Voetbaljaar 1962

  • De UEFA Intertoto Cup vaak afgekort tot Intertoto Cup of Intertoto, IC, UIC of UI, was een Europees voetbaltoernooi, georganiseerd door de UEFA. Het toernooi was de rechtstreekse opvolger van de International Football Cup (Intertoto). Voor clubs bood het een kans zich alsnog te plaatsen voor de UEFA Cup als zij zich niet via hun nationale competitie konden plaatsten voor de UEFA Cup of Champions League. In 2009 werd de UEFA Intertoto Cup samen met de UEFA Cup samengevoegd tot een nieuwe competitie, de Europa League. Maar na 1967 verloor dit voetbaltoernooi aan waarde, zodat we alleen de winnaars t/m 1967 mee hebben genomen.

Hoogtepunt: Sensationele EC1 finale in het Olympisch Stadion in Amsterdam, de nieuwe grootmacht, Benfica, met het aanstormend talent Eusebio, verslaat de oude grootmacht, Real Madrid, in een rechtstreekse confrontatie met 5-3.

Hoogtepunt: Nog meer sensatie in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voor de finale van de Intertoto staan Feijenoord en Ajax tegenover elkaar. Deze eerste Europese confrontatie tussen twee Nederlandse voetbalclubs wordt gewonnen door Ajax met 4-2, o.m. door drie goals van Henk Groot.

Hoogtepunt: Een gouden generatie Braziliaanse voetballers wordt voor de twee opeenvolgende keer wereldkampioen. Garrincha is de man ,die bij afwezigheid van de geblesseerde Pelé, de Braziliaanse kar trekt.

Nederlands kampioen: Feyenoord
KNVB Beker: Sparta
Nederlands topscorer: Dick Tol (FC Volendam) 27 doelpunten
Nederlands voetballer van het jaar: v.a. 1963
Europacup 1 winnaar: Benfica (Real Madrid 5 – 3)
Europacup 2 winnaar: Atlético Madrid (AC Fiorentina 1-1 n.v. 3-0 ns)
Jaarbeursstedenbeker winnaar: Valencia (Barcelona 6 – 2 en 1 – 1 Valencia won in totaal met 7-3)
Intertoto winnaar: Ajax (Feijenoord 4-2)
Voetballer van het jaar: Josef Masopust (Dukla Praag)
Europees Kampioen: n.v.t.
Topscorer EK: n.v.t.
Wereldbeker: Santos (Brazilië) (Benfica 3-2, 5-2)
Wereldkampioen: Brazilië (Tsjecho-Slowakije 3-1)
Topscorer WK: Garrincha/ Vavá/ Leonel Sánchez/Flórián Albert/Valentin Ivanov/Dražan Jerkovic/ 4 doelpunten

1962 WK: Brazilië wordt voor de 2e keer op rij Wereldkampioen.
foto: onbekend

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.