Bernnabeu (Voetbaltempels 1)

Tijdens de eerste 23 jaar van zijn bestaan was het Chamartin Stadion de thuisbasis van Real Madrid. In 1944 gaf de ambitieuze voorzitter van de club, Santiago Bernabue, het startsein voor de bouw van zijn droomproject, namelijk een arena die Real Madrid zou opstuwen naar de top van het voetbal. Na drie jaar was de droom werkelijkheid ge- worden.Het Bernabeu is een machtig bouwwerk. Het heeft twee trotse torens, vergelijk- baar met die van het voormalige Wembley, en zijn steile tribunes maken het één van de meest intimiderende voetbaltempels ter wereld. Het Bernabeu was de thuishaven van het onoverwinnelijke Real van de Jaren vijftig en werd tussen 1957 en 1965 een bijna onneembaar fort waarin Real een opmerkelijke reeks van honderdveertien wedstrijden ongeslagen bleef. Een prijzenkast met meer dan tien Europa Cups is een unieke prestatie die ondenkbaar zou zijn zonder de sfeer en de financiële opbrengsten die voortkomen uit het Bernabeu.

Het Bernabeu stadion in 1947.
foto: Onbekend
Santiago Bernabéu

Santiago Bernabéu Yeste (1895 – 1978) was één van de uitzonderlijk belangrijke mensen in de geschiedenis van voetbalclub Real Madrid. Hij maakte Real van de tweede Madrileense club tot de meest succesvolle in Spanje en Europa. Het stadion van Real is naar hem vernoemd: Estadio Santiago Bernabéu. Hij werd geboren in Almansa (Albacete). Zijn familie verhuisde al snel naar Madrid, en in 1909, op zijn veertiende, ging hij spelen bij het jeugdteam van Real Madrid.

In 1912 verhuisde de club naar de O’Donnell straat. Bernabéu was een van de vrijwilligers die hielp bij het maken van het veld en de schuttingen. Hij speelde in het eerste elftal op zijn zeventiende. Hij scoorde meer dan 200 doelpunten, en was jarenlang aanvoerder. Hij stopte in 1927. Hij werd directeur van Real, en later assistent trainer en hoofdtrainer van het eerste elftal. Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog (1936) stopte het profes- sioneel voetbal. Bernabéu werd soldaat in het fascistische leger van Franco, en vocht mee bij de invasie van Catalonië.

Na de burgeroorlog werd weer betaald voetbal gespeeld. Bernabéu trof de club op sterven na dood; trofeeën waren gestolen, medewerkers waren verdwenen of gedood in de burgeroorlog, en de club die er toe deed met aanzien was Atlético Madrid (hernoemd ‘Atlético Aviación’, naar de luchtmacht) en Real Madrid kreeg geen hulp bij de weder- opbouw. Bernabéu bracht de club tot leven door vele spelers, bestuurders en leden terug bijeen te brengen. In 1943, na supportersgeweld bij een overwinning op FC Barcelona, verplichtte de regering de voorzitters van beide clubs af te treden. Bernabéu werd gekozen tot voorzitter, en zou dat blijven tot zijn dood in 1978.

Bernabéu was 35 jaar president van Real Madrid. In deze periode won Real eenmaal de Wereldbeker, zes maal Europacup I, 16 landskampioenschappen en zes maal de Spaanse beker. Hij stierf in 1978, terwijl in Argentinië het WK voetbal werd gespeeld. FIFA kondigde drie dagen rouw af. In 2002 ontving hij postuum de onderscheiding FIFA Order of Merit.

Het stadion werd tijdens de oorlog gebouwd tussen 1944 en 1947. Het diende toen al als onderdak voor Real Madrid. Het stadion is na verloop van tijd uitgebreid en aangepast. Destijds noemden men het stadion naar toenmalig clubpresident ‘Estadio Chamartin’. In 1955 werd een andere naam in gebruik genomen, Santiago Bernabéu. In 2005 zijn de laatste aanpassingen geweest aan het stadion.

De gloriejaren

Onder het regime van Franco genoot Real de reputatie van beschermd te zijn om het regime en de macht van Franco uit te dragen in Spanje en Europa. Onder leiding van Santiago Bernabéu brak in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw de glorietijd van Real Madrid aan met divers titels en vijf maal de Europa Cup I op rij van 1956 tot 1960. Memorabel was de 7-3-overwinning op Eintracht Frankfurt in de finale van 1960. Sterspelers in die tijd bij de club waren Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento en Ferenc Puskás. In 1961 was aartsrivaal FC Barcelona de eerste club die de Madrilenen wist te verslaan in de Europa Cup. In 1966 volgde desondanks een zesde Europa Cup I voor Real Madrid ten koste van Partizan Belgrado.

In de jaren zeventig bleef Real Madrid in Spanje domineren en slechts een paar keer wist een club de hegemonie in de Primera División van de club te doorbreken. Begin jaren tachtig werd Real Madrid voorbij gestreefd door FC Barcelona en de Baskische clubs Real Sociedad en Athletic Bilbao. In 1986 werden Los Merengues echter opnieuw kampioen en de club wist de titel vier seizoenen lang met succes te verdedigen. Drie van de vier seizoenen 1986/87, 1987/88 en 1988/89 werden behaald onder Leo Beenhakker waardoor hij zijn bijnaam Don Leo verkreeg . De sterren in die tijd bij Real Madrid waren de Mexicaanse topschutter Hugo Sánchez (pichichi in 1985/86, 1986/87, 1987/88 en 1989/90) en de beroemde Quinta del Buitre (De Vijf van de Gier), een naar Emilio Butragueño genoemd vijftal dat naast El Buitre zelf Manuel Sanchís, Martín Vazquéz, Míchel en Miguel Pardeza omvatte.

Santiago Bernabéu , het onderkomen van Real Madrid.
foto: Onbekend
Santiago Bernabéu

Santiago Bernabéu mag dan wel niet het grootste stadion van Spanje zijn, het zou zo maar kunnen dat het wel het mooiste stadion van Spanje is. Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Het stadion met ruim 80.000 zitplaatsen is een waar voetbaltempel en voor elke voetbalfan een must. Het is de thuishaven van Real Madrid. Zij bestempelen zichzelf als de club van de twintigste eeuw. Het stadion is iets buiten het absolute centrum gelegen en is uitstekend bereikbaar met de metro. Het stadion is decor geweest voor een aantal grote (Europese) wedstrijden.

Tijdens de eerste wedstrijd in het Bernabeu op 14 december 1947 versloeg Real Madrid het PortugeseOs Belenenses met 3-1.

Een recordaantal van 124.000 toeschouwers zag hoe Real Madrid Fiorentina met 2-0 versloeg tijdens de Europa Cup finale van 1957.

Er werden drie Europa Cup finales in het Bernabeu gespeeld, in 1957, 1969 en 1980.

In de jaren negentig werd de capaciteit drastisch verkleind als gevolg van het nieuwe beleid van de UEFA om alleen zitplaatsen toe te staan. Er waren plannen om vijf kilometer verderop een nieuw stadion te bouwen. Deze stuiten echter op felle tegenstand van tradi- tionele zijde, ondanks het voornemen een capaciteit te bouwen van meer dan 120.000

Het werk van architecten Luis Alemany Soler en Manuel Muñoz Monasterio werd ingehuldigd op 14 december 1947 met een wedstrijd tegen CF Belenenses. Het stadion heeft een capaciteit van 81.044 plaatsen.
Op 9 mei 2006 werd het Estadio Alfredo Di Stéfano ingehuldigd als nieuwe trainings- stadion voor Real Madrid. Dit stadion heeft een capaciteit van 6.000 plaatsen en is het thuisstadion van Real Madrid Castilla. Het staat op het nieuwe trainingscomplex van Real Madrid CF, Ciudad Deportivo de Valdebebas.
Een rondleiding is een fantastische manier om het stadion te zien van de binnen- en buitenkant. Tijdens de tour wandel je op eigen infinitief door het stadion. Je komt langs het museum van zowel de voetbalclub Real Madrid als de basketbalclub Real Madrid. Verder neem je plaats op de hoogste stoel van het stadion. Je komt aan de grasmat bij de dug-outs en je bezoekt de kleedkamers van de ‘koninklijke’.

De harde kern

Een vervelende bijkomstigheid waren de hooligans (ultra’s) van Real Madrid. Ultrasur zou circa 500 leden hebben die gekleed gaan als ‘skinheads’, Nazi-symbolen dragen en racis- tische leuzen roepen tijdens voetbalwedstrijden. In 2014 werden ze uit het Bernabeu stadion verbannen door de voorzitter van Real Madrid, Florentino Perez. Een handeling die van Perez vijand nummer één maakte. Gelukkig zijn de ergste raddraaiers inmiddels opgepakt en uitgeschakeld.

Antonio Menendez, beter bekend als El Niño Skin (De Skinhead) was op het vliegveld Barajas in Madrid net van plan aan boord te gaan van een vlucht naar de Caribbean toen hij in de boeien werd geslagen. De politie was op de hoogte van het feit dat El Niño Skin het land probeerde te ontvluchten en wachtte hem op de Madrileense luchthaven op. Naast zijn gewelddadige gedrag binnen het Santiago Bernabeu stadion, heeft Menendez nog een hele geschiedenis van crimineel gedrag. Hij zou bijvoorbeeld verschillende hooligans van Atletico de Madrid hebben neergestoken in januari 2014. Bij zijn arrestatie werd hem onder veel meer afpersing, diefstal met geweld en misdaden tegen de volks- gezondheid ten laste gelegd. Ook de bendeleden Javier Oviedo González ‘El Bombero’ (de brandweerman) en David Fernández Amor ‘El Cani’, werden in Madrid gearresteerd voor gelijkaardige strafbare feiten. De drie mannen persten een Madrileense zakenman af voor 10.000 euro door te dreigen hem te vermoorden. Verder werden twee andere leden van Ultrasur gearresteerd nadat ze bijna een advocaat hadden gewurgd om haar 12.000 euro afhandig te maken.

This entry was posted in VOETBAL VAN A-Z. Bookmark the permalink.