(58) 1982: 8 juli WK: West Duitsland – Frankrijk 3-3 (5-4 n.v.)

Schumacher torpedeert Battiston

Deze wedstrijd had alles in zich, waaronder een van de grootste onrecht- vaardigheden die een WK publiek ooit heeft aanschouwd. De partij was prachtig in evenwicht toen de Fransman Patrick Battiston bij een 1-1 stand vrij baan kreeg naar het Duitse doel en op de rand van het strafschopgebied bruut tegen de grond werd gewerkt door Toni Schumacher, de Duitse keeper. Vreemd genoeg floot de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver, niet eens voor een overtreding. Een wel heel onrechtvaardige behandeling voor de Franse back die met een hersenschudding en gebroken tanden op een brancard afgevoerd moest worden.

De voetballiefhebbers waren nog nauwelijks bekomen van de uitschakeling van Brazilië of ze waren getuige van een waanzinnige halve finale tussen West-Duitsland en Frankrijk. Het was ook een clash tussen twee verschillende stijlen: het mooie Franse voetbal tegen de onverzettelijke Duitsers.

‘Ik heb het voetbal niet meer lief sinds 8 juli 1982. Kort voor middernacht,’ luidt de eerste zin van het prachtige voetbalboek Séille 82 van Pierre-Louis Basse. Voetbalwedstrijden kunnen net als veldslagen in de krijgsgeschiedenis met de naam van een stad worden aangeduid. 

Wanneer we het in Nederland over Hamburg hebben denkt een generatie landgenoten onbewust terug aan de overwinning van Oranje op West-Duitsland in 1988. Sevilla roept bij de Franse liefhebbers dezelfde emoties op als München (1974) bij de Oranje-fans. Het is de meest verbijsterende wedstrijd uit de WK-geschiedenis, misschien wel omdat er geen happy end was of omdat het kwaad won.

En het pijnlijke is dat een Nederlander ervoor zorgde dat het kwaad kon winnen.

De wedstrijd: de eerste helft.

Halverwege de wedstrijd, nog voor het beroemde incident, vraagt co-commentator Jean-Michel Larqué aan zijn collega Thierry Roland: "Zou het zijn omdat Frankrijk Nederland voor dit WK heeft uitgeschakeld, dat monsieur Corver zo tegen ons fluit?" Roland antwoordt: "Nou, dat denk ik niet. Normaal is hij een topscheidsrechter, maar vandaag heeft hij zijn dag niet." Larqué hekelt de Duitse doelman Toni Schumacher, die erg veel provoceert en vooral bij elk luchtduel eerst voor de man en dan voor de bal lijkt te gaan.

De Fransen Platini en Six krijgen het met de keeper aan de stok. "Dit is toch niet normaal, die man is gek. Laat die Corver hem eens een gele kaart geven," roept Larqué uit, wanneer Schumacher meteen na rust weer keihard op Rocheteau ingaat. 

Het vreemde is dat het een zeer sportieve wedstrijd is. Beide ploegen spelen goed en in een hoog tempo. De Duitsers komen beter uit de startblokken en zetten de Fransen in het eerste kwartier onder druk. De eerste slag was dan ook voor de Duitsers: Pierre Littbarski scoorde vlak nadat hij op de lat had geschoten. Een verdiende voorsprong voor de Mannschaft, die het moet doen zonder zijn leider Karl-Heinz Rummenigge die niet fit is. 

Manfred Kaltz van West-Duitsland knalt de bal langs Gérard Janvion van Frankrijk.
foto: AP

Frankrijk laat zich echter niet wegzetten. De middenvelders Platini, Giresse, Genghini en Tigana nemen het voortouw, Rocheteau en Six storen voorin en de backs Janvion en Amoros rukken op. Met lichtvoetige acties wordt de Duitse ploeg uit elkaar gespeeld.

Tien minuten na de Duitse treffer krijgt Frankrijk een terechte strafschop. Uit een vrije trap van Giresse kopt Platini de bal knap terug op Rocheteau, die door Bernd Förster wordt vastgehouden. Michel Platini schiet de penalty beheerst in het doel: 1-1.

Er zijn meer kansen voor Frankrijk. Six wordt door Schumacher bijna in elkaar getrapt bij een grondduel. De Fransman, die voor Stuttgart speelt, beklaagt zich bij Corver over het gedrag van de keeper. De Nederlander glimlacht naar de spits, alsof hem het incident is ontgaan.

Vlak voor rust schiet Platini de bal vlak langs het doel na een sublieme opening van Rocheteau. Maar kort daarop schiet Briegel met buitenkant links na een pass van Breitner op de verraste Ettori, die vervolgens ook een kopbal van Fischer uit het doel ranselt. 

Het is een wedstrijd die alle kanten op kan gaan.

Schumacher boort Battistion de grond in.

Vroeg in de tweede helft was er het moment van de wedstrijd, misschien wel van het hele toernooi: invaller Patrick Battiston werd gelanceerd door Platini en kwam alleen voor doelman Harald Schumacher te staan. Battiston miste, maar werd bovendien genadeloos onderuit getorpedeerd door Schumacher, die zijn heup in het gezicht van Battistion plantte.

In het kolkende Sanchez Pizjuan-stadion is het even stil, voordat een oorverdovend fluitconcert losbarst. Het is het begin van alle tumult rond het incident van het WK van 1982. De doelman Toni Schumacher die om 22.08 uur letterlijk zijn Franse tegenstander Patrick Battiston in de grond heeft geboord.  

Een botsing die de wereld doet gruwelen. De 25-jarige Franse verdediger ligt knock-out op het veld en pas later in het ziekenhuis kan de balans worden opgemaakt. Zeven gebroken tanden, een zware hersenschudding, zwaar gekneusde jukbeenderen en een verschoven nekwervel. Voor de carrière van Patrick Battiston wordt gevreesd. Battiston komt er weer bovenop, maar wat bezielde Harald ‘Toni’ Schumacher om zo meedogenloos de Fransman te torpederen ?

Patrick Battiston (3) wordt ko getrapt door Harald Schumacher
foto: ALLIANCE/DPA

Schumacher kijkt boos in de verte naar zijn ploeggenoten, die een gat in de verdediging lieten vallen. Hij lijkt gedrogeerd of anders verraadt zijn blik een satanisch genoegen om iemand te verwonden. Terwijl de Fransman ernstig geblesseerd blijft liggen; loopt Schumacher ogenschijnlijk ongeïnteresseerd naar zijn doel.

De Nederlandse scheidsrechter Charles Corver floot niet eens voor een overtreding en Schumacher stond doodleuk klaar om de uittrap te nemen, terwijl Battiston per brancard werd afgevoerd. De Franse bondscoach Michel Hidalgo moest voor de tweede keer wisselen, terwijl de Duitse bondscoach Jupp Derwall nog alle mogelijkheden had te wisselen, een groot voordeel.

En waarom de grensrechter hem niet attent maakt op de overtreding van de keeper zal altijd een raadsel blijven. Zelfs geen gele kaart. Platini vraagt om een wissel en begeleidt zijn vriend als deze per brancard wordt afgevoerd. De aanvoerder houdt de hand van de speler vast. Het beeld van een slagveld aan de Somme duikt op in het collectieve geheugen van de Fransen.

Patrick Battiston ligt bewusteloos na de aanslag van de Duitse doelman Harald Schumacher
foto: dailymail

Nog nooit is overal in de wereld zo emotioneel gereageerd op een overtreding. "Schumacher,. het monster van Sevilla, moordenaar, Schumacher SS. ". Uit een opiniepeiling van een Frans nieuwsblad na de wedstrijd bleek dat Schumacher de minst populaire man in de Franse geschiedenis was en zelfs Adolf Hitler naar de tweede plaats had verdrongen.

De Franse trainer gedwongen om zijn laatste wissel wel erg vroeg te gebruiken. Geen extra aanvaller (Bellone) maar noodgedwongen een verdediger (Lopez), die als middenvelder moet spelen omdat het reservoir middenvelders nu is uitgeput, ook omdat Larios naar huis is gestuurd sinds uitlekte dat hij een affaire had met de vrouw van Platini. 

De wedstrijd wordt hervat met een achterbal. Er is nog ruim een half uur te spelen en na de minutenlange onderbreking wordt het Duitse balbezit begeleid met een striemend fluitconcert. De Duitsers zijn weer ieders vijand. Er volgt een zinderend half uur.

Zinderend slot

De Fransen bleven beter in de tweede helft en in de laatste minuut ontsnapte West-Duitsland door een fraai schot van verdediger Manuel Amoros op de lat.

Niettemin leek er alsnog gerechtigheid te geschieden toen Frankrijk in de extra tijd met nog maar zeventien minuten te spelen op 3-1 kwam door doelpunten van Marius Trésor en Alain Giresse. De Fransen waren tevreden met hun voorsprong en leunden achterover, voor de Duitser het teken om druk te gaan zetten. Derwall zet alsnog Rummenigge in en wordt beloond want de sterspeler scoort, een minuut nadat een kopdoelpunt van Fischer ten onrechte vanwege buitenspel is afgekeurd, vakkundig tegen met een listig tikje (3-2), maar bij de oorsprong van deze aanval ziet Corver duidelijke overtredingen op Giresse en Six over het hoofd. Klaus Fischer scoort de gelijkmaker (3-3) met een schitterende achter- waartse omhaal, en dwongen zo een beslissende strafschoppenreeks af. En opnieuw verprutste Frankrijk zijn kansen.

Klaus Fischer scoort op schitterende wijze de gelijkmaker (3-3).
foto: onbekend

Ook nu was er weer genoeg dramatiek: de eerste misser was van Uli Stielike namens Duitsland en de speler was ontroostbaar. De Spaanse televisie richtte zich volledig op het leed van de bij Real Madrid spelende verdediger, terwijl ondertussen Schumacher de strafschop van Didier Six stopte. Schumacher voorkwam door het stoppen van de strafschop dat Frankrijk een 4-2 voorsprong nam en keerde daarna bij 4-4, het was inmiddels "sudden death" door de gemiste penalty van Maxime Bossis, nota bene de invaller van Battiston.

Horst Hrubesch deelde vervolgens de definitieve doodsklap uit. De Franse spelers lieten hun tranen de vrije loop en overal in de wereld huilden de voetballers met hen mee.

Harald Schumacher stopt de beslissende strafschop van Maxime Bossis.
foto: onbekend

Schumacher werd de held van de avond. Toen een Franse journalist hem confronteerde met de situatie rond Battiston zei Schumacher, "Als dat alles is, ben ik best bereid twee jacketkronen voor hem te kopen.". Een andere fout volgde snel. Schumacher, meegesleept in de overwinningsroes van zijn team, dacht geen seconde meer aan de Fransman. "En geen mens in ons begeleidingsteam kwam op die gedachte. Niemand dacht eraan naar het ziekenhuis te gaan, bloemen te kopen. Ik zou aan Battistons ziekbed zijn gebleven tot ik had gehoord dat alles weer oké. Alleen had iemand mij er heen moeten brengen."

Ook scheidsrechter Corver was de gevierde man na de wedstrijd, tot de Franse televisie via eindeloze herhalingen van het incident aantoonde hoe verkeerd hij de situatie had beoordeeld.

Wedatrijdgegevens:
8 juli 1982
West-Duitsland  3 – 3 (n.v.)  Frankrijk
Doelpunten Duitsland: Pierre Littbarski  17′, Karl-Heinz Rummenigge  102′, Klaus Fischer  108′
Frankrijk: Michel Platini  26′ (pen.), Marius Trésor 92′, Alain Giresse 98′.
Strafschoppen 5-4
Strafschoppen Duitsland: Manfred Kaltz, Paul Breitner, Uli Stielike, Pierre Littbarski, Karl-Heinz Rummenigge, Horst Hrubesch.
Strafschoppen Frankrijk: Alain Giresse, Manuel Amoros, Dominique Rocheteau, Didier Six, Michel Platini, Maxime Bossis.
Toeschouwers: 63.000
Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla.
Scheidsrechter: Charles Corver ( Nederland)

West-Duitsland:
1 Schumacher, 2 Kaltz, K-H Förster, 4 Stielike, 5 Briegel (Rummenigge), 6 B Förster, 7 Dremmler, 8 Breitner, 9 Littbarski, 10 Magath (Hrubesch), 11 Fischer.

Frankrijk:
1 Ettori, 2 Amoros, 3 Janvion, 4 Bossis, 5 Tigana, 6 Trésor, 7 Genghini (Battiston) (Lopez), 8 Giresse, 9 Platini, 10 Rochetaux, 11 Six>

Frankrijk speelde tegen Polen de troostfinale. Polen won het duel met 3-2. Het beslissende doelpunt kwam op naam van Janusz Kupcewicz.

West-Duitsland werd in de finale verslagen door Italië. In de tweede helft brak Paolo Rossi de wedstrijd open en na de 1-0 voorsprong werden de Duitsers overklast. Marco Tardelli en Alessandro Altobelli scoorden beiden na een indrukwekkende rush van Bruno Conti. Paul Breitner scoorde vlak voor tijd een tegendoelpunt en bracht daarmee de eindstand van 3-1 op het scorebord.


WK 1982: opvallende zaken

West-Duitsland kwam nog eens in opspraak op het WK 1982. Er zijn al vaker afspraken gemaakt tussen landen die na een onderling duel allebei doorgaan na een gelijkspel of dergelijke. Maar zelden was het zo opvallend als tussen West-Duitsland en Oostenrijk. Beide ploegen troffen elkaar in de laatste groepswedstrijd. Als West-Duitsland met één of twee goals won, gingen beide landen naar de volgende ronde.

Bij een gelijkspel of winst van Oostenrijk, lagen de Duitsers uit het toernooi. Omdat Algerije en Chili al een dag eerder speelden, wisten de ploegen exact wat ze nodig hadden. Weinig verrassend kwam Duitsland na tien minuten 1-0 voor. Daarna werd er nog amper gevoetbald en maakten de spelers zich niet meer moe: niet om aan te zien en beide landen naar de volgende ronde ten koste van Algerije.

In de groepsfase wedstrijd Frankrijk-Koeweit loopt een sjeik het veld op om de scheidsrechter te dwingen een goal af te keuren. De spelers van Koeweit hadden namelijk net voor de goal een fluitsignaal uit de tribune gehoord en bleven staan. De scheidsrechter gaf gehoor aan het verzoek en keurde de goal af. Voor de uitslag maakte het weinig uit. Frankrijk won met 4-1.

WK Helden

Paolo Rossi – Had even nodig om los te komen, maar toen was de sensatie van het WK ook echt geboren. Maakte er drie tegen Brazilië, twee in de halve finale tegen Polen en de openingsgoal in de eindstrijd. Het was zíjn WK! Dino Zoff werd met zijn 40 jaar de oudste zegevierende aanvoerder van het WK.

Zbigniew Boniek – Het leek af en toe wel of hij in zijn eentje Polen naar WK-roem leidde. Het hoogtepunt van Boniek waren drie goals in de tweede ronde-wedstrijd met België. Na het toernooi werd hij opgepikt door Juventus.

Harald Schumacher – Zijn vliegende aanval op Patrick Battiston in de halve finale tussen West-Duitsland en Frankrijk is een klassieker. De Fransman hield er een gebroken kaak aan over, terwijl de doelman niet eens bestraft werd met een kaart.

Bronnen en referenties
labdarugo.be, wkvoetbal.nl, sportgeschiedenis.nl, metronieuws.nl, sportkroniek.blogspot.com, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf.