Voetbaljaar 1963

  • In 1962 kwam Vic Steenbergen, bestuurslid van de Eddy Pieters Graafland-fanclub, op het idee om een verkiezing voor de beste voetballer van het jaar te organiseren. Omdat deze club slechts weinig uitstraling had, kwam de organisatie vanaf 1966 in handen van het tijdschrift Revue en later de NOS.

Hoogtepunt: Twee nieuwe grootmachten dienen zich aan. Op nationaal niveau vindt PSV aansluiting bij Ajax en Feijenoord door voor de eerste keer kampioen in de eredivisie te worden. Op internationaal niveau de eerste Italiaanse EC1 winnaar, AC Milan, dat in de finale de fakkel overneemt van Benfica, die voor de derde opeenvolgende keer in de EC 1 finale staan.

Hoogtepunt: Eerste voorzichtige Nederlandse succes op Europees niveau. Feijenoord speelt in de halve finale van de EC1 tegen Benfica. Honderdduizenden supporters stonden langs de oevers van Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om de Groote Beer en de Waterman uit te zwaaien. De schepen vervoerden duizenden supporters naar Lissabon waar Feijenoord het tegen het befaamde Benfica moest opnemen. Na de 0-0 in Rotterdam verloor het in Lissabon met 3-1 van Benfica.

Nederlands kampioen: PSV
KNVB Beker: Willem II
Nederlands topscorer: Pierre Kerkhoffs (PSV) 22 doelpunten
Nederlands voetballer van het jaar: Reinier Kreijermaat (Feyenoord)
Europacup 1 winnaar: AC Milan (Benfica 2-1)
Europacup 2 winnaar: Tottenhan Hotspur (Atl├ętico Madrid 5-1)
Jaarbeursstedenbeker winnaar: Valencia (Dinamo Zagreb 2-1 en 2-0 Valencia won in totaal met 4-1)
Intertoto winnaar: Slovnaft Bratislava (Padova 0-0 en 1-0, over 2 wedstrijden totaalstand 1-0)
Voetballer van het jaar: Lev Jasjin (Dinamo Moskou)
Europees Kampioen: n.v.t.
Topscorer EK: n.v.t.
Wereldbeker: Santos (Brazili├ź) (AC Milan 2-4, 4-2, 1-0)
Wereldkampioen: n.v.t.
Topscorer WK: n.v.t.

Voetballer van het jaar 1963: De legendarische Russische doelman Lev Jasjin.
foto: imago

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.