Alcohol maakt meer kapot…

Over drank (misbruik) is in het voetbal altijd veel te doen geweest. Het wangedrag van onder invloed verkerende sterspelers van de Premier League levert bekende onthullingen in de roddelbladen op, maar tegelijkertijd heeft bierbrouwerij Carling miljoenen aan de schatkist van de Engelse voetbalbond bijgedragen met sponsoring van de Premier League. Het logo van de Blue Star brouwerij staat tegenwoordig op de zwart-witte strepen van Newcastle.

Een levensstijl gekenmerkt door veel vrije tijd en veel geld leidt bij vele Britse spelers tot veelvuldig drankgebruik. De klasse van George Best en Jim Baxter worden in één adem genoemd met trieste verwijzingen naar de gewoonte die hun leven zo heeft beïnvloed. De grote Braziliaan Garrincha stierf voortijdig door zijn alcoholverslaving en de international carrière van Billy Bremner werd bekort door incidenten in een Deense nachtclub waar alcohol in het geding was.

Arsenal speler Tony Adams publiceerde een autobiografie met de titel Verslaafd naar aanleiding van zijn problemen met de fles. Door tegenwoordig gebruik te maken van diëtisten en het goede voorbeeld van de gezondere leefgewoontes van de meeste spelers uit het buitenland is het probleem wat minder geworden, maar, zoals de Amerikaanse regering ontdekte, een totaalverbod is absoluut niet haalbaar.

Denis Compton is een beroemd geval van een speler die steeds minder ging spelen en in de rust met een flinke slok brandy tot nieuw leven werd gebracht tijdens de Cup Final van 1950. Zijn spel in de tweede helft droeg bij aan de overwinning van Arsenal op Liverpool met 2-0.

Engelse internationals werden gefotografeerd in de beruchte ‘tandartsstoel’ enkele dagen voor het begin van het EK in 1996. Deze fratsen werden op het veld herhaald na de goal van Paul Cascoigne in hun groepswedstrijd tegen Schotland, zonder alcohol en stoel.

Ik zag een reclame met de tekst Drink Canada Dry en dacht dat het een instructie was.
George Best over zijn besluit om aan de drank te gaan.

George Best viert een feestje met (veel) Champagne.
foto: onbekend
Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan een kwart van de nog actieve profvoetballers zegt depressief of angstig te zijn (geweest). Bij de gestopte spelers is dat zelfs bijna 40 procent. Alcoholgebruik is een groot probleem in de voetbalwereld. Liefst 19 procent zegt daar moeite mee te hebben. Bij gestopte voetballers heeft zelfs 32 procent een alcoholprobleem. Dit laat wel zien dat er redelijk wat alcohol wordt genuttigd door profvoetballers.

Een bekende voetballer die last had van een alcoholverslaving is bijvoorbeeld Andy van der Meyde, maar er zijn er nog wel meer op te noemen. Ook valt alcohol bij voetbal niet onder de dopingwet. Dat is wel het geval bij de volgende sporten: autosport, handboog- schieten, karate, luchtvaart, motorsport en powerboaten.

Voetballers met drankproblemen: een overzicht

Paul Gascoigne, de voormalig international van het Engelse voetbalteam, werd opge- nomen op de intensive care na alcohol(mis)bruik. De controversevoetballer kwam eerder al in het nieuws na een vrij desastreus optreden bij een fundraiser in Northampton.

Gascoigne, die afkickt van een zware alcoholverslaving, reageert slecht op zijn behandeling. In het herstelproces om alle alcohol uit z’n lichaam te krijgen zijn complicaties opgetreden die levensbedreigend waren. Inmiddels is het ergste gevaar geweken en is Gascoigne weer van de intensive care gehaald. De tol van de roem lijkt de voormalige Engelse voetbalster maar moeilijk te kunnen betalen.

Paul Gascoigne is absoluut niet de enige voetballer met alcoholisme op z’n CV.

Paul Gascoigne geniet van een pint Guinness in een pub in Dublin.
foto: The Sun
Jimmy Greaves

Eén van de mensen die zich uitliet over Gascoigne was Jimmy Greaves, één van de succesvolste spelers uit de Engelse voetbalhistorie. In de jaren zestig scoorde hij er voor Tottenham Hotspur en het Engelse elftal lustig op los. Na zijn voetballende carrière kreeg Greaves in de jaren zeventig te maken met alcoholproblemen. Na z’n afkicken werd Greaves sportcommentator en columnist.

In de Daily Mirror sprak Greaves over de neergang van de voormalig Engelse vedette. “Paul is a prime candidate for alcoholism because he wants to please everybody all the time. He wants to be the centre of attention and, like all of us to some extent, he dearly wants to be loved.”

Greaves weet hoe moeilijk is het. “It doesn’t matter that I’ve not had a drink for 34 years. For me, it’s still about not having one today.” Juist omdat Gascoigne zo onder een ver- grootglas ligt en kennelijk weinig echte vrienden meer over heeft, ligt het gevaar van alcoholisme volgens Greaves zo op de loer. “Paul Gascoigne is a very lonely man. That is the heart of the problem.”

George Best

“In 1969 I gave up women and alcohol – it was the worst 20 minutes of my life,” is één van de vele memorabele uitspraken die wordt toegeschreven aan George Best. Misschien wel het bekendste voorbeeld van de topvoetballer die het rechte pad maar niet wilde bewan- delen. De Noord-Ierse superster moest soms door trainers een half uur voor de wedstrijd uit z’n roes gebeld worden om vervolgens alsnog te excelleren.

Ook in Amerika was de spits onnavolgbaar. Hans Kraay Junior, die met hem samen- speelde bij de San Jose Earthquakes, schrijft dat de spits die in het veld weergaloos was, zich buiten het veld vooral liet zien als een treurige onhandelbare probleemdrinker die zich na wedstrijden al in de spelersbus vol liet lopen.

Tony Adams

De icoon van het lelijke Arsenal van de jaren ’90. De harde werker en meedogenloze verdediger bleek ook zijn zwaktes te kennen. In 1996 gaf Tony Adams publiekelijk toe een alcoholprobleem te hebben. Dit was nadat zijn huwelijk op de klippen liep en een nachtelijke escapade hem op een celstraf voor drunk driving kwam te staan.

Gelukkig zijn tragische levensverhalen de beste bron voor een goed boek en zo kwam er ‘Addicted’’, het boek dat Adams’ strijd tegen de alcohol beschrijft. Na een afkickperiode bij de Anonieme Alcoholisten is de voormalig Arsenal-icoon inmiddels herboren als een ware ‘Renaissanceman’ die het zuipen en feesten heeft ingeruild voor piano spelen en het lezen van poëzie en filosofie.

Tony Adams met zijn boek ‘Addicted’ (verslaafd).
foto: onbekend
Adriano

Was de nachtmerrie van elke verdediger: 1.90 meter aan pure spieren. Een onverwoest- baar blok beton met explosiviteit, techniek en een vernietigend schot. Bij Inter Milan werd hij door de clubarts naar zijn thuisland Brazilië gestuurd voor een vakantie en zijn gedachten weer op orde te krijgen. Hij kwam terug met een enorme bierpens en een alcoholprobleem. Een verachtende omstandigheid was wellicht het overlijden van zijn vader maar het kwam niet meer goed met het potentiële wonderkind.

Adriano had één van de grootste spitsen van zijn generatie kunnen worden, maar de statistieken zeggen genoeg: van 30 wedstrijden en 19 doelpunten in 2009 naar slechts 16 wedstrijden en 3 doelpunten in 2010 – 2014.

Andy van der Meyde

Van Andy van der Meyde is inmiddels genoeglijk bekend dat hij het in Engeland moeilijk had met het weerstaan van de aardse verlokkingen. Hoeren, flessen Bacardi en grote hoeveelheden cocaïne brachten de buitenspeler aan de rand van de afgrond. “Mijn vrienden hadden de oplossing: cocaïne. Ik nam coke en drank en feestte zeven dagen in de week. Ik was niet in staat om me te concentreren op de Premier League of de wereld er omheen.” Uiteindelijk was alleen vertrekken uit Liverpool de manier voor Andy om te ontsnappen aan de dodelijke mix van drank en drugs. Of ook Royston Drenthe die tip heeft meegekregen…

Jeffrey de Visscher

Drankprobleem of niet, als je inmiddels door het leven gaat als ‘de Wildpoeper’ heb je in ieder geval een imagoprobleem. Jeffrey de Visscher kan zich kwalitatief niet meten met de andere voetballers in dit rijtje, maar zijn verhaal is opmerkelijk genoeg om hier te ver- melden. Eind 2012 kwam de toenmalig FC Emmen-voetballer in het nieuws omdat hij door de politie van de weg zou zijn geplukt.

De ongelukkige rechtsbuiten zou in beschonken toestand naast zijn auto hebben staan wildpoepen.

De Visscher, die inmiddels bij amateurvereniging Genemuiden voetbalt, ontkent het verhaal in alle toonaarden. Het kwaad was echter al geschied. Een treurige voetnoot in de voetbalhistorie als ‘de Wildpoeper’ en mikpunt van hoon bij de supporters van SC Veendam. Er zijn mensen voor minder alcoholist geworden.

Cor van der Hart….Als assistent van Oranje ontslagen vlak voor het WK-74
Brian Clough……Legendarische zuipschuit
George Best……Aan de drank overleden
Paul Gascoigne…….Erkend alcoholist
Jan Mölby…….zoop in Amsterdam al veel
Gerd Müller…….In de goot terecht gekomen. Opgeraapt door Uli Hoeness
Garrincha…….Aan de drank overleden
Socrates…….Aan de drank overleden
Wim Suurbier…….Rokkenjager en zuiperd in Amsterdamse nachtleven
Sören Lerby……Luste hem graag
Bert Jacobs…….Zette ooit een hotel dronken op stelten
Erwin Koeman……Deed na de wedstrijd het licht uit
Wim van der Horst……Bekende stapper in Den Bosch
Ernst Happel……Roken, kaarten en zuipen
Erik Gerets……..Dronk zijn eigen wijnkelder leeg
Guus Hiddink……..Zit liever in de kroeg dan een training te geven
René Houseman…….Geniale voetballer, de grote held van Maradona. Als speler al alcoholist. Slijt zijn dagen met een paar flessen wijn in z’n stamkroeg
Patrick Pothuizen…..Vorig jaar nog een interview in de VI dat ie vaak dronken op het trainingsveld stond omdat ie rechtstreeks uit de kroeg kwam.
Johnny Rep ….Lees zijn biografie ‘een roerig (voetbal)leven’.

This entry was posted in VOETBAL VAN A-Z. Bookmark the permalink.