(97) 2014: 13 juni WK: Nederland – Spanje 5-1

Nederland neemt wraak voor veloren WK finale

Nederland leek op voorhand kansloos, maar uiteindelijk werd het een onvergetelijke avond in Salvador. Vooral dankzij die fenomenale duikvlucht van Robin van Persie. De artiest R Kelly zong ooit dat hij geloofde dat hij kon vliegen. En in Salvador geloofde Van Persie hetzelfde na de splijtende pass van Daley Blind. Nederland zou vooral na rust de titelverdediger volledig overklassen. Uiteindelijk zou Oranje aan de hand van Louis van Gaal derde worden op het WK. Voor Spanje betekende het duel tegen Nederland het begin van het einde van een succesvol tijdperk waarin de EK’s van 2008 en 2012 en het WK van 2010 werden gewonnen.

Als een van de favorieten voor de eindzege begon Spanje aan het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque werd in 2012 het eerste land dat zijn EK-titel pro- longeerde en hoopt ook voor de tweede keer op rij wereldkampioen te worden. In het verleden kwam dat al twee keer eerder voor. Italië kroonde zich in 1934 en 1938 tot beste van de wereld, terwijl Brazilië het WK won in 1958 en 1962.

In 2008 stond de in februari 2014 overleden Luis Aragonés nog aan het roer bij Europees kampioen Spanje en liefst twaalf van de 23 spelers in zijn selectie tijdens het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland zijn er nu ook weer bij. Voorafgaand aan dit WK kreeg Del Bosque het verwijt dat zijn ploeg over de top zou zijn, maar daar is de bondscoach het niet mee eens. "Dit is geen verouderd elftal", pareerde hij. "Het is een volwassen elftal, met een paar oudere en een paar jongere spelers."

Waar Spanje al jarenlang met vrijwel dezelfde selectie werkt, heeft bondscoach Louis van Gaal de bezem flink door de spelersgroep van het Nederlands elftal gehaald sinds zijn aantreden in 2012. Slechts negen spelers van de EK-selectie van twee jaar terug waren er ook op dit WK bij. Daarbij moet worden aangetekend dat Kevin Strootman, Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel vanwege blessures niet aanwezig waren in Brazilië. Door het ontbreken van Strootman had Van Gaal zijn 4-3-3-formatie aangepast in een 1-5-3-2-systeem.

Met de veranderde speelwijze hoopt Van Gaal meer kans te maken op een plek in de achtste finales. Belangrijke rollen waren daarbij weggelegd voor Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder, die De Gouden Driehoek vormen. Zij worden in hun rug gesteund door de van een hamstringblessure herstelde Jonathan de Guzman en Nigel de Jong, terwijl de vijfmansverdediging voor doelman Jasper Cillessen gevormd word door (van rechts naar links) Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind.

Nederland – Spanje 5-1 !

Eerste helft:

Oranje startte zoals Van Gaal het voor ogen had. Zijn verdedigende 1-5-3-2 strategie werkt het best tegen sterke en aanvallend spelende teams zoals Spanje. De strategie werkt als een sterke veer: hoe harder je drukt hoe harder de veer weer terugspringt. Het eerste kwartier werd dat goed uitgevoerd. Er werden geen doelpogingen weggegeven en de krachtmeting in de Arena Fonte Nova deed na 8 minuten even denken aan de reprise van de vorige WK-finale tussen beide ploegen.

Toen was het Wesley Sneijder die Arjen Robben alleen voor doelman Iker Casillas zette, nu andersom. Sneijder liep alleen op Casillas af, maar schoot zwak in, en de Spaanse keeper kon redden.

Maar na het eerste kwartier stokte de Nederlandse uitvoering. Achtentwintig minuten lang liet Spanje zien op welke manier het Nederlands Elftal kan worden bestreden. Door veel druk te zetten op de verdediging van Nederland werd in die periode alleen maar de lange bal op Van Persie of Robben gespeeld. De Vrij, Vlaar en Martins Indi durfden niet de middenvelders in te spelen en dus kon de ‘gouden driehoek’ niet in stelling worden gebracht. In het eerste half uur worden De Jong en De Guzman slechts twee keer in- gespeeld.

Spanje combineerde maar sporadisch door de goed georganiseerde Nederlandse defensie. Als de titelverdediger gevaarlijk dreigde te worden, dan wierp vaak Ron Vlaar zich als een blok graniet voor de bal.

Toch was het Spanje dat na 26 minuten de leiding nam. Diego Costa liep meer tegen het been van Stefan de Vrij aan dan andersom, maar scheidsrechter Nicola Rizzoli beoor- deelde de botsing met een strafschop. Xabi Alonso scoorde in de 27e minuut de 1-0 voor Spanje uit de onterecht gegeven penalty. De scheidsrechterlijke dwaling zou gelukkig maar een voetnoot blijken.

Strafschop Spanje. Diego Costa gaat liggen na een vederlichte overtreding van Stefan de Vrij.
foto: David Ramos/Getty Images

Bijna passeerde David Silva even later Jasper Cillessen nog een keer. De doelman van Ajax bleef echter lang staan en kon redding brengen. Maar Spanje hield het druk zetten niet vol. De wereldkampioen op zijn retour.

De gelijkmaker van Nederland was een juweeltje. In het zicht van de rust volgde de eerste ‘coup de génie’, van Robin van Persie. De Nederlandse topspits had het laten afweten op de vorige twee WK’s en kende een moeilijk jaar bij United, maar nu was Robin van Persie wel op de afspraak. Een prima lange bal van Blind zette Van Persie alleen voor Casillas, maar hoe hij vervolgens met een vallende kopbal over San Iker uitpakte, was ronduit wereldklasse.

Als een dolle haas rende Robin van Persie naar de bank, waar Louis van Gaal zijn eerste moment van glorie vierde. Het startsein van een heuse Oranje-orkaan die nog lang zal nazinderen bij de titelverdediger. De treffer van de aanvoerder was de inleiding voor een sterke tweede helft, waarin Oranje de tegenstander af en toe overklaste.

"Flying Dutchman" Robin van Persie brengt met een fantastische kopbal de stand op 1-1
foto: Reuters

Tweede helft:

In de rust voerde Van Gaal één interventie wel uit en één juist niet. Het inspelen van de verdedigende middenvelders moest beter. De Vrij, Vlaar en Martins Indi hebben de sleutel in handen om de wedstrijd te keren. En dat doen ze. Na rust durven ze wel risico te nemen en worden in een kwartier zeven keer de middenvelders gevonden.

De andere voor de hand liggende interventie voerde Van Gaal niet uit. De Guzman ging in de malaise van de eerste helft mee en kreeg al snel zijn eerste gele kaart. Daarna maakte hij nog twee zwaardere overtredingen waardoor hij steeds meer risico liep een rode kaart te krijgen. Een zekere wissel in de rust voor menig coach. Maar Van Gaal liet De Guzman staan om het middenveld terug te veroveren. Zijn strijdplan werkte.

In de tweede helft was alles anders. Nederland kwam onder de druk van Spanje uit en plotseling leek alles te lukken. Van Gaal had veel geïnvesteerd in zijn relatie met de sterkhouders Robben en Van Persie. Dat betaalde zich in de tweede helft uit. Robben nam wraak op de gemiste kans in de finale van het WK 2010 door in de 53e minuut de 2-1 te scoren.

De Vrij maakte 1-3 uit een indraaiende vrije trap – hij wist de bal bij de tweede paal binnen te rommelen. Spanje protesteerde omdat Van Persie Casillas zou hebben gehinderd, maar daar wilde de scheidsrechter niets van weten.

Stefan de Vrij neemt wraak voor de Spaanse strafschop en scoort de 3-1 voor Nederland
foto: Getty Images

De wereldkampioen lag op apegapen – en Oranje stoomde door. Een enorme fout van Casillas, die de bal van zijn voet liet springen, werd afgestraft door Van Persie. En alsof zelfs dat niet genoeg was, maakte Robben er tien minuten voor tijd 1-5 van. Na een dieptepass van Sneijder haalde hij Ramos in en speelde hij Casillas in alle rust uit, om daarna binnen te knallen. Het deed pijn aan de ogen hoe de Bayern-winger dolde met de machteloze verdedigers van de uittredende wereldkampioen. 5-1, de zwaarste nederlaag in 64 jaar voor de Spanjaarden.

Robin van Persie straft de blunder van doelman Casillas genadeloos af: 4-1
foto: Associated Press

De zege was nog groter uitgevallen als Van Persie niet op de lat had geschoten en Sneijder en Wijnaldum alleen voor Casillas wel hadden gescoord. En Torres kon 2-5 maken, maar voor open doel faalde hij. Het bleef dus bij 1-5. Zo scoorden beide sterkhouders van Van Gaal twee keer.

Vrijdag de Dertiende werd een ongeluksdag voor de stoere Spanjaarden, een historische voetbaldag voor een dol Oranje. Wat een contrast met 11 juli 2010 in Zuid-Afrika! Toen had Arjen Robben de winner aan de voet in de finale in Soccer City. Iker Casillas was de held, want met zijn ‘heilige’ teen verhinderde de Spaanse goalie de wellicht fatale tegen- treffer. Iniesta bezorgde Oranje in de verlengingen na de derde verloren finale een diep WK-trauma, waar de trotse voetbalnatie pas nu echt van kan herstellen.

Waar Spanje leunde op het WK succes van vier jaar geleden, bouwde Louis van Gaal een nieuw, jong en fris elftal. Hij zette zwaar in op fitheid en had de moed en lef om te kiezen voor verdedigend voetbal. Verdedigend voetbal met verschroeiende counters wel te verstaan. Zelden zal iemand zo zijn gelijk hebben gehaald. Het was fantastisch !!

Arjen Robben dolt de hele Spaanse verdediging: 5-1 !
foto: onbekend

De ongelooflijke 5-1 overwinning van het Nederlands elftal op Spanje kwam bij de Zuid-Europeanen enorm hard aan. De gehele Spaanse selectie werd geschoffeerd door de nationale pers, waardoor de druk op de regerend wereldkampioen alleen maar toenam. Met name Casillas werd aardig bekritiseerd door de Spaanse pers. De tweede keeper van Real Madrid zou schuld hebben aan vier van de vijf Nederlandse doelpunten en de schreeuw om een keeperswissel werd groot. Dit verzoek werd echter niet door coach Del Bosque uitgevoerd.

Wedstrijdgegevens:
13 juni 2014
Spanje – Nederland 1-5
Doelpunten: 1-0 (27′) Xabi Alonso (strafschop), 1-1 (44′) Van Persie, 1-2 (53′) Robben, 1-3 (64′) De Vrij, 1-4 (70′) Van Persie, 1-5 (80′) Robben.
Bahia Arena, Salvador
Toeschouwers: 48.173
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)

Spanje:
Casillas; Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba; Busquets, Alonso (64′ Pedro), Xavi; Iniesta, Silva (78′ Fàbregas); Diego Costa (64′ Torres)

Nederland:
Cillessen; Janmaat, Vlaar, De Vrij (77′ Veltman), Martins Indi, Blind; De Guzman (63′ Wijnaldum), De Jong, Sneijder; Robben en Van Persie (79′ Lens)

Bronnen en referenties
NRC, Voetbal International. Volkskrant, Trouw, consultancy.nl, hln.be, marketingtribune.nl, weddenwk.nl