101 voetbaliconen: (91) Uwe Seeler

PASPOORT

Geboren: Hamburg, 5 november 1936
Overleden: –
Nationaliteit: Duits
Positie: Aanvaller
Clubs: Hamburger SV
Interlands: 72 doelpunten: 43
Doelpunten: Hamburger SV: 404
Trainer:

Pelé is één van de twee spelers die in vier WK toernooien hebben gescoord, De andere is Uwe Seeler, die in dezelfde vier toernooien speelde en scoorde als de grote Braziliaan. Toen hij op het WK van 1958 voor het eerst voor West-Duitsland uitkwam, was hij nog maar een vroegrijpe tiener, maar vier jaar later was hij een gearriveerde speler, een krachtige, dynamische spits, tweebenig en behoorlijk goed in de lucht.

Seeler was pas zeventien toen hij debuteerde voor West-Duitsland en had nog maar relatief weinig profwedstrijden achter zijn naam staan.

Bij het WK van 1966 was Seeler misschien wat trager, maar hij kon nog altijd gemakkelijk de weg naar het doel vinden. Onder zijn leiding bereikte West-Duitsland de historische verloren finale tegen Engeland. Ondanks die teleurstelling hield West-Duitsland voor het volgende WK vast aan Seeler, in Mexico speelde hij, vierendertig inmiddels, op het middenveld zodat Helmut Schön Gerd Müller kon opstellen als spits.

West-Duitsland kon weliswaar zoete wraak nemen op Engeland, maar verloor in een geweldige halve finale van Italië. Op clubniveau won Seeler met Hamburger SV verschillende prijzen, voornamelijk een hele reeks regionale kampioenschappen in de periode voorafgaand aan de oprichting van de Bundesliga in 1964. In het eerste seizoen van de nieuwe nationale competitie was hij topscorer met dertig doelpunten, en hij is de meest gevierde ster van Hamburg gebleven. Daar kon zelfs de populaire Kevin Keegan niets aan veranderen.

Zijn eenentwintig WK wedstrijden zijn een record gebleven, totdat Lothar Matthäus dat verbrak.

Inter Milan bood in 1961 het immense bedrag van anderhalf miljoen euro voor Seeler, maar hij bleef in Hamburg.

Seeler maakte een hattrick tegen regerend Bundesliga kampioen Borussia Dortmund toen Hamburger SV in 1963 met 3-0 de Duitse bekerfinale won

Uwe Seeler speelde en scoorde op vier opeenvolgende WK’s
foto: Onbekend
HSV: 1953-1972

De club waar Seeler doorbrak was Hamburger SV. Hij stamde uit een sportieve familie. Zijn vader voetbalde ook bij Hamburger SV, zijn broer werd er aanvoerder en zijn zus haalde de top in het handbal. Hamburger SV was een slapende reus, totdat Seeler kwam.

Seeler was een begaafde, krachtige en productieve spits, die vooral bekend stond om zijn leiderschap, consistentie, harde schot en zijn kopsterkte ondanks zijn geringe lengte. Hij scoorde 246 doelpunten in de Oberliga Nord, 137 keer in 239 Bundesliga-wedstrijden, 43 keer in 72 internationale wedstrijden voor de Duitser team en 21 keer in 29 Europese clubtoernooien. Hij was jarenlang aanvoerder van zowel HSV als het nationale team. Hij en zijn club won het Duitse kampioenschap in 1960 en de DFB-Pokal in 1963. Hij was topscorer van het eerste Bundesliga-seizoen in 1963-64 en Duits Voetballer van het jaar in 1960, 1964 en 1970. Tijdens het seizoen 1960-61 leidde Seeler, samen met zijn broer Dieter, Hamburger SV naar de halve finale van de Europa Cup, waar ze nipt de finale tegen Benfica misten en tegen Barcelona in een play-off match verloren. Tijdens het seizoen 1967-68 haalde Seeler met Hamburg ook de finale van het Europa Cup II toernooi en werd tevens topscorer van dat toernooi waarin HSV alleen in de finale van AC Milan verloor.

Seeler bleef Hamburger SV zijn hele carrière trouw en wees aanbiedingen af van Internazionale en FC Barcelona. Hij stopte in 1972 op 36-jarige leeftijd maar keerde in 1978, destijds 42 jaar, nog één seizoen terug bij Cork City. In zijn hele carrière speelde Seeler 476 wedstrijden voor HSV en 1 wedstrijd voor Cork Celtic en scoorde daarin 406 keer.

De mooiste bicletas (omhaal) waren van de beste voetballer aller tijden, Pelé. Zijn Braziliaanse landgenoot Zico maakte er de meeste doelpunten mee. Klaus Fischer en Uwe Seeler, de Duitse middenvoors, scoorden ook regelmatig met een Fallrückzieher.

Hij was en is klein, 1.70 meter haalde en haalt hij maar net, de man zonder nek die zo goed kon koppen, uns Uwe. Wie in Nederland naar een emotioneel vergelijkbare figuur zoekt kan haast alleen maar uitkomen bij ‘us Abe’ (Lenstra), de dwarse Heerenvener die Randstedelingen ooit deed beseffen dat het koninkrijk qua voetbal buiten Rotterdam, Den Haag en Amsterdam ook wel degelijk bestond.

Uwe Seeler in actie tijdens de Europacupwedstrijd Hamburger SV tegen BSC Young Boys in 1960.
foto: ZDF
Uwe Seeler is nooit miljonair geworden als Beckenbauer, die hem als columnist (nou ja) van Bildzeitung in de hartelijk had aangeraden om – “gezien zijn staat van dienst” – in de jaren 90 redder en voorzitter van HSV te worden. Integendeel, de Hamburgse Uwe, die in zijn grote tijd nooit, net als onze Heerenveense Abe, inging op prachtige Italiaanse aanbiedingen, heeft zijn voetbalreputatie slechts via een (hoofd)vertegenwoordigersfunctie bij de sportkledingfabriek Adidas te gelde kunnen maken.

Een mooie, maar niet een echt dure Mercedes dus, als het ware.

Uwe Seeler, de man die als weinig anderen als voetballer de Bondsrepubliek van de jaren zestig en zeventig representeert. En die dus behoort tot de generatie van spelers die – voetballend – tot het ooit zo gedisciplineerde land van het opmerkelijke en ingetogen Wirtschaftswunder gerekend mochten worden.

Uwe Seeler was 9 jaar oud als hij HSV toetrad en zou de club nooit verlaten. Seelers clubtrouw aan Hamburger SV legendarisch. In 1978 speelden hij en zijn voormalige teamgenoot Franz-Josef Hönig voor Cork Celtic F.C. in een eenmalig gesponsord evenement. Seeler had zijn actieve speelcarrière al beëindigd in 1972. Deze wedstrijd bleek echter een officiële wedstrijd in de Ierse competitie te zijn en Uwe scoorde tweemaal.

Vanaf 1995 was Seeler voorzitter van Hamburger SV. Vanwege een financiële affaire trok hij zich na twee en een half jaar terug. Alhoewel hij hier niet van beschuldigd werd, voelde hij er zich wel verantwoordelijk voor.

Geen beroemder man in Hamburg dan Uwe Seeler. De voetballer die immer zijn club Hamburger SV trouw bleef, is daarom in 2005 geëerd met een monument, een bronzen voet is het, zo groot als die van een reus. Pal voor het voormalige Volksparkstadion markeert de sculptuur zijn grote aandeel in de rijke geschiedenis van deze Traditionsverein. Hij en HSV zijn als Johan Cruijff en Ajax: onlosmakelijk verbonden door glorieuze successen van weleer.

Dat HSV een roemruchte club is, blijkt tijdens een rondleiding door het clubmuseum. Wandelend langs smetteloze vitrines wekt gids en museumdirecteur Nico Stövhase het rijke clubverleden tot leven. Als hij naast een foto van Uwe Seeler staat, twinkelen zijn ogen: „Zelfs toen buitenlandse topclubs als Internazionale en Barcelona hem vette salarissen boden, bleef hij HSV trouw. Dat wordt nog altijd enorm gewaardeerd.” Vaders met zonen lopen langs foto’s, krantenknipsels, vaantjes, bekers en maquettes van stadions die vanaf de fusie van drie Hamburgse sportclubs in 1887 zijn bespeeld.

Geluidsfragmenten waarin veel Tor, Tóóór, Tóóór wordt geschreeuwd, en Uwe! Uwe! Uwe!, twee kreten die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Tor en Uwe Seeler, tussen 1954 en 1970: 137 Bundesligadoelpunten, 200 in Oberliga Nord en 43 in 72 interlands. Der Dicke werd hij genoemd, maar doelpunten maakt hij altijd, zeker voor HSV. Vaak met een kopbal of een Fallrückzieher uit een voorzet van ‘Charlie’ Dörfel. Zo hoor je vaders tegen hun zonen vertellen.

Uwe Seeler met een Fallrückzieher
foto: Pressefoto Baumann
Uwe Seeler is ereburger van zijn stad. Nu staat Hamburg in Duitsland bekend als vrijdenkend, als een plaats waar nieuwe ideeën de ruimte krijgen. Zelfs de twee overlevende Beatles bewaren goede herinneringen aan deze stad.

West-Duitse elftal: 1954-1970

Seeler speelde zich al op jonge leeftijd in de kijker. Drie weken na zijn achttiende verjaardag debuteerde hij voor Duitsland en op zijn zestiende speelde hij in het eerste elftal van Hamburger SV. Hij mocht niet mee doen aan het WK 1954, omdat bondscoach Sepp Herberger hem te jong vond. In 1971 zei Seeler dat hij ervan baalde dat hij toen niet mee was gegaan en dat hij het jammer vond dat hij toen de wereldtitel miste.

Zelf speelde Seeler vier WK’s (alle toernooien tussen 1958 en 1970), maar won nooit. In 1958 maakte hij tijdens zijn eerste WK wedstrijd een goal tegen Argentinië. In de laatste poulewedstrijd scoorde hij een late goal tegen Noord-Ierland en sleepte er daarmee een kwartfinaleplaats uit voor zijn team. In de halve finale werd Duitsland verslagen door gastland Zweden, dat op zijn beurt weer de finale verloor van het Brazilië van Pelé.

Tijdens de WK 1962 scoorde Seeler weer tweemaal in de groepsfase (één keer tegen Zwitserland en één keer tegen Chili). Duitsland was favoriet om ver te komen, maar verloor van Joegoslavië. Er was dus weer geen succes op een WK voor Seeler.

Zijn vriendelijke uitstraling stond en staat voor onvoorwaardelijke sportiviteit. Die handhaafde hij zelfs in de ordinaire schopwedstrijd van West-Duitsland tegen Uruguay op het WK van 1966. Een Uruguyaan sloeg Seeler toen openlijk in zijn gezicht. In 1966 was Seeler bijna dertig jaar en dwong de leiding af over een nieuw en jong team. Hij leidde Duitsland richting finale. Ze versloegen onderweg Zwitserland, Uruguay, Spanje en de Sovjet-Unie en troffen Engeland in de finale. Seelers wereld stortte in, toen het later tot in den treure besproken doelpunt van Geoff Hurst viel. De scheidsrechter en zijn assistent vonden dat de bal via de onderkant van de lat over de lijn was geweest, maar in de herhaling was te zien dat de bal op de doellijn stuiterde.

Uwe Seeler in de WK finale van 1966 achtervolgd door Bobby Charlton.
foto: Onbekend
Tijdens de WK 1970 vormde Seeler een spitsenduo met Gerd Müller. In de kwartfinale namen ze samen wraak op Engeland door van 0-2 terug te komen tot een 3-2 zege. Het was Duitslands zoete revanche voor de verloren WK-finale van 1966, met het trauma van Engelands omstreden derde doelpunt. Seeler maakte in deze wedstrijd een acrobatisch doelpunt met een kopbal vanaf het achterhoofd. In de halve finale werd Duitsland uitgeschakeld, dit keer door Italië (3-4 na verlenging). Dit keer pakte Seeler de bronzen medaille, maar weer was hij geen wereldkampioen geworden. Hij was 34 en zou nooit wereldkampioen worden. In totaal speelde hij 22 WK wedstrijden, waarin hij negen keer scoorde.

Uwe Seeler was de eerste speler die ooit in 20 WK-wedstrijden speelde (hij werd met Duitsland uitgeschakeld in de 21e WK interland) Seeler was tevens de eerste die ooit in vier WK’s scoorde (waarbij Pelé slechts met enkele minuten wordt verslagen) en de eerste speler die minstens twee doelpunten scoorde in elk van de vier WK’s (geëvenaard in 2014 door zijn landgenoot Miroslav Klose). Seeler staat derde in het lijstje met meest gespeelde WK-minuten, achter Paolo Maldini en Lothar Matthäus. Een foto van Seeler tijdens de WK finale van 1966 werd verkozen als Foto van de Eeuw door Kicker magazine.

Prijzenkast en erelijst:

* Kampioen van Duitsland: 1960
* Vicekampioen: 1957 en 1958
* DFB Pokal: 1963
* Bekerfinalist: 1956 en 1967
* Finalist Europacup 2: 1967
West-Duitse elftal:
* 72 Interlands, 43 doelpunten
* Wereldkampioenschap: #2 in 1966 3# in 1970
Individueel
* Ballon d’Or (Gouden Bal) #3: 1960
* Voetballer van het jaar in Duitsland: 1960, 1964, 1970
* FIFA XI (Reserve): 1963
* Topscorer Bundesliga: 1963/1964, met 30 doelpunten
* FIFA World Cup All-Star Team: 1966
* Kicker Bundesliga Elftal van het Seizoen: 1969–70
* FIFA 100
* Duitsland Sports Hall of Fame

Referenties en bronnen:
Wikipedia, Het Voetbal Boek, NRC, www.sportgeschiedenis.nl