Voetbaljaar 1956

  • De Europa Cup I (de originele naam luidt ‘Coupe des Clubs Champions Européens’, en staat nog altijd op de beker) was het belangrijkste Europese clubtoernooi waaraan elk seizoen de landskampioenen van alle bij de UEFA aangesloten landen deelnamen. Alleen in de beginjaren waren er enkele uitzonderingen. In het toernooi vaardigde elk land één team uit, met daaraan eventueel toegevoegd de winnaar van het seizoen ervoor. De teams speelden een competitie volgens het knock-outsysteem, waarbij per ronde twee wedstrijden werden gespeeld: één thuis- en één uitwedstrijd. De finale, in mei op een vooraf bepaalde neutrale locatie, bestond echter uit slechts één wedstrijd. In 1991 werd die formule gewijzigd. Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 1955/56, Real Madrid werd de winnaar van de eerste vijf edities.
  • Het toernooi om de KNVB beker is een Nederlandse voetbalcompetitie georganiseerd door de nationale voetbalbond KNVB. Het toernooi is de oudste nog bestaande voetbalcompetitie van Nederland. In de periode 1946-1994 ging het onder de noemer KNVB beker, in 1995 tot 2004 veranderde de naam in Amstel Cup en in 2005 tot Gatorade Cup om vervolgens in 2006 weer door te gaan onder de originele benaming: KNVB Beker.

Er werd wegens geringe belangstelling van 1950-1956 en in 1960 niet om de beker gestreden.

  • De onderscheiding Ballon d’Or werd van 1956 tot 2009 uitgereikt door het Franse tijdschrift France Football aan de beste Europese voetballer van het jaar. In de volksmond werd de prijs ook wel de Europees voetballer van het jaar genoemd. De winnaar was hij die de meeste stemmen kreeg van een panel van voetbaljournalisten uit alle landen die bij de Europese voetbalbond UEFA waren aangesloten. Hij kreeg als trofee een gouden bal (“Ballon d’Or”). Vanaf 1995 kwamen ook niet-Europese spelers die in een Europese competitie speelden in aanmerking voor deze onderscheiding. Sinds de verkiezing van 2007 konden spelers over de hele wereld (en dus niet alleen in Europese competities) verkozen worden. In 2010 werd besloten om de prijs te laten samensmelten met de trofee voor de Wereldvoetballer van het jaar. Dat leverde een nieuwe prijs op; de FIFA Ballon d’Or.

Hoogtepunt: Real Madrid wint de eerste Europacup finale door de Franse kampioen Stade de Reimste verslaan. Real Madrid haalde een 0-2-achterstand op en won uiteindelijk met 4-3. Voor de Spanjaarden was het de eerste van vijf opeenvolgende eindzeges in de Europacup I.

Nederlands kampioen: v.a. 1957 (eredivisie)
KNVB Beker: niet gespeeld. (gebrek aan belangstelling.)
Nederlands topscorer: v.a. 1957 (eredivisie)
Nederlands voetballer van het jaar: v.a. 1963
Europacup 1 winnaar: Real Madrid (Stade de Reims 4-3)
Europacup 2 winnaar: v.a. 1961
UEFA Cup: v.a. 1972
Europees topscorer: v.a. 1968
Voetballer van het jaar: Stanley Matthews (Blackpool)
Europees Kampioen: v.a. 1960
Topscorer EK: v.a. 1960
Wereldbeker: v.a. 1960
Wereldkampioen: n.v.t.
Topscorer WK: n.v.t.

1956: “De koning van de dribbel” Sir Stanley Matthews wordt gekozen tot Europees voetballer van het jaar.
foto: Daily Mail

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.