(76) 1995: 24 mei Ajax wint de Champions League tegen AC Milaan

“Wij zijn de beste van de wereld”

Zomer 1994. Ajax is op zoek naar een nieuwe spits en heeft zijn zinnen gezet op een Braziliaan genaamd Ronaldo. Maar de latere wereldster koos voor PSV. Even zaten de Amsterdammers in zak en as. Toen kwam Louis van Gaal met de legendarische woorden: "Maar wij hebben Patrick Kluivert."Het klonk als een grap. Niemand kende Patrick Kluivert. Daar zou echter snel ver- andering in komen, in de onbekende status van Kluivert. Nauwelijks een jaar later kende heel Europa de achttienjarige spits van Ajax. Later geeft Van Gaal toe dat zijn ‘PSV heeft Ronaldo, maar wij hebben Kluivert’, over de topscorer van de A1 die op dat moment nog geen minuut in de hoofdmacht had gespeeld niets meer dan ijskoude bluf was. "Ik vond Kluivert een aardig spitsje (…) Maar ik had hem nodig."

In de eerste de beste wedstrijd van het seizoen, de Super Cup, mocht Kluivert gelijk zijn opwachting maken in de basis. En hij scoorde. Het was de 3-0, de beslissing. Jari Litmanen en Tarik Oulida hadden Ajax al op een ruime voorsprong gezet. Naast Litmanen, bestond het team dat seizoen uit routiniers als Frank Rijkaard en Danny Blind. Maar verder had Louis van Gaal zijn selectie samengesteld met talenten, veelal uit eigen jeugd: Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Edgar Davids, Marc Overmars en Finidi George.

Door de landstitel een seizoen eerder, had het team zich geplaatst voor de Champions League. En daarin wachtte gelijk AC Milan. Het grote Milan, dat een seizoen eerder nog de ‘cup met de grote oren’ had gewonnen. Het zou niet de laatste zege van Ajax op Milan zijn dat seizoen.

Ajax wint verrassend van AC Milan met 2-0 door doelpunten van Ronald de Boer en Jari Litmanen. Ook de overwinning in Athene tegen het plaatselijke AEK (1-2) spreekt tot de verbeelding. Casino Salzburg sleept in eigen huis een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur. In Amsterdam staat Ajax tegen de Oostenrijkers vlak voor tijd onverwacht met 0-1 achter, maar met een late treffer brengt Litmanen de partijen in evenwicht. Een regelrechte sensatie volgt in San Siro, waar Ajax opnieuw bekerhouder Milan verslaat. Litmanen en een eigen doelpunt van Baresi zorgen voor de mooie 0-2, waardoor Ajax al zeker is van een plaats in de kwartfinales. De groepsfase wordt afgesloten met een 2-0 zege op AEK Athene. Tarik Oulida scoort beide goals tegen de Grieken.

Litmanen velt Bayern

Het Kroatische Hajduk Split is de tegenstander in de kwartfinale. In Split blijft het 0-0. Twee weken later laat Ajax er geen twijfel over bestaan wie de sterkste is. Het wordt 3-0 met twee doelpunten van Frank de Boer.

In de halve finale moeten de Amsterdammers tegen Bayern München. De Duitsers komen in eigen huis niet verder dan 0-0. De return zou bloedstollend worden en was misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen. In Amsterdam opent Litmanen de score, maar na de tegentreffer van Witeczek ligt Bayern ineens op finalekoers. Ajax toonde veerkracht en een prachtige goal van Finidi George en één van Ronald de Boer brachten Ajax weer op voorsprong. Daarna kreeg Ajax het nog even benauwd toen Danny Blind een penalty veroorzaakte, die verzilverd werd door Mehmet Scholl. Blind mocht zijn handen dichtknijpen dat hij slechts de gele prent te zien kreeg, anders had het wellicht anders af kunnen lopen. Zover kwam het uiteindelijk niet. Marc Overmars en Litmanen, met zijn tweede treffer deden, de deur definitief op slot en bepaalden de eindstand op 5-2. Ajax in de finale!

Ajax-Bayern München 5-2: Man of the Match werd Jari Litmanen (m) met twee goals.
foto: Onbekend

De weg naar de finale:

1e ronde: Ajax – AC Milan 2-0
(R. de Boer,Litmanen)
1e ronde: AEK Athene -Ajax 1-2
(Kluivert, Litmanen)
1e ronde: Austria Salzburg – Ajax 0-0
1e ronde: Ajax – Austria Salzburg 1-1
(Litmanen)
1e ronde: AC Milan – Ajax 0-2
(Litmanen, Baresi e.d.)
1e ronde: Ajax – AEK Athene 2-0
(Oulida 2x)
Kwartfinale: Hajduk Split – Ajax 0-0
Kwartfinale: Ajax – Hajduk Split 3-0
(F.de Boer 2x, Kanu)
Halve finale: Bayern München – Ajax 0-0
Halve finale: Ajax – Bayern München 5-2
(Litmanen 2x, Finidi, R. de Boer. Overmars)

De finale

Ajax had beide groepsduels van AC Milan gewonnen, maar beide teams wisten dat deze duels geen enkele garantie boden voor de finale. De Amsterdammers wisten weliswaar hoe Milan te verslaan was, maar andersom wisten de Italianen ook waar de kracht van Ajax lag. De ploeg was vastbesloten om zich niet voor een derde keer in één seizoen te laten verslaan door de mannen van Louis van Gaal.

De doorgewinterde Italianen zijn tot op het bot gemotiveerd omdat ze hun Champions League-titel willen behouden. Eenmaal binnen de lijnen ontvouwde zich een bloed- stollende strijd, waarin beide teams elkaar geen duimbreed toegaven. Milan gaat fel en energiek van start en Ajax heeft eerst geen antwoord op het fysieke spel van de
‘Rossoneri’. De Finse troef Litmanen wordt tegengehouden door het krachtmens Desailly, waardoor de angel uit het gevreesde Amsterdamse aanvalsspel is gehaald. Dit tot onge- noegen van coach Van Gaal die met een karatetrap een actie van Desailly imiteert. Ajax heeft geluk dat bij rust nog 0-0 staat.

De karatetrap van Louis van Gaal.
foto: Robert Jaeger/ANP

In de rust stelt Louis van Gaal orde op zaken en routinier Rijkaard roept de overmoedige Seedorf tot de orde omdat die zich niet naar de tactische afspraken wenste te schikken. Kanu komt in het veld voor Clarence Seedorf. Ajax wordt sterker en Van Gaal wisselt twintig minuten voor tijd Litmanen voor de pas 18-jarige Patrick Kluivert. Het is een gewaagde zet van de coach, maar zijn blufpoker pakt goed uit.

Het blijft nog lang 0-0, tot luttele minuten voor tijd. Marc Overmars kwam in de balbezit aan de linkerkant van het veld, waarna hij inspeelde op Davids. Davids keek even, dreigde te schieten, en gaf de bal vervolgens aan de instormende Frank Rijkaard. De routinier speelde in op invaller Kluivert, die de bal prachtig meenam. De jonge spits bleef overeind tussen Baresi en Costacurta en werkte de bal met de punt van zijn teen achter doelman Rossi. Totale vreugde. Kluivert keert zijn shirt om en toont de wereld zijn naam.

Vijf minuten voor het einde: Patrick Kluivert op weg naar de winnende goal.
foto: Onbekend

Voor Milan is de resterende speeltijd te kort om nog wat terug te doen. Na het laatste fluitsignaal is Frank Rijkaard het middelpunt van de feestvreugde. De geroutineerde voetballer zet na de finale een punt achter zijn indrukwekkende carrière. Na afloop worden de spelers geïnterviewd in de NOS-studio. De vertederende beelden van Rijkaard die vaderlijk zijn hand legt op het dijbeen van de jonge Clarence Seedorf gaan de hele wereld over.

Frank Rijkaard viert feest samen met Clarence Seedorf en Winston Bogarde.
foto: The Guardian

Aanvankelijk koos Van Gaal voor Ronald de Boer in de basis. Een domper voor Kluivert, die vlak voor de finale zijn frustratie uitte. Kluivert baalde dat hij niet speelde. Maar hij zei: "ik ga wel scoren." De keerzijde van de medaille komt vier maanden later. Kluivert veroorzaakt een ongeluk met dodelijke afloop dat tot op de dag van vandaag een diepe wond voor hem blijft.

Wedstrijdgegevens:
24 mei 1995
Ajax – AC Milan 1 – 0
Doelpunt: Kluivert 85′
Ernst-Happel-Stadion, Wenen
Toeschouwers: 49.730
Scheidsrechter: Ion Craciunescu (Roemenië)

Ajax:
Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf (54′ Nwankwo Kanu), Edgar Davids, Finidi George, Ronald de Boer, Jari Litmanen (69′ Patrick Kluivert), Marc Overmars.
Coach: Louis van Gaal

AC Milan:
Sebastiano Rossi; Christian Panucci, Franco Baresi, Marcel Desailly, Paolo Maldini, Roberto Donadoni, Alessandro Costacurta, Demetrio Albertini, Zvonimir Boban (86′ Gianluigi Lentini), Daniele Massaro (90′ Stefano Eranio), Marco Simone.
Coach: Fabio Capello

De huldiging in Amsterdam

De enorme karatetrap die Louis van Gaal maakte tijdens de wedstrijd tussen Ajax en AC Milan, in de finale van de Champions League in 1995 ging de hele wereld over. Het siert de omslag van zijn biografie. Om iedereen een plezier te doen, herhaalde hij deze atletische krachttoer tijdens de huldiging in Amsterdam. Ook burgemeester Patijn trok trouwens internationaal de aandacht door mee te zingen met ‘Milan, Milan! Who the fuck is Milan?’

Louis van Gaal met een herhaling van zijn karatetrap tijdens de huldiging.
foto: Onbekend

De speech die trainer Louis van Gaal na afloop van de gewonnen finale hield, is minstens zo legendarisch als de wedstrijd zelf.

"Wij zijn niet alleen de beste van Amsterdam. Maar ook van Rotterdam! En ook van Eindhoven! En ook van Europa! En dus zijn we de beste van de wereld!"

De Ajax-selectie 1994/95:
Doel – Fred Grim, Edwin van der Sar
Verdediging – Danny Blind, Frank de Boer, Winston Bogarde, Michael Reiziger, Frank Rijkaard en Mendel Witzenhausen.
Middenveld – Ronald de Boer, John van den Brom, Edgar Davids, Jari Litmanen, Kiki Musampa, Tarik Oulida, Martijn Reuser en Clarence Seedorf
Aanval – George Finidi, Nwankwo Kanu, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Peter van Vossen, Clyde Wijnhard en Nordin Wooter

Het vervolg in seizoen 1995/1996

Als titelhouder van de Champions League werd Ajax in dit seizoen ongenaakbaar eerste in haar groep. Real Madrid, Ferencváros en Grasshopper Club waren een maatje te klein voor de Amsterdammers. In de kwartfinale werd de Duitse kampioen Borussia Dortmund tweemaal verslagen waardoor Ajax de halve finale bereikte. De roodwitten leken de finale te gaan missen door een 0-1 nederlaag tegen Panathinaikos in het Olympisch Stadion, dat voor de laatste keer door Ajax werd gebruikt. Maar in Athene was alles weer anders, Ajax won met 0-3 en bereikte voor de tweede achtereenvolgende maal de finale van de Champions League.

Op 22 mei 1996 staat Ajax in de finale tegen Juventus. Dat de tegenstander nu ook een Italiaanse club was én de wedstrijd in Italië plaatsvond, speelde dan ook niet in het voordeel van de Nederlanders.

1996: Jari Litmanen in de verloren finale tegen Juventus.
foto: Onbekend

De twee teams waren aan elkaar gewaagd, maar Juventus haalde het net als in 1978 na strafschoppen. Gelegenheidsrechtsachter Sonny Silooy, die toen al wist dat hij bij Ajax mocht vertrekken, trapte een penalty op Angelo Peruzzi. De Oude Dame won de Champions League en zou later ook de Europese Supercup op haar palmares schrijven. De jaren negentig vormden de succesvolste periode in de geschiedenis van de Italiaanse club. Geen toeval bleek achteraf, want de spelers van Juventus lieten zich in de jaren 90 doperen. Na een huiszoeking in 2004 vonden speurders een "klein ziekenhuis aan medische producten". Clubarts Riccardo Agricola werd geschorst en veroordeeld voor het toedienen van onder meer erytropoëtine, beter bekend als epo.

Er werd geen bewijs gevonden voor de finale van de Champions League in 1996. Officieel werd nooit een speler van Juventus positief bevonden. Volgens openbaar aanklager Raffaele Guariniello, die onderzoek deed naar Juventus, komt dat doordat doping- monsters die naar het laboratorium in Rome waren gebracht, simpelweg niet werden getest.

Wedstrijdgegevens:
22 mei 1996
Juventus – Ajax 1 -1 (4-2 n.s.)
Doelpunten: Ravanelli 12′, Litmanen 41′
Strafschoppen: Ferrara, Pessotto, Padovano, Jugovic scoren voor Juventus. Litmanen en Scholten scoren voor Ajax. Davids en Silooy missen.
Stadio Olimpico, Rome
Toeschouwers: 67.000
Scheidsrechter: Manuel Díaz Vega (Spanje)

Bronnen en referenties
voetbalcanon.nl, nos.nl, voebalcanon.nl, fcupdate.nl, sportpreview.nl, kentudezenog.nl, 1995 het onverslaanbare Ajax – Mike van Damme