld te hebben mocht Cristiano Ronaldo zich als acht jarige aanmelden bij lokale amateurclub Andorinha.

Al snel bleek Cristiano Ronaldo over een flinke dosis talent en absolute winnaarsmentaliteit te bezitten. Een slechte verliezer als Cristiano Ronaldo is, heeft hij op jonge leeftijd regelmatig staan huilen na een verloren wedstrijd. Dit kwam voort uit Cristiano Ronaldo’s absolute wil tot winnen. Die mentaliteit had (en heeft!) een positieve invloed op zijn instelling. Cristiano Ronaldo toonde tijdens trainingen veel inzet en was er op gebrand zich steeds verder te ontwikkelen.

Zijn talent, inzet en mentaliteit bracht Cristiano Ronaldo twee jaar na zijn debuut bij Andorinha bij profclub C.D. Nacional op zijn eiland Madeira. In 1997 mocht Cristiano Ronaldo op stage bij Sporting CP en drie dagen meetrainen. Sporting CP was al snel overtuigd van zijn kwaliteit en nam hem over van Nacional, waardoor Cristiano Ronaldo ook maar twee jaar bij Nacional speelde.

Sporting CP

Bij Sporting CP kwam Cristiano Ronaldo in de jeugdopleiding Academica Sporting terecht. Cristiano Ronaldo was toen nog maar 12 jaar oud. Hij ontwikkelde zich sterk en Sporting CP herkende een ruwe diamant in huis te hebben. Na vier seizoenen bij Sporting CP ondertekende Ronaldo zijn eerste profcontract bij Sporting CP. Vervolgens kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Na een begin in Sporting CP onder 16 speelde Cristiano Ronaldo in 2002 ook voor het onder 17, onder 18, B-elftal en eerste elftal van Sporting CP. Zo’n snelle ontwikkeling had Sporting CP nog niet eerder gezien bij een jeugdspeler en tot op heden is Cristiano Ronaldo bij Sporting CP de enige speler van de club die in één jaar in vijf afdelingen van de club gespeeld heeft.

Het debuut van Cristiano Ronaldo kwam regelrecht uit een jongensboek. Zijn snelle ontwikkeling, en debuut in het eerste op 7 oktober 2002, bezegelde Cristiano Ronaldo met twee (van de in totaal drie) doelpunten tegen Moreirense.

Een nog jeugdige Ronaldo bij Sporting
foto: Onbekend
Voordat het zo ver was moest Cristiano Ronaldo een profcarrière wel bijna uit zijn hoofd zetten. In 1990 bleek Cristiano Ronaldo last te hebben van tachtcardie, een te snel hartritme. Een bij hem aangeboren aandoening. Na een operatie in de ochtend mocht Cristiano Ronaldo ’s middags al naar huis en stond hij een aantal dagen later weer te voetballen. Ook dit kenmerkt Cristiano Ronaldo mentaliteit en liefde voor voetbal.

Manchester United

In de zomer van 2003 trok hij de aandacht van Manchester United. Tijdens een wedstrijd tussen Sporting en Manchester United ter gelegenheid van de ingebruikname van het Estádio José Alvalade, leidde Ronaldo zijn team naar een 3-1-overwinning. De spelers van Manchester United gaven na afloop van de wedstrijd aan dat ze voortaan liever met dan tegen Ronaldo wilden spelen, waar coach Alex Ferguson het volkomen mee eens was. Kort daarna werd hij voor ongeveer twaalf miljoen pond door Manchester United overgenomen van Sporting Lissabon.

Ronaldo had ook voor Liverpool kunnen spelen na gescout te zijn door Gérard Houllier, destijds trainer van Liverpool. De club uit de gelijknamige stad besloot echter dat het beter was als Cristiano Ronaldo nog even zou rijpen bij zijn club en besloot af te zien van een transfer. Iets waar ze wellicht nog steeds spijt van hebben.

Bij Manchester United werd Ronaldo binnengehaald als de vervanger van David Beckham, die kort daarvoor naar Real Madrid was vertrokken. Ronaldo won in zijn eerste seizoen bij die club direct de FA Cup; hij scoorde de openingstreffer in de finale tegen Millwall (3-0).

Toen hem werd gevraagd welk rugnummer hij het liefste wilde hebben vroeg hij om nummer 28, zijn rugnummer bij Sporting CP. Alex Ferguson was echter stellig en gaf hem rugnummer 7 eerder gedragen door de Manchester United legendes George Best, Eric Cantona en David Beckham. Dit rugnummer gaf Cristiano Ronaldo extra druk om goed te presteren. Zoals hem kenmerkt bezweek hij niet onder de druk, maar was het een aanmoediging om nog meer zijn best doen.

In het begin werd Cristiano Ronaldo verweten weinig efficiënt te zijn en teveel acties te maken. Dit leverde regelmatig balverlies en veel commentaar van critici op. Iedereen kon echter zien dat Cristiano Ronaldo over veel talent beschikte. Zijn eerste doelpunt in dienst van Manchester United kon dan ook niet uitblijven en kwam uit een vrije trap tegen Portsmouth.

De eerste jaren kwam Cristiano Ronaldo vooral in actie als wisselspeler en kreeg hij vooral opdracht van Alex Ferguson om aan zijn efficiëntie te werken. De Nederlandse techniek- trainer Rene Meulensteen leerde hem zijn techniek uit te breiden en functioneel te gebruiken. Langzaam maar zeker werd Cristiano Ronaldo een complete voetballer en ging hij steeds meer scoren.

In het seizoen 2006/2007 ontwikkelde hij zich tot een van de beste spelers ter wereld. Hij werd tweemaal achtereen tot speler van de maand gekozen, iets wat daarvoor alleen Dennis Bergkamp en Robbie Fowler was gelukt. Na belangstelling van Real Madrid tekende hij in april 2007 een nieuw contract dat hem voor vijf jaar aan United bond. Met een salaris van honderdtwintigduizend pond per week werd hij de best betaalde speler in de geschiedenis van de club.

Op 22 april 2007 werd Ronaldo door de spelers in de Engelse competitie gekozen tot Speler van het Jaar en tevens talent van het jaar in de Engelse competitie, wat sinds 1977 (Andy Gray) niemand meer was gelukt.

Ronaldo in zijn Manchester United periode
foto: Reuters
In 2008 won hij met Manchester United de Premier League, FA Community Shield, Champions League en de Wereldbeker. Met 42 doelpunten uit 49 officiële wedstrijden werd Cristiano Ronaldo clubtopscoorder, Europees- en Wereldvoetballer van het jaar. Na dat topseizoen doken opnieuw de geruchten op dat hij naar Real Madrid zou vertrekken, maar dat zou pas een jaar later het geval zijn.

Real Madrid

In Juni 2009 was het eindelijk zover. Real Madrid betaalde met €94 miljoen het hoogste transferbedrag ooit voor een speler en Cristiano Ronaldo wisselde het rode shirt van Manchester United voor het maagdelijk wit van de Koninklijke uit Madrid.

Dit levert de Portugese sterspeler een basisloon van €12 miljoen (na belastingen) op en een fors aandeel in zijn portretrecht. De in Spanje verplicht in het contract opgenomen afkoopclausule werd vastgesteld op het onbetaalbare bedrag van €1 miljard. Voor de introductie van Critiano Ronaldo kwamen 80.000 fans naar Santiago Bernabéu.

Dat aantal zorgde voor de meest populaire introductie van een speler ooit. Zijn start bij Real Madrid was zeer veelbelovend. Cristiano Ronaldo is de enige speler die in de eerste vier competitiewedstrijden wist te scoren. Ook het duo dat Cristiano Ronaldo in zijn eerste seizoen vormde met Gonzalo Huguaín bleek succesvol. Samen scoorden zij 53 competitie- treffers, het meeste in de historie van Real Madrid.

Ondanks de hoge verwachtingen van de fans won Ronaldo in het eerste jaar met Real Madrid geen enkele prijs. In het seizoen 2010/11 brak Ronaldo op de laatste speeldag het doelpuntenrecord van de Mexicaan Hugo Sánchez (seizoen 1989-1990 voor Real Madrid) en de Spanjaard Telmo Zarra (seizoen 1950-1951 voor Athletic Bilbao), door twee keer te scoren in de met 8-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Almería en zo op 40 doelpunten in de Spaanse competitie te eindigen.

Op 22 oktober 2011 scoorde Cristiano Ronaldo zijn snelste hattrick ooit uit zijn loopbaan. Ronaldo wist binnen vijftien minuten drie doelpunten te scoren. In het seizoen 2011/2012 won Ronaldo het kampioenschap met De Koninklijke. Opnieuw vestigde Ronaldo een persoonlijk record door 46 competitiedoelpunten in één seizoen te maken, vier minder dan het record van vijftig dat Lionel Messi datzelfde jaar behaalde.

Ronaldo was samen met teamgenoten Gonzalo Higuaín en Karim Benzema goed voor honderdachttien doelpunten in één seizoen. Dat maakte hen het meest productieve trio ooit, een record dat zij na het seizoen 2014-15 weer verloren aan het FC Barcelona-trio Messi, Suárez en Neymar, dat 122 keer het net vond. Ronaldo verbeterde zijn persoonlijke record opnieuw gedurende het seizoen 2014/2015. Dit keer maakte hij 48 competitie- doelpunten in één jaar.

Ronaldo maakte op zaterdag 12 september 2015 vijf doelpunten tijdens een 0-6 overwinning uit bij Espanyol. Daarmee kwam hij die dag op tweehonderddertig competitiegoals voor Real Madrid, waarmee hij Raúl inhaalde en clubtopscorer aller tijden werd in competitieverband. Ronaldo maakte op 17 oktober 2015 in de dertigste minuut 2-0 tijdens een competitiewedstrijd thuis tegen Levante (eindstand 3-0). Dit was zijn 324ste doelpunt in totaal voor Real Madrid, waarmee hij Raúl ook inhaalde als clubtopscorer in alle competities. Ronaldo had hiervoor driehonderdtien wedstrijden nodig, waar Raúl 323 doelpunten maakte in zevenhonderdtien duels.

Ronaldo werd op 18 april 2017 de eerste speler in de geschiedenis met honderd doelpunten in de UEFA Champions League achter zijn naam. Hij scoorde die dag drie keer tijdens een met 4–2 gewonnen wedstrijd thuis tegen FC Bayern München. Na in het seizoen 2016/17 opnieuw de Champions League te hebben gewonnen, ditmaal ten koste van Juventus FC (4-1), werd hij als een van de achttien spelers opgenomen in het sterrenteam van de UEFA.

Het seizoen 2017/18 begon weer met prijzen pakken: de UEFA Super Cup werd gewonnen ten koste van Ronaldo’s oude club Manchester United. In de Supercopa de España nam Real Madrid het op tegen rivaal FC Barcelona. De Portugees viel in de 58e minuut in voor Karim Benzema. Later zou hij scoren, wat hij vierde door zijn shirt uit te doen. In een latere fase van de wedstrijd kreeg hij zijn tweede gele kaart wegens een schwalbe, en moest hij het veld verlaten. Hij werd gefrustreerd en duwde de scheidsrechter. Hierdoor kreeg Ronaldo 5 wedstrijden schorsing.

Wel mocht hij in actie komen in de Champions League waar hij in de wedstrijd tegen APOEL Nicosia 2 doelpunten scoorde. De eerste wedstrijd van Ronaldo in de La Liga van dat seizoen werd verloren tegen Real Betis. In het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs speelde hij de beide wedstrijden van Real Madrid en vond in beide wedstrijden het net wat Real Madrid de winst bracht in dat toernooi. Hij was nu de spelers met de meeste goals in het wereldkampioenschap voor clubs, de speler met de meeste goals in de finale van dat toernooi , de speler die het vaakst dat toernooi had gewonnen (4, samen met Toni Kroos), speler die in drie verschillende seizoenen van dat toernooi wist te scoren (3, samen met Lionel Messi).

Ronaldo bij Real in een karakteristieke uitbarsting na weer een doelpunt.
foto: Alex Grimm
In de Champions League van dat seizoen lukte het Ronaldo om in alle groepswedstrijden te scoren, hij was de eerste speler die dat lukte. Ronaldo had al een reeks van 9 Champions League-wedstrijden achter elkaar waarin hij scoorde, toen hij in de kwartfinale Juventus tegenkwam. Over 2 wedstrijden tegen die club scoorde hij 3 keer, waaronder een omhaal. 3 goals van hem waren precies genoeg voor Real Madrid om door te stoten naar de halve finale. Ronaldo had er nog 3 records aan overgehouden: Meeste goals tegen een club in de Champions League (10 tegen ‘Juve’), Meeste goals in de kwartfinale van de Champions League (20) en Meeste Champions League-wedstrijden achter elkaar scoren (11).

Real Madrid won in de halve finale van Bayern München en de eindstrijd met 3-1 van Liverpool. Ronaldo scoorde niet tegen beide teams, wel was hij voor de zevende keer Champions League-topscorer (record), en was het zesde keer op rij (record). Het was Ronaldo’s vijfde Champions League-eindwinst.

Juventus

In juli 2018 maakte Ronaldo voor een bedrag van 105 miljoen euro de overstap naar Juventus. Zijn debuut voor de club uit Turijn maakte hij op 18 augustus, in een wedstrijd tegen Chievo Verona. Er werd met 3-2 gewonnen. Het eerste doelpunt van Ronaldo bij ‘Juve’ scoorde hij 4 weken later, in de wedstrijd tegen Sassuolo scoorde hij 2 keer waardoor Juventus de wedstrijd won (2-1) en Ronaldo zijn 400e competitiedoelpunt scoorde. Het Europese debuut van de Portugees was in de Champions League-wedstrijd tegen Valencia. Na een half uur kreeg Cristiano Ronaldo een rode kaart wegens een overtreding op Jeison Murillo. In eerste instantie zou hij 2 wedstrijden schorsing krijgen, maar de UEFA vond een schorsing van 1 wedstrijd voldoende. Ronaldo scoorde zijn vijfde doelpunt voor Juventus in een 1-1 gelijkspel met Genoa (het eerste puntverlies voor Juventus dat seizoen), wat zijn 400e goal in de top vijf league’s van Europa was. Hij was de eerste speler die zoveel goals in de top vijf league’s maakte.

Met Juventus werd hij kampioen van Italië, maar in de kwartfinale van de Champions League werd hij met Juve uitgeschakeld door Ajax.

2019: Ronaldo (Juventus) met De Ligt (Ajax) in de kwartfinale van de Champions League
foto: juventusfcen/Twitter.
Portugees elftal

EK 2004

Ronaldo maakte zijn debuut in het Portugese nationale elftal op 20 augustus 2003 tegen Kazachstan. Het Europees kampioenschap voetbal 2004, waarvoor Portugal als gastland fungeerde, was het allereerste grote toernooi voor Ronaldo. Ronaldo was een van de smaakmakers op dit EK, waar hij met zijn negentien jaar een van de jongste deelnemers aan het toernooi was.

Hij scoorde twee doelpunten; in de verloren openingswedstrijd tegen Griekenland (1–2) en de halve finale tegen Nederland (2-1). In de finale moest Portugal wederom buigen voor de Grieken: 0–1. Na het EK nam Ronaldo met Portugal deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

WK 2006

Na een goede kwalificatie mocht Ronaldo mee naar zijn tweede eindtoernooi: het WK 2006. Ronaldo scoorde zijn eerste doelpunt tegen Iran uit een penalty. In de wedstrijd tegen Engeland speelde Ronaldo een belangrijke rol. Mede dankzij Ronaldo mocht Wayne Rooney het veld verlaten met een rode kaart na een wilde actie. Ronaldo was degene die naar de scheidsrechter ging en om een kaart vroeg. Vervolgens was hij verantwoordelijk voor het binnenschieten van de beslissende penalty tijdens de strafschoppenserie.

De Portugezen strandden uiteindelijk in de halve finale na het 0–1-verlies tegen Frankrijk. Hierna streden de Portugezen voor de derde plaats tegen Duitsland. Die wedstrijd werd ook verloren, waardoor Portugal vierde werd.

EK 2008

In de EK 2008 was Ronaldo de grote vedette van zijn team en van het toernooi. In de kwalificatie scoorde Ronaldo acht goals en had hij een sterk seizoen achter de rug bij Manchester United, waarin hij de Champions League won en kampioen werd van Engeland. Ronaldo was ook de de Europees topschutter van het seizoen. Op het EK speelde hij echter teleurstellend. Ronaldo scoorde maar één doelpunt en verliet het EK in de kwartfinale na verlies tegen Duitsland.

WK 2010

Opnieuw was Ronaldo (inmiddels aanvoerder) de vedette. Maar in het Portugese voetbalelftal verliep de aanloop naar het WK 2010 niet goed. Ronaldo stond zestien wedstrijden droog. Ook in dit toernooi speelde Ronaldo teleurstellend. Ronaldo scoorde maar één doelpunt in een wedstrijd waar met 7-0 werd gewonnen. Later in het toernooi werden de Portugezen uitgeschakeld door Spanje in de tweede ronde.

Ronaldo voor Portugal in een oefenwedstrijd tegen Kroatië.
foto: Onbekend
EK 2012

Het EK 2012 was voor Ronaldo zijn derde EK en zijn vijfde grote toernooi. In de eerste wedstrijd tegen Duitsland was Ronaldo zo goed als onzichtbaar. Ook in de daaropvolgende wedstrijd, tegen Denemarken, kwam Ronaldo niet tot scoren. Tegen Nederland keerde het tij en scoorde hij twee doelpunten, waarmee de uitschakeling van Nederland een feit was.

Portugal ontmoette in de kwartfinale de Tsjechen. Ronaldo scoorde uiteindelijk in 79ste minuut met het hoofd uit een voorzet van João Moutinho en leidde Portugal zo naar de halve finale. Daarin stond Portugal tegenover Spanje in een gelijkopgaande wedstrijd die eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Een strafschoppenreeks volgde, waarin Portugal het onderspit moest delven tegen zijn buurland. Ronaldo werd wel topscorer van het toernooi, al moest hij deze titel delen met vijf andere spelers.

Messi en Ronaldo, het zijn de twee beste voetballers ter wereld van de laatste jaren. De Argentijnse dribbelaar en de Portugese scherpschutter mogen pronken met indruk- wekkende statistieken waar andere voetballers alleen maar van kunnen dromen. Beide supersterren stralen echter minder fel zodra ze het shirt van hun nationale ploeg aantrekken. Op het EK blonk Ronaldo vooral uit in het missen van kansen.

De destijds 27-jarige aanvoerder van Portugal reageerde na de zwaarbevochten zege op Denemarken (3-2) gepikeerd op kritische vragen over zijn vorm. Ronaldo had ook gehoord hoe Deense fans plagerig ‘Messi, Messi’ scandeerden, nadat hij twee enorme mogelijk- heden had laten liggen. ‘Weet je wat Messi vorig jaar rond deze tijd deed? Hij vloog er toen met Argentinië uit in de kwartfinale van de Copa America’, sneerde de ‘glamourboy’ van Madeira.

Met Manchester United en Real Madrid won Ronaldo grote prijzen. In het groen en donkerrood van de nationale ploeg bleef hij echter jarenlang verstoken vanp eremetaal. Op het EK van 2004, als 19-jarig talent, was Ronaldo er nog het dichtste bij. Portugal bereikte in eigen land de finale, maar moest daarin buigen voor outsider Griekenland. De aanvaller verliet in tranen het veld. Ook op de toernooien daarna kon Ronaldo zijn naam en faam niet waarmaken. In 15 wedstrijden op EK’s en WK’s maakte hij ‘slechts’ vijf doelpunten.

WK 2014

Portugal kwalificeerde zich op dinsdag 19 november 2013 voor deelname aan het WK 2014 door een beslissende play-offwedstrijd tegen Zweden met 2–3 te winnen. Ronaldo maakte alle drie de Portugese doelpunten. Hij kwam daarmee op 47 interlanddoelpunten en evenaarde zo Pedro Pauleta als topscorer aller tijden van het Portugees voetbal elftal. Hij werd vervolgens op 5 maart 2014 alleen recordhouder door twee keer te scoren tijdens een met met 5–1 gewonnen oefeninterland tegen Kameroen.

Het WK 2014 was Ronaldo’s derde en kortste wereldkampioenschap. Portugal eindigde in de poulefase achter Duitsland en Amerika en mocht zodoende na drie wedstrijden naar huis. Ronaldo scoorde één keer, de winnende 2–1 in de derde groepswedstrijd tegen Ghana.

EK 2016

Door in de kwalificatiepoule voor het EK 2016 zeven van de acht speelronden te winnen, plaatste Portugal zich als groepswinnaar voor het eindtoernooi. Ronaldo droeg hier met onder meer vijf doelpunten aan bij. Portugal belandde op het EK in een poule met Hongarije, IJsland en Oostenrijk. De ploeg speelde op 18 juni 2016 haar tweede wedstrijd van het toernooi met 0–0 gelijk tegen Oostenrijk. Ronaldo speelde die dag zijn 128e interland en passeerde daarmee Luís Figo als Portugees recordinternational.

Hij miste die dag een strafschop en kwam daardoor net als in het eerste groepsduel niet tot scoren. Dit lukte hem vier dagen later wel. Portugal speelde de laatste groepswedstrijd met 3-3 gelijk tegen Hongarije, waarbij Ronaldo zowel de 2–2 als de 3–3 maakte. Daarmee werd hij de eerste speler die scoorde op vier verschillende EK’s. Ronaldo maakte ook het eerste doelpunt tijdens de met 2–0 gewonnen halve finale tegen Wales.

Dit was zijn derde treffer op het toernooi en zijn negende EK-doelpunt in totaal, een evenaring van het record van Michel Platini. In de finale tegen Frankrijk viel hij in de 25e minuut bij een stand van 0–0 geblesseerd uit. Hij zag zijn landgenoten vervolgens vanaf de zijlijn met 1–0 winnen en zo de eerste Portugese eindzege op een groot toernooi veroveren. Met drie doelpunten was Ronaldo dit toernooi samen met Nani gedeeld topscorer van de Portugezen.

Confederations Cup 2017

Doordat Portugal het laatste EK had gewonnen nam het in juni 2017 deel aan de Confederations Cup. Bondscoach Fernando Santos nam Ronaldo op 25 mei 2017 op in de Portugese selectie voor Confederations Cup 2017. Portugal belandde op dit toernooi in een poule met Rusland, Nieuw-Zeeland en Mexico. Portugal begon het toernooi op 18 juni met een 1-1 gelijkspel tegen Mexico.

In de tweede en derde wedstrijd wist Portugal wel te winnen met doelpunten van Ronaldo hemzelf. Rusland werd namelijk op 21 juni met een kopdoelpunt van Ronaldo met 1-0 verslagen en Nieuw-Zeeland werd drie dagen later, mede door de openingstreffer van Ronaldo, met 4-0 verslagen. Het doelpunt tegen Nieuw-Zeeland was Ronaldo’s 75ste doelpunt, daardoor steeg hij naar de tweede plaats als het gaat om Europees topscorer aller tijden. Alleen Ferenc Puskás scoorde ooit meer doelpunten voor de nationale ploeg. In de halve finale verloor Portugal uiteindelijk met strafschoppen van Chili. Waarna Portugal haar rug rechte door de troostfinale met 2-1 van Mexico te winnen en zo als derde te eindigen.

WK 2018

Ronaldo begon het WK 2018 met een hattrick in Portugals eerste groepswedstrijd, tegen Spanje (3–3). Daarmee werd hij de eerste speler ooit die in acht eindronden (EK en WK) op rij scoorde. Zijn doelpunten tegen Spanje maakten van Ronaldo ook de vierde speler ooit die op vier verschillende WK’s scoorde, na Uwe Seeler, Miroslav Klose en Pelé. Zijn derde doelpunt tegen Spanje was zijn 84e voor de Portugese nationale ploeg. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Ferenc Puskás als Europees topscorer aller tijden. Ronaldo liet op 20 juni 2018 ook Puskás achter zich door zijn 85e te maken, het enige doelpunt van de wedstrijd in Portugals tweede groepsduel, tegen Marokko.

Controverses

Ronaldo werd op 13 juni 2017 door de Spaanse belastingdienst aangeklaagd voor belastingfraude. Op 15 juni 2018 werd hij wegens belastingfraude veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 18,8 miljoen Euro. Hij zou tussen 2011 en 2014 inkomsten uit portretrechten hebben verzwegen en zou hij een bedrijf op de Maagdeneilanden hebben gebruikt om zijn inkomsten te verbergen.

In 2017 vlak na het starten van de MeToo campagne in de VS maakte Kathryn Mayorga bekend in 2009 te zijn aangerand door Ronaldo. Mayorga besloot op 28 september 2018 een rechtszaak aan te spannen tegen Ronaldo wegens verkrachting. Mayorga had reeds op 13 juni 2009 melding gemaakt bij de politie van Las Vegas dat ze verkracht was geweest zonder de naam van de dader en de locatie te vernoemen. Op zaterdag 29 september 2018 publiceerde het Duitse Der Spiegel een nieuw artikel omtrent de beschuldigingen van verkrachting. Ronaldo reageerde via zijn Twitter-account op de beschuldigingen als ‘Fake News’. Hierop reageerde Der Spiegel op maandag 1 oktober met 24 tweets en de nodige bewijslast in de verkrachtingszaak. Dinsdag 2 oktober 2018 werd bekend dat de politie in Las Vegas het onderzoek naar de verkrachtingszaak heeft heropend.

Indrukwekkend palmares

Je kan veel zeggen over Ronaldo. Ja, hij is de meest arrogante voetballer op aarde. Zelfs Zlatan Ibrahimovic kan niet aan hem tippen. Ja, hij heeft problemen met leiderschap geven op en naast het veld. En ja, hij valt graag en klaagt wel erg veel.

De voormalige vedette van Real Madrid, ook wel bekend als ‘CR7’, roept altijd extreme gevoelens op. Je houdt van hem of je haat hem. De geniale voetballer met het loepzuivere schot heeft namelijk ook een donkere kant. Arrogant, egoïstisch en eigengereid, zo staat Ronaldo ook bekend. Ronaldo zelf wil het liefst met zijn voeten spreken.

Er zijn maar weinig spelers die zo constant op dergelijk hoog niveau presteren dan CR7. De prijzenkast van de Portugees is dan ook rijkelijk gevuld. Op clubgebied won hij eigenlijk alles wat er te winnen valt. Hij mocht al vijf keer de Champions League op zijn palmares schrijven, won de Engelse en Spaanse en Italiaanse titel, de Engelse en Spaanse beker, en de FIFA Club World Cup. Bovendien kroonde hij zich in Engeland en Spanje tot topscorer, en won hij al vijf keer de Gouden Bal en werd Europees kampioen met Portugal.

Maar het zijn niet enkel zijn cijfers en prijzen die hem uniek maken. Het is vooral ook zijn passie voor het spelletje, zijn wil om te winnen, en zijn werkijver. CR7 stopt nooit met aanvallen en dribbelen, want hij wil oh zo graag winnen.

Dat vertaalt zich al jaren in het spelen van ontzettend veel wedstrijden. Hier is een willekeurig overzicht van vijf seizoenen, alleen maar om aan te tonen hoe fit Ronaldo is en daardoor bijna geen wedstrijd overslaat:

2015/2016 – 48 wedstrijden – 4 gemist (3 door blessure)
2014/2015 – 54 wedstrijden – 5 gemist (1 door blessure)
2013/2014 – 47 wedstrijden – 12 gemist (7 door blessure)
2012/2013 – 55 wedstrijden – 5 gemist(0 door blessure)
2011/2012 – 55 wedstrijden – 2 gemist (0 door blessure)

De fitheid van Ronaldo is dan ook buitenaards. We zouden met z’n allen jaloers moeten zijn op zijn buikspieren, snelheid en sprongkracht, maar daarbij niet vergeten dat dit alles het resultaat is van vele uren hard werken. Ronaldo heeft er alles aan gedaan om zijn best mogelijke niveau te halen, ook al moest hij daarvoor uren in de gym spenderen en vele overtredingen van verdedigers incasseren.

Fysieke kwaliteiten zijn belangrijk, maar Ronaldo combineert dat bovendien met veel voetbalintelligentie. CR7 kan niet alleen voetballen, hij weet ook hoe hij moet voetballen. Kijk bijvoorbeeld gewoon naar de goal die hij maakte tegen Wales op het EK van 2016. Perfecte loopactie in de zestien, perfecte timing, perfecte kopbal. Ronaldo is waarschijnlijk niet de meest aangename ploeggenoot, maar hij leeft wel 100% voor zijn vak. Een eigenschap waarvan veel voetballers veel kunnen leren.

In 2016, na het winnen van de Ballon d’Or gaf Ronaldo aan dat hij zijn carrière zo lang mogelijk uit wilde rekken. Daarom onderging hij een drastische verandering. Ronaldo wilde in de aankomende jaren namelijk steeds minder gaan spelen, zodat hij belangrijker kon zijn als hij daadwerkelijk op het veld staat. Ronaldo werd steeds banger voor ‘roofbouw’ en wilde wat zorgvuldiger omspringen met zijn lichaam. In gesprek met France Football zei hij: “Met het ouder worden verlies je natuurlijk bepaalde dingen, maar je krijgt er ook het een en ander bij. Ik ben altijd op zoek naar manieren om fit te blijven en dat laat zich dan weer zien in mijn spel.”

Over de aankomende jaren vertelde hij: “We moeten slim zijn. Dit is geen sprint, maar een marathon. Je moet je hoofd gebruiken en de realiteit accepteren. Ik ben 31 jaar, maar ik voel me goed, dus makkelijk zal het niet zijn om minder wedstrijden te gaan spelen. Maar ik merk wel dat de herstelperiode na wedstrijden steeds langer duurt, dus het is nodig.”

Prijzenkast en erelijst:

* Supertaça Cândido de Oliveira (Portugese Supercup) – Sporting Lissabon): 2002
* Wereldkampioenschap voetbal voor clubs – Manchester United: 2008
* Champions League – Manchester United: 2008
* Premier League – Manchester United: 2007, 2008, 2009
* FA Cup – Manchester United: 2004
* League Cup – Manchester United: 2006, 2009
* FA Community Shield – Manchester United: 2007, 2008
* Wereldkampioenschap voetbal voor clubs-Real Madrid: 2014, 2016, 2017
* Champions League – Real Madrid: 2014, 2016, 2017, 2018
* UEFA Super Cup – Real Madrid: 2014, 2016, 2017
* Primera División – Real Madrid: 2012, 2017
* Copa del Rey – Real Madrid: 2011, 2014
* Supercopa de España – Real Madrid: 2012, 2017
* Serie A – Juventus: 2019
* Supercoppa Italiana – Juventus: 2018
Portugal:
* 154 Interlands, 85 doelpunten (april 2019)
* Europees kampioenschap voetbal mannen 1× Goud 2016 1× Zilver 2004
* Confederations Cup 1× Brons 2017
Individueel
* Ballon d’Or (Gouden Bal) : 2008, 2013, 2014, 2016, 2017
* UEFA Best Player in Europe: 2014/2015, 2015/16, 2016/17
* The Best FIFA Men’s Player: 2016, 2017
* FIFA Puskás Award: 2008
* Europese Gouden Schoen: 2007/2008, 2010/2011, 2013/2014, 2014/2015
* UEFA Euro 2004 Team of the Tournament
* FIFPro Special Young Player of the Year: 2004-05, 2005-06
* FIFPro World XI: 2006-07, 2007-08
* FIFPro World Player of the Year: 2007-08
* Portuguese Footballer of the Year: 2006-07
* UEFA Team of the Year: 2003-2004, 2006-07
* PFA (Portugese Football Association)Young Player of the Year: 2006-07
* PFA Players’ Player of the Year: 2006-07, 2007-08
* PFA Fans’ Player of the Year: 2006-07, 2007-08
* PFA Premier League Team of the Year: 2005-06, 2006-07, 2007-08
* FWA (Football Writers’ Association) Footballer of the Year: 2006-07, 2007-08
* Barclays Player of the Season: 2006-07, 2007-08
* Barclays Golden Boot: 2007-08
* Barclays Merit Award: 2007-08
* European Golden Shoe: 2007-08, 2010-2011
* UEFA Club Forward of the Year: 2007-08
* UEFA Club Footballer of the Year: 2007-08
* UEFA Best Player in Europe: 2013/14
* Euro 2012 Golden Boot: 2012
* WK voor clubs – Zilveren Bal: 2014, 2017
* WK voor clubs – Gouden Bal: 2016
Records
* Most (FIFA) Ballon d’Or awards: 5 (2008, 2013, 2014, 2016, 2017) (shared with Lionel Messi)
* Most World Soccer Player of the Year awards: 5 (2008, 2013, 2014, 2016, 2017)
* Most IFFHS World’s Best Top Goal Scorer awards: 4 (2013, 2014, 2016, 2017)
* The most expensive footballer in history: 2009–2013
* Top goalscorer in the history of FIFA Club World Cup or Intercontinental Cup (football): 7 goals (shared with Pelé)
* Most FIFA Club World Cup final goals: 4 (shared with Lionel Messi)
* Most appearances in the FIFPro World XI: 12 times (2007–2018) (shared with Lionel Messi)
* Only player who has scored in 8 consecutive major international tournaments: the 2004, 2008, 2012 and 2016 editions of the European Championship; and the 2006, 2010, 2014 and 2018 editions of the World Cup
* First footballer to reach 40 goals in a professional league for two consecutive seasons
* Only player to score 50 goals or more in six different seasons (done consecutively)
* Only player to score 50 goals or more in 7 consecutive calendar years
* Only player in history to have scored 60 or more goals in a calendar year four times (consecutively from 2011 to 2014) Continental
* Mederecordhouder aantal hattricks in de UEFA Champions League: 8 (met Lionel Messi)
* Most career goals in Europe’s top six leagues: 405 goals
* Most goals scored in all UEFA competitions: 158 goals
* Most matches won in the UEFA *Champions League: 100 wins (alongside Iker Casillas)
* Most goals scored in UEFA club competitions: 124 goals
* Most goals in the UEFA Champions League: 121 goals
* Most assists in the UEFA Champions League: 36 assists
* Most goals scored in a single UEFA Champions League/European Cup season: 17 goals in 2013–14
* Most goals scored from penalty kicks in UEFA Champions League history: 15 out of 18
* Most goals scored in the UEFA European Championship, including qualifying: 29 goals, for Portugal
* Most goals scored in UEFA European Championship and European FIFA World Cup qualifiers: 50 goals
* Most UEFA Best Player in Europe awards: 4 (2008, 2014, 2016 and 2017)
* Most goals scored in European World Cup Qualifiers: 30 goals
* Europe’s all-time leading international goalscorer: 85 goals Spain
* Most hat-tricks in La Liga history: 34
* Most goals scored from penalty kicks in La Liga history: 61
* Fastest La Liga player to score 150 league goals (140 games)
* Portugal’s most capped player of all time: 154 caps
* Portugal’s all-time top goalscorer: 85 goals Real Madrid
* Real Madrid all-time top goalscorer: 451 goals
* Top goalscorer in La Liga: 311 goals
* Top goalscorer in UEFA Champions League: 105 goals
* Most assists in La Liga: 85 assists
* Most assists in UEFA Champions League: 25 assists

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Het Voetbal Boek, Parool, www.cristiano-ronaldo.nl, www.nieuwsblad.be, www.voetbalnieuws.be, fd.nl