(94) 2010: 24 oktober Eredivisie: PSV – Feijenoord 10-0

Historische overwinning van PSV

PSV – Feyenoord, 10-0. Wie deze eindstand op teletekst zou hebben gelezen, zou in eerste instantie waarschijnlijk gedacht hebben aan een typefout. Toch was het zondagmiddag 24 oktober 2010 om 16.16 uur de realiteit. De getergde Eindhovense koploper evenaarde zijn grootste zege ooit, terwijl de Rotter- dammers nog nooit met zulke grote cijfers verloren. Nog nooit was het klasse- verschil tussen PSV en Feyenoord zo groot als die bewuste zondag in het Philips Stadion. De fans van PSV riepen tijdens de tweede helft hartstoch- telijk ,,tien, tien, tien” en zagen hun wens vlak voor tijd nog uitkomen ook. Voor het toch al zo geplaagde Feyenoord ging in Eindhoven alles mis wat ook maar mis kon gaan.

De datum 24 oktober 2010 is een van de zwartste bladzijden in de historie van Feyenoord. Het zijn de F-jes van Feyenoord, zong de PSV-aanhang sarcastisch, en zo was het eigenlijk; ze voetbalden als jongens, de knullen in het geel. Feijenoord trainer Mario Been stelde na de 10-0 van 010 (de grappen gingen al snel over het kengetal van Rotterdam) zijn positie als trainer ter discussie, in de kleedkamer.

Een verslagen trainer Mario Been na de 10-0 oorwassing.
foto: onbekend

" Ik zal nooit uit mezelf opstappen, maar ik heb de spelers gevraagd of er nog vertrouwen is, het vertrouwen dat we er met zijn allen uit komen. Als er ook maar één was geweest zonder vertrouwen, was het klaar geweest."

Een werkelijk antwoord kreeg hij niet, want de spelers konden geen boe of bah meer zeggen. "Ze zijn heel erg met zichzelf bezig." Zeker is slechts dat dit Feijenoord elftal het begrip ondergrens een nieuwe dimensie gaf. Het elftal viel volledig uit elkaar na rust, als een bord dat op een stenen vloer in honderden scherven breekt. Bij terugkeer in Rotterdam wachtten honderden fans de spelersbus op. Ze riepen leuzen als "ga je schamen" en "werken voor je geld".

De wedstrijd

Het eerste kwartier bleef Feyenoord nog overeind dankzij doelman Van Dijk,die enkele afstandsschoten knap tegenhield.

Het jonge elftal van trainer Mario Been raakte al vroeg in de wedstrijd aanvoerder Leroy Fer kwijt. De middenvelder verstapte zich tijdens een sprintduel en strompelde met een knieblessure van het veld. Fer werd vervangen door Karim El Ahmadi.

Halverwege de eerste helft nam PSV, dat de wedstrijd op dat moment toch al stevig in handen had, de leiding. Jonathan Reis was de gevierde man. De Braziliaanse spits kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot de bal fraai in de verre hoek: 1-0. Tien minuten na de openingstreffer moest Feyenoord ook nog eens verder met tien man. Scheidsrechter Bas Nijhuis bestrafte twee overtredingen van Kelvin Leerdam beide met een gele kaart, waardoor de rechtsback van het veld moest.

PSV’er Jonathan Reis heeft zojuist voor de openingstreffer gezorgd. Feyenoord-goalie Rob van Dijk is ontluisterd…
foto: onbekend

Been bracht direct Bruno Martins Indi in voor aanvaller Ruben Schaken om zijn defensie op peil te houden. Uitgerekend de invaller gleed de bal in de 39e minuut in eigen doel na een schot van Ibrahim Afellay, dat waarschijnlijk naast was gegaan (2-0).

De thee had niet het gewenste helende effect voor de Rotterdammers. Sterker nog, de tweede helft was nog geen minuut aan de gang of Jonathan Reis gaf met de derde Eindhovense treffer het startsein voor de ultieme vernedering. Tussen de 47e en 62e minuut liep PSV uit naar een 7-0 voorsprong.

Ola Toivonen scoort de vierde goal voor PSV..
foto: CNN

Fred Rutten was destijds coach van PSV en vond het eigenlijk na 6-0 of 7-0 al best. De spelers van PSV waren echter op meer doelpunten uit. "Ik had al veel en vroeg gewisseld en gaf daarmee een signaal af. In de slotfase was het Jeremain Lens die maar bleef gaan."

De fans van PSV riepen tijdens de tweede helft hartstochtelijk ,,tien, tien, tien” en zagen hun wens vlak voor tijd nog uitkomen ook. Voor het toch al zo geplaagde Feyenoord ging in Eindhoven alles mis wat ook maar mis kon gaan. Met speels gemak liep de ploeg van trainer Fred Rutten door doelpunten van Ola Toivonen (kopbal), Jeremain Lens (individuele actie), opnieuw Jonathan Reis, Balázs Dzsudzsák (afstandsknal), Orlando Engelaar (kopbal), Dzsudzsák (strafschop) en opnieuw Lens uit naar 10-0. Danny Koevermans hoopte nog op de 11-0, maar werd teruggefloten wegens buitenspel.

Als Jeremain Lens de 10-0 uiteindelijk binnenglijdt, wordt ook het laatste spandoek weggehaald in het uitvak. Het is uitgerekend het doek waarop Mario Been strijdbaar de wereld inkijkt, als een veldheer, fraai geschilderd in zwart en wit. De symboliek is overal.

Fraai waren de doelpunten van Reis, Dzsudzsak, Toivonen en Lens, waarbij gemeld dat ze bijna zonder weerstand hun gang konden gaan. Feyenoorders verloren telkens de bal of het duel en dan was het meteen een doelpunt. Bruins liep te dribbelen in het eigen strafschopgebied. Martins Indi beleefde zo’n beetje de ongelukkigste invalbeurt in de geschiedenis van de invalbeurten.

De 10-0 was de grootste nederlaag ooit voor Feyenoord in de Eredivisie. Voor de Eindhovenaren betekende het een evenaring van de grootste zege ooit. In 1973 en 1998 was PSV met dezelfde cijfers te sterk voor respectievelijk Go Ahead Eagles en FC Volendam.

Een zondag zonder genade

Het is dringen in de hoek van de Oosttribune, recht onder het scorebord. Tientallen PSV-supporters staan opeengepakt bij elkaar met hun mobieltjes, om een foto te maken van de historische uitslag op het grote beeldscherm, oplichtend in een paar surrealistische cijfers. PSV 10 – Feyenoord 0.

foto: onbekend

Iets verderop loopt Feyenoord-keeper Rob van Dijk met holle ogen het veld af, de schouders gebogen. Gelegenheidsaanvoerder Luigi Bruins heeft zowaar nog een handvol ploeggenoten zo ver gekregen om de meegereisde supporters te bedanken, als droevig sluitstuk van een onwaarschijnlijke martelgang. De voetballers in het lichtgeel durven amper omhoog te kijken, naar de vloekende en tierende menigte in de hoek van het stadion.

De meters van het stadion naar de spelersbus waren volgens Leerdam het meest pijnlijk. "Daar liepen we dan, als spelers van de grootste club van Nederland. En we werden keihard uitgelachen door de supporters van PSV. Dat deed ongelooflijk veel pijn. We zijn door die wedstrijd voor altijd onderdeel van de geschiedenis van Feyenoord. Maar niet op de manier waarop je ooit hoopte."

Te midden van alle woede, verbazing en Eindhovense euforie is er vooral ook medelijden voelbaar, overal in het stadion. Bij de spelers van PSV, maar ook bij het thuispubliek, dat soms collectief het hoofd schudt bij zoveel ellende bij de tegenstander. Medelijden is er vooral met Georginio Wijnaldum, het ooit zo onbezorgd dartelende rasvoetballertje, dat ook bij 9-0 verbeten blijft rennen en vliegen, tegen beter weten in.

De spelers van Feyenoord staan er uitgeblust bij in de wedstrijd tegen PSV in oktober 2010.
foto: EPA

De trainer, Mario Been, is meteen na afloop van de wedstrijd al naar boven gegaan om zijn verhaal te vertellen op de officiële persconferentie, in een uitpuilende zaal met journa- listen. Dat liet even op zich wachten, want Been is zichtbaar aangeslagen na het laatste fluitsignaal. Met een rooddoorlopen gezicht stapt hij tegen half vijf de kleedkamer uit, het gangetje in dat naar de spelerstunnel leidt. De coach zoekt even een moment voor zichzelf, zwijgend. Zijn assistenten Leon Vlemmings en Patrick Lodewijks zoeken hem even later op. De directeuren Eric Gudde en Onno Jacobs volgen. Er wordt weinig gesproken door de mannen in Feyenoord-kostuum.

",Nee, op zo’n moment zeg je even niks," aldus Gudde. "Je wilt er gewoon zijn op zo’n moment. Niet om specifiek iets te zeggen. Daarvoor zijn de emoties ook te groot, zo kort na de wedstrijd."

Feyenoord-coach Mario Been,die na afloop tegenover de spelers zijn positie ter discussie stelde: "Na de rust heb ik geprobeerd om iedereen dicht bij elkaar te laten spelen. Het is een schande dat je dan met 10-0 van het veld stapt. Ik voelde schaamte en pijn. Bij zo’n eindstand huil ik van binnen."

PSV’er Marcelo (l) wint ook dit duel van Feijenoorder Castaignos (r).
foto: ANP

PSV-trainer Fred Rutten: "Aanvankelijk konden we moeilijk druk zetten. Met een man meer werd dat makkelijker. Ik heb in de rust gezegd:hou het tempo hoog,dan kan het een hoge uitslag worden. Maar zo hoog, dat kan je niet voorspellen."

Voor Feyenoord was de nederlaag een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis. De zwaarste nederlaag van de Rotterdammers in de eredivisie was tot nog toe tegen Ajax, op 18 september 1983, toen de Amsterdammers voor eigen publiek met 8-2 zegevierden en toen Van Basten glorieerde. Eerder verloor Feyenoord al eens met 6-0 van Ajax (mei 1999 en november 1975) en PSV (maart 1991 en maart 1958).

Na de vernedering tegen PSV bevond Feijenoord, met slechts acht punten uit tien wed- strijden, zich in de onderste regionen van de ranglijst en de ‘tienklapper’ in Eindhoven liet bovendien diepe sporen achter in hoofden van de jonge Rotterdammers. Feyenoord bivakkeerde het verdere seizoen in de onderkant van de middenmoot en eindigde uit- eindelijk als tiende.

Op 13 juli 2011, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, stapte Mario Been op als trainer van Feyenoord, nadat bleek dat 13 van 18 selectiespelers het vertrouwen in de trainer hadden verloren.

Wedstrijdgegevens:
24 oktober 2010
PSV – Feijenoord 10-0
Doelpunten: 1-0 Reis (24′), 2-0 Martins Indi (39’/ed), 3-0 Reis (47′), 4-0 Toivonen (49′) 5-0 Lens (55′), 6-0 Reis (59′), 7-0 Dzsudzsák (62′), 8-0 Engelaar (69′), 9-0 Dzsudzsák (77′), 10-0 Lens (87′)
Toeschouwers: 33.900
Scheidsrechter: Nijhuis

PSV:
Isaksson, Hutchinson, Marcelo, Bouma (Rodríguez66′), Pieters, Afellay (Bakkal66′,) Toivonen, Engelaar, Lens, Reis (Koevermans 71′), Dzsudzsák.

Feyenoord:
v.Dijk, Leerdam, De Vrij, Bahia, De Cler, Mokotjo, Bruins, Fer (El Ahmadi 14′), Schaken (Martins Indi 35′), Castaignos (Auassar 63′), Wijnaldum

Historische wedstrijd

De 10-0 zege van PSV op Feyenoord is om verschillende redenen een historische wedstrijd in de eredivisie.

Niet alleen is het de grootste overwinning ooit van PSV op Feyenoord, het is ook een evenaring van de grootste zege ooit van PSV in de eredivisie. Eerder klopten de Eind- hovenaren Go Ahead Eagles (13 oktober 1973) en FC Volendam (18 april 1998) met dezelfde cijfers.

Aan Rotterdamse kant is het de grootste nederlaag ooit in de eredivisie. Voor zondag 24 oktober prijkte 0-6 bovenaan dat negatieve lijstje. De laatste keer dat die uitslag na een wedstrijd van Feyenoord op het scorebord stond, was op 2 mei 1999. Ajax was destijds de tegenstander.

Het is de achste eredivisie-uitslag ooit met dubbele cijfers.

2020/2021 24.10.2020 VVV Ajax 0 – 13
1971/1972 2.05.1972 Ajax Vitesse 12 – 1
2010/2011 24.10.2010 PSV Feyenoord 10 – 0
1997/1998 18.04.1998 PSV Volendam 10 – 0
1973/1974 14.10.1973 PSV Go Ahead Eagles 10 – 0
1963/1964 8.12.1963 Feijenoord NAC Breda 10 – 0
1958/1959 14.12.1958 DOS Utrecht SHS 10 -0
1959/1960 8.05.1960 Sittardia Sportclub Enschede 1 – 10

Bronnen en referenties
voetbalzone.nl, supver-psv.nl, NOS.nl, hln.be, voetbalzone.nl, Algemeen Dagblad, Volkskrant, NRC, Voetbal International.