(98) 2014: juni/juli Nederlands elftal op het WK in Brazilie

Wereldwonder: Nederland wint de Bronzen Bal

Oranje begon de kwalificatie met Louis van Gaal, voor wie het zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal zou worden, als opvolger van Bert van Marwijk die na het teleurstellende EK in Polen en Oekraïne ontslag had genomen. Danny Blind en Patrick Kluivert waren aangesteld als zijn assistenten. Oranje bleef voor de eerste keer ongeslagen op het WK, met vijf overwinningen en twee gelijke spelen. In de halve finale moest het Neder- lands elftal echter via strafschoppen buigen voor Argentinië. De winst in de troostfinale op Brazilië betekende ook een primeur. Nooit eerder sloot Oranje het WK af met een overwinning.

Organisatie van het WK 2014

Het wereldkampioenschap voetbal 2014 voor landenteams vond voor de tweede keer plaats in Brazilië. Het land dat vijfmaal wereldkampioen werd. De hoge uitgaven voor het toernooi waren doelwitten van de "Azijnopstand" in 2013. Daarnaast waren er op 15 mei 2014, ongeveer een maand voor het begin van het kampioenschap, protesten in ver- schillende Braziliaanse steden, waarbij onder andere WK-artikelen in brand werden gestoken. De demonstranten eisten dat de regering het geld uit zou geven aan zaken als gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting in plaats van het kampioenschap.

Verwachtingspatroon

De verwachtingen in Nederland zijn niet hooggespannen in aanloop naar het WK. Na de verloren eindstrijd van vier jaar eerder in Zuid-Afrika ging Oranje in 2012 als een van de favorieten naar het EK in Oekraïne en Polen, maar de prestaties daar waren belabberd. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk verloor van achtereenvolgens Denemarken, Portugal en Duitsland en droop daardoor puntloos af.

Voordat er ook maar ééén wedstrijd was gespeeld werden de kansen voor Nederland op een eventuele titel ‘wereldkampioen voetbal 2014’ zeer laag om niet te zeggen als onmogelijk gezien. Het was een team waarvan niemand vooraf had verwacht dat alle groepswedstrijden zouden worden gewonnen. Sterker iedereen was al blij als we de achtste finale als tweede van de groep zouden halen.

Het was de taak van Louis Van Gaal om te zorgen dat de groepsfase werd overleefd. In 1938, liefst 76 jaar geleden, gebeurde het voor het laatst dat Nederland de eerste ronde niet doorkwam. In de zeven toernooien die daarop volgden bereikte Oranje drie keer de eindstrijd en één keer de halve finale.

En dat zou volgens Van Gaal opnieuw kunnen gebeuren. "Wij kunnen de halve finale of finale halen. Daar geloof ik heilig in. Ik ben geen waarzegger, ik kan niet zeggen dat we gaan winnen. Maar wij zullen er alles aan doen om de verrassing van het toernooi te worden."

Zo gezegd, zo gedaan.

Poulewedstrijden

Dit WK had bondscoach Van Gaal gekozen voor een voor Nederland nieuw spelsysteem, het 5-3-2 systeem. In dit systeem ligt de nadruk op het zoveel mogelijk voorkomen van het maken van doelpunten door de tegenstander. Het gaf geen mooi voetbal en er werd door vele commentatoren over geklaagd. Het was te defensief en te afwachtend. Niet aanvallend genoeg en niet aantrekkelijk om naar te kijken, maar het was wel effectief om te winnen. In de wedstrijden tegen Spanje en Australië moesten de spelers nog een beetje wennen aan dit nieuwe spelsysteem.

In de 20e minuut scoort Robben de openingstreffer in de wedstrijd tegen Australië
foto: onbekend

Tegen Chili klopte het vrijwel helemaal, hoewel er in de uitvoering en het balbezit nog ruimte voor groei was. Chili domineerde de wedstrijd, maar Oranje kreeg de kansen en benutte deze (uiteindelijk) ook. Er werd ook wel gezegd dat deze stijl van voetballen niet bij ons land past. Maar de vraag is of we liever verloren met mooi voetbal dan winnen met het 5-3-2 systeem.

In de blessuretijd scoort invaller Memphis Depay de uiteindelijke 2-0 tgen Chili.
foto: Clive Rose/Getty Images

De winnaar heeft altijd gelijk en tot ieders verbazing wordt Nederland met drie overwinningen eerste in poule B.

Wedstrijdgegevens:
vrijdag 13 juni 2014
Spanje 1 – 5 Nederland
Doelpunten: Alonso 27′ (pen.),De Vrij 64′, Van Persie 44′, 72′, Robben 53′, 80′.
Bahia Arena, Salvador
Toeschouwers: 48.173
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)

woensdag 18 juni 2014
Australië 2 – 3 Nederland
Doelpunten: Cahill 21′, Jedinak 54′ (pen.), Robben 20′, Van Persie 58′, Depay 68′
Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 42.877
Scheidsrechter: Djamel Haimoudi (Algerije)

maandag 23 juni 2014
Nederland 2 – 0 Chili
Doelpunten: Fer 77′, Depay 90+2′
Novo Estádio do Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 62.996
Scheidsrechter: Bakary Gassama (Gambia)

Achtste finale: Nederland – Mexico

Mexico had haar huiswerk goed gedaan. Waar Chili nog vol op de aanval speelde, liet Mexico bewust veel meer het initiatief bij Oranje liggen. Mexico trok zich vaak terug tot achter de middellijn en gunde de Nederlandse verdedigers balbezit. Oranje werd door het balbezit echter niet gevaarlijk.

De eerste helft in de drukkende warmte van Fortaleza (volgens de Nederlanders "een gevoelstemperatuur van 60 graden" had weinig om het lijf.

Na negen minuten kreeg Nederland een tegenslag te verwerken: kuitenbijter De Jong moest met een blessure naar de kant. Ook de sterkte van Mexico speelde Oranje parten. Robben en Van Persie botsten op een overmacht en kwamen niet of amper in het stuk voor. Vooral de superspits van Manchester United kon op geen enkel moment zijn stempel drukken.

In de eerste en het begin van de tweede helft waren het vooral de Mexicanen die goede kansen kregen. In 60 minuten ondernamen ze negen doelpogingen. In vergelijking met de voorgaande wedstrijden was dat het aantal dat de tegenstanders in de hele wedstrijd ondernamen.

Het sleutelmoment lag in de 48e minuut toen knalde Dos Santos de 0-1 binnen en mogen we eindelijk van een (wed)strijd spreken.

Nederland ging daarna, met Depay als invaller voor Paul Verhaegh, vol op de aanval. Lange tijd zag het er echter niet naar uit dat Nederland nog naast Mexico zou komen. Wonderdoelman Guillermo Ochoa hield zijn team eerst nog op de been met een schier onmogelijke save op een inzet van De Vrij, maar zijn status van halve heilige in eigen land werd overschaduwd door vijf dolle slotminuten.

In de 85e minuut, kreeg Sneijder een afgeslagen corner voor zijn voeten knalde de 1-1 binnen. Nederland ontplofte van vreugde, maar had nog altijd niet meer dan een ver- lenging in zicht. Oranje rook bloed en ging vol door. Arjen Robben maakte in de extra tijd een heerlijke actie in het zestienmetergebied en versierde een penalty. Na drie keer geen penalty te krijgen wees de scheids nu wel naar de stip.

Invaller Huntelaar had geen last van zenuwen ging zelfverzekerd achter de bal staan en maakte de winnende 2-1 voor Nederland tegen Mexico. De drie minuten daarna kwam Nederland niet meer in de problemen en werd de kwartfinale bereikt.

In de extra tijd zorgt Klaas-Jan Huntelaar met een strafschop voor de 2-1 overwinning
foto: onbekend

Louis van Gaal had het al lang geleden aangekondigd. De hitte in Brazilië vereist een enorm fit team. En dat was het Nederlands Elftal zeker. In elke wedstrijd werd tot nu toe in het laatste half uur de tegenstander onder druk gezet en kreeg Oranje veel kansen. Het beeld werd bevestigd in de hitte van Fortaleza. Het laatste half uur had Oranje elf doel- pogingen, waaruit de twee doelpunten vielen.

Van Gaal complimenteerde Sneijder over zijn fitheid, maar sprak hem aan op zijn vorm. Die vorm groeide in de wedstrijd tegen Mexico. Uiteraard door het doelpunt in de 88e minuut, maar Sneijder ondernam daarvoor nog driemaal een doelpoging. Ook nu weer waren zijn verdedigde prestaties goed. Sneijder liep 10,8 km.

Het was niet de wedstrijd van Van Persie. In de 76ste minuut werd hij gewisseld voor Huntelaar. Van Persie schoot in de eerste helft slecht één keer op doel. Van Gaal spaarde Van Persie niet omdat hij aanvoerder en sterkhouder is van Oranje. Als de wedstrijd erom vraagt, grijpt hij in. Niet voor de eerste keer pakten de wissels van Van Gaal goed uit.

Wedstrijdgegevens:
zondag 29 juni 2014
Nederland 2 – 1 Mexico
Doelpunten: Dos Santos 48′, Sneijder 88′, Huntelaar 90+4′ (pen.)
Toeschouwers: 58.817

Kwartfinale: Nederland – Costa Rica

Wat had Oranje een kansen gehad. Vijftien schoten op doel, maar de bal wilde er gewoon niet in. Helemaal volgens het plan van Costa Rica. Met wat hulp van paal en lat en doelman Keylar Navas bleef Costa Rica overeind. Negentig minuten en uiteindelijk ook 120 minuten. Missie geslaagd. Want de ploeg was de morele winnaar en dat moest in de penaltyserie uitbetaald worden.

Tot die 121ste minuut. Cillessen keek naar de zijkant. Nummer 1 eruit, nummer 23 erin. Boze blik, handje, schop tegen de waterzak en op naar de bank. Tim Krul erin.

Een teleurgestelde Jasper Cillessen wordt in de laatste minuut van de verlenging gewisseld.
foto: Michael Steele

Na twee uur voetballen in Salvador staat de voetbalwereld, inclusief de complete selectie van Costa Rica, volledig paf. Wat gebeurt er nu? Wat komt er nu voor een keeper in het veld? Dat moet wel een held met penalty’s zijn. Waarom zou Louis van Gaal anders deze doelman inbrengen?

Tim Krul is direct alom aanwezig. Hij praat tegen iedere penaltynemer. In het doel gaat hij van links naar rechts en springt irritant in de lucht waarbij hij steeds de onderkant van de lat aantikt. Bij de strafschop van Celso Borges zit hij er al dichtbij, maar die van Bryan Ruiz pakt hij! Cillessen veert op. Hij juicht het hardste van allemaal.

Ondertussen doen ook de veldspelers van Nederland het geweldig. Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en ook Dirk Kuijt blijven uiterst koel en scoren. Dan neemt Michael Umana zijn aanloop. Hij probeert die irritante Nederlandse keeper te negeren. Maar hij hoort hem wel, en ziet hem in zijn ooghoeken springen. Hij schiet. Krul duikt naar de hoek en stompt de bal weg. Nederland wint. Het land ontploft, zes dagen na de comeback tegen Mexico, opnieuw. Louis van Gaal is een tactisch genie. Krul is de held. En Cillessen? Hij vliegt na een enorme sprint de kersverse nationale held om de nek.

Tim Krul stopt de beslissende strafschop van Umana.
foto: Gabriel Bousy/AFP/Getty Images

Louis van Geniaal: keeperswissel Oranje gaat de wereld over

Nooit eerder zagen we op een WK-eindronde een verse doelman vlak voor de straf- schoppenserie het veld binnenkomen. Media wereldwijd roemen de meesterzet van bondscoach Louis van Gaal. De verrassende zet van Louis van Gaal om de keeper te wisselen voor de penaltyreeks krijgt veel aandacht in de buitenlandse media. "Een van zijn meest bizarre zetten."

"Strafschoppenkiller in het veld gebracht: Louis van Genial," schrijft de Duitse krant Bild over de actie van Van Gaal. De krant merkt op dat keeper Tim Krul in de Premier League maar twee van de twintig strafschoppen pakte. "En toch werd hij de held door als een beer twee strafschoppen tegen te houden," schrijft de krant.

Het Match of the Day-team van de Britse nieuwszender BBC sprak bewonderende woorden over de late keeperswissel. "Zoiets heb ik nog nooit gezien," zei Gary Lineker. "Het is zelfs een beetje beledigend, voor Jasper Cillessen, maar Van Gaal is een vast- beraden en zeker persoon. Dit was een hele dappere beslissing," vervolgde Lineker. "Hier word je voor betaald als manager," sprak voormalig Newcastle United-spits Alan Shearer. "Je moet als trainer grote beslissingen nemen en dit was een enorme beslissing die goed, maar ook slecht kon uitpakken."

"Van Gaal is gek, of misschien een visionair, maar zonder twijfel een genie," schrijft de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. "Toen we de reservekeeper in de verlenging zagen warmlopen dachten velen het slechtste over de coach van Oranje. Alleen hij is zo gek om zoiets te doen." De sportkrant weet zeker dat zoiets op een WK nog nooit is voor- gekomen. "Maar het mooiste punt van deze krankzinnige gebeurtenis was dat het op een wonderbaarlijke manier heeft uitgepakt: Krul pakte twee strafschoppen en Holland staat in de halve finale."

Het Duitse Bild weet het: Louis van Geniaal
foto: Bild

Het Belgische Het Laatste Nieuws had oog voor de rol van "Louis Van G(eni)aal" in het succes van Oranje. "Twee niet gefloten strafschoppen voor Costa Rica, drie ballen tegen het doelhout namens Oranje en… de branie van Louis Van Gaal. Die bijzondere cocktail leidde er uiteindelijk toe dat Nederland woensdag in de halve finale Argentinië in de ogen kijkt. Welke bondscoach zou het immers ook maar aandurven om vlak voor de beslissende penaltyreeks zijn doelman te vervangen?"

Het Spaanse Marca koppelde de hoofdrol voor Krul aan de rol in de schijnwerpers van zijn Costa Ricaanse collega Keylor Navas, die tot de penaltyserie de held was. "Als in een handbalwedstrijd bracht Van Gaal in de 120ste minuut zijn laatste wissel Tim Krul. De doelman werd gekozen vanwege zijn kwaliteiten als penaltykiller. Zijn aanwezigheid zette Keylor Navas, cruciaal voor Costa Rica tijdens de wedstrijd, in de schaduw. Het was al in de extra tijd toen Van Gaal een extra hoofdstuk aan zijn boek toevoegde, waarin hij zelf de held is."

Bij het Braziliaanse Globo kreeg Krul een plaatsje in de heldengalerij naar aanleiding van de kwartfinales die weinig doelpunten (5) opleverden maar wel opwinding en "een onwaarschijnlijke held. ‘Hij kwam met het shirt met nummer 23 om de geschiedenis van het voetbal te herschrijven. Het was een van de meest bizarre zetten van Louis van Gaal en het werkte."

Het Franse L’Equipe sprak eveneens van de geniale Van Gaal. "Het is een zeldzame beslissing. Een gedurfde keuze zonder rekening te houden met sentimenten. De coach heeft het psychologische voordeel dat de doelman van Costa Rica had genomen omgedraaid."

Begrijpelijkerwijs was er in de Costa Ricaanse media wat minder sympathie voor de actie van Oranje. Sportkrant Al Dia richt zich vooral op de prestaties van de eigen ploeg. "We hebben gevochten als kampioenen," schrijft de krant. "Vanaf nu zal Brazilië, het land van het voetbal, Costa Rica niet langer zien als dat eilandje maar als een natie die het respect van de wereld verdient."

Van Gaal zelf: "Ik nam risico’s"

Tim Krul schreef geschiedenis. Niet alleen kroonde hij zich tot held van Nederland met twee gestopte strafschoppen in de penaltyreeks tegen Costa Rica, het was ook de eerste keeperswissel ooit in de slotseconden van een WK. Louis van Gaal had Jasper Cillessen 120 minuten tussen de palen laten staan – met een uitstekende redding in de slotminuut – maar de bondscoach van Oranje koos uiteindelijk voor Krul. Een geniale zet, zo bleek achteraf. Van Gaal zei al voor het einde van de gewone speeltijd van 90 minuten rekening te houden met zijn achteraf historische keeperstruc. Reservekeeper Tim Krul kwam vanwege zijn langere ‘reach‘ binnen de lijnen. Dat ging ten koste van vaste waarde Cillessen.

Louis van Gaal was er trots op dat zijn opmerkelijke keeperswissel in de kwartfinale tegen Costa Rica goed uitpakte, zelfs beslissend. "Wel heb ik enig risico daarvoor genomen door spelers te laten staan die rijp waren voor een wissel", erkende de 62-jarige bondscoach.

"Vlaar zijn knie zat op slot en Wijnaldum en Van Persie liepen op hun laatste benen. Het was ’tricky’. Ook door Huntelaar er nog in te brengen voor Martins Indi. Volgens mij was dat de reden dat Costa Rica tegen vier in plaats van vijf verdedigers alsnog een kans kregen op de winnende treffer", vervolgde Van Gaal. "Ook ’tricky’ hoor." "Door jongens te laten staan en omdat wisselen niet noodzakelijk was omdat we goed speelden, verschrikkelijk veel kansen kregen en Costa Rica niet één. In de slotfase werd het risico groter, maar het heeft fantastisch uitgepakt. Met als beloning de halve finale tegen Argentinië", sloot Van Gaal af.

Wedstrijdgegevens:
zaterdag 5 juli 2014
Nederland 0 – 0 (nv) 4 – 3 (ns) Costa Rica
Penalties: Van Persie, Robben, Sneijder, Kuijt, Ruiz, González en Bolaños scoren. Borges en Umaña missen.
Bahia Arena, Salvador
Toeschouwers: 51.179
Scheidsrechter: Ravshan Irmatov (Oezbekistan)

Halve finale: Nederland – Argentinië

Net als bij eerdere WK-duels verraste Louis van Gaal ook tegen Argentinië. Deze keer niet met zijn tactiek, maar met zijn opstelling. Nigel de Jong bleek wonderbaarlijk genezen, terwijl ook Robin van Persie en Ron Vlaar begonnen. Zo kreeg Oranje al voor de aftrap een enorme opsteker. Nederland speelde in São Paulo voor de derde keer sinds 1998 een halve finale op een WK. Argentinië was in 1990 voor het laatst present bij de laatste vier.

Nederland en Argentinië begonnen allebei aftastend aan het duel. De Argentijnen lieten Nederland aan de bal en loerde op de counter. De veldbezetting van Argentinië; bezorgde Oranje veel problemen, want Ezequiel Lavezzi speelde tegen de verwachting vaak vanaf rechts. Doordat ook Lionel Messi zich regelmatig naar die flank liet uitzakken en rechts- back Pablo Zabaleta daar opstoomde, raakten Daley Blind en Bruno Martins Indi in penibele situaties verzeild.

De eerste kans was voor Sneijder, die de bal van net buiten de zestien een meter of twee naast schoot. Vlak daarna kreeg Messi een vrije trap vlak buiten de zestien, maar Cillessen wist de bal keurig klemvast te pakken. Verder waren er weinig grote kansen te zien in de moeizame eerste helft. én van de spaarzame hoogtepunten kwam, ironisch genoeg, van Jasper Cillessen, die spits Higuain uitkapte.

Van Gaal wist dat zijn equipe tot nu toe bijna elke keer in de tweede helft toesloeg, maar zo’n hechte verdediging als die van dit Argentinië was Oranje nog niet tegengekomen. Het schaakspel zette zich na rust daarom rustig voort, met Daryl Janmaat als vervanger van Bruno Martins Indi, die een gele kaart op zak had. Een kwartier later ging ook De Jong er af, die het maximale eruit had geperst maar nog niet echt topfit was en werd vervangen door Jordy Clasie.

Het bleef voorzichtig puzzelen, schuiven en zoeken naar gaatjes voor beide teams, die zich al snel leken te hebben verzoend met een verlenging. Die had er niet hoeven komen als Robben zijn enige kans benut had. Twee minuten voor tijd kwam hij op aangeven van Wesley Sneijder plotseling vrij voor het Argentijnse doel. Robben nam de bal net één keer te veel mee, waardoor Mascherano een reddende tackle kon inzetten.

De Argentijnse verdediger Pablo Zabaleta geeft Robben geen ruimte voor een kans.
foto: Clive Rose/Getty Images

In die verlenging zette Oranje de stijgende lijn die het in de tweede helft had ingezet door. Oranje had het meeste balbezit en drukte Argentinië steeds verder terug. Messi en consorten waren onzichtbaar. In de 99ste minuut was daar eindelijk het eerste schot op doel van Oranje, maar Romero was niet onder de indruk van de poeier van Robben uit de tweede lijn.

Doordat Argentinië in de tweede helft van de verlenging twee goede kansen kreeg via Rodrigo Palacio en Maxi Rodríguez, was Oranje het gelukkigste met het bereiken van de penaltyserie. Daarin groeide Romero uit tot held, door inzetten van Vlaar en Sneijder te keren. Robben en Kuijt schoten raak, maar doordat Messi, Garay, Agüero en Rodriguez geen fout maakten was dat niet genoeg en strandt de WK-droom van Oranje in São Paulo, één horde voor het eindstation.

De halve eindstrijd in São Paulo was een spannend maar absoluut geen hoogstaand schaakspel. Mede doordat bij beide teams met Arjen Robben en Lionel Messi de sterspelers voorin liepen, was het gesloten houden van de defensie duidelijk de eerste prioriteit voor de ploegen. Het kwam de attractiviteit niet ten goede. Bij Oranje speelden Ron Vlaar en Stefan de Vrij een ijzersterke partij, terwijl aan de andere zijde Robin van Persie en Arjen Robben totaal geen voet aan de grond kregen tegen Martin Demichelis en Ezeguiel Garay, die vaak hulp kregen van defensieve middenvelder Javier Mascherano.

Wedstrijdgegevens:
woensdag 9 juli 2014
Nederland 0 – 0 (nv) 2 -4 (ns )Argentinië
Strafschoppen: Robben en Kuijt scoren, Vlaar en Sneijder missen, Messi, Garay, Agüero, Rodríguez.
Novo Estádio do Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 63.267
Scheidsrechter: Turkije Cüneyt Çakir (Turkije)

Halve finale Argentinië-Nederland meest bekeken Orange wedstrijd ooit

Met het totaal van 12,4 miljoen kijkers staat deze wedstrijd op nummer 1 in de top 10 meest bekeken Oranjewedstrijden (inclusief buitenshuis kijken) ooit. De groeps- wedstrijden van Oranje tegen Chili en Australië hebben ook een plek in de top 10 bemachtigd. Op nummer 7 staat Nederland – Chili met 11,5 miljoen kijkers en op nummer 9 de wedstrijd tegen Australië met 11,3 miljoen kijkers.

Hieronder de top 10 best bekeken wedstrijden van het Nederlands Elftal:

1. Nederland – Argentinië ½ finale WK 2014 12,4 miljoen kijkers
2. Uruguay – Nederland ½ finale WK 2010 12,2 miljoen kijkers
3. Nederland – Spanje finale WK 2010 12,2 miljoen kijkers
4. Nederland – Brazilië ½ finale WK 1998 11,7 miljoen kijkers
5. Portugal – Nederland ½ finale EK 2004 11,5 miljoen kijkers
6. Italië – Nederland ½ finale EK 2000 11,5 miljoen kijkers
7. Nederland – Chili voorronde WK 2014 11,5 miljoen kijkers
8. Nederland – Duitsland voorronde EK 2012 11,4 miljoen kijkers
9. Australië – Nederland voorronde WK 2014 11,3 miljoen kijkers
10. Portugal – Nederland voorronde EK 2012 11,2 miljoen kijkers

Troostfinale: Brazilië – Nederland

De wedstrijd om de derde en vierde plaats tussen Nederland en Brazilië werd door Arjen Robben al een duel om des keizers baard genoemd. Maar er stond wel degelijke flink wat op het spel. Buiten natuurlijk de sportieve eer, was er ook een flink geldbedrag gemoeid met de zogenaamde ‘troostfinale’. De FIFA zette een bonus op de ontmoeting in Brasilia: plek drie levert twee miljoen euro meer op dan plaats vier.

Brazilië had zich na de verpletterende nederlaag tegen Duitsland (7-1) duidelijk nog niet hersteld. Een overtreding van Thiago Silva op Arjen Robben leverde Nederland reeds in de derde minuut een penalty op, die door Robin van Persie benut werd. De overtreding leverde Thiago een gele kaart op.

Oranje leidde in Brasilia na amper een kwartier al met 2-0 door een doelpunt van Daley Blind. Daarna drong Brazilië zonder veel overtuiging en kansen aan. In het hart van de defensie speelden Ron Vlaar en Stefan de Vrij een uitstekende wedstrijd. Blind ging in de 70e minuut met een blessure per brancard van het veld. Nadien moest ook Jordy Clasie per brancard van het veld.

Arjen Robben was na de rust enkele keren dicht bij de derde treffer voor Oranje. Georginio Wijnaldum bepaalde de eindstand in de extra tijd op 3-0.

De laatste twee wedstrijden zal Brazilië niet makkelijk vergeten: maar liefst tien doel- punten kreeg het gastland tegen terwijl het zelf maar één keer scoorde. Ofschoon de Oranjespelers niet zo happig waren om de troostfinale te spelen, wisten ze door de motivatie van coach Van Gaal toch de bronzen medaille te behalen.

"Voorbeschikte wreedheid, zinloze krenking of een regelrechte marteling, Scolari en zijn spelers hadden het voor het uitkiezen na de wedstrijd om de derde plaats" schrijft The Guardian, " Zelfs een overwinning zou maar een vijgenblad van troost geweest zijn maar voor winst kwam Brazilië niet in aanmerking. Niet op de dag dat Van Gaal afscheid neemt van Nederland met prachtig gecontroleerde overwinning die zijn team de bronzen medaille oplevert. De trainer die deze wedstrijd helemaal niet wilde kon zelfs glimlachen bij de de 2-0 van Blind. Oscar en zijn vrienden probeerden daarna op zijn minst één goal te maken maar vooral Ron Vlaar dacht daar heel anders over. Hij vormde een formidabel menselijk schild totdat Wijnaldum uiteindelijk de derde treffer maakte".

Daley Blind scoort het tweede doelpunt voor Nederland in de troostfinale.
foto: Uersiel Marcelino/Reuters

Ook het doorgaans kritische Bild was dit keer positief: "Sterk van de Hollanders! Hun trainer wilde deze wedstrijd eigenlijk niet eens spelen maar zijn team houdt stand en geeft Van Gaal een prachtig afscheidscadeau. Na een flitsende start met twee doelpunten spelen de Nederlanders de bal losjes rond en maken in de extra tijd via Wijnaldum nog een derde doelpunt. Met Neymar kwam het geluk niet terug voor Brazilië, het was hulpeloos en kansloos in de strijd om de derde plaats."

Voor bondscoach Louis van Gaal was het zijn laatste wedstrijd in dienst van de KNVB. Hij ging dezelfde zomer nog bij Manchester United aan de slag. Na afloop van het toernooi kreeg Arjen Robben de Bronzen Bal.

Wedstrijdgegevens:
3e/4e plaats
zaterdag 12 juli 2014
Brazilië 0 – 3 Nederland
Doelpunten: Van Persie 3′ (pen.), Blind 17′, Wijnaldum 90+1′
Estádio Nacional de Brasília
Toeschouwers: 68.043
Scheidsrechter: Djamel Haimoudi (Algerije)

Oranje evenaart WK-record met 15 doelpunten

Met 15 doelpunten heeft het Nederlands elftal in Brazilië zijn meest productieve WK’s geëvenaard. In 1974 (West-Duitsland) en 1978 (Argentinië) kwam Oranje ook tot 15 treffers. Op die WK’s eindigde de nationale voetbalploeg als tweede, in Brazilië veroverde Oranje het brons.

Het Nederlands elftal was na WK-finalist Duitsland (17 treffers) de meest productieve ploeg op dit WK. Colombia staat derde met 12 doelpunten. De helft daarvan werd gemaakt door James Rodriguez, die zich de topschutter van het WK mag noemen.

Bronnen en referenties
meemetoranje.nl, sporza.be, consultancy.nl, bnr.nl, Telegraaf, Elsevier, Algemeen Dagblad, onsoranje.nl, Voetbal International, nu.nl, nedanders.nl