(99) 2014: 8 juli WK Halve finale: Brazilië – Duitsland 1-7

Duitsland vernedert Brazilië in eigen huis

Brazilië kreeg bij het WK voetbal in eigen land een historische afstraffing van Duitsland. De dramatisch zwakke thuisploeg werd in de halve finales door een ontketende Mannschaft met 1-7 vernederd. Na nog geen half uur gaf het scorebord in het Estádio Mineirão van Belo Horizonte een verbijsterende tussenstand van 0-5 aan. In en buiten het stadion huilden de Braziliaanse fans van pure wanhoop. Deze vreselijke nachtmerrie kon niet waar zijn, maar het was degelijk keiharde realiteit.

Op dag 26 van het WK liep Brazilië een nationaal voetbaltrauma op. Het land moest op deze dag verwerken dat het voor de tweede keer in de rijke voetbalhistorie van het Zuid-Amerikaanse land geen wereldkampioen zal worden op een WK in eigen land.

Ook in 1950 misten de Goddelijke Kanaries de wereldtitel in eigen land. Uruguay was toen in de finale tot ieders verbazing te sterk voor Brazilië. Veel Brazilianen hebben die neder- laag nog niet verwerkt, maar ruim zestig jaar later, kwam de klap misschien nog wel harder aan in het voetbalgekke land.

Duitsland had namelijk geen genade voor het gastland in de halve finale van het WK en verpulverde Brazilië met 7-1 in Belo Horizonte. In een tijdsbestek van ruim zes minuten scoorden de Duitsers zelfs vier keer. Nadat de Mexicaanse scheidsrechter voor het eindsignaal floot, vielen overal – binnen en buiten de lijnen van het veld -Brazilianen elkaar huilend in de armen.

Huilende en ontgoochelde Braziliaanse fans tijdens de Duitse afstraffing van Brazilië.
foto: BBC

Halve finale WK: Brazilië – Duitsland

Bondscoach Löw liet hetzelfde basisteam starten als in de kwartfinale tegen Frankrijk. Met Klose in de spits en Müller vanaf de rechterflank was het plan helder. Snel druk zetten op de Brazilianen en met name Dante de opbouw gunnen. Het druk zetten deed Duitsland vooral op Dante (acht keer), David Luiz (zes keer) en Luiz Gustavo (vijf keer).

Bij Brazilië stond de voorbereiding op het duel bijna volledig in het teken van de spelers die niet meededen. De commotie over de absentie van Thiago Silva (geschorst) en met name de aan zijn rug geblesseerde Neymar nam bijna zelfs groteske vormen aan in het gastland. De vraag was wie er meer gemist zou worden: Neymar of de geschorste aanvoerder Thiago Silva?

Vooraf was er nog hoop bij de Braziliaanse fans. De algehele verwachting was dat de Seleção ook zonder aanvoerder Thiago Silva en sterspeler Neymar nog wel sterk genoeg zou zijn om het licht favoriete Duitsland te trotseren. Brazilië had tenslotte voor eigen publiek ook nog nooit verloren van de Duitsers. De eerste nederlaag werd er echter één om nooit te vergeten.

Topscorer Neymar, de Braziliaanse hoop in bange dagen, had ervoor gekozen om niet bij de wedstrijd aanwezig te zijn. Daar zal spits van Barcelona geen spijt van hebben gehad. Daardoor hoefde hij de martelgang in Belo Horizonte niet lijfelijk mee te maken.

De eerste tien minuten ging het nog gelijk op. Duitsland speelde slordig. Müller leed twee keer balverlies. Maar bij het volgende balcontact was het raak. David Luiz liet bij een corner zijn man lopen en Müller maakte zijn vijfde doelpunt van het toernooi. Daarna werd het gemis van de Braziliaanse aanvoerder Thiago Silva pijnlijk duidelijk.

Brazilië vernedert in zeven minuten

De Seleção trok direct met man en macht ten aanval, maar kreeg halverwege de eerste helft weer een mokerslag. Miroslav Klose gaf na 23 minuten de inleiding voor een bizarre periode in het duel. De 36-jarige aanvaller maakte zijn zestiende doelpunt op een WK en ging daarmee Ronaldo voorbij als topscorer aller tijden op een mondiale eindronde.

Miroslav Klose op weg naar de 2-0 voor Duitsland
foto: Jamie McConald/Getty Images

Daarmee stond Brazilië al vrijwel meteen voor een onmogelijke opgave, maar de doel- punten van Müller en Klose bleken slechts de opmaat naar een vernedering van ongekende proporties. Duitsland had vrij spel in de Zuid-Amerikaanse chaos en liep met vier treffers tussen de 23e en 29e minuut razendsnel uit naar een ongekende voorsprong van 5-0.

Twee minuten na de goal van Klose schoot Kroos de 0-3 tegen de touwen. Een minuut daarna nam Sami Khedira de bal over na een fout van Fernandinho, waarna hij de bal aflegde op de meegelopen Kroos, die afrondde: 0-4. Drie minuten later, dus nog binnen het halfuur, denderden de Duitsers weer over de armzalige en wanhopige defensie van Brazilië heen. Op aangeven van Mesut Özil haalde Khedira de trekker over: 0-5.

De Braziliaanse spits Fred had tussen de 23ste en 29ste minuut vier balcontacten. Elke keer betrof het de aftrap.

Met de halverwege al zekere nederlaag zag Brazilië een einde komen aan een indruk- wekkende reeks, want sinds 1975 had het land geen competitieve thuiswedstrijd verloren. Daarmee konden alle bespiegelingen de prullenbak in. Duitsland heerste en blaakte van het zelfvertrouwen en vond in Brazilië een lamgeslagen en gefrustreerde tegenstander. Het grootste gevaar voor Die Mannschaft zat hem daardoor in de onbesuisde overtredingen van Brazilianen, die na het klinken van het rustsignaal op een massaal fluitconcert werden getrakteerd. Daar bleef het niet bij, want ook braken er in en rond het stadion rellen uit.

Bij het rustsignaal vielen de Duitse spelers elkaar al gelukzalig in de armen. Ze beseften dat ze met 45 ongelooflijke minuten geschiedenis hadden geschreven. De tweede helft moest echter nog wel even worden gespeeld en daarin waren de concentratie en de motivatie in de ploeg van teamchef Joachim Löw aanzienlijk minder.

Al in de 10e minuut zorgt Müller voor de Duitse openingstreffer tegen Brazilië
foto: EPA

In het begin van de tweede helft oogde Duitsland gemakzuchtig, waardoor het in een tijdsbestek van zeven minuten vier honderdprocent kansen weggaf. De Duitse doelman Neuer toonde echter aan dit toernooi in topvorm te verkeren en hield zijn doel aan- vankelijk schoon. De Braziliaanse storm ging daarna liggen en Duitsland zag kans de controle over te nemen.

Dat de Braziliaanse defensie nog steeds zo lek als een mandje was, demonstreerde Duitsland in de 69ste minuut. Philipp Lahm kreeg op rechts alle ruimte voor het geven van een voorzet en bereikte invaller André Schürrle, die koel afrondde: 0-6. De mooiste treffer van de avond moest toen nog komen. In de 79ste minuut schoot Schürrle de bal na een flitsende aanval hoog achter Júlio César: 0-7. Daarmee werd de grootste nederlaag die Brazilië ooit leed – in 1920 was Uruguay met 6-0 te sterk – uitgerekend in eigen land in de halve finale van het WK overtroffen.

De eretreffer van Oscar in de negentigste minuut veranderde hier niets aan.

De grootste overwinning van Duitsland ooit op een WK werd net niet geëvenaard. In 2002 werd Saudi-Arabië met 8-0 verslagen.

Wedstrijdgegevens:
8 juli 2014
Brazilië 1 – 7 Duitsland
Doelpunten: Müller 11′, Klose 23′, Kroos 24′, 26′, Khedira 29′, Schürrle 69′, 79′, Oscar 90′
Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 58.141
Scheidsrechter: Marco Rodríguez (Mexico)

Brazilië:
12 Julio César, 23 Maicon, 4 David Luiz, 13 Dante, 6 Marcelo, 5 Fernandinho (46′), 17 Luiz Gustavo, 11 Oscar, 7 Hulk (86′), 9 Fred (70′), 20 Bernard
Wisselspelers: 16 Ramires (46′), 8 Paulinho (86′), 19 Willian (70′)
Coach: Luiz Felipe Scolari

Duitsland:
1 Manuel Neuer, 16 Philipp Lahm, 20 Jérôme Boateng, 5 Mats Hummels (46′), 7 Bastian Schweinsteiger, 6 Sami Khedira (76′), 18 Toni Kroos, 13 Thomas Müller, 11 Miroslav Klose (58′), 8 Mesut Özil.
Wisselspelers: 17 Per Mertesacker (46′), 9 André Schürrle (58′), 14 Julian Draxler (76′)
Coach: Joachim Löw

De media

Een ‘historische vernedering’, schreef de Estado de São Paulo. ‘In het land van het voetbal heeft Duitsland een les geleerd’.

De Folha de São Paulo repte over een ‘historisch debacle’ en herkende de Seleção niet meer die door die Mannschaft is ‘afgemaakt’ en ‘afgeschoten’. Sportkrant Lance! repte over ‘de grootste schande van de geschiedenis’ en een ‘weergaloze marteling’. Ook O Dia constateerde ‘schande in het land van het voetbal’ en ziet een ‘open wond die er lang over zal doen om te genezen’.

Waar de kranten hun teleurstelling niet onder stoelen of banken steken, tonen de Braziliaanse supporters zich uitstekende verliezers. Uren na de halve finale stonden honderden Brazilianen de Duitse bus in Santo Andre op te wachten. De Braziliaanse fans zongen de Duitsers toe en gaven de selectie van bondscoach Joachim Löw luid applaus.

Nadat de Mexicaanse scheidsrechter voor het eindsignaal floot, vielen overal – binnen en buiten de lijnen van het veld – Brazilianen elkaar huilend in de armen.
foto: onbekend

We houden van de manier waarop Duitsland heeft gespeeld. Ze voetbalden creatief en lieten de bal snel rondgaan”, aldus een van de Brazilianen. "Als Brazilië niet meer in het toernooi zit, dan gelukkig nog een land dat voetbalt op de Braziliaanse manier."

‘Nu de Hollanders’

In Duitsland – waar 32,5 miljoen kijkers de wedstrijd zagen – heerst uiteraard een jubelstemming. ‘De overwinning voor de eeuwigheid’, kopt de Duitse krant Bild op de website. ‘En nu de Hollanders’, valt er ook nog te lezen.

‘In een roes naar Rio’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. De krant doelt op de finale die Duitsland zondag speelt in Rio de Janeiro. Vooral de houding van het Duitse elftal tegen Brazilië kan op complimenten van de Süddeutsche Zeitung rekenen. ‘Een erg geëmo- tioneerd Brazilië tegen een koel, efficiënt Duits team.’

De WK finale van 2014: Duitsland – Argentinië

Duitsland kwalificeerde zich voor de achtste keer in de historie voor een WK-finale. Drie keer kroonde de ‘Mannschaft‘ zich tot wereldkampioen. Helaas had Duitse krant Bild het mis met ‘Nu de Hollanders’. Het waren niet de ‘Hollanders’ die Duitsland trof in de finale, maar het Argentinië van Messi dat Nederland in de halve finale na strafschoppen had uitgeschakeld.

Bij Argentinië was Di Maria niet fit geraakt en de winger van Real Madrid begon op de bank. Aan de andere kant viel Khedira tijdens de opwarming uit met een kuitblessure, zijn plaats werd ingenomen door de jonge Kramer, die bij zijn eerste basisplaats op dit WK meteen de moeilijke opdracht kreeg om Messi te bewaken.

En wie dacht dat de Argentijnen zich in hun loopgraven zouden verschansen, kwam bedrogen uit. Duitsland had wel het balbezit, maar wist zich ook geen raad met de Zuid-Amerikaanse versnellingen van Messi en zijn maats. De Duitse defensie ging dan ook nog eens in de fout door een bal onoordeelkundig terug te koppen, pal in de voeten van Higuain. Die was te verrast om scherp te reageren en besloot alleen voor Neuer onbegrijpelijk en zwak naast.

De spits van Napoli duwde de bal na een halfuur wél binnen en liep secondenlang enthousiast met zijn armen te molenwieken, tot hij doorhad dat hij was afgevlagd voor buitenspel. Terecht, want hij stond een meter achter de laatste Duitse man toen de bal vertrok.

En Duitsland, dat zag even later Khedira’s vervanger Kramer uitvallen, nadat die een kwartier eerder een ferme haal tegen zijn hoofd had gekregen van Garay. Met Schürrle in de ploeg kreeg de Mannschaft meer drang naar voren en Romero moest zich onder- scheiden op een strak schot van de Chelsea-speler. De Duitsers herstelden daarmee het evenwicht en waren nog twee keer gevaarlijk. De plaatsbal van Kroos was nog te getelefoneerd, maar de kopbal van Höwedes in de slotminuut spatte uiteen op de paal. Nul-nul dus aan de rust, maar het had ook al 1-1 kunnen zijn.

Na de rust kwamen beide ploegen kwamen moeilijker tot kansen dan voor rust. Duitsland leek twintig minuten voor tijd wel gevaarlijk te kunnen worden, maar Scüürrle nam de bal niet goed aan waardoor de kans verkeken was. Aan de andere kant kon Messi Neuer niet verontrusten met een schot van afstand.

Terwijl de klok richting de negentig minuten tikte mikten de Argentijnen weer meer en meer op een counter en anders de verlenging. De Duitsers kwamen tot betere aanvallen. Mesut Özil legde de bal tien minuten voor tijd panklaar voor de inlopende Kroos, die vanaf een meter of achttien naast schoot.

Het schot van de middenvelder van Bayern München was ook meteen de laatste kans van de reguliere speeltijd. Beide ploegen leken te vermoeid om tot een slotoffensief te komen. Alleen invaller Mario Götze kwam nog tot een zwak afstandsschot, waarna Rizzoli floot voor het einde van de negentig minuten.

De verlengingen begonnen flitsend met een schot van Schürrle op de vuisten van Romero en een lob van Palacio over Neuer maar ook naast het doel. Daarna zakte alles weer in elkaar en penalty’s leken onvermijdelijk.

Maar dat was buiten een klasseflits van Götze gerekend. Halverwege de tweede verlenging controleerde die een cross van Schürrle knap met de borst en hij volleyde de bal in één keer met links voorbij Romero. Duitsland stond op zijn kop, Argentinië stormde met de moed der wanhoop naar voren. Het slotoffensief van de Argentijnen leverde vervolgens niets op. De teleurstellend spelende Messi schoot een vrije trap ver over, waarna de wereldtitel definitief voor Duitsland was.

Diep in de verlenging bezorgt invaller Götze Duitsland de vierde wereldtitel.
foto: onbekend

Messi kon een trede hoger komen op weg naar de status van Maradona. Beslissend zijn in de finale van het WK zou hem kunnen helpen. Wereldkampioen worden als aanvoerder van Argentinië zeker. Maar het lukte niet. Messi was eigenlijk op enkele momenten na onzichtbaar in de wedstrijd. In de eerste helft zorgde hij nog voor gevaar. Maar zijn eindpass was steeds net onvoldoende. Het rendement van het inspelen op de andere aanvallers bleef onder de maat.

Messi had in 120 minuten slechts vier kansen om onsterfelijk te worden, maar hij benutte ze niet. Een steekbal op Higuain werd net geblokkeerd, na een dribbel werd zijn inzet van de lijn gehaald door de Duitse verdediging, een vrije trap schoot hij over. Het was niet de finale van Messi.

Wedstrijdgegevens:
13 juli 2014
Duitsland 1 – 0 (n.v.) Argentinië
Doelpunt: Götze 113′
Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74.738
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)

Duitsland:
1 Manuel Neuer, 16 Philipp Lahm, 20 Jérôme Boateng, 5 Mats Hummels, 4 Benedikt Höwedes, 7 Bastian Schweinsteiger, 23 Christoph Kramer (32′), 13 Thomas Müller, 18 Toni Kroos, 8 Mesut Özil (120′), 11 Miroslav Klose (88′)
Wisselspelers: 9 André Schürrle (32′), 19 Mario Götze (88′), 17 Per Mertesacker (120′)
Coach: Joachim Löw

Argentinië:
1 Sergio Romero, 4 Pablo Zabaleta, 15 Martín Demichelis, 2 Ezequiel Garay, 16 Marcos Rojo, 6 Lucas Biglia, 14Javier Mascherano, 8 Enzo Pérez (86′), 10 Lionel Messi, 22 Ezequiel Lavezzi (46′), 9 Gonzalo Higuaín (78′)
Wisselspelers: 20 Sergio Agüero (46′), 18 Rodrigo Palacio (78′), 5 Fernando Gago Green (86′)
Coach: Alejandro Sabella

Opvallende statistieken: het is de eerste keer dat een invaller scoort in de finale van het WK én de eerste keer dat alleen invallers betrokken zijn bij een doelpunt. Argentinië had maar 36% balbezit, het laagste percentage in een WK-wedstrijd sinds 1966. En op dit WK heeft Argentinië maar 7 minuten moeten achtervolgen: de laatste 7.

De Duitsers mochten zich in 1954, 1974 en 1990 ook al de beste van de wereld noemen. Onze oosterburen hebben nu net als Italië vier WK’s gewonnen. Alleen Brazilië werd vaker wereldkampioen: vijf keer.

Met hun vierde wereldtitel volgen de Duitsers Spanje op dat vier jaar eerder Oranje met 1-0 versloeg in Zuid-Afrika. De eindzege van de ‘Mannschaft’ is bovendien de eerste mondiale titel van een Europees land op Zuid-Amerikaanse bodem, maar die kwam wel moeizaam tot stand.

Bronnen en referenties
sporza.be, nu.nl, Voetbal International, Volkskrant, Telegraaf, consultancy.nl, voetbalcentraal.nl, Trouw, voetbalprimeur.nl, nieuwslog.nl, voetbalonline.nl.