Voetbaljaar 1965

Hoogtepunt: Internazionale wordt onderdeel van de gevestigde Europese orde door voor de tweede opeenvolgende keer de EC1 te winnen. Wederom tegen een oude bekende in het Europese voetbal, was het in 1964 Real Madrid dat verslagen werd, één jaar later wordt Benfica het slachtoffer.

Hoogtepunt: Feijenoord, met Coen Moulijn in de gelederen, is de eerste club die de ‘dubbel’ (kampioenschap en beker) wint.

Dieptepunt: In de EC1 treft Feijenoord in de eerste ronde Real Madrid. Als de in vorm zijnde Coen Moulijn voor de tweede keer in korte tijd onderuit wordt geschopt door rechtsachter Miera, is de maat vol voor Moulijn en stormt af op Miera. Die is kennelijk toch geïmponeerd door de boze Moulijn en zet het direct op een lopen. Moulijn komt snel tot zichzelf, maar heeft wel de lont in het kruitvat gestopt. De andere Feijenoorders zetten zonder problemen de achtervolging voort. Sportcommentator Bob Spaak noemt het een wanvertoning. Na een 2-1 overwinning in de Kuip wordt Feijenoord in Madrid met 5-o afgedroogd.

Nederlands kampioen: Feyenoord
KNVB Beker: Feijenoord
Nederlands topscorer: Frans Geurtsen (DWS) 23 doelpunten
Nederlands voetballer van het jaar: Coen Moulijn (Feyenoord)
Europacup 1 winnaar: Internazionale (Benfica 1-0)
Europacup 2 winnaar: West Ham United (TSV 1860 München 2-0)
Jaarbeursstedenbeker winnaar: Ferencvárosi (Juventus 1-0 over 1 wedstrijd)
Intertoto winnaar: Polonia Bytom (SC Leipzig 5-1 en 0-3 totaalstand: 5-4)
Voetballer van het jaar: Eusébio (Benfica)
Europees Kampioen: n.v.t.
Topscorer EK: n.v.t.
Wereldbeker: Internazionale (Independient Argentinië 3-0, 0-0)
Wereldkampioen: n.v.t.
Topscorer WK: n.v.t.


1965 de dubbel voor Feijenoord: Feyenoord-supporters in 1965 voordat de wedstrijd tegen Ajax in het Olympisch Stadion begon.
foto: Nationaal Archief

This entry was posted in 1956-HEDEN IN VOGELVLUCHT. Bookmark the permalink.