(75) 1995: 25 januari Karate trap van Eric Cantonna

Rebel without a cause


Bij een stand van 0-0 werd de sterspeler met de zware wenkbrauwen kort na rust van het veld gestuurd, omdat hij zijn tegenstander Richard Shaw had geschopt. Cantona (toen 27) loopt langs de tribune waar Matthew Simmons (toen 20) op rij elf zit. De kaalgeschoren Crystal Palace fan staat op, loopt naar beneden en roept iets naar de voetballer. ‘Fuck off back to France, you French motherfucker’, waarschijnlijk. Cantona – zoals altijd geheel in het zwart gekleed – twijfelt geen seconde, springt over de reclameborden heen en trapt Simmons op zijn borst met een horizontale karatetrap. De beelden gaan de wereld over.

Daarna begon hij zijn vuisten te gebruiken. Politie, voetbalstewards en spelers moesten eraan te pas komen om de vechtenden te scheiden. Daarbij zou ook Cantona’s clubgenoot Paul Ince, international voor Engeland, rake klappen hebben uitgedeeld. Terwijl de Londense aanhang ‘He’ll never play again’ zong, kon de Franse vedette worden afgevoerd en de wedstrijd hervat.

1. Eric Cantona loopt het veld af nadat hij er werd uitgestuurd en er wordt naar hem gescholden.
foto: onbekend

Een profvoetballer die een fan aanvalt; dat was nog nooit eerder gebeurd. Cantona wordt geschorst voor negen maanden en zijn agressie wordt veroordeeld. Maar er is ook begrip voor het feit dat je als voetballer niet elke racistische opmerking over je kant hoeft te laten gaan.

De straf

Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken opsluiting voor deze aanval. Het Hof van Beroep zette deze straf om in 120 uren gemeenschapsdienst. Zijn club Manchester United hield twee weken loon in en schorste hem voor het resterende seizoen, maar voor de Football Association was dat niet voldoende. Zij schorsten hem voor negen maanden, bovenop een boete van £ 10.000. Door deze schorsing wist Blackburn Rovers te profiteren van een verzwakt Manchester United, en zij vierden in 1994-1995 de titel.

Op een persconferentie, waar Cantona van z’n advocaten uitleg moest geven over het incident, zei hij: "When the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines are thrown into the sea" Later gaf hij toe dat de uitspraak niets betekende, en hij de journa- listen slechts een spiegel voor wilde houden.

2. Eric Cantona bedenkt zich geen moment en schopt met een karate trap Simmons.
foto: Daily Mirror

Zijn "slachtoffer" Matthew Simmons werd veroordeeld voor wangedrag. Hij kreeg een boete van £ 500 en kreeg een stadionverbod van een jaar. Simmons was geen doetje. In 1992 werd hij veroordeeld voor een gewapende overval op een tankstation, waarbij hij de Sri Lankaanse uitbater toetakelde. Ook was hij een graag geziene gast op manifestaties van het National Front. Cantona had dus goed gemikt. In 2007 verklaarde Cantona trouwens: "I have a lot of good moments, but the one I prefer is when I kicked the hooligan."

Simmons vertelde hij dat hij niets racistisch tegen Cantona had geroepen. Hij was vanaf rij 11 naar beneden gelopen omdat hij naar de wc ging. En hij riep wel iets, maar hij wist niet meer wat.‘ Hij wilde excuses van Cantona’ Maar die krijgt hij niet. Cantona heeft jaren later duidelijk gemaakt dat hij alleen spijt heeft dat hij destijds niet harder schopte.

3. Eric Cantona wordt in bedwang gehouden door stewards.
foto: CNN

Cantona’s come-back

Negen maanden zonder competitief voetbal eiste zijn tol, en Cantona had het moeilijk. Hij vond zijn vorm terug rond Kerstmis, geen moment te vroeg want Newcastle had tegen die tijd een voorsprong opgebouwd van tien punten op Manchester United. Een ontketende Cantona begon echter aan een fantastische remonte, en wist Newcastle van de titel te houden. Die arrogantie na zijn doelpunt, heerlijk. Hij en alleen hij is The King van Old Trafford en werd voor een vierde keer kampioen in Engeland. Bovendien mocht hij dat seizoen als kapitein de FA Cup in de lucht steken. Hij scoorde zelf het enige doelpunt in de finale tegen Liverpool.

Na zijn schorsing werd hij echter niet meer geselecteerd voor het Franse nationale elftal. Er was een andere ster opgestaan, en die had de plaats van Cantona ingenomen. Aimé Jacquet verklaarde dat de ploeg nieuw bloed nodig had en volledig rond Zinedine Zidane gebouwd zou worden. Cantona, Papin en Ginola werden daarna nooit meer geselecteerd voor Frankrijk. De banden tussen Frankrijk en Eric Cantona werden hiermee verder doorgeknipt. Het bereikte een hoogtepunt toen hij in 2004 en 2006 op respectievelijk het EK en het WK voor Engeland zou supporteren en niet voor Frankrijk.

Incidenten

Dit was niet het enige incident, naast een goed gevulde prijzenkast is er ook een goed gevulde lijst met incidenten waar Cantona bij betrokken is. Al vanaf het begin stond hij bekend als een speler die makkelijk zijn zelfbeheersing verloor. Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij het regelmatig aan de stok met (tegenspelers) en autoriteiten

1. In 1987, spelend bij het Franse Auxerre, sloeg hij Bruno Martini in het gezicht, en kreeg hij een fikse boete van de club.

2. In het seizoen 1987-1988 tekende hij een contract bij de club waar hij als kleine jongen reeds voor supporterde: Olympique Marseille. Daar kwam zijn opvliegend karakter helemaal bovendrijven. Tijdens een vriendschappelijk duel tegen Torpedo Moskou stampte hij woedend de bal in het publiek en gooide zijn shirt op het veld nadat hij gewisseld werd. Olympique Marseille schorste hem voor deze actie van misprijzen voor een maand.

3. In 1988 won hij samen met het Franse elftal onder 21 het Europese Kampioenschap. Maar nadat hij voor een volgende internationale wedstrijd niet bij de selectie zat, beledigde hij de bondscoach in een tv-interview en noemde hem "un sac à merde". (zak stront)

4. Datzelfde jaar kwam hij echter weer in opspraak na een drieste tackle op Michel Der Zakarian. De Franse voetbalbond gaf hem een schorsing van drie speeldagen. Auxerre dreigde daarop om Cantona uit het nationale elftal te halen, waarna de straf herleid werd tot twee speeldagen. De nieuwe bondscoach Michel Platini, die Henri Michel verving nadat hij zich niet kon plaatsen voor het WK’90, was namelijk een groot bewonderaar van de kwaliteiten van Eric Cantona.

5. Bij het grote Olympique Marseille speelde de jonge Cantona onder de hoede van wijlen Raymond Goethals. Hij kwam er in een sterke ploeg terecht die later de Champions League zou winnen. Cantona zat niet altijd in de basiself en dat zinde hem niet. Tijdens een legendarische woordenwisseling maakte hij de Brusselse voetbaltrainer duidelijk dat hij geen invaller meer wilde zijn. "Ik ben wel Cantona. Mij zet je niet op de bank!" Waarop Goethals zei: "Ga er dan naast zitten."

Op het veld had hij het moeilijk om zijn draai te vinden bij Olympique Marseille. Ze leenden hem daarop uit aan Bordeaux en Montpellier. Daar raakte hij weer betrokken bij een gevecht met een ploegmaat. Hij gooide zijn voetbalschoenen in het gezicht van Jean-Claude Lemoult, en zes ploegmaats eisten zijn ontslag. Spelers als Laurent Blanc en Carlos Valderrama zagen echter de kwaliteiten van de speler Cantona, en eisten op hun beurt dat Cantona nog een kans kreeg. Hij werd daarop voor "maar" tien dagen geschorst. En dat loonde, want een ontketende Cantona leidde Montpellier naar Franse bekerwinst.

6. Tijdens een wedstrijd van Olympique Nimes gooide Cantona de bal boos richting de scheidsrechter, omdat hij het niet eens was met diens beslissing. Toen hij bij de hoor- zitting de mogelijkheid kreeg om zich te verdedigen voor deze actie, schold hij de commissieleden uit voor ‘idioten’. Zijn oorspronkelijke straf van één maand werd direct verhoogd naar drie maanden.

7. In 1992 tijdens de wedstrijd Leeds United en Manchester United werd hij de hele match op de korrel genomen door het publiek van Leeds, waarop Cantona richting een fan spuwde. Hij kreeg hiervoor weer maar eens een boete van £ 1.000.

8. Cantona werd tijdens het WK in de VS van 1994 gearresteerd en geboeid afgevoerd na een ruzie met de organisatie.

Cantona als Cantona

In 2009 speelde Cantona een van de twee hoofdrollen in de speelfilm Looking for Eric van de Britse regisseur Ken Loach. Cantona schiet daarin een depressieve postbode te hulp. Cantona speelt in de film zichzelf. Cantona kent zelf als beste zijn achilleshiel. In de video ‘Eric the King‘ erkent hij dat "kortsluiting" voor zijn onvoorspelbaar gedrag zorgt. "Ik speel met passie en vuur. En ik moet accepteren dat dit vuur soms schade aanricht. Maar zonder die kant van mijn karakter kan ik niet zijn wie ik ben", zei Cantona die enkele jaren in psychoanalyse is geweest om zichzelf beter te leren begrijpen.

Bronnen en referenties
deondernemer.nl, NRC Dagblad, engelsvoetbal.blogspot.com