(63) 1986: 22 juni WK kwartfinale Argentinië – Engeland 2-1

“Hand van God”

Het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 1986 werd georganiseerd door Mexico. Diego Maradona gebruikte het toernooi om een einde te maken aan alle twijfel over de vraag of de kleine Argentijn nu wel of niet de beste speler van zijn generatie was. Zijn tweede doelpunt in de kwartfinale tegen Engeland geldt als één van de beste WK-doelpunten aller tijden, al heugt de Engelsen vooral ook zijn met de hand gemaakte eerste goal, bewijs dat Maradona niet vies was van valsspelerij als de situatie daarom vroeg.

Het toernooi zou oorspronkelijk door Colombia georganiseerd worden, zo had de FIFA in 1974 beslist, maar dit land gaf eind 1982 aan de organisatie niet aan te kunnen. Op 20 mei 1983 werd Mexico verkozen boven de andere gegadigden: de Verenigde Staten – die in 1994 alsnog aan de beurt kwamen – en Canada. Mexico werd zo het eerste land dat tweemaal de eindronde organiseerde, slechts 16 jaar na hun eerste organisatie in 1970.

Een ernstige aardbeving in september 1985, acht maanden voor de start van het toernooi, leidde tot twijfel over doorgang van het evenement. De stadions waren echter niet be- schadigd en er werd beslist om verder te gaan met de voorbereidingen.

In de kwalificatie trokken Jamaica, Barbados, Grenada, Lesotho, Togo, Niger en Libanon zich terug, en werd Iran gediskwalificeerd omdat ze hun thuiswedstrijden niet op neutraal terrein wilden spelen. Aan de kwalificatie deden Mexico en titelverdediger Italië niet mee.

Ook hier werd het WK met 24 landen gespeeld, alleen met een iets ander systeem dan in 1982. De landen werden opgedeeld in 6 groepen, en alle eerste twee landen gingen naar de volgende ronde, net als in 1982. Alleen gingen nu de 4 beste nummers 3 ook door, zodat er genoeg landen waren voor de achtste finales.

De aanloop

Niemand heeft zijn land ooit zo naar een wereldtitel geloodst dan Diego Maradona in 1986. De wereldvoetballer was die jaren in de vorm van zijn leven. Zo zou hij Napoli in 1987 op weg helpen naar zijn eerste Italiaanse titel. Maradona had op de eindronde in Mexico echter geen al te sterk Argentijns team rond zich. Zijn land kon zich wel vlot plaatsen voor de achtste finale. Na een moeizame zege op Uruguay kwamen de Argentijnen uit tegen Engeland, dat topschutter Gary Lineker in zijn rangen had.

Een onhoudbare Maradona tegen de grote Terry Butcher en de kleine Kenny Sansom van Engeland.
foto: S&G/S&G en Barratts/EMPICS Sport
 
Voor het WK van 1978 in Argentinië werd Maradona door de bondscoach Menotti nog buiten de selectie gelaten. Iets dat Maradona zijn hele verdere leven nog betreurt vanwege het feit dat Argentinië het WK in eigen land won. Op het WK van 1982 in Spanje is hij er voor het eerst bij, maar een groot succes wordt dit niet aangezien de vroege uitschakeling van Argentinië en de rode kaart die Maradona kreeg naar aanleiding van een overtreding in de wedstrijd tegen Brazilië. Op het wereldkampioenschap in 1986 was hij dé vedette, die zijn vaderland aan de wereldtitel hielp. 

Er waren pas 4 jaren verstreken sinds het einde van het Falkland-conflict. Gezworen voetbal-vijanden sinds het WK in 1966 toen de Argentijnen, ook in de kwartfinale, door een dubieuze goal van Geoff Hurst en een rode kaart voor aanvoerder Rattín, uitge- schakeld werden. El Robo del Siglo oftewel de diefstal van de eeuw, volgens de Argentijnen.

In het Azteken-stadion hingen nog steeds de schaduwen van de Falkland Oorlog over de wedstrijd . De spelers ontkenden dat die ruzie een extra motivatie voor de onderlinge confrontatie betekende. De Engelsen braken zich vooral het hoofd over de vraag: hoe stoppen we Maradona? Coach Bobby Robson wist het niet. Alle ploegen hebben het op verschillende manieren geprobeerd, en zonder succes, zo filosofeerde Robson. Hij besloot geen man op Maradona te zetten, een keuze die in de eerste helft goed leek uit te pakken.

De kwartfinale: Argentinië – Engeland

De spanning was groot en dat was vooral te merken in de eerste helft, waarin beide teams heel angstig speelde. Desondanks besloot de FIFA een Tunesische scheidsrechter deze wedstrijd te leiden. Het was alleen Diego Maradona, die in staat was iets te forceren, hij was bijna succesvol met een vrije trap en zijn rushes waren moeilijk te verdedigen.

Bobby Robson gebruikte de tactiek om via zone-dekking Maradona te bestrijden, hetgeen niet altijd werkte. Bovendien kreeg zijn meest vaste bewaker Terry Fenwick als na negen minuten een gele kaart.

Diego Maradona wordt onderuit gehaald door zijn bewaker Terry Fenwick.
foto: onbekend

Zes minuten na rust, dribbelde Maradona richting het Engelse strafschopgebied. Hij speelde de bal op Valdano die hem niet kon controleren. De Engelse speler Steve Hodge probeerde de bal weg te trappen maar onbedoeld kwam de bal hoog voor waar keeper Peter Shilton dacht, net voor de aanstormende Maradona, de bal te kunnen wegstompen. Op dat moment stak Maradona zijn hand omhoog en tikte de bal met de hand over Shilton. In negen van de tien keer zou de bal voor de doelman zijn. Het was echter de tiende keer en Maradona raakte de bal . . . met de vuist. De onervaren Tunesische scheids- rechter Ali Ben Naceur zag een kopbal en keurde het doelpunt goed. Maradona rende weg, zijn ploeggenoten aanmoedigend hem te komen feliciteren.

Diego Maradona verslaat de Engelse doelman Peter Shilton met zijn "hand van God" doelpunt.
foto: Daniel Motz/Empics

De Engelsen reageerden furieus maar de Tunesische scheidsrechter Ali Bin Nasser keurde de goal goed. Voetbal geschiedenis was geschreven. 4 minuten later zou Maradona de goal van de eeuw maken door een solo vanaf eigen helft af te ronden.

Na afloop zou Maradona zeggen: "un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios" . Een beetje met het hoofd van Maradona en een beetje met de hand van God. In de Engelse sportcultuur wordt het incident nog steeds gezien als ‘cheating’. In de Argentijnse sportcultuur is alles geoorloofd om te winnen, zelfs vals spelen. Voor Argentinië was het veel meer dan een overwinning. Het was een revanche. Voor 1966 en voor het verliezen van het Falkland conflict.

Twee decennia lang was Diego Maradona het toonbeeld van onschuld. Het openings- doelpunt in de kwartfinale van het wereldkampioenschap van 1986 tussen Argentinië – Engeland, 2-1 werd gemaakt door God zelf. Jarenlang hield hij de legende van de ‘Hand van God’ in stand. Twintig jaar later gaf hij het voor het eerst toe: "Ik heb dat doelpunt met de hand gemaakt", aldus Maradona in een documentaire van de Duitse tv-zender ARD. Spijt heeft hij niet van zijn actie.

Engeland verkeerde in een soort shocktoestand, beduusd, verbouwereerd . En wie profiteerde? Maradona, wie anders. Vlak daarna krijgt de nummer 10 de bal op eigen helft aangespeeld. Vier minuten na zijn ‘handgoal’ slalomde hij vanaf eigen helft langs Stevens, Butcher, Fenwick en doelman Shilton. Elf balcontacten later, allemaal met de linkervoet, ligt de bal in het net. Met deze spectaculaire dribbel bevestigt Maradona dat hij de beste voetballer ter wereld is.

"Doelpunt van de Eeuw":Diego Maradona brengt met zijn rush Argenrinië op 2-0.
foto: Wikipedia

Daarna begon Engeland eindelijk te voetballen en Robson zette John Barnes in. Barnes maakte een mooie actie en gaf een voorzet, waaruit de voor de rest onzichtbare Gary Lineker scoorde. Vlak daarna schoot de Argentijnse invaller Tapia op de paal na weer een dribbel van Maradona en was Lineker bijna succesvol na weer een dribbel van Barnes.

Na de wedstrijd kwam het nooit meer goed tussen Engeland en Argentinië vanwege het eerste doelpunt van Maradona en werd er nooit meer vriendschappelijk tegen elkaar gespeeld. Engeland zag zichzelf als slachtoffer, maar er was ook kritiek vanwege het late inbrengen van Barnes.

Wedstrijdgegevens
22 juni 1986
Argentinië  2 – 1 Engeland
Doelpunten: Maradona  (51′), (55′), Lineker  (81′)
Estadio Azteca, Mexico-Stad
Toeschouwers: 114.580
Scheidsrechter: Ali Bin Nasser ( Tunesië)

De hand van Thierry Henry

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft enkele jaren geleden een dreigende rechtszaak afgekocht. De Ierse voetbalbond kreeg 5 miljoen euro om de dubieuze uitschakeling voor de WK in 2010 te laten rusten. Voorzitter John Delaney van de Ierse bond (FAI) heeft de betaling op de Ierse nationale omroep bevestigd. "Het was een betaling aan de bond om een juridische zaak niet door te zetten."

Ierland was woedend nadat het in 2009 een play-off voor deelname aan het WK van Frankrijk had verloren. Aan de beslissende Franse goal in de verlenging ging een duidelijk zichtbare handsbal van aanvaller Thierry Henry vooraf. Hij nam de bal met de hand mee en stelde ploeggenoot William Gallas in staat om te scoren (1-1), waardoor Frankrijk zich plaatste voor de eindronde in Zuid-Afrika.

WK kwalificatie 2010: De Franse aanvaller Thierry Henry neemt de bal met de hand mee in de interland tegen Ierland.
foto: onbekend

Scheidsrechter Martin Hansson keurde het doelpunt goed, omdat hij en zijn assistenten het incident niet hadden gezien. Henry gaf na afloop direct toe dat hij hands had gemaakt. Ierland tekende na afloop protest aan bij de FIFA en wilde de wedstrijd over laten spelen. De FIFA wees dat verzoek echter af.

"We waren er zeker van dat we juridisch een sterke zaak hadden. Dat merkten we ook aan FIFA-baas Sepp Blatter, die wat lacherig deed naar ons, maar met wie we wel tot overeen- stemming kwamen over een betaling. Het was een legitieme deal die goed was voor de Ierse bond. Het bedrag is niet op mijn persoonlijke rekening gestort, het was geen omkoping."

De FIFA bevestigde dat er geld is gegeven aan Ierland om een rechtszaak tegen te houden. Het ging volgens de bond in eerste instantie om een lening voor de bouw van een stadion in Ierland. ",Het was de bedoeling dat Ierland de lening zou terugbetalen als het zich zou kwalificeren voor het WK van 2014. Ierland plaatste zich niet en toen heeft de FIFA besloten de lening om te zetten in een gift", luidde de verklaring.

De hoogte- en dieptepunten van Maradona

Legendarische Maradona-momenten

Omdat Maradona bekend staat om zijn historische en opmerkelijke televisie-momenten, heeft dagblad Het Parool de vijf meest geruchtmakende fragmenten op een rijtje gezet.

1.    ‘Life is life’

Dit fragment wordt per toeval gefilmd voor de halve finale van de UEFA Cup tussen Bayern München en Napoli. Een cameraman ziet hoe Maradona een spectaculaire warming-up doet. Als een dansende ballerina paradeert de kleine Argentijn over het veld; veters niet gestrikt en de bal een minuut hooghoudend op het nummer ‘Life is life‘ van Opus.

2.    Bondscoach Maradona tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Diego Maradona is tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika een opvallende verschijning, zacht uitgedrukt. Elke persconferentie wordt een waar ‘Maradona-circus’. Regelmatig heeft hij de lachers van aanwezig journalisten op zijn hand. Maar het gaat ook weleens fout. Hij denkt (of doet alsof hij denkt) dat Duitsland-spits Thomas Müller een ballenjongen is en stuurt hem weg van de persconferentie. 

3.     Woedende Maradona in Italiaanse Bananasplit

Maar weinig mensen durven Maradona voor schut te zetten. Toch doet een Italiaans candid camera-programma het. In de uitzending van het programma gaan er allerlei dingen mis tijdens een golfsessie, waarbij Maradona flink in het ootje wordt genomen. De Argentijn kan er niet om lachen, met een vedette valt immers niet te sollen. Hij rijdt boos weg in een caddie.  

4.    Doelpunt van de eeuw 

Tijdens de kwartfinale van het WK in 1986 op 22 juni 1986 waarin de grootheden Argentinië en Engeland tegenover elkaar staan, scoort Maradona met een fantastische dribbel één van de mooiste WK doelpunten.

5. ‘Hand van God’ 

Tijdens het WK-duel tussen Engeland en Argentinië dat hierboven al beschreven staat, scoort Maradona ook het eerste doelpunt, die misschien in de media nog wel meer besproken is dan de tweede. ‘Pluisje’ scoort met zijn hand. De goal werd goedgekeurd door scheidsrechter Ali Bin Nasser uit Tunesië. Tijdens een persconferentie na de wedstrijd spreekt Maradona de volgende legendarische woorden uit: ‘Dat was de hand van God’, een van de meest beroemde uitspraken in de sportgeschiedenis. Pas jaren later gaf Maradona zijn handsbal eerlijk toe tegenover de camera’s van ARD.

Dieptepunten

Maradona’s glansrijke carrière kent een aantal dieptepunten die met name te maken hebben met zijn drugsgebruik. In 1991 wordt hij vijftien maanden geschorst wegens het gebruik van cocaïne, tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten valt hij bij een dopingcontrole opnieuw door de mand.

In 2000 werd hij opgenomen in een ziekenhuis wegens hartproblemen. Hij ging naar een drugskliniek in Cuba. In april 2004 werd hij in kritieke toestand opgenomen na een hartinfarct veroorzaakt door een overdosis cocaïne. Hij lag dagenlang aan de hart- bewaking. Hij leed al geruime tijd daarvoor aan te hoge bloeddruk wegens overgewicht. Nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen werd, een maagverkleining onderging en vele kilo’s afviel, trad hij toe tot het bestuur van zijn oude club Boca Juniors.

In april 2007 moest hij wederom in het ziekenhuis worden opgenomen. Na een goede periode was zijn gezondheidstoestand wederom uiterst kritiek.

Maradona als bondscoach

Onder Maradona kwalificeerde Argentinië zich voor het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010). Ze haalden daar de kwartfinale, maar werden door Duitsland verslagen. Maradona’s ‘eigen’ stijl van coachen zorgde voor veel publiciteit, met name het feit dat hij erg fysiek met zijn spelers omgaat.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Maradona nog tot aan het WK in 2014 in Brazilië zou aanblijven als bondscoach. Maradona wilde na het WK 2010 zijn hele staf behouden, maar de Argentijnse voetbalbond ging hiermee niet akkoord. Nadat Maradona vasthield aan zijn eisen, besloot de bond zijn contract niet te verlengen. In een reactie sprak Maradona van ‘verraad.

Bronnen en referenties
voetbalnieuws.be, dehandvangod.wordpress.com, worldcupsoccer2014.webnode.nl, BNR.nl, npogeschiedenis.nl, Trouw, Volkskrant, AD.