Voetbaljaar 1960

  • Al in 1927 bedacht de Franse secretaris-generaal van de FIFA, Henri Delaunay, een Europees kampioenschap voor landenteams. Toch duurde het, mede vanwege de Tweede Wereldoorlog, nog tot 1960 voordat de eerste EK-eindronde plaatsvond. Delaunay, naar wie de beker werd genoemd, maakte het niet meer mee: hij stierf in 1955.Het eerste Europees Kampioenschap Voetbal 1960 vond plaats in Frankrijk. Met behulp van een knock-out systeem was bepaald welke vier landen mochten deelnemen aan de eindronde van het eerste Europees Kampioenschap. Dat waren Tsjechoslowakije, de Sovjet-Unie, Joegoslavië en Frankrijk. De Sovjets, met spelers als Jashin, Ivanov en Netto, bleken het sterkst. Nederland en België hadden zich, net zoals West-Duitsland, Engeland en Italië, niet ingeschreven voor het toernooi.

 

  • De (onofficiële) wereldbeker voetbal voor clubteams (Engels: Intercontinental Cup) werd van 1960 tot 2004 bijna elk jaar gespeeld tussen de kampioen van Europa (de winnaar van de Europa Cup I en later UEFA Champions League) en de kampioen van Zuid-Amerika (de winnaar van de Copa Libertadores) onder de naam European-South American Cup of EUSA Cup.

 

Het idee voor de cup was afkomstig van Henri Delaunay. Hij stelde de wedstrijd tussen de beide continentale bekerwinnaars voor, zodat de clubs uit de twee belangrijkste voetbalcontinenten, Europa en Zuid-Amerika, konden beslissen wie de beste club van de wereld was.

Oorspronkelijk bestond de strijd om de Wereldbeker uit een uit- en thuisduel, tot 1968 werd er een derde duel gespeeld indien nodig, daarna werd er via strafschoppen beslist. Door de extreem gewelddadige finale van 1969 waarin de spelers van Estudiantes de spelers van Milan bewust fysiek verwondden, lieten sommige Europese ploegen de beker in de jaren zeventig links liggen.

Hoogtepunt: Real Madrid verslaat in één van de beste wedstrijden ooit het Duitse Eintracht Frankfurt met 7-3.

Hoogtepunt: Het eerste Europees Kampioenschap voetbal wordt gespeeld in Frankrijk en het werd gewonnen door de Sovjet-Unie dat in de verlenging van de finale Joegoslavië met 2-1 klopte.

Nederlands kampioen: Ajax
KNVB Beker: niet gespeeld wegens gebrek aan belangstelling.
Nederlands topscorer: Henk Groot (Ajax) 38 doelpunten
Nederlands voetballer van het jaar: v.a. 1963
Europacup 1 winnaar: Real Madrid (Eintracht Frankfurt 7-3)
Europacup 2 winnaar: v.a. 1961
Jaarbeursstedenbeker winnaar: Barcelona (Birmingham City 0 – 0 en 4 – 1 Barcelona won in totaal met 4-1)
Vriendschapbeker: Over 2 seizoenen (zie 1961)
Voetballer van het jaar: Luis Suárez (Barcelona)
EEuropees Kampioen: Sovjet-Unie (Joegoslavië 2-1)
Topscorer EK: 5 spelers (Sovjet-Unie,Joegoslavië,Frankrijk) 2 doelpunten
Wereldbeker: Real Madrid (Peñarol-Uruguay 0-0, 5-1)
Wereldkampioen: n.v.t.
Topscorer WK: n.v.t.

EC 1 finale 1960: Real Madrid – Eintracht Frankfurt. Di Stefano scoort voor Real Madrid.
foto: Popperfoto/Getty Images

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.