(89) 2007: 29 april Ontknoping van een eredivisie thriller

Bizar Kampioenschap

De bloedstollende ontknoping van het seizoen 2006/2007 zal bij velen nog vers in het geheugen liggen. Op zondag 29 april zat een groot deel van de Nederlandse voetballiefhebbers aan de radio gekluisterd om de verrichtingen van AZ, Ajax en PSV te volgen.

De drie ploegen stonden in puntenaantal gelijk, maar vanwege het hoge doelsaldo zou AZ waarschijnlijk genoeg hebben aan een overwinning bij Excelsior. Halverwege vervloog echter al bij veel Alkmaarders de droom van de landstitel en leken de kampioenstatoeages voor niets gezet. AZ speelde na de rode kaart voor doelman Boy Waterman met tien man en was met moeite op 1-1 gekomen. Het verloor uiteindelijk met 3-2.

Ajax was bij rust de virtuele kampioen, maar PSV bleef in eigen huis scoren tegen Vitesse. De Amsterdammers kwamen, ondanks de winst bij Willem II, één doelpunt te kort en de schaal belandde aan het eind van de middag in Eindhoven.

De twee voorafgaande seizoenen was PSV al kampioen geworden in de eredivisie. Dit was grotendeels te danken aan de coach Guus Hiddink. De nieuwe trainer Ronald Koeman kreeg een goede, op elkaar ingespeelde groep voor zich, maar had toch een moeilijke start. Onder andere André Ooijer (Blackburn Rovers) en Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) waren vertrokken. Daar kwamen de oud-Ajacieden Michael Reiziger en Patrick Kluivert voor terug.

Eerste seizoenshelft

Aan het begin van de competitie zette Ajax onder de nieuwe trainer Henk ten Cate een prachtige reeks neer van 11 overwinningen in de eredivisie. PSV had toen al verloren bij FC Twente en gelijkgespeeld bij Heerenveen, waardoor Ajax de beste papieren voor het kampioenschap kreeg toebedeeld.

Daarna volgde de grote omslag. PSV wist vervolgens liefst twaalf wedstrijden op rij te winnen. Onder meer Ajax werd met 1-0 verslagen in Amsterdam. De Amsterdammers lieten veel punten liggen waardoor PSV als herfstkampioen de winterstop in ging. PSV had na zeventien wedstrijden zeven punten voorsprong op het AZ van coach Louis van Gaal en acht op Ajax.

2006/2007: PSV – Ajax. Patrick Kluivert voor PSV in actie tegen zijn oude club Ajax
foto: onbekend

Tweede seizoenshelft

Hoewel er rond die tijd al gesproken werd over winterbanden op de kampioenskar, bleek dat er behoorlijk te vroeg was gejuicht. Terwijl concurrenten Ajax en AZ vrij regelmatig begonnen te presteren en hun punten pakten, kreeg PSV een fikse inzinking die leidde tot een spannende eindfase van de competitie. PSV verloor van Roda JC, AZ, Ajax en NEC en speelde en passant gelijk tegen Sparta, Excelsior en NAC.

De achtervolgers hijgden in de nek en de scharnieren rammelden, maar PSV bleef aan kop. Nog zonder de geblesseerde Alex wist PSV thuis tegen FC Twente de rug te rechten en waar de concurrenten rekenden op puntverlies tegen de goed presterende Tukkers, won PSV in een overtuigende wedstrijd met 2-0.

De Eindhovenaren hielden alles in eigen hand en mochten op bezoek in Utrecht, waar PSV meestal zonder moeite wint. Dat leek 85 minuten ook die kant op te gaan, totdat Utrecht de 1-1 binnenkopte. Het puntverlies was een feit en het verlies van de koppositie ook. PSV belandde op de derde plaats met evenveel punten als Koploper AZ en Ajax, maar met een minder doelsaldo. Ajax had een voorsprong van +1 ten opzichte van PSV, AZ een saldo van +7 ten opzichte van PSV.

AZ kon de titel nauwelijks ontgaan, een eenvoudige en kleine zege op het nietige Excelsior was voldoende. Ajax speelde in Tilburg tegen Willem II en PSV in eigen stadion tegen Vitesse. PSV moest minimaal twee keer meer scoren dan de Amsterdammers om hen voorbij te gaan.

De slotdag van de competitie

In 1991 werd PSV kampioen op doelsaldo: het bleef Ajax toen voor met een doelsaldo van +55 tegenover de +54 van Ajax. 16 juni 1991 was al een memorabele dag omdat voor aanvang van de laatste competitieronde PSV ook al een voorsprong van slechts één doelpunt had op Ajax. Beide teams moesten dus zoveel mogelijk scoren. Uiteindelijk won Ajax met 3-0 van Vitesse en won PSV thuis van FC Volendam eveneens met 3-0, voldoende om het kampioenschap te pakken. Middenvelder Gica Popescu scoorde de bevrijdende 3-0 voor PSV, waarna de 3-0 voor Ajax door Michel Kreek slechts voor de statistieken was.

Hoe spannend die slotdag in 1991 ook was, die van 2007 deed daar een flinke schep bovenop.

AZ, Ajax of toch PSV?

Allereerst een compliment aan de tegenstanders van de drie titelkandidaten. Vitesse, Willem II en zeker Excelsior vochten voor wat ze waard waren. Juist hierdoor ontspon zich de spannendste ontknoping van de Eredivisie ooit en waarschijnlijk aller tijden.

AZ mocht tegen Excelsior, dat al zeker nacompetitie moest spelen. Algemeen werd aangenomen dat Lokhoff spelers zich zouden sparen voor die belangrijkere wedstrijden. Ajax speelde tegen Willem II, dat zich had veilig gespeeld en niets meer had om voor te knokken, en bovendien meestal een gewillige prooi is voor de Amsterdammers. PSV moest dus om kampioen te worden acht keer meer scoren dan AZ zou doen en hopen dat Ajax niet hetzelfde zou doen tegen Willem II.

Eerste helft

PSV kwam opgeladen het veld op en had maar één motto: zoveel mogelijk scoren. Dat begon goed, want na 10 minuten lagen er al twee goals in van Alex en Farfan. PSV leek op weg naar een monsterscore en de hoop begon te groeien bij de fans. Drie minuten na de 2-0 zakte de moed hen echter weer in de schoenen, toen Theo Janssen uit een directe vrije trap Gomes klopte. De beste keeper van de eredivisie blunderde en liet de bal in de korte hoek door zijn handen glippen. Het was notabene de eerste en enige goal dit seizoen van de aanvoerder van Vitesse.

Op de andere velden ontwikkelde zich ook het een en ander. Na 18 minuten opende Emanuelson de score voor een krampachtig spelend Ajax. Ajax had zes goals te over- bruggen bij winst van AZ, maar had veel moeite met Willem II. In Rotterdam kwam echter de verrassende gebeurtenis: Boy Waterman haalde Andwelé Slory onderuit en kreeg de rode kaart. Met tien man moest AZ toestaan dat Luigi Bruins de 1-0 maakte uit de strafschop. Binnen een paar minuten knokte AZ zich echter langszij: Simon Cziommer schoot een vrije trap binnen, 1-1.

Zowel Ajax als PSV had bij deze stand uitzicht op het kampioenschap en natuurlijk bereikte dat nieuws ook Eindhoven en Tilburg. Het verschil tussen PSV en Vitesse moest 2 goals groter zijn dan het verschil tussen Ajax en Willem II. Bij 0-1 voor Ajax moest PSV dus maar liefst met 4-1 winnen en dan nog was er steeds de kans dat Ajax of AZ zouden scoren.

Tweede helft

In de tweede helft maakten Ajax en PSV allebei kans op het kampioenschap. Excelsior kwam op 2-1 tegen AZ door Drost en leek uitgespeeld. Affelay en Farfán brachten PSV op een 4-1 voorsprong waardoor PSV kampioen leek te worden. Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax op 0-2 waardoor de Amsterdammers virtueel kampioen waren.

Ajax is weer virtueel koploper na de treffer van Klaas-Jan Huntelaar
foto: VI

Met een bestorming op het doel van Vitesse wist PSV een kwartiertje voor tijd de 5-1 eruit te persen. Het was aanvoerder Phillip Cocu die misschien wel zijn belangrijkste goal voor PSV maakte. Daarna was het afwachten. Ajax wist niet meer te scoren tegen Willem II, AZ verloor in de blessuretijd nog met 3-2 waardoor het uiteindelijk PSV was die het kam -pioenschap veroverde met een ontknoping die weinigen ooit nog zullen vergeten.

Phillip Cocu (liggend) scoort 5-1 tegen Vitesse in zijn laatste wedstrijd voor PSV.
foto: ANP

PSV was opnieuw kampioen geworden met één goal verschil, maar liet dit keer twee directe concurrenten achter zich. Op basis van het hele seizoen had AZ het kampioenschap verdiend als meest constant presterende ploeg. Op basis van de slotdag alleen verdiende PSV het uiteindelijk wel vanwege de plotselinge inzet die de fans voorgeschoteld kregen. Een ontknoping van een seizoen zo spannend en met een onvoorstelbare apotheose op de laatste wedstrijddag als in 2007 zullen we in elk geval niet gauw meer krijgen.

Een geselecteerd overzicht van de tweede helft:

15:50 Afellay scoort de 3-1 tegen Vitesse. PSV heeft nu een gelijk doelsaldo als Ajax maar moet nogmaals scoren omdat men minder doelpunten voor heeft.
15:51 Excelsior scoort 2-1 tegen AZ dat nu in zwaar weer verkeert.
15:55 Farfan maakt 4-1 en PSV is nu virtueel kampioen van Nederland.
16:00 Vijf minuten later scoort Huntelaar de 0-2 tegen Willem II en mag Ajax zich kampioen wanen.
16:03 Koevermans maakt gelijk (2-2) voor AZ. Ze spelen 10 tegen 10 en AZ is nog precies één goal van het kampioenschap verwijderd.
16:08 Cocu brengt PSV op 5-1 en men wisselt wederom stuivertje met Ajax.
16:22 Cziommer van AZ ziet een vrije trap juist gekeerd worden door de Excelsior doelman en zakt ter aarde. Nog drie minuten…
16:24 3-2 voor Excelsior! AZ doet niet meer mee.
16:25 Afgelopen bij Willem II – Ajax, uitslag 0-2.
16:25 Afgelopen bij PSV – Vitesse, uitslag 5-1. PSV is op het nippertje kampioen van Nederland. Voor de 20e keer.

Nooit eerder is het voorgekomen dat tot in de laatste minuut drie teams kampioen konden worden.

De gedoodverfde favoriet AZ druipt af na de nederlaag tegen Excelsior
foto: VI

Wedstrijdgegevens:
PSV – Vitesse 5-1
Bijzonderheden: PSV wordt voor de 20ste keer kampioen van Nederland.
Doelpunten: 8. Alex 1-0, 10. Farfán 2-0, 13. Janssen 2-1, 58. Affelay 3-1, 65. Farfán 4-1, 77. Cocu 5-1
Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Vink

PSV:
Gomes, Kromkamp, Addo, Alex, Salcido, Méndez (Kluivert/74), Afellay (Culina/87), Simons, Cocu, Farfán, Koné( Zeefuik/84)

Vitesse:
Stojkovic (Velthuizen/46), Sprockel, Espinoza, Knol, Fränkel, Kaya (Junker/46), Verhaegh, Sansoni, T.Janssen, Lazovic (Pryor 74), Benson.

Een supporter van AZ had ietwat voorbarig al een tatoeage laten zetten waarop stond dat AZ op 29 april kampioen zou worden. Hoewel PSV en Ajax op hetzelfde puntenaantal eindigden, werd PSV kampioen door een verschil in doelsaldo van 1 punt. Een kleiner verschil tussen de nummers 1 en 2 van de voetbalcompetitie is niet mogelijk.


Hiermee verzilverde PSV zijn goede spel in met name het tweede gedeelte van de competitie waarin het, op de voorlaatste speeldag na, steeds de eerste plaats bezette. PSV plaatste zich hiermee rechtstreeks voor de Champions League, terwijl Ajax met AZ, FC Twente en Heerenveen in de play offs moesten uitmaken wie er nog meer naar de Champions League zou gaan.

PSV de uiteindelijke kampioen van het seizoen 2006-2007
foto: VI

Kampioensfeest in stadion

Het kampioensfeest werd in het stadion gevierd vanwege Koninginnenacht. PSV kreeg een replica van de kampioensschaal omdat de echte schaal in Rotterdam was. De KNVB was er, net zoals veel anderen, vanuit gegaan dat AZ kampioen zou worden en de schaal iets te voorbarig naar Rotterdam gebracht. Een extra huldiging op het Stadhuisplein kwam er niet. Dat was voor de eventuele titel van PSV al besloten. Wel ging de ploeg op dinsdag 1 mei met een platte kar door het centrum. Deze tocht eindigde in het stadion. Daar werd PSV gehuldigd door toenmalig burgemeester van Eindhoven Alexander Sakkers.

Bronnen en referenties
omroepbrabant.nl, lurven.nl, nos.nl, dichtbij.nl, eredivisiestand.nl, casaspider.com.