(50) 1978: 9 mei Finale UEFA Cup: PSV -Bastia 3-0

PSV doorbreekt heerschappij Ajax en Feijenoord

Het jaar 1978 was bijzonder succesvol voor PSV. De Eindhovenaren kroonden zich tot landskampioen, maar beleefden ook de eerste Europese triomf in de clubhistorie. Onder leiding van Kees Rijvers kwam PSV de eerste drie rondes van de UEFA Cup betrekkelijk eenvoudig door. In de kwart- en halve finale klopte de ploeg Magdeburg en Barcelona, waarna in de finale Bastia, met Johnny Rep in de gelederen, eraan moest geloven. Na de 0-0 in Frankrijk maakten de Eindhovenaren het in eigen huis overtuigend af (3-0), dankzij goals van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen. Het was de eerste Europese trofee voor de club uit Eindhoven.

In de jaren dat Feyenoord en Ajax grote Europese successen behalen, ontstaat in Eindhoven een nieuwe Nederlandse topclub. De in 1972 van FC Twente overgekomen coach Kees Rijvers is de man die de wederopstanding van PSV mogelijk maakt. Hij bouwt een nieuw elftal op rond Jan van Beveren en Willy van der Kuylen en haalt de Zweed Ralf Edström, de tweeling René en Willy van de Kerkhof en Gerrie Deijkers naar Eindhoven. Binnen drie jaar keert PSV terug aan de vaderlandse top. In de nationale titelstrijd troeft PSV in 1975 en 1976 Feyenoord en Ajax af. Een Europese prijs is nog het enige dat er aan ontbreekt. Na drie keer de halve finale te hebben bereikt was het in 1978 raak.

De weg naar de finale.

Ajax heeft in 1977 de landstitel veroverd. PSV is veroordeeld tot het UEFA Cup-toernooi waarin Glenavon de eerste horde vormt. In Noord-Ierland zijn de omstandigheden indrukwekkender dan de tegenstander. Vanwege de terroristische dreiging van de IRA wemelt het die avond van de veiligheidsbewakers. Een aanslag blijft uit en PSV gebruikt het zwakke Glenavon als kanonnenvoer. Nadat ook het Poolse Widzew Lodz met sterspeler Zbigniew Boniek wordt uitgeschakeld, begint in de derde ronde het echte werk. Eintracht Braunschweig heeft onder aanvoering van Paul Breitner op een haar na de Duitse titel gemist. Door een 2-0 overwinning op deze sterke club heeft PSV een riante uitgangs- positie. In de return is na de eerste helft duidelijk wie de sterkste is, waardoor de tweede helft een formaliteit wordt (1-2).

In de kwartfinale kruipt PSV door het oog van de naald tegen Magdeburg. Een opvallend verdedigend PSV verliest in Oost-Duitsland met 1-0. In de spectaculaire return komt Magdeburg eerst op voorsprong. Vlak voor tijd staat het 3-2 voor PSV, dat met die stand uitgeschakeld zou zijn. In de voorlaatste minuut schiet Harry Lubse de bevrijdende vierde treffer tegen de touwen.

Harry Lubse maakt de beslissende treffer voor PSV in de thuiswedstrijd tegen FC Magdeburg.
foto: onbekend

Barcelona met Johan Cruijff is in de halve finale een tegenstander waar iedereen ontzag voor heeft. Jan Poortvliet neemt de bewaking op zich van de Spaanse nummer 14, die in Eindhoven geen voet aan de grond krijgt. PSV wint met 3-0. In de return neemt Barcelona onder aanvoering van Cruijff al na 20 minuten een 2-0 voorsprong. PSV wankelt, maar houdt de schade beperkt. Vlak na rust scoort invaller Nick Deacy in het kolkende Nou Camp de aansluitingstreffer. Een doelpunt met een gouden randje, want Barcelona moet daarna nog drie keer scoren. Zelfs voor een Cruijff in vorm is dat teveel gevraagd. Ondanks de 3-1 nederlaag kan PSV zich voorbereiden op de eerste Europese finale.

Twee oude bekenden als aanvoerder: Willie v/d Kuijlen en Johan Cruijff wisselen vaantjes voor de aftrap.
foto: onbekend

Uitslagen:

1e ronde: Glenavon – PSV
(Van der Kuylen 2, Krijgh, Deijkers,  Deacy, Lubse)
2-6
1e ronde: PSV – Glenavon
(Deijkers 2, Lubse 2, Francois)
5-0
2e ronde: PSV – Widzew Lodz
(Deijkers 3, Van der Kuylen, Francois)
5-3
2e ronde: Widzew Lodz – >PSV
(Deijkers)
0-1
3e ronde: PSV – Eintracht Braunschweig
(Lubse, Van der Kuylen)
2-0
3e ronde: Eintracht Braunschweig – PSV
(Van Kraay, Deijkers)
1-2
Kwartfinale: FC Magdeburg – PSV 1-0
Kwartfinale: PSV – FC Magdeburg
(Brandts 2, Lubse, e.d.)
4-2
Halve finale: PSV – Barcelona
(Lubse, Postuma, e.d.)
3-0
Halve finale: Barcelona – PSV
(Deacy))
3-1

Halve finale Uefa-cup PSV tegen Barcelona 3-0, Cruijff in duel met Stevens
foto: Bert Verhoeff / Anefo

Finale UEFA Cup 1978: PSV – Bastia

De UEFA Cupfinale van het seizoen 1977/78 is de 7e finale in de geschiedenis van de UEFA Cup. De finale werd over twee wedstrijden gespeeld, op 26 april en 9 mei.

De heenwedstrijd in Frankrijk werd gespeeld op een doordrenkte grasmat. Coach Kees Rijvers heeft de keiharde Huub Stevens gekoppeld aan Rep, die door zijn toenmalige blessuregevoeligheid de confrontatie niet aandurft en uit de wedstrijd wordt gespeeld. In de fysieke zware wedstrijd kreeg Willy van der Kuijlen één van de beste kansen van de avond. Hij zette zich goed door op de linkerflank, maar trapte het leer vervolgens recht op doelman Pierrick Hiard. Wat later kreeg PSV een nog grotere kans. Een verdediger van Bastia speelde zijn doelman aan, maar de bal bleef onderweg in de modder steken. Harry Lubse probeerde te profiteren van de te korte terugspeelbal, maar ook een goed uit- gekomen Hiard en de modder voorkwamen de 0-1. In de tweede helft viel vooral de blessure van scheidsrechter Dusan Maksimovic op. De Joegoslaaf gleed uit in de modder, waarna hij de wedstrijd even staakte om verzorgd te kunnen worden.

Finale eerste wedstrijd, Bastia-PSV (uitslag 0-0). In de Corsicaanse modder is nauwelijks voetbal mogelijk.
foto: onbekend

De terugwedstrijd werd in betere weersomstandigheden afgewerkt. PSV kon voor eigen publiek al na 24 minuten afstand nemen van de Fransen. Willy van de Kerkhof veinsde een schot, zocht dan de één-twee alvorens de bal voorbij doelman Hiard te duwen. Het tweede doelpunt viel pas in de tweede helft. Van der Kuijlen kreeg veel tijd en ruimte om de bal naar de tweede paal te trappen. Lubse kopte het leer vervolgens voor voor doel en bereikte met een gelukje Gerrie Deijkers, die de botsende bal in de hoek knalde: 2-0. Van der Kuijlen, die aan de basis lag van de tweede treffer, zorgde enkele minuten later zelf voor de 3-0 eindscore. Eerste trapte hij voorzet van Jan Poortvliet met zijn rechter tegen de lat, in de rebound plaatste hij de bal met zijn linker in de benedenhoek. Na afloop mocht de aanvoerder als eerste de UEFA Cup in de hoogte steken. PSV heeft de eerste Europese prijs te pakken. De heerschappij van het westen (Ajax en Feijenoord) was eindelijk doorbroken.

Johnny Rep kan de nederlaag van Bastia niet voorkomen. Hier vecht hij een duel uit met Willy vd Kerkhof en Kees Krijgh.
foto: VI

Wedstrijdgegevens:
26 april 1978:
Bastia – PSV 0-0

9 mei 1978
PSV – Bastia 3-0
Doelpunten: Willy v/d Kerkhof (24′), Gerrie Deijkers (65′), Williy Van der  Kuylen (66′)
Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 29.000
Scheidsrechter: Nicolae Rainea (Roemenië)

PSV:
Jan van Beveren, Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Adrie van Kraay (79′), Kees Krijgh Jr., Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen, Gerrie Deykers, Harry Lubse, René van de Kerkhof.
Wisselspeler: Nick Deacy (79′)
Coach: Kees Rijvers

SC Bastia:
Pierrick Hiard (75′), Charles Orlanducci, Paul Marchioni, Jean-Louis Cazes, André Guesdon, Jean-François Larios, Claude Papi, Félix Lacuesta, Johnny Rep, Abdelkarim Krimau, Yves Mariot(67′).
Wisselspelers: Jean-Marie De Zerbi (67′), Marc Weller (75′)
Coach: Pierre Cahuzac

Aanvoerder en doelpuntenmaker Willy v/d Kuijlen in actie tegen Bastia.
foto: VI

Gestolen bokaal

De UEFA Cup van 1978 werd gestolen uit het Philips Stadion waar deze in een vitrine tentoongesteld werd. De club liet een replica maken die na de diefstal in de vitrine geplaatst werd. In 2001 biechtte cabaretier Theo Maassen op dat hij de originele beker in zijn bezit had. Tijdens een live praatprogramma bij Jack van Gelder plaatste hij onverwacht de bokaal op tafel. Door van Gelder en Stan Valckx (die tevens aan tafel zat) werd getwijfeld aan de echtheid maar Maassen verzekerde dat de beker echt was. Hij weigerde echter toe te geven hoe hij er aan kwam. Valkx heeft na de uitzending de bokaal mee terug genomen naar Eindhoven waar deze terug is gezet in de prijzenkast.

Bronnen en referenties
Wikipedia, voetbalcanon.nl