Voetbaljaar 1958

  • De voorganger van de Uefa Cup (Europa League) is de Jaarbeursstedenbeker. Op 18 april in 1955 werd deze opgericht. Het toernooi is ontstaan door Ernst Thommen (Zwitserland), Ottorino Barrasi (Italië) en Sir Stanley Rous (Engeland). Ze kwamen op het idee omdat er voldoende grote clubs geen topwedstrijden konden spelen omdat ze de beker of de landstitel niet gewonnen hadden. Om de Cup toekomst te geven bedachten ze dat het toernooi moest bestaan uit clubs waar handelsbeurzen waren. Zo konden zakenlui lekker in de businessruimte onder het genot van topvoetbal zaken doen. Na 1968 werd door sommigen ook wel de Engelse benaming Runners Up Cup gebruikt, omdat vanaf dit jaar deelname werd gebaseerd op de eindrangschikking in de nationale competities, hetzelfde systeem wat de UEFA vanaf 1971/72 voor de UEFA Cup zou hanteren. In Nederland werd dit toernooi ook vaak aangeduid als Europacup 3.

De eerste competitie werd gespeeld over drie seizoen, tussen 1955 en 1958. Het tweede toernooi werd gespeeld over twee seizoenen, tussen 1958 en 1960. Daarna werd het een jaarlijks toernooi in de herfst-lente periode. In de beginjaren namen zowel stadselftallen als clubteams deel aan de toernooien, maar er werd wel maar één club per stad toegelaten (uitzondering gold voor eventuele bekerwinnaar).

  • Tussen 1957 en 1961 werd er om de Vriendschapsbeker (ook wel Beneluxcup genoemd) gestreden. In eerste instantie werd dit toernooi opgericht voor teams uit de Benelux maar later deden er ook teams mee uit onder andere Duitsland, Frankrijk en Italië. Dit toernooi wordt gezien als de voorloper van de International Football Cup (Intertoto.)

Hoogtepunt: DOS (Door Oefening Sterk) zet Utrecht op z’n kop door in een beslissingswedstrijd tegen SC Enschede kampioen van Nederland te worden. Enkele bekende namen uit dit elftal zijn: Tonny van der Linden, Henk “Mosje”Temming, Frans de Munck en Hans Kraay Sr.

Hoogtepunt: Het elftal van Brazilië in 1958, beschouwd als één van de beste elftallen ooit, wordt wereldkampioen door in de finale Zweden met 5-2 te verslaan. De (super)sterren van Brazilië zijn: Pelé en Garrincha.

Dieptepunt:Manchester United had in de kwartfinale van de Europacup 1 gespeeld tegen Rode Ster Belgrado en was met een tussenstop in München op weg naar Engeland. Bij de derde opstijgpoging ging het mis. Het toestel ‘Elizabethan’ kwam tijdens de start niet van de grond, schoot vanaf de startbaan door een heken knalde op een nabijgelegen huis. In totaal kwamen er bij het ongeluk 21 passagiers en 2 bemanningsleden om het leven. Acht spelers van het team van Manchester United, bijgenaamd de Busby Babes, kwamen om het leven.

Nederlands kampioen: DOS
KNVB Beker: Sparta
Nederlands topscorer: Leo Canjels (NAC) 32 doelpunten
Europacup 1 winnaar: Real Madrid (AC Milan 3 – 2 n.v.)
Jaarbeursstedenbeker winnaar: Barcelona (London XI 6-0 en 2-2. FC Barcelona won in totaal met 8-2)
Vriendschapbeker: Feijenoord (Anderlecht 6-0)
Voetballer van het jaar: Raymond Kopa (Real Madrid)
Wereldkampioen: Brazilië (Zweden 5-2)
Topscorer WK: Just Fontaine (Frankrijk) 13 doelpunten

WK 1958:De Franse doelpuntenmachine: Just Fontaine
foto: Associated Press

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.